Iustin Cionca: „Vestul se une╚Öte!” – Interviu cu Pre╚Öedintele Consiliului Jude╚Ťean Arad

Iustin Cionca: „Vestul se une╚Öte!” – Interviu cu Pre╚Öedintele Consiliului Jude╚Ťean Arad

Iustin Cionca: ÔÇ×Vestul se une╚Öte!ÔÇŁ ÔÇô Interviu cu Pre╚Öedintele Consiliului Jude╚Ťean Arad

Marti, 23 Martie, 2021 12:56 Redactia LOCALE Comentarii  Recomanda pe Facebook  Recomanda pe Twitter
Redactia LOCALE Comentarii  Recomanda pe Facebook Recomanda pe Twitter
Marti, 23 Martie, 2021 12:56 Tiparire

Ghidul Ar─âdean: Domnule pre╚Öedinte, la sfâr╚Öitul s─âpt─âmânii trecute v-a╚Ťi întâlnit, în jude╚Ťul Timi╚Ö, cu pre╚Öedin╚Ťii Consiliilor Jude╚Ťene Timi╚Ö, Hunedoara ╚Öi Cara╚Ö-Severin. Am v─âzut c─â au ap─ârut deja, în spa╚Ťiul public, comentarii de genul „vestul se une╚Öte". Ce înseamn─â, pentru dvs., aceast─â unitate?

 

Iustin Cionca: Bun─â ziua, pentru mine aceast─â unitate înseamn─â o normalitate. Suntem patru jude╚Ťe care trebuie s─â colabor─âm, s─â fim solidari, s─â ne conjug─âm proiectele de dezvoltare, pentru a avea, astfel, împreun─â, for╚Ť─â în rela╚Ťia cu celelalte regiuni ╚Öi cu Capitala. S─â ne batem pentru descentralizare, ca nu to╚Ťi banii produ╚Öi în vest s─â plece în alte jude╚Ťe! M─â bucur─â în mod deosebit faptul c─â la aceast─â întâlnire a participat ╚Öi Sorin Maxim, directorul Agen╚Ťiei de Dezvoltare Regional─â Vest, pentru c─â prin aceast─â Agen╚Ťie se vor finan╚Ťa, în acest ciclu financiar, o parte din proiectele europene ale administra╚Ťiilor locale. Proiectele comune puse vineri în discu╚Ťie de pre╚Öedin╚Ťii celor patru Consilii Jude╚Ťene au fost legate în principal de inter-conectivitatea dintre jude╚Ťe, eficientizarea activit─â╚Ťii Euroregiunii Dun─âre-Cri╚Ö-Mure╚Ö-Tisa (care vizeaz─â cele patru jude╚Ťe), elaborarea unei oferte turistice regionale. ╚śedin╚Ťa de lucru a vizat ╚Öi stabilirea unor echipe de lucru pe anumite proiecte de interes comun.

 

Sper ca genul acesta de întâlniri s─â aib─â loc în fiecare dintre jude╚Ťe, pentru c─â sunt un instrument bun de construc╚Ťie ╚Öi de comunicare. Chiar dac─â unele dintre proiectele discutate nu vizeaz─â jude╚Ťul Arad în mod direct, pe mine m─â intereseaz─â ╚Öi drumurile c─âtre obiectivele turistice din Cara╚Ö-Severin, de exemplu, pentru c─â ar─âdenii le frecventeaz─â. Întâlnirea este util─â pentru c─â ne identific─âm proiectele strategice, comune, proiectele care vor duce la accelerarea dezvolt─ârii regiunii.

 

Va trebui s─â reu╚Öim s─â perform─âm în vestul ╚Ť─ârii, ca guvernan╚Ťii s─â prind─â curaj ╚Öi s─â ne dea cu adev─ârat putere la nivel local ╚Öi s─â aplice principiile descentraliz─ârii ╚Öi a subsidiarit─â╚Ťii. Eu ╚Ötiu c─â va trebui s─â ajut─âm ╚Öi jude╚Ťele s─ârace, dar nu a╚Öa cum se întâmpl─â ast─âzi, când banii no╚Ötri se duc acolo ╚Öi nu se mai întorc înspre vestul României, unde ei sunt produ╚Öi. Agen╚Ťia de Dezvoltare Regional─â, condus─â de Sorin Maxim, este cea mai important─â institu╚Ťie la nivel regional, pentru c─â prin ea se vor distribui fondurile europene. De aceea, în opinia mea, Sorin Maxim poate fi considerat un fel de „prim-ministru" al regiunii noastre.

