În cursul zilei de miercuri 30 august, la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, membrii unei familii din județul Timiș au fost internați de urgență după ce au primit diagnosticul clinic de suspiciune de botulism.
Ce s-a întâmplat și care au fost primele simptome
O femeie și soțul ei, ambii în vârstă de 50 de ani, împreună cu fiul lor în vârstă de 21 de ani se pare că ar fi consumat șuncă de porc, de casă. Pe lângă cei trei membri ai familiei, și o a patra persoană, rudă cu ei a ajuns la spital, cu aceleași simptome, fiind și ea internată în spital.
Aceștia au consumat șunca, în decursul a două săptămâni, ca apoi, toți membrii familiei au început să se simtă rău.
Ca un prim semn al bolii a fost o stare generală alterată, uscarea gurii, probleme digestive, probleme de vedere, dificultate la înghițire și stare somnolență.
Ce este Botulismul și cât de gravă e această boală
Botulismul este o boală gravă, rară, care este cauzată de toxinele produse de bacteria Clostridium botulinum. Bacteria se găsește în sol și poate contamina alimentele în anumite condiții.
Toxinele produse de această bacterie afectează sistemul nervos, conducând la paralizie musculară, chiar și la stopul respirator, fiind considerată o urgență medicală.
Consumul alimentelor contaminate cu toxinele bacteriei, dar și conservarea necorespunzătoare a alimentelor - șunca de exemplu- la temperaturi nepotrivite pot fi cauze ale botulismului.
Cazurile grave necesită suport respirator, iar formele severe de botulism sunt mai rare datorită administrării serului antibotulinic specific.

În cursul zilei de miercuri 30 august, la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, membrii unei familii din județul Timiș au fost internați de urgență după ce au primit diagnosticul clinic de suspiciune de botulism.
Ce s-a întâmplat și care au fost primele simptome
O femeie și soțul ei, ambii în vârstă de 50 de ani, împreună cu fiul lor în vârstă de 21 de ani se pare că ar fi consumat șuncă de porc, de casă. Pe lângă cei trei membri ai familiei, și o a patra persoană, rudă cu ei a ajuns la spital, cu aceleași simptome, fiind și ea internată în spital.
Aceștia au consumat șunca, în decursul a două săptămâni, ca apoi, toți membrii familiei au început să se simtă rău.
Ca un prim semn al bolii a fost o stare generală alterată, uscarea gurii, probleme digestive, probleme de vedere, dificultate la înghițire și stare somnolență.
Ce este Botulismul și cât de gravă e această boală
Botulismul este o boală gravă, rară, care este cauzată de toxinele produse de bacteria Clostridium botulinum. Bacteria se găsește în sol și poate contamina alimentele în anumite condiții.
Toxinele produse de această bacterie afectează sistemul nervos, conducând la paralizie musculară, chiar și la stopul respirator, fiind considerată o urgență medicală.
Consumul alimentelor contaminate cu toxinele bacteriei, dar și conservarea necorespunzătoare a alimentelor - șunca de exemplu- la temperaturi nepotrivite pot fi cauze ale botulismului.
Cazurile grave necesită suport respirator, iar formele severe de botulism sunt mai rare datorită administrării serului antibotulinic specific.