27 martie – Ziua Mondial─â a Teatrului

27 martie – Ziua Mondial─â a Teatrului

27 martie ÔÇô Ziua Mondial─â a Teatrului

Duminica, 27 Martie, 2022 10:25 Bruno Biringer INTERNATIONAL Comentarii  Recomanda pe Facebook  Recomanda pe Twitter
Bruno Biringer INTERNATIONAL Comentarii  Recomanda pe Facebook Recomanda pe Twitter
Duminica, 27 Martie, 2022 10:25 Tiparire

O zi special─â. E ziua celor care î╚Öi asum─â, sear─â de sear─â, identit─â╚Ťi noi ╚Öi sentimente puternice. A celor care au înv─â╚Ťat s─â d─âruiasc─â necondi╚Ťionat - bucurie. A celor  pentru care teatrul este via╚Ť─â. O via╚Ť─â tr─âit─â pe scen─â. La mul╚Ťi ani, dragi actori,scenografi, tehnicieni! La mul╚Ťi ani, dragi oameni de teatru!

 

„Tr─âim ani tulburi. Vremuri antipatice în care bucuriile sunt mai pu╚Ťine, dar cu atât mai pre╚Ťioase. Timpuri în care grija pentru propriul „eu pare s─â fie mai pu╚Ťin important─â decât grijile de zi cu zi. Vremuri în care pove╚Ötile câ╚Ötig─â cu greu teren în fa╚Ťa realit─â╚Ťii. Zile în care noi, oamenii de teatru, avem poate cel mai greu rol de pân─â acum: acela de a vindeca. De a construi, a modela ╚Öi a d─ârui istorii menite s─â bucure mintea ╚Öi sufletul vostru, al spectatorilor no╚Ötri. Teatrul înseamn─â via╚Ť─â. Înseamn─â actori, regizori, scenografi, dar ╚Öi tehnicieni, oameni din spatele scenei. Teatrul înseamn─â magie ╚Öi sentimente d─âruite. Indiferent de vreme. Indiferent de vremuri. La mul╚Ťi ani! de Ziua Mondial─â a Teatrului. Bogdan Costea, manager al Teatrului Clasic „Ioan Slavici”.

 

Ziua Mondial─â a Teatrului se s─ârb─âtore┼čte din 1962, la ini┼úiativa Institutului Interna┼úional de Teatru (ITI). În fiecare an, Institutul Interna┼úional de Teatru invit─â o personalitate sau mai multe s─â redacteze un mesaj cu acest prilej. Mesajul Interna┼úional pentru Ziua Mondial─â a Teatrului îi apar╚Ťine, în 2022, lui Peter SELLARS (SUA) regizor de oper─â ╚Öi teatru, director de festival. Iat─â care este aceasta:

 

”Dragi prieteni,

 

Acum, când lumea st─â ag─â┼úat─â, or─â de or─â ┼či minut de minut, de un flux continuu de ┼čtiri, a┼č putea eu oare s─â ne invit pe noi to┼úi – creatorii – s─â p─âtrundem în propria noastr─â privire, propria noastr─â realitate ┼či propria noastr─â perspectiv─â în leg─âtur─â cu un timp epic, o schimbare epic─â, o con┼čtiin┼ú─â epic─â, o viziune epic─â? Tr─âim într-o perioad─â epic─â a istoriei omenirii, iar schimb─ârile profunde ┼či masive pe care le resim┼úim în rela┼úiile fiin┼úelor umane cu ele însele, în rela┼úiile unora cu altele, precum ┼či în rela┼úiile cu lumile non-umane tind s─â dep─â┼čeasc─â puterea noastr─â de a sim┼úi, de a articula ┼či de a exprima.

 

Noi nu tr─âim cu adev─ârat în ciclul de ┼čtiri 24 din 24 de ore; noi tr─âim la marginea timpului. Ziarele ┼či mediile de informare sunt total nepreg─âtite ┼či incapabile s─â vorbeasc─â despre ceea ce tr─âim.