 

G.A.: A╚Ťi afirmat, la un moment dat, c─â lupta vestului este cu Bucure╚Ötiul. La ce v─â referi╚Ťi, mai exact?

 

I.C. : Da, lupta noastr─â este în primul rând cu Bucure╚Ötiul, s─â putem fi un sprijin pentru mediul de afaceri, agricultori, pentru fiecare ar─âdean. Oamenii a╚Öteapt─â multe de la noi, pentru c─â ne-au votat ╚Öi au încredere c─â putem schimba lucrurile în bine. Pentru asta, îns─â, este nevoie de schimbarea legisla╚Ťiei, pentru cre╚Öterea competen╚Ťelor acordate Consiliilor Jude╚Ťene (care în unele situa╚Ťii au mai pu╚Ťine atribu╚Ťii decât prim─âriile de comun─â), ╚Öi m─â refer în primul rând la sus╚Ťinerea mediului de afaceri, agricultur─â ╚Öi înv─â╚Ť─âmântul profesional.

 

Lupta noastr─â este, înainte de toate, cu func╚Ťionarii de la Bucure╚Ötiul, pe care trebuie s─â îi convingem c─â avem nevoie de legi care s─â ajute activitatea Consiliilor Jude╚Ťene, nu s─â o blocheze. Avem nevoie de legi care, atunci când ni se transfer─â atribu╚Ťii pe hârtie, s─â ne transfere ╚Öi resursele necesare.  Noi trebuie s─â avem legi care s─â ne ajute s─â punem la munc─â fiecare „furnicu╚Ť─â" din regiunea noastr─â, nu s─â ╚Ťinem unii oameni pe asisten╚Ť─â social─â, când ei sunt ap╚Ťi de munc─â. Trebuie s─â avem legi care s─â ne permit─â ca atunci când un agent economic ne cere sprijinul, s─â i-l putem acorda, s─â nu l─âs─âm toat─â povara pe umerii investitorilor.

 

Trebuie s─â avem legi care s─â ne permit─â s─â sus╚Ťinem nu doar înv─â╚Ť─âmântul special, pentru copiii cu deficien╚Ťe, ci ╚Öi înv─â╚Ť─âmântul profesional care formeaz─â for╚Ťa munc─â necesar─â afacerilor din jude╚Ť. Trebuie s─â avem legi care s─â ne faciliteze rela╚Ťia cu agricultorii, s─â le putem fi un sprijin, nu doar un um─âr pe care plâng atunci când se simt abandona╚Ťi de func╚Ťionarii de la Bucure╚Öti.

 

G.A. : ╚śtiu c─â ╚Öi la nivelul Consiliului Jude╚Ťean Arad, ca la nivelul Consiliului Jude╚Ťean Timi╚Ö, de altfel, digitalizarea este la ordinea zilei. Am v─âzut, de asemenea, declara╚Ťiile dvs. anterioare, care avertizau c─â nu va fi un proces f─âr─â asperit─â╚Ťi.

 

I.C. : Digitalizarea institu╚Ťiilor publice va fi finan╚Ťat─â prin Programul Opera╚Ťional Regional. Dar pentru ca ea s─â fie cu adev─ârat eficient─â, ea trebuie s─â integreze toate institu╚Ťiile publice, toate prim─âriile din jude╚Ť, Consiliul Jude╚Ťean, ca fluxurile digitale s─â nu fie dublate de hârtii. Mare aten╚Ťie, s─â nu ajungem s─â digitaliz─âm birocra╚Ťia, doar din considerentul c─â astfel le-ar fi mai u╚Öor unor func╚Ťionari care nu ╚Ťin pasul cu informatizarea! Consiliul Jude╚Ťean Arad ╚Öi-a anun╚Ťat la începutul acestui an inten╚Ťia de a reduce birocra╚Ťia ╚Öi de a elimina din hârtii. Zilnic, semnez sute de documente, cu mii de pagini în total. Inten╚Ťia Consiliului Jude╚Ťean se bazeaz─â pe faptul c─â, din cauza birocra╚Ťiei, uneori trec trei-patru zile de la înregistrarea peti╚Ťiilor la Registratur─â ╚Öi pân─â când ajung efectiv s─â intre în solu╚Ťionare.

