Crăciunul pe rit vechi este sărbătorit și în 2024 de milioane de creștini ortodocși din lumea întreagă inclusive pe teritoriul României. La Arad, comunitatea sârbă este în sărbătoare.

Sărbătoarea a început la Arad de sâmbătă seara, în Ajunul Crăciunului, cu o tradiţie cu totul specială: aprinderea stejarului, care reprezintă un nou început şi este o tradiţie păstrată de sârbi din Arad, care s-au adunat în curtea bisericii sârbești din cartierul Gai, unde au aprins focul cu lemn din stejar. Obiceiul reprezintă ”arderea răului” din anul care este pe final, iar cu cât focul este mai mare, cu atât purificarea celor care se adună în jurul lui este mai mare și le dă putere pentru anul ce vine.
Conform traditiei, sârbii țin postul Crăciunului și în Ajunul Crăciunului, așa că după slujbă, masa care li s-a oferit a fost tot una de post, abia astazi, duminică, se pot servi alimentele care au lipsit în perioada de post, sarmalele și friptura de porc, precum și mâncarea tradițională sârbească.

Crăciunul pe rit vechi este sărbătorit și în 2024 de milioane de creștini ortodocși din lumea întreagă inclusive pe teritoriul României. La Arad, comunitatea sârbă este în sărbătoare.

Sărbătoarea a început la Arad de sâmbătă seara, în Ajunul Crăciunului, cu o tradiţie cu totul specială: aprinderea stejarului, care reprezintă un nou început şi este o tradiţie păstrată de sârbi din Arad, care s-au adunat în curtea bisericii sârbești din cartierul Gai, unde au aprins focul cu lemn din stejar. Obiceiul reprezintă ”arderea răului” din anul care este pe final, iar cu cât focul este mai mare, cu atât purificarea celor care se adună în jurul lui este mai mare și le dă putere pentru anul ce vine.
Conform traditiei, sârbii țin postul Crăciunului și în Ajunul Crăciunului, așa că după slujbă, masa care li s-a oferit a fost tot una de post, abia astazi, duminică, se pot servi alimentele care au lipsit în perioada de post, sarmalele și friptura de porc, precum și mâncarea tradițională sârbească.