 

Unde este limbajul, care sunt gesturile ┼či care sunt imaginile ce ne-ar putea permite s─â în┼úelegem schimb─ârile ┼či pr─âbu╚Öirile pe care le tr─âim? ┼×i cum am putea s─â convertim con┼úinutul imediat al vie┼úilor noastre, nu în reportaj de pres─â, ci în experien┼ú─â tr─âit─â?

 

Teatrul este forma artistic─â a experien┼úei omene┼čti.

 

Într-o lume cople┼čit─â de ample campanii mediatice, de experien┼úe simulate ┼či de prorociri însp─âimânt─âtoare, cum putem trece dincolo de repetarea nesfâr┼čit─â de cifre pentru a resim┼úi caracterul sacru ┼či infinit al unei anumite vie┼úi, al unui anumit ecosistem, al unei prietenii sau calitatea luminii unui cer ciudat? Doi ani de COVID-19 au întunecat sim┼úurile oamenilor, le-au restrâns vie┼úile, au rupt leg─âturi ┼či ne-au împins la un bizar nivel zero al existen┼úei.

 

Ce semin┼úe trebuie plantate ┼či replantate în ace┼čti ani? Care sunt speciile invazive ┼či invadatoare care trebuie s─â fie eliminate complet ┼či definitiv? Atât de mul┼úi oameni au ajuns la limit─â. Atât de mult─â violen┼ú─â izbucne┼čte brusc, ira┼úional ┼či nea┼čteptat. Atât de multe sisteme, pân─â mai ieri solide, s-au dovedit a fi structuri de o nes─â┼úioas─â cruzime.

 

Unde sunt ceremonialurile noastre de comemorare? Ce trebuie s─â ne amintim? Care sunt ritualurile ce ne-ar îng─âdui, în fine, s─â reimagin─âm ┼či s─â începem s─â parcurgem drumuri înc─â niciodat─â explorate de noi?

 

Teatrul de viziune epic─â, de inten┼úie, de repara┼úie, de vindecare are nevoie de ritualuri noi. Nu avem nevoie s─â ni se ofere distrac┼úie. Avem nevoie s─â ne strângem laolalt─â. Avem nevoie s─â împ─ârt─â┼čim acela┼či spa┼úiu – ┼či avem nevoie s─â cultiv─âm spa┼úiul împ─ârt─â┼čit. Avem nevoie de spa┼úii ocrotite în care s─â fim egali ╚Öi în care s─â ne ascult─âm unii pe al╚Ťii.

 

Teatrul reprezint─â un spa╚Ťiu, creat pe p─âmânt, al egalit─â╚Ťii între fiin╚Ťe umane, zei, plante, animale, pic─âturi de ploaie, lacrimi, un spa╚Ťiu al regener─ârii. Spa┼úiul de egalitate ┼či ascultare reciproc─â profund─â este iluminat de o frumuse┼úe ascuns─â ┼či e p─âstrat viu printr-o adânc─â interac┼úiune între primejdie, ecuanimitate, în┼úelepciune, ac┼úiune ┼či r─âbdare.

 

În Sutra Podoabei Înflorite, Buddha în┼čiruie zece feluri de r─âbdare suprem─â în via┼úa omului. Unul dintre cele mai puternice se nume┼čte R─âbdarea de a percepe totul ca pe un miraj. Teatrul a prezentat întotdeauna via┼úa acestei lumi ca fiind asem─ân─âtoare unui miraj, f─âcându-ne s─â str─âvedem cu limpezime ┼či for┼ú─â eliberatoare prin iluzia, deziluzia, orbirea ┼či negarea uman─â.

 

Suntem atât de siguri de ceea ce privim ┼či de felul în care privim totul, încât suntem incapabili s─â vedem ┼či s─â sim┼úim realit─â┼úi alternative, posibilit─â┼úi noi, abord─âri diferite, rela┼úii invizibile ┼či leg─âturi dincolo de timp.

 

Aceasta este clipa în care trebuie s─â ne împrosp─ât─âm profund min┼úile, sim┼úurile, istoriile ┼či viitorul. ╚śi aceast─â munc─â nu poate fi f─âcut─â de oameni izola┼úi, lucrând singuri. Este o munc─â pe care trebuie s─â o facem împreun─â. Teatrul este invita┼úia de a face aceast─â munc─â împreun─â.