 

Primul pas pe care l-am f─âcut a fost cre╚Öterea ponderii distribuirii electronice a coresponden╚Ťei, respectiv a peti╚Ťiilor care intr─â la noi prin e-mail. Acestea sunt repartizate în timp real c─âtre direc╚Ťiile ╚Öi serviciile de specialitate, f─âr─â s─â mai treac─â întâi pe la Registratur─â ╚Öi s─â fie date de acolo pe circuit. Cei c─ârora li se adreseaz─â aceste documente se duc s─â le înregistreze personal, iar pe soft exist─â dovada c─â au primit acel document, nu exist─â posibilitatea ca el s─â se piard─â.

În urm─âtorul pas, Registratura va deveni complet digital─â, num─ârul de înregistrare va fi dat de cel care distribuie coresponden╚Ťa electronic─â, iar circula╚Ťia documentelor va fi ╚Öi ea complet digital─â. Pentru implementarea acestui proiect noi am contactat Agen╚Ťia de Dezvoltare Regional─â, fiindc─â sunt costuri foarte mari, estimate la milioane de euro (incluzând aici ╚Öi digitalizarea arhivei de aproape 30 de ani a Consiliului Jude╚Ťean). Insist pentru digitalizare pentru c─â ea nu înseamn─â doar vitez─â de lucru ╚Öi eficien╚Ť─â mai mare în actul administrativ, ci ╚Öi transparen╚Ť─â în rela╚Ťia cu ar─âdenii.

 

ADR Vest inten╚Ťioneaz─â s─â elaboreze o platform─â deschis─â, care va încuraja ╚Öi firmele private s─â contribuie cu solu╚Ťii la gândirea sistemului. Se va realiza un HAB Digital de Inovare la nivelul regiunii vest (de╚Ťin─âtor de competen╚Ťe în domeniul digital) integrat într-o re╚Ťea european─â.

 

G.A. : O alt─â tem─â pe care a╚Ťi ridicat-o la întâlnirea de la Bazo╚Öul Nou, de vineri, a fost aceea a amenzilor pentru cei care distrug drumurile jude╚Ťene. Aici ce schimb─âri ar fi necesare, domnule pre╚Öedinte Iustin Cionca?


I.C. : Legea care reglementeaz─â amenzile acordate pentru dep─â╚Öirea tonajului pe drumurile jude╚Ťene este o lege proast─â, pentru c─â banii colecta╚Ťi din amenzile celor care distrug drumurile nu pot fi folosi╚Ťi pentru repararea pagubelor produse - este de p─ârere pre╚Öedintele Consiliului Jude╚Ťean Arad, Iustin Cionca. Unii transportatori dep─â╚Öesc inten╚Ťionat tonajul ╚Öi distrug drumul, aproape f─âr─â niciun fel de consecin╚Ťe. Amenzile sunt aplicate de Consiliul Jude╚Ťean, dar ele merg în bugetul prim─âriilor comunale, ╚Öi de cele mai multe ori nu sunt încasate.

Deci Consiliul Jude╚Ťean, care modernizeaz─â drumurile din fonduri proprii sau fonduri europene, face investi╚Ťia, sufer─â paguba, dar nu este desp─âgubit ╚Öi nu prime╚Öte de la transportatori nici m─âcar banii de amenzi, s─â îi poat─â investi în repara╚Ťii sau moderniz─âri, acolo unde este cazul. În cazul drumurilor na╚Ťionale nu func╚Ťioneaz─â acela╚Öi sistem. Acolo amenzile sunt încasate de administratorul drumului, spre deosebire de drumurile jude╚Ťene, unde banii din amenzi nu merg la Consiliul Jude╚Ťean.

Asta de╚Öi noi cheltuim banii pentru investi╚Ťie, noi cump─âr─âm cântarele cu care control─âm transportatorii, noi pl─âtim salariile celor care realizeaz─â controlul ╚Öi, în final, noi repar─âm, din banii Consiliului Jude╚Ťean, drumurile distruse de transportatorii care nu respect─â legea. Am solicitat tuturor pre╚Öedin╚Ťilor din vestul ╚Ť─ârii o pozi╚Ťie comun─â pe acest subiect.

