Faceți zacuscă acasă sau cumpărați? Preferați gustul „de casă” sau vă e mai comod să luați de la raft sau de la producătorii tradiționali pentru că nu vreți să munciți, poate, chiar și o zi întreagă? Când vine vorba de sortimentele de zacuscă pe care le găsim pe piață, oferta este extrem de diversificată, atât în ceea ce privește conținutul – ingredientele, gramajele borcanelor și prețurile. Deși rețeta clasică, tradițională, conține ca legume doar vinete, ardei, roșii/suc de roșii, ceapă, variantele din comerț sunt numeroase – cu ciuperci (ghebe, gălbiori, hribi), cu trufe, cu fasole, cu pește, zacuscă fără conservanți, e-uri și zahăr și chiar rețete în totalitate bio, din legume certificate ca atare.
În ultima perioadă însă, tot mai mulți români au început să nu mai meargă doar pe rețeta clasică, și să diversifice tipurile de zacuscă făcută în casă, rivalizând cu oferta din comerț.

Primul pas în demersul “Zacuscă” este alegerea și achiziționarea ingredientelor, atât ca și calitate cât și ca și costuri, iar în această perioadă, cei mai mulți dintre arădenii care încă mai fac zacusca în casă, optează pentru legumele necesare la zacuscă, pentru producătorii care-și comercializează produsele în piețele agro din municipiul Arad, în detrimentul marilor magazine.

Am fost și noi curioși care mai sunt prețurile ingredientelor în aceste zile în piețele din oraș, așa că am dat o “raită” prin piața centrală agro din municipiu: Piața Mihai Viteazul.

Oferta a fost bogată, mesele pline cu legume proaspete, în special de la producătorii locali, iar prețurile sunt negociabile în funcție de cantitatea cumpărată, iar asta depinde de fiecare cumpărător cum își negociază “zacusca”.

Un kg. de vinete îl putem achiziționa între 3 și 4 lei kg, iar gogoșarii au prețul începe de la 10 lei kg, însă în funcție de cantitate, se poate negocia, însă până la urma, zacusca de casă merită prețul.



Faceți zacuscă acasă sau cumpărați? Preferați gustul „de casă” sau vă e mai comod să luați de la raft sau de la producătorii tradiționali pentru că nu vreți să munciți, poate, chiar și o zi întreagă? Când vine vorba de sortimentele de zacuscă pe care le găsim pe piață, oferta este extrem de diversificată, atât în ceea ce privește conținutul – ingredientele, gramajele borcanelor și prețurile. Deși rețeta clasică, tradițională, conține ca legume doar vinete, ardei, roșii/suc de roșii, ceapă, variantele din comerț sunt numeroase – cu ciuperci (ghebe, gălbiori, hribi), cu trufe, cu fasole, cu pește, zacuscă fără conservanți, e-uri și zahăr și chiar rețete în totalitate bio, din legume certificate ca atare.
În ultima perioadă însă, tot mai mulți români au început să nu mai meargă doar pe rețeta clasică, și să diversifice tipurile de zacuscă făcută în casă, rivalizând cu oferta din comerț.

Primul pas în demersul “Zacuscă” este alegerea și achiziționarea ingredientelor, atât ca și calitate cât și ca și costuri, iar în această perioadă, cei mai mulți dintre arădenii care încă mai fac zacusca în casă, optează pentru legumele necesare la zacuscă, pentru producătorii care-și comercializează produsele în piețele agro din municipiul Arad, în detrimentul marilor magazine.

Am fost și noi curioși care mai sunt prețurile ingredientelor în aceste zile în piețele din oraș, așa că am dat o “raită” prin piața centrală agro din municipiu: Piața Mihai Viteazul.

Oferta a fost bogată, mesele pline cu legume proaspete, în special de la producătorii locali, iar prețurile sunt negociabile în funcție de cantitatea cumpărată, iar asta depinde de fiecare cumpărător cum își negociază “zacusca”.

Un kg. de vinete îl putem achiziționa între 3 și 4 lei kg, iar gogoșarii au prețul începe de la 10 lei kg, însă în funcție de cantitate, se poate negocia, însă până la urma, zacusca de casă merită prețul.