 

V─â mul┼úumesc din adâncul inimii pentru munca voastr─â”.

 

Peter Sellars

Regizor de teatru și operă, director de festival

 

*Peter Sellars, n─âscut la Pittsburgh, în Pennsylvania (SUA) este regizor de oper─â ╚Öi director de festival. ╚śi-a câ╚Ötigat recunoa╚Ötere interna╚Ťional─â datorit─â interpret─ârilor sale revolu╚Ťionare, transformatoare ale clasicilor, datorit─â modului în care s-a angajat în beneficiul muzicii contemporane a secolului 20 ╚Öi datorit─â proiectelor în care s-a implicat împreun─â cu o extraordinar─â diversitate de arti╚Öti creativi. Întreaga sa oper─â eviden╚Ťiaz─â puterea artei ca mijloc de exprimare moral─â ╚Öi ac╚Ťiune social─â.

 

Sellars a colaborat la realizarea mai multor crea╚Ťii ale compozitorului John Adams, printre care se num─âr─â Nixon in China, The Death of Klinghoffer, El Niño, Doctor Atomic, The Gospel According to the Other Mary ╚Öi The Girls of the Golden West. Inspirat de compozi╚Ťiile Kaijei Saariaho, a realizat produc╚Ťii dup─â operele ei (L’Amour de loin, Adriana Mater, Only the Sound Remains), care au îmbog─â╚Ťit repertoriul operei moderne.

 

Printre spectacolele recente (pre-pandemice), se num─âr─â noua montare cu Doctor Atomic la Santa Fe Opera, Kopernikus, de Claude Vivier, realizat pentru Festival D’Automne (Paris) ╚Öi spectacolul dup─â Idomeneo, de Mozart, pentru festivalul de la Salzburg.

 

La finalul lui 2020 a conceput ╚Öi regizat “This body is so impermanent …” un film creat ca r─âspuns la pandemia global─â, inspirat de texte din Vimalakirti Sutra. Printre proiectele în curs de realizare se num─âr─â montarea dup─â Roman du Fauvel, în colaborare cu Benjamin Bagby, muzicolog ╚Öi fondator al ansamblului Sequentia ; reluarea celebrei sale produc╚Ťii cu Tristan ╚Öi Isolda, poveste c─âreia videografia creat─â de artistul Bill Viola îi confer─â o lumin─â ╚Öi o profunzime deosebite, ╚Öi Perle Noire, meditations for Josephine, pe muzica lui Tyshawn Sorey, compozitor ╚Öi multi-instrumentist, interpretat─â de uluitoarea vocalist─â Julia Bullock.

 

Sellars a fost director al mai multor mari festivaluri, printre care festivalurile de la Los Angeles din 1990 ╚Öi 1993 ╚Öi Festivalul de Arte Adelaide din 2002. În 2006 a fost director artistic al New Crowned Hope, festival de la Viena, unde a invitat atât arti╚Öti foarte tineri cât ╚Öi arti╚Öti consacra╚Ťi din diverse medii culturale, pentru a crea lucr─âri noi în domeniile muzicii, teatrului, dansului, filmului, artelor vizuale ╚Öi arhitecturii, cu ocazia celebr─ârii celei de-a 250-a anivers─âri a lui Mozart. A fost, de asemenea, director muzical al Festivalului de Muzic─â Ojai 2016.

 

Sellars este profesor emerit la Departamentul de Arte ╚Öi Culturi Mondiale de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA), directorul fondator al Institutului Boethius din cadrul UCLA, curator rezident al Festivalului de Film de la Telluride ╚Öi a fost mentor pentru Ini╚Ťiativa Rolex Arts. Este laureat al unei burse MacArthur, a fost recompensat cu Premiul Erasmus pentru contribu╚Ťii la cultura european─â, este laureat al Premiului Gish ╚Öi este membru al Academiei Americane de Arte ╚Öi ╚śtiin╚Ťe. A fost distins cu prestigiosul premiu Polar Music ╚Öi a fost ales Artistul Anului de c─âtre Musical America.