 

Ghidul Ar─âdean: Domnule pre╚Öedinte, la sfâr╚Öitul s─âpt─âmânii trecute v-a╚Ťi întâlnit, în jude╚Ťul Timi╚Ö, cu pre╚Öedin╚Ťii Consiliilor Jude╚Ťene Timi╚Ö, Hunedoara ╚Öi Cara╚Ö-Severin. Am v─âzut c─â au ap─ârut deja, în spa╚Ťiul public, comentarii de genul „vestul se une╚Öte". Ce înseamn─â, pentru dvs., aceast─â unitate?

 

Iustin Cionca: Bun─â ziua, pentru mine aceast─â unitate înseamn─â o normalitate. Suntem patru jude╚Ťe care trebuie s─â colabor─âm, s─â fim solidari, s─â ne conjug─âm proiectele de dezvoltare, pentru a avea, astfel, împreun─â, for╚Ť─â în rela╚Ťia cu celelalte regiuni ╚Öi cu Capitala. S─â ne batem pentru descentralizare, ca nu to╚Ťi banii produ╚Öi în vest s─â plece în alte jude╚Ťe! M─â bucur─â în mod deosebit faptul c─â la aceast─â întâlnire a participat ╚Öi Sorin Maxim, directorul Agen╚Ťiei de Dezvoltare Regional─â Vest, pentru c─â prin aceast─â Agen╚Ťie se vor finan╚Ťa, în acest ciclu financiar, o parte din proiectele europene ale administra╚Ťiilor locale. Proiectele comune puse vineri în discu╚Ťie de pre╚Öedin╚Ťii celor patru Consilii Jude╚Ťene au fost legate în principal de inter-conectivitatea dintre jude╚Ťe, eficientizarea activit─â╚Ťii Euroregiunii Dun─âre-Cri╚Ö-Mure╚Ö-Tisa (care vizeaz─â cele patru jude╚Ťe), elaborarea unei oferte turistice regionale. ╚śedin╚Ťa de lucru a vizat ╚Öi stabilirea unor echipe de lucru pe anumite proiecte de interes comun.

 

Sper ca genul acesta de întâlniri s─â aib─â loc în fiecare dintre jude╚Ťe, pentru c─â sunt un instrument bun de construc╚Ťie ╚Öi de comunicare. Chiar dac─â unele dintre proiectele discutate nu vizeaz─â jude╚Ťul Arad în mod direct, pe mine m─â intereseaz─â ╚Öi drumurile c─âtre obiectivele turistice din Cara╚Ö-Severin, de exemplu, pentru c─â ar─âdenii le frecventeaz─â. Întâlnirea este util─â pentru c─â ne identific─âm proiectele strategice, comune, proiectele care vor duce la accelerarea dezvolt─ârii regiunii.

 

Va trebui s─â reu╚Öim s─â perform─âm în vestul ╚Ť─ârii, ca guvernan╚Ťii s─â prind─â curaj ╚Öi s─â ne dea cu adev─ârat putere la nivel local ╚Öi s─â aplice principiile descentraliz─ârii ╚Öi a subsidiarit─â╚Ťii. Eu ╚Ötiu c─â va trebui s─â ajut─âm ╚Öi jude╚Ťele s─ârace, dar nu a╚Öa cum se întâmpl─â ast─âzi, când banii no╚Ötri se duc acolo ╚Öi nu se mai întorc înspre vestul României, unde ei sunt produ╚Öi. Agen╚Ťia de Dezvoltare Regional─â, condus─â de Sorin Maxim, este cea mai important─â institu╚Ťie la nivel regional, pentru c─â prin ea se vor distribui fondurile europene. De aceea, în opinia mea, Sorin Maxim poate fi considerat un fel de „prim-ministru" al regiunii noastre.

 

G.A.: A╚Ťi afirmat, la un moment dat, c─â lupta vestului este cu Bucure╚Ötiul. La ce v─â referi╚Ťi, mai exact?

 

I.C. : Da, lupta noastr─â este în primul rând cu Bucure╚Ötiul, s─â putem fi un sprijin pentru mediul de afaceri, agricultori, pentru fiecare ar─âdean. Oamenii a╚Öteapt─â multe de la noi, pentru c─â ne-au votat ╚Öi au încredere c─â putem schimba lucrurile în bine. Pentru asta, îns─â, este nevoie de schimbarea legisla╚Ťiei, pentru cre╚Öterea competen╚Ťelor acordate Consiliilor Jude╚Ťene (care în unele situa╚Ťii au mai pu╚Ťine atribu╚Ťii decât prim─âriile de comun─â), ╚Öi m─â refer în primul rând la sus╚Ťinerea mediului de afaceri, agricultur─â ╚Öi înv─â╚Ť─âmântul profesional.

