Cod ROȘU de caniculă în Arad: Află ce sunt și când emite ANM aceste coduri

Data publicare: Miercuri, 08 Iulie, 2015 Total: 1894 accesari

Meteorologii au emis azi avertizare Cod roșu de caniculă, valabilă pe tot parcursul zilei în județele Arad și Bihor, în timp ce în restul țării rămân în vigoare avertizările de Cod galben și Cod portocaliu de disconfort termic.

 

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie ANM, în județele Arad și Bihor, se vor înregistra temperaturi maxime de 38 — 39 de grade, apropiindu-se de recordurile absolute de temperatură ale regiunii.

 

Pe de altă parte, canicula va persista și se va accentua în regiunile nordice, centrale, sudice și sud-estice, unde este în vigoare o avertizare Cod galben. În aceste zone, temperaturile maxime vor atinge frecvent 35 — 38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
 

De asemenea, Codul portocaliu de caniculă persistă în regiunile vestice, nord-vestice și nord-estice. Astfel, în această după-amează, în Banat, Crișana, Maramureș, vestul și nordul Transilvaniei, precum și în cea mai mare parte a Moldovei, temperaturile maxime vor fi de 37 — 39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.
 

Conform Agerpres, valul de căldură va persista și pe parcursul zilei de joi, 9 iulie, în regiunile sudice și sud-estice, iar instabilitatea atmosferică se va accentua treptat începând din vestul țării.

 

Ce înseamnă cod galben, cod portocaliu, cod roşu, stare de alertă şi stare de urgenţă?

 

Codurile sunt emise de către Autoritatea Naţională de Meteorologie (ANM), de cele mai multe ori pentru anumite regiuni, şi reflectă estimările privind gravitatea evenimentelor meteorologice care ar urma să aibă loc, conform informaţiilor disponibile la un anumit moment dat, potrivit gandul.info.

 

Un astfel de cod poate fi, în ordinea crescătoare a gravităţii fenomenelor meteorologice, verde, galben, portocaliu sau roşu.

 

Codul verde este anunţat în momentul în care "nu sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase".

 

Codul galben se anunţă atunci când "fenomenele meteorologice anunţate (averse, descărcări electrice, intensificări de vânt, temperaturi ridicate) sunt obişnuite pentru zona respectivă" care care pot deveni, temporar, periculoase pentru anumite activităţi. În general, în starea de cod galben există posibilitatea de creştere de debituri şi de niveluri.

 

Anunţarea codului portocaliu implică faptul că sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase de intensitate mare (vânt, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, caniculă, ger). Există, de asemenea, riscul de viituri pe râurile mici.

 

Codul roşu se anunţă doar atunci când sunt prognozate fenomene meteorologice "periculoase de intensitate foarte mare (vânt, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, caniculă, caniculă, ger)". Există risc de viituri majore.

 

În momentul în care ANM anunţă aceste coduri, se precizează fenomenele meteorologice vizate precum şi durata aplicării codului şi regiunea în care se aplică. De cele mai multe ori se specifică şi informaţii suplimentare, cum ar fi viteza vântului sau nivelul stratului de zăpadă care ar putea să se depună într-un anumit interval de timp, informeaza gandul.info.

 

 

 

foto:europafm.ro