 

Versiunea român─â (traducere): Ozana Oancea

O zi special─â. E ziua celor care î╚Öi asum─â, sear─â de sear─â, identit─â╚Ťi noi ╚Öi sentimente puternice. A celor care au înv─â╚Ťat s─â d─âruiasc─â necondi╚Ťionat - bucurie. A celor  pentru care teatrul este via╚Ť─â. O via╚Ť─â tr─âit─â pe scen─â. La mul╚Ťi ani, dragi actori,scenografi, tehnicieni! La mul╚Ťi ani, dragi oameni de teatru!

 

„Tr─âim ani tulburi. Vremuri antipatice în care bucuriile sunt mai pu╚Ťine, dar cu atât mai pre╚Ťioase. Timpuri în care grija pentru propriul „eu pare s─â fie mai pu╚Ťin important─â decât grijile de zi cu zi. Vremuri în care pove╚Ötile câ╚Ötig─â cu greu teren în fa╚Ťa realit─â╚Ťii. Zile în care noi, oamenii de teatru, avem poate cel mai greu rol de pân─â acum: acela de a vindeca. De a construi, a modela ╚Öi a d─ârui istorii menite s─â bucure mintea ╚Öi sufletul vostru, al spectatorilor no╚Ötri. Teatrul înseamn─â via╚Ť─â. Înseamn─â actori, regizori, scenografi, dar ╚Öi tehnicieni, oameni din spatele scenei. Teatrul înseamn─â magie ╚Öi sentimente d─âruite. Indiferent de vreme. Indiferent de vremuri. La mul╚Ťi ani! de Ziua Mondial─â a Teatrului. Bogdan Costea, manager al Teatrului Clasic „Ioan Slavici”.

 

Ziua Mondial─â a Teatrului se s─ârb─âtore┼čte din 1962, la ini┼úiativa Institutului Interna┼úional de Teatru (ITI). În fiecare an, Institutul Interna┼úional de Teatru invit─â o personalitate sau mai multe s─â redacteze un mesaj cu acest prilej. Mesajul Interna┼úional pentru Ziua Mondial─â a Teatrului îi apar╚Ťine, în 2022, lui Peter SELLARS (SUA) regizor de oper─â ╚Öi teatru, director de festival. Iat─â care este aceasta:

 

”Dragi prieteni,

 

Acum, când lumea st─â ag─â┼úat─â, or─â de or─â ┼či minut de minut, de un flux continuu de ┼čtiri, a┼č putea eu oare s─â ne invit pe noi to┼úi – creatorii – s─â p─âtrundem în propria noastr─â privire, propria noastr─â realitate ┼či propria noastr─â perspectiv─â în leg─âtur─â cu un timp epic, o schimbare epic─â, o con┼čtiin┼ú─â epic─â, o viziune epic─â? Tr─âim într-o perioad─â epic─â a istoriei omenirii, iar schimb─ârile profunde ┼či masive pe care le resim┼úim în rela┼úiile fiin┼úelor umane cu ele însele, în rela┼úiile unora cu altele, precum ┼či în rela┼úiile cu lumile non-umane tind s─â dep─â┼čeasc─â puterea noastr─â de a sim┼úi, de a articula ┼či de a exprima.

 

Noi nu tr─âim cu adev─ârat în ciclul de ┼čtiri 24 din 24 de ore; noi tr─âim la marginea timpului. Ziarele ┼či mediile de informare sunt total nepreg─âtite ┼či incapabile s─â vorbeasc─â despre ceea ce tr─âim.

 

Unde este limbajul, care sunt gesturile ┼či care sunt imaginile ce ne-ar putea permite s─â în┼úelegem schimb─ârile ┼či pr─âbu╚Öirile pe care le tr─âim? ┼×i cum am putea s─â convertim con┼úinutul imediat al vie┼úilor noastre, nu în reportaj de pres─â, ci în experien┼ú─â tr─âit─â?

 

Teatrul este forma artistic─â a experien┼úei omene┼čti.