 

Lupta noastr─â este, înainte de toate, cu func╚Ťionarii de la Bucure╚Ötiul, pe care trebuie s─â îi convingem c─â avem nevoie de legi care s─â ajute activitatea Consiliilor Jude╚Ťene, nu s─â o blocheze. Avem nevoie de legi care, atunci când ni se transfer─â atribu╚Ťii pe hârtie, s─â ne transfere ╚Öi resursele necesare.  Noi trebuie s─â avem legi care s─â ne ajute s─â punem la munc─â fiecare „furnicu╚Ť─â" din regiunea noastr─â, nu s─â ╚Ťinem unii oameni pe asisten╚Ť─â social─â, când ei sunt ap╚Ťi de munc─â. Trebuie s─â avem legi care s─â ne permit─â ca atunci când un agent economic ne cere sprijinul, s─â i-l putem acorda, s─â nu l─âs─âm toat─â povara pe umerii investitorilor.

 

Trebuie s─â avem legi care s─â ne permit─â s─â sus╚Ťinem nu doar înv─â╚Ť─âmântul special, pentru copiii cu deficien╚Ťe, ci ╚Öi înv─â╚Ť─âmântul profesional care formeaz─â for╚Ťa munc─â necesar─â afacerilor din jude╚Ť. Trebuie s─â avem legi care s─â ne faciliteze rela╚Ťia cu agricultorii, s─â le putem fi un sprijin, nu doar un um─âr pe care plâng atunci când se simt abandona╚Ťi de func╚Ťionarii de la Bucure╚Öti.

 

G.A. : ╚śtiu c─â ╚Öi la nivelul Consiliului Jude╚Ťean Arad, ca la nivelul Consiliului Jude╚Ťean Timi╚Ö, de altfel, digitalizarea este la ordinea zilei. Am v─âzut, de asemenea, declara╚Ťiile dvs. anterioare, care avertizau c─â nu va fi un proces f─âr─â asperit─â╚Ťi.

 

I.C. : Digitalizarea institu╚Ťiilor publice va fi finan╚Ťat─â prin Programul Opera╚Ťional Regional. Dar pentru ca ea s─â fie cu adev─ârat eficient─â, ea trebuie s─â integreze toate institu╚Ťiile publice, toate prim─âriile din jude╚Ť, Consiliul Jude╚Ťean, ca fluxurile digitale s─â nu fie dublate de hârtii. Mare aten╚Ťie, s─â nu ajungem s─â digitaliz─âm birocra╚Ťia, doar din considerentul c─â astfel le-ar fi mai u╚Öor unor func╚Ťionari care nu ╚Ťin pasul cu informatizarea! Consiliul Jude╚Ťean Arad ╚Öi-a anun╚Ťat la începutul acestui an inten╚Ťia de a reduce birocra╚Ťia ╚Öi de a elimina din hârtii. Zilnic, semnez sute de documente, cu mii de pagini în total. Inten╚Ťia Consiliului Jude╚Ťean se bazeaz─â pe faptul c─â, din cauza birocra╚Ťiei, uneori trec trei-patru zile de la înregistrarea peti╚Ťiilor la Registratur─â ╚Öi pân─â când ajung efectiv s─â intre în solu╚Ťionare.

 

Primul pas pe care l-am f─âcut a fost cre╚Öterea ponderii distribuirii electronice a coresponden╚Ťei, respectiv a peti╚Ťiilor care intr─â la noi prin e-mail. Acestea sunt repartizate în timp real c─âtre direc╚Ťiile ╚Öi serviciile de specialitate, f─âr─â s─â mai treac─â întâi pe la Registratur─â ╚Öi s─â fie date de acolo pe circuit. Cei c─ârora li se adreseaz─â aceste documente se duc s─â le înregistreze personal, iar pe soft exist─â dovada c─â au primit acel document, nu exist─â posibilitatea ca el s─â se piard─â.

În urm─âtorul pas, Registratura va deveni complet digital─â, num─ârul de înregistrare va fi dat de cel care distribuie coresponden╚Ťa electronic─â, iar circula╚Ťia documentelor va fi ╚Öi ea complet digital─â. Pentru implementarea acestui proiect noi am contactat Agen╚Ťia de Dezvoltare Regional─â, fiindc─â sunt costuri foarte mari, estimate la milioane de euro (incluzând aici ╚Öi digitalizarea arhivei de aproape 30 de ani a Consiliului Jude╚Ťean). Insist pentru digitalizare pentru c─â ea nu înseamn─â doar vitez─â de lucru ╚Öi eficien╚Ť─â mai mare în actul administrativ, ci ╚Öi transparen╚Ť─â în rela╚Ťia cu ar─âdenii.

 

ADR Vest inten╚Ťioneaz─â s─â elaboreze o platform─â deschis─â, care va încuraja ╚Öi firmele private s─â contribuie cu solu╚Ťii la gândirea sistemului. Se va realiza un HAB Digital de Inovare la nivelul regiunii vest (de╚Ťin─âtor de competen╚Ťe în domeniul digital) integrat într-o re╚Ťea european─â.

 

G.A. : O alt─â tem─â pe care a╚Ťi ridicat-o la întâlnirea de la Bazo╚Öul Nou, de vineri, a fost aceea a amenzilor pentru cei care distrug drumurile jude╚Ťene. Aici ce schimb─âri ar fi necesare, domnule pre╚Öedinte Iustin Cionca?


I.C. : Legea care reglementeaz─â amenzile acordate pentru dep─â╚Öirea tonajului pe drumurile jude╚Ťene este o lege proast─â, pentru c─â banii colecta╚Ťi din amenzile celor care distrug drumurile nu pot fi folosi╚Ťi pentru repararea pagubelor produse - este de p─ârere pre╚Öedintele Consiliului Jude╚Ťean Arad, Iustin Cionca. Unii transportatori dep─â╚Öesc inten╚Ťionat tonajul ╚Öi distrug drumul, aproape f─âr─â niciun fel de consecin╚Ťe. Amenzile sunt aplicate de Consiliul Jude╚Ťean, dar ele merg în bugetul prim─âriilor comunale, ╚Öi de cele mai multe ori nu sunt încasate.

Deci Consiliul Jude╚Ťean, care modernizeaz─â drumurile din fonduri proprii sau fonduri europene, face investi╚Ťia, sufer─â paguba, dar nu este desp─âgubit ╚Öi nu prime╚Öte de la transportatori nici m─âcar banii de amenzi, s─â îi poat─â investi în repara╚Ťii sau moderniz─âri, acolo unde este cazul. În cazul drumurilor na╚Ťionale nu func╚Ťioneaz─â acela╚Öi sistem. Acolo amenzile sunt încasate de administratorul drumului, spre deosebire de drumurile jude╚Ťene, unde banii din amenzi nu merg la Consiliul Jude╚Ťean.

Asta de╚Öi noi cheltuim banii pentru investi╚Ťie, noi cump─âr─âm cântarele cu care control─âm transportatorii, noi pl─âtim salariile celor care realizeaz─â controlul ╚Öi, în final, noi repar─âm, din banii Consiliului Jude╚Ťean, drumurile distruse de transportatorii care nu respect─â legea. Am solicitat tuturor pre╚Öedin╚Ťilor din vestul ╚Ť─ârii o pozi╚Ťie comun─â pe acest subiect.

 

Stiri asemanatoare

Deputatul Bîlcea cere scutirea de la TVA pentru primăriile care accesează proiecte europene

Marti, 15 Iunie, 2021 14:06

Deputatul Bîlcea cere scutirea de la TVA pentru primăriile care accesează proiecte europene

Deputatul PNL de Arad Sergiu Bîlcea face demersuri pentru a ajuta prim─âriile s─â implementeze eficient proiecte pentru energie verde cu finan┼úare european─â. Acesta a adresat o într ...

Erdogan ├«i a╚Öteapt─â pe ar─âdeni cu bra╚Ťele deschise. R─âzvan Cadar: ÔÇ×Turi╚Ötii pot c─âl─âtori din nou ├«n Turcia, de pe Aeroportul Interna╚Ťional Arad!ÔÇŁ

Joi, 10 Iunie, 2021 19:34

Erdogan ├«i a╚Öteapt─â pe ar─âdeni cu bra╚Ťele deschise. R─âzvan Cadar: ÔÇ×Turi╚Ötii pot c─âl─âtori din nou ├«n Turcia, de pe Aeroportul Interna╚Ťional Arad!ÔÇŁ

Începând de ast─âzi,10 iunie, se d─â startul curselor charter pentru Antalya, curse care vor opera pân─â la sfâr╚Öitul lunii septembrie.   „Este o veste care ...