 

Într-o lume cople┼čit─â de ample campanii mediatice, de experien┼úe simulate ┼či de prorociri însp─âimânt─âtoare, cum putem trece dincolo de repetarea nesfâr┼čit─â de cifre pentru a resim┼úi caracterul sacru ┼či infinit al unei anumite vie┼úi, al unui anumit ecosistem, al unei prietenii sau calitatea luminii unui cer ciudat? Doi ani de COVID-19 au întunecat sim┼úurile oamenilor, le-au restrâns vie┼úile, au rupt leg─âturi ┼či ne-au împins la un bizar nivel zero al existen┼úei.

 

Ce semin┼úe trebuie plantate ┼či replantate în ace┼čti ani? Care sunt speciile invazive ┼či invadatoare care trebuie s─â fie eliminate complet ┼či definitiv? Atât de mul┼úi oameni au ajuns la limit─â. Atât de mult─â violen┼ú─â izbucne┼čte brusc, ira┼úional ┼či nea┼čteptat. Atât de multe sisteme, pân─â mai ieri solide, s-au dovedit a fi structuri de o nes─â┼úioas─â cruzime.

 

Unde sunt ceremonialurile noastre de comemorare? Ce trebuie s─â ne amintim? Care sunt ritualurile ce ne-ar îng─âdui, în fine, s─â reimagin─âm ┼či s─â începem s─â parcurgem drumuri înc─â niciodat─â explorate de noi?

 

Teatrul de viziune epic─â, de inten┼úie, de repara┼úie, de vindecare are nevoie de ritualuri noi. Nu avem nevoie s─â ni se ofere distrac┼úie. Avem nevoie s─â ne strângem laolalt─â. Avem nevoie s─â împ─ârt─â┼čim acela┼či spa┼úiu – ┼či avem nevoie s─â cultiv─âm spa┼úiul împ─ârt─â┼čit. Avem nevoie de spa┼úii ocrotite în care s─â fim egali ╚Öi în care s─â ne ascult─âm unii pe al╚Ťii.

 

Teatrul reprezint─â un spa╚Ťiu, creat pe p─âmânt, al egalit─â╚Ťii între fiin╚Ťe umane, zei, plante, animale, pic─âturi de ploaie, lacrimi, un spa╚Ťiu al regener─ârii. Spa┼úiul de egalitate ┼či ascultare reciproc─â profund─â este iluminat de o frumuse┼úe ascuns─â ┼či e p─âstrat viu printr-o adânc─â interac┼úiune între primejdie, ecuanimitate, în┼úelepciune, ac┼úiune ┼či r─âbdare.

 

În Sutra Podoabei Înflorite, Buddha în┼čiruie zece feluri de r─âbdare suprem─â în via┼úa omului. Unul dintre cele mai puternice se nume┼čte R─âbdarea de a percepe totul ca pe un miraj. Teatrul a prezentat întotdeauna via┼úa acestei lumi ca fiind asem─ân─âtoare unui miraj, f─âcându-ne s─â str─âvedem cu limpezime ┼či for┼ú─â eliberatoare prin iluzia, deziluzia, orbirea ┼či negarea uman─â.

 

Suntem atât de siguri de ceea ce privim ┼či de felul în care privim totul, încât suntem incapabili s─â vedem ┼či s─â sim┼úim realit─â┼úi alternative, posibilit─â┼úi noi, abord─âri diferite, rela┼úii invizibile ┼či leg─âturi dincolo de timp.

 

Aceasta este clipa în care trebuie s─â ne împrosp─ât─âm profund min┼úile, sim┼úurile, istoriile ┼či viitorul. ╚śi aceast─â munc─â nu poate fi f─âcut─â de oameni izola┼úi, lucrând singuri. Este o munc─â pe care trebuie s─â o facem împreun─â. Teatrul este invita┼úia de a face aceast─â munc─â împreun─â.

 

V─â mul┼úumesc din adâncul inimii pentru munca voastr─â”.