Bilanţ Pandemie 15 iunie: Niciun caz nou, niciun deces și 49 de cazuri active

Miercuri, 16 Iunie, 2021 06:40

Bilanţ Pandemie 15 iunie: Niciun caz nou, niciun deces și 49 de cazuri active

La nivel local, autorit─â┼úile au anun┼úat noul bilan┼ú pentru jude┼úul Arad înregistrat în  ultimele 24 de ore, 0 cazuri  noi de persoane infectate cu S ...

Anchet─â la Spitalul Jude╚Ťean Arad. Consum uria╚Ö de morfin─â pentru pacien╚Ťii deceda╚Ťi de Covid

Marti, 15 Iunie, 2021 21:41

Anchet─â la Spitalul Jude╚Ťean Arad. Consum uria╚Ö de morfin─â pentru pacien╚Ťii deceda╚Ťi de Covid

Se fac cercet─âri la Spitalul Jude╚Ťean din Arad, din cauza unui consum prea mare de morfin─â descoperit la o sec╚Ťie de terapie intensiv─â. Aici au fost interna╚Ťi bolnavi de Covid îns─â, ...

UTA renun╚Ť─â la o echip─â. 11 juc─âtori spun ÔÇŁAdioÔÇŁ

Joi, 10 Iunie, 2021 20:35

UTA renun╚Ť─â la o echip─â. 11 juc─âtori spun ÔÇŁAdioÔÇŁ

Juc─âtorii care nu vor face parte din lotul echipei UTA pentru viitorul sezon competi╚Ťional al Ligii I sunt: Alexandru Albu, Valentin Buh─âcianu, Cristian Melinte, Andrei Peteleu, Adrian Petre, ...

Pare utopie, dar rom├ónii vor primi compensa╚Ťii financiare ├«n cazul ├«ntreruperilor neplanificate de energie electric─â. Cel pu╚Ťin a╚Öa scrie pe h├órtie

Marti, 15 Iunie, 2021 15:34

Pare utopie, dar rom├ónii vor primi compensa╚Ťii financiare ├«n cazul ├«ntreruperilor neplanificate de energie electric─â. Cel pu╚Ťin a╚Öa scrie pe h├órtie

ANRE impune operatorilor de distribu╚Ťie a energiei electrice s─â pl─âteasc─â compensa╚Ťii financiare clien╚Ťilor afecta╚Ťi de întreruperile neplanificate.   ANRE a aprobat în ...

Au sosit trotinetele electrice cu care va fi dotat─â Poli╚Ťia Local─â Arad

Miercuri, 09 Iunie, 2021 13:27

Au sosit trotinetele electrice cu care va fi dotat─â Poli╚Ťia Local─â Arad

În cursul zilei de miercuri, au sosit trotinetele electrice cu care va fi dotat─â Poli╚Ťia Local─â Arad pentru a putea patrula în zonele mai pu╚Ťin accesibile cum sunt: Faleza Mure╚Öu ...

Investi┼úii pentru modernizarea sta┼úiilor de tramvai. Sta┼úiile de tramvai ┼či autobuz din Arad sunt amenajate pe timp de noapte

Marti, 15 Iunie, 2021 17:02

Investi┼úii pentru modernizarea sta┼úiilor de tramvai. Sta┼úiile de tramvai ┼či autobuz din Arad sunt amenajate pe timp de noapte

„Administra┼úia PNL lucreaz─â pentru un sistem de transport modern. Avem în vedere proiecte mari, realizate atât din fonduri europene cât ┼či prin efortul administra┼úiei ...

Valabil ╚Öi pentru ar─âdeni. Absolven╚Ťii de liceu care iau 10 la Bac vor intra gratis la Untold ╚Öi Neversea

Marti, 15 Iunie, 2021 07:07

Valabil ╚Öi pentru ar─âdeni. Absolven╚Ťii de liceu care iau 10 la Bac vor intra gratis la Untold ╚Öi Neversea

Organizatorii festivalurilor Untold ╚Öi Neversea continu─â ╚Öi în acest an campania ,,BAC DE 10”, început─â acum 7 ani.   Prin urmare, absolven╚Ťii de liceu care iau nota ...