 

Peter Sellars

Regizor de teatru și operă, director de festival

 

*Peter Sellars, n─âscut la Pittsburgh, în Pennsylvania (SUA) este regizor de oper─â ╚Öi director de festival. ╚śi-a câ╚Ötigat recunoa╚Ötere interna╚Ťional─â datorit─â interpret─ârilor sale revolu╚Ťionare, transformatoare ale clasicilor, datorit─â modului în care s-a angajat în beneficiul muzicii contemporane a secolului 20 ╚Öi datorit─â proiectelor în care s-a implicat împreun─â cu o extraordinar─â diversitate de arti╚Öti creativi. Întreaga sa oper─â eviden╚Ťiaz─â puterea artei ca mijloc de exprimare moral─â ╚Öi ac╚Ťiune social─â.

 

Sellars a colaborat la realizarea mai multor crea╚Ťii ale compozitorului John Adams, printre care se num─âr─â Nixon in China, The Death of Klinghoffer, El Niño, Doctor Atomic, The Gospel According to the Other Mary ╚Öi The Girls of the Golden West. Inspirat de compozi╚Ťiile Kaijei Saariaho, a realizat produc╚Ťii dup─â operele ei (L’Amour de loin, Adriana Mater, Only the Sound Remains), care au îmbog─â╚Ťit repertoriul operei moderne.

 

Printre spectacolele recente (pre-pandemice), se num─âr─â noua montare cu Doctor Atomic la Santa Fe Opera, Kopernikus, de Claude Vivier, realizat pentru Festival D’Automne (Paris) ╚Öi spectacolul dup─â Idomeneo, de Mozart, pentru festivalul de la Salzburg.

 

La finalul lui 2020 a conceput ╚Öi regizat “This body is so impermanent …” un film creat ca r─âspuns la pandemia global─â, inspirat de texte din Vimalakirti Sutra. Printre proiectele în curs de realizare se num─âr─â montarea dup─â Roman du Fauvel, în colaborare cu Benjamin Bagby, muzicolog ╚Öi fondator al ansamblului Sequentia ; reluarea celebrei sale produc╚Ťii cu Tristan ╚Öi Isolda, poveste c─âreia videografia creat─â de artistul Bill Viola îi confer─â o lumin─â ╚Öi o profunzime deosebite, ╚Öi Perle Noire, meditations for Josephine, pe muzica lui Tyshawn Sorey, compozitor ╚Öi multi-instrumentist, interpretat─â de uluitoarea vocalist─â Julia Bullock.

 

Sellars a fost director al mai multor mari festivaluri, printre care festivalurile de la Los Angeles din 1990 ╚Öi 1993 ╚Öi Festivalul de Arte Adelaide din 2002. În 2006 a fost director artistic al New Crowned Hope, festival de la Viena, unde a invitat atât arti╚Öti foarte tineri cât ╚Öi arti╚Öti consacra╚Ťi din diverse medii culturale, pentru a crea lucr─âri noi în domeniile muzicii, teatrului, dansului, filmului, artelor vizuale ╚Öi arhitecturii, cu ocazia celebr─ârii celei de-a 250-a anivers─âri a lui Mozart. A fost, de asemenea, director muzical al Festivalului de Muzic─â Ojai 2016.

 

Sellars este profesor emerit la Departamentul de Arte ╚Öi Culturi Mondiale de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA), directorul fondator al Institutului Boethius din cadrul UCLA, curator rezident al Festivalului de Film de la Telluride ╚Öi a fost mentor pentru Ini╚Ťiativa Rolex Arts. Este laureat al unei burse MacArthur, a fost recompensat cu Premiul Erasmus pentru contribu╚Ťii la cultura european─â, este laureat al Premiului Gish ╚Öi este membru al Academiei Americane de Arte ╚Öi ╚śtiin╚Ťe. A fost distins cu prestigiosul premiu Polar Music ╚Öi a fost ales Artistul Anului de c─âtre Musical America.

 

Versiunea român─â (traducere): Ozana Oancea

Stiri asemanatoare

Symphonic Experience - un eveniment premium, cu monștri sacri ai muzicii românești, așteptat de arădeni de 30 de ani

Vineri, 05 August, 2022 17:01

Symphonic Experience - un eveniment premium, cu monștri sacri ai muzicii românești, așteptat de arădeni de 30 de ani

Ast─âzi, 5 august, în conferin╚Ťa de pres─â primarul C─âlin Bibar╚Ť, împreun─â cu organizatorii Symphonic Experience au anun╚Ťat detaliile evenimentului care va avea loc în peri ...

S-a semnat contractul pentru studiul de fezabilitate al Radioterapiei noului spital oncologic

Vineri, 05 August, 2022 18:46

S-a semnat contractul pentru studiul de fezabilitate al Radioterapiei noului spital oncologic

Pre╚Öedintele Consiliului Jude╚Ťean Arad, Iustin Cionca, a semnat ast─âzi contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate în vederea construirii compartimentului de Radioterapie, car ...

Zile cu temperaturi ridicate! COD GALBEN ├«n jude╚Ťul Arad p├ón─â mar╚Ťi

Sambata, 06 August, 2022 12:15

Zile cu temperaturi ridicate! COD GALBEN ├«n jude╚Ťul Arad p├ón─â mar╚Ťi

Urmeaz─â zile cu temperaturi ridicate! COD GALBEN în jude╚Ťul Arad în intervalul 6-9 august.   În urm─âtoarele zile, valul de c─âldur─â se va extinde ╚Öi va persista, dis ...

Jurnal de expedi╚Ťie - Dup─â 8 zile de a╚Öteptare la grani╚Ťa cu Mauritania, au ├«nceput marea ├«ncercare de a traversa de╚Öertul Sahara

Sambata, 06 August, 2022 14:30

Jurnal de expedi╚Ťie - Dup─â 8 zile de a╚Öteptare la grani╚Ťa cu Mauritania, au ├«nceput marea ├«ncercare de a traversa de╚Öertul Sahara

Dup─â opt zile de a╚Öteptare în ora╚Öul de grani╚Ť─â algerian Tindouf, pentru  rezolvarea permiselor de trecere în Mauritania, Adi ╚Öi Alecsandra au reu╚Öit s─â îndeplineas ...

Razie de amploare ale poli╚Ťi╚Ötilor ├«n Arad pentru combaterea cer╚Öetoriei ╚Öi a vagabondajului

Vineri, 05 August, 2022 09:54

Razie de amploare ale poli╚Ťi╚Ötilor ├«n Arad pentru combaterea cer╚Öetoriei ╚Öi a vagabondajului

Joi, 04 august a.c., în intervalul orar 8.30-11.30, 16.30-18.30, poli╚Ťi╚Ötii ar─âdeni împreun─â cu jandarmi ╚Öi reprezentan╚Ťi ai Direc╚Ťiei Generale Poli╚Ťie Local─â Arad au desf─â╚ ...

Jurnalistul ar─âdean Ioan Weisl a murit la 68 de ani, din cauza unei boli

Sambata, 06 August, 2022 09:31

Jurnalistul ar─âdean Ioan Weisl a murit la 68 de ani, din cauza unei boli

Ioan Weisl a murit vineri, 5 august, la vârsta de 68 de ani din cauza uneii boli necru╚Ť─âtoare.   De profesie inginer, Ioan Weisl a lucrat în administra╚Ťia ar─âdean─â (la Pre ...

Start la Zilele Aradului 2022

Miercuri, 03 August, 2022 15:59

Start la Zilele Aradului 2022

Ast─âzi, 03 august, în cadrul conferin╚Ťei de pres─â, primarul municipiului, C─âlin Bibar╚Ť, împreun─â cu directorul C.M.C.A., Dana Andreica, au anun╚Ťat evenimentele care vor avea lo ...

Un palat din centrul Aradului cump─ârat de Consiliul Jude╚Ťean, va fi transformat ├«n muzeu

Vineri, 05 August, 2022 18:24

Un palat din centrul Aradului cump─ârat de Consiliul Jude╚Ťean, va 
 fi transformat în muzeu

Consiliul Jude╚Ťean Arad a preluat ast─âzi, oficial, un palat de pe strada Unirii, din municipiu. Cl─âdirea a apar╚Ťinut Universit─â╚Ťii de Vest „Vasile Goldi╚Ö”. Aici a func╚Ťionat F ...