╚Ü├ón╚Ťarii ar─âdeni sunt condamna╚Ťi la moarte. Prima ac╚Ťiune de dezinsec╚Ťie din municipiu

Joi, 10 Iunie, 2021 17:35

╚Ü├ón╚Ťarii ar─âdeni sunt condamna╚Ťi la moarte. Prima ac╚Ťiune de dezinsec╚Ťie din municipiu

Prim─âria Municipiului Arad va demara s─âpt─âmâna viitoare prima ac┼úiune de dezinsec┼úie (delarvizare) în spa┼úiile deschise de pe domeniul public ┼či privat al Municipiului Arad. De ...

Dou─â TIR-uri s-au ÔÇŁpupatÔÇŁ la S─âv├ór╚Öin. ╚śoferii au sc─âpat teferi

Marti, 15 Iunie, 2021 13:48

Dou─â TIR-uri s-au ÔÇŁpupatÔÇŁ la S─âv├ór╚Öin. ╚śoferii au sc─âpat teferi

În aceast─â diminea╚Ť─â, 15 iunie, a avut loc un eveniment rutier între dou─â autotrenuri pe D.N.7 în localitatea S─âvâr╚Öin.   Din primele cercet─âri a rezultat c─ ...

Focar de pestă porcină la Dezna și Laz. Set de măsuri pentru prevenirea răspândirii bolii

Luni, 07 Iunie, 2021 16:48

Focar de pestă porcină la Dezna și Laz. Set de măsuri pentru prevenirea răspândirii bolii

Având în vedere c─â la efectivele de porci din dou─â exploata╚Ťii nonprofesionale aflate în satele Laz ╚Öi Dezna, comuna Dezna, jude╚Ťul Arad, s-a confirmat boala pest─â porcin─ ...

300 de angaja╚Ťi ai firmei Continental din N─âdab vor fi afecta╚Ťi datorit─â reloc─ârii activit─â╚Ťii acesteia la Carei

Marti, 15 Iunie, 2021 07:27

300 de angaja╚Ťi ai firmei Continental din N─âdab vor fi afecta╚Ťi datorit─â reloc─ârii activit─â╚Ťii acesteia la Carei

Continental anun╚Ť─â transferul activit─â╚Ťilor sale de la fabrica de sisteme de induc╚Ťie din N─âdab la loca╚Ťia de produc╚Ťie de furtunuri din cauciuc de înc─âlzire/r─âcire din Carei. Tra ...

10 poli╚Ťi╚Öti de la Serviciul de ├Änmatricul─âri Vehicule Timi╚Ö au fost re╚Ťinu╚Ťi pentru luare de mit─â

Luni, 14 Iunie, 2021 20:22

10 poli╚Ťi╚Öti de la Serviciul de ├Änmatricul─âri Vehicule Timi╚Ö au fost re╚Ťinu╚Ťi pentru luare de mit─â

Ofi╚Ťeri de la DGA Timi╚Öoara au descins la sediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere ╚Öi Înmatricul─âri Vehicule Timi╚Ö. Au chemat 10 dintre poli╚Ťi╚Ötii angaja╚Ťi la ...

Electric Castle revine cu surprize în această vară la Cluj

Marti, 08 Iunie, 2021 14:45

Electric Castle revine cu surprize în această vară la Cluj

Electric Castle vine cu o nou─â surpriz─â anul acesta! Organizatorii au preg─âtit 10 zile cu peste 400 de evenimente în peste 30 de loca╚Ťii din Cluj-Napoca ╚Öi Bon╚Ťidas scrie monitorulcj. ...

În curând românii vor umbla cu două portofele la ei. Comisia Europeană vrea portofel de identitate digitală

Vineri, 04 Iunie, 2021 07:10

În curând românii vor umbla cu două portofele la ei. Comisia Europeană vrea portofel de identitate digitală

Comisia European─â a propus, joi, 3 iunie, cadrul pentru crearea unui sistem de identificare digital─â european─â, de care vor putea beneficia to┼úi cet─â┼úenii europeni, reziden┼úii ┼či în ...{**}

Acest site folose┼čte cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica de Confidentialitate si apoi sa confirmi acordul tau.