Fa╚Ť─â nou─â pentru scuarul din proximitatea Tribunalului Arad

Vineri, 05 August, 2022 16:10

Fa╚Ť─â nou─â pentru scuarul din proximitatea Tribunalului Arad

Asocia╚Ťia Rubio Pro Copil─ârie Pro Via╚Ť─â cu sprijinul Prim─âriei municipiului va crea o nou─â imagine scuarului din proximitatea Tribunalului Arad.   Lucrarea de art─â propus─â &ic ...

Atletul Mihai Motorca a primit diploma ÔÇ×Ar─âdeni cu care ne m├óndrimÔÇŁ

Miercuri, 03 August, 2022 13:23

Atletul Mihai Motorca a primit diploma ÔÇ×Ar─âdeni cu care ne m├óndrimÔÇŁ

Ar─âdeanul Mihai Damian Motorca a câ╚Ötigat medalia de bronz la Campionatele Europene de Under-18 de la Ierusalim (Israel), în proba de aruncarea discului. Performan╚Ťa deosebit─â a f ...

Primul laborator de extragere secundară a cocainei descoperit în Bihor. Cocaina era extrasă din cafea

Marti, 12 Iulie, 2022 12:13

Primul laborator de extragere secundară a cocainei descoperit în Bihor. Cocaina era extrasă din cafea

Poli╚Ťia Român─â ╚Öi DIICOT au anun╚Ťat, mar╚Ťi diminea╚Ť─â, c─â a fost identificat primul laborator de extragere secundar─â a cocainei, în Bihor, într-o caban─â izolat─â,  ...

Refoma învăţământului este o prioritate pentru guvernare

Vineri, 05 August, 2022 15:48

Refoma învăţământului este o prioritate pentru guvernare

Speciali┼čtii PNL în educa┼úie au organizat o conferin┼ú─â de pres─â în care au prezentat stadiul dezbaterii cu privire la reforma sistemului de înv─â┼ú─âmânt. Inspectorul ...

A crezut c─â ╚śimandul este pist─â de curse, poli╚Ťi╚Ötii l-au l─âsat f─âr─â carnet 150 de zile ╚Öi are de pl─âtit o amend─â de 3045 de lei

Duminica, 31 Iulie, 2022 16:46

A crezut c─â ╚śimandul este pist─â de curse, poli╚Ťi╚Ötii l-au l─âsat f─âr─â carnet 150 de zile ╚Öi are de pl─âtit o amend─â de 3045 de lei

În diminea╚Ťa zilei de 31 iulie a.c., poli╚Ťi╚Ötii Serviciului Rutier au depistat un b─ârbat de 32 de ani, din localitatea Beiu╚Ö, jude╚Ťul Bihor care conducea un autoturism pe D.N.79, &ici ...

Iustin Cionca: ÔÇ×Zona metropolitan─â Arad a fost definit─â cu 24 de ora╚Öe ╚Öi comune din jurul municipiuluiÔÇŁ

Vineri, 05 August, 2022 15:34

Iustin Cionca: ÔÇ×Zona metropolitan─â Arad a fost definit─â cu 24 de ora╚Öe ╚Öi comune din jurul municipiuluiÔÇŁ

Zona metropolitană Arad cuprinde un număr de 24 de comune, respectiv orașe, alături de municipiul Arad. Așa prevede Legea nr. 246 din 20 iulie 2022 privind zonele metropolitane, publicată & ...

Alte 7 victime pe ÔÇŁdrumul expresÔÇŁ Arad-Horia-╚śiria. De╚Öi patruleaz─â non-stop, Poli╚Ťia pare neputincioas─â pe aceast─â ╚Öosea

Joi, 04 August, 2022 20:25

Alte 7 victime pe ÔÇŁdrumul expresÔÇŁ Arad-Horia-╚śiria. De╚Öi patruleaz─â non-stop, Poli╚Ťia pare neputincioas─â pe aceast─â ╚Öosea

În aceast─â sear─â, 4 august, în jurul orei 19:00, pompierii ar─âdeni au fost solicita╚Ťi s─â intervin─â pentru gestionarea unei situa╚Ťii de urgen╚Ť─â, generat─â de producerea unui a ...{**}

Acest site folose┼čte cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica de Confidentialitate si apoi sa confirmi acordul tau.