Iustin Cionca: „Anul 2019 a fost anul investi╚Ťiilor care duc Consiliul Jude╚Ťean Arad pe primele locuri din România”
Iustin Cionca: „Anul 2019 a fost anul investi╚Ťiilor care duc Consiliul Jude╚Ťean Arad pe primele locuri din România”

Iustin Cionca: ÔÇ×Anul 2019 a fost anul investi╚Ťiilor care duc Consiliul Jude╚Ťean Arad pe primele locuri din Rom├óniaÔÇŁ

Vineri, 24 Ianuarie, 2020 20:24 Redactia LOCALE Comentarii 1151 vizualizari  Recomanda pe Facebook  Recomanda pe Twitter
Redactia LOCALE Comentarii  Recomanda pe Facebook Recomanda pe Twitter
Vineri, 24 Ianuarie, 2020 20:24 1151 vizualizari Tiparire

Principalele repere ale activit─â╚Ťii Consiliului Jude╚Ťean:

 

*Unul dintre cele mai mari proiecte din România pentru drumurile jude╚Ťene: obiectiv - 326 km de drumuri jude╚Ťene reabilitate/modernizate

 

*Au fost deschise ╚Öantiere pe 252 km de drumuri jude╚Ťene

 

*Unele dintre cele mai consistente reforme în România, în domeniul asisten╚Ťei sociale!

 

*Unul dintre cele mai mari proiecte din România pentru modernizarea sistemului jude╚Ťean de s─ân─âtate public─â!

 

*Câte un aparat medical nou la patru zile pentru Spitalul Clinic Jude╚Ťean de Urgen╚Ť─â

 

*410 interven╚Ťii la noul Laborator de Cardiologie Interven╚Ťional─â, f─âr─â costuri suplimentare pentru pacien╚Ťi!

 

*Proiecte în lucru pentru cinci spitale noi: Oncologie, Pediatrie-Matern, Psihiatrie C─âpâlna╚Ö, Psihiatrie Arad, Infec╚Ťioase Adul╚Ťi, dintre care lucr─âri în curs la Oncologie ╚Öi Psihiatrie C─âpâlna╚Ö!

 

*Modernizarea majorit─â╚Ťii sec╚Ťiilor de spital!

 

*Proiecte pentru extinderea Ambulatorului ╚Öi a Unit─â╚Ťii de Primiri Urgen╚Ťe

 

*Lucr─âri de renovare la Biblioteca Jude╚Ťean─â!

 

 

Anul 2019 a fost anul marilor investi╚Ťii pentru Consiliul Jude╚Ťean Arad. Doi ani ╚Öi jum─âtate a durat pân─â când în lan╚Ťul idee-realizare am putut avansa la ultima verig─â ╚Öi am concretizat proiectele pe care le-am gândit la începutul mandatului. Asta a însemnat c─â 2019 a fost anul deschiderii ╚Öantierelor pe drumurile jude╚Ťene, la Spitalul Clinic Jude╚Ťean de Urgen╚Ť─â, anul achizi╚Ťiilor de echipamente pentru Inspectoratul pentru Situa╚Ťii de Urgen╚Ť─â, anul moderniz─ârii Bibliotecii Jude╚Ťene A.D. Xenopol. Dar a fost un an bun ╚Öi pentru proiecte noi, în domeniul serviciilor sociale.


Activitatea desf─â╚Öurat─â s-a înscris pe linia strategiei asumate în anul 2016, atunci când am preluat mandatul de pre╚Öedinte al Consiliului Jude┼úean Arad. Au trecut trei ani în care, cu r─âbdare ╚Öi multe eforturi, am reu╚Öit, împreun─â cu echipa din conducere, cu aparatul de lucru al institu╚Ťiei, s─â depunem un num─âr mare de proiecte de finan╚Ťare, majoritatea pentru accesarea fondurilor europene, ╚Öi s─â ini╚Ťiem proiecte de anvergur─â în domenii-cheie ale administra╚Ťiei publice ar─âdene: infrastructur─â, s─ân─âtate public─â, servicii sociale ╚Öi cultur─â


În implementarea acestor proiecte, în anul 2019, am format echip─â cu vicepre╚Öedin╚Ťii Sergiu Bîlcea ╚Öi R─âzvan Cadar. Al─âturi de consilierii jude╚Ťeni ╚Öi de aparatul de specialitate din Consiliu, aceast─â conducere a demonstrat c─â are capacitatea s─â realizeze proiecte de interes strategic pentru dezvoltarea Aradului ╚Öi în interesul ar─âdenilor.

 


Infrastructura de drumuri


La Arad, Consiliul Jude╚Ťean deruleaz─â unul dintre cele mai mari proiecte din România, pentru modernizarea drumurilor jude╚Ťene. Am mai spus-o, dar o repet, pentru c─â este o confirmare a muncii noastre: în decembrie 2019, cel mai prestigios portal de administra╚Ťie din România acorda Diploma de Excelen╚Ť─â Consiliului Jude╚Ťean Arad, pentru proiectul de modernizare a 300 km de drumuri jude╚Ťene, în cadrul Galei Administra╚Ťiei din România, desf─â╚Öurat─â la Cluj. La modul concret, am început s─â lucr─âm efectiv la peste 250 km drum jude╚Ťean din totalul de 326 km pe care ni l-am asumat la începutul mandatului. De fapt, noi am vorbit mereu de 300 km, dar am ajuns s─â dep─â╚Öim cu 10% aceast─â prognoz─â, pentru c─â pe m─âsur─â ce am înaintat în timp, am descoperit noi nevoi ╚Öi noi solu╚Ťii tehnice. Am turnat peste 50 km de covor bituminos pe drumurile jude╚Ťene ╚Öi am deschis ╚Öantiere pe tronsoane unde de peste jum─âtate de secol, deci de la prima asfaltare a drumului, nimeni nu ╚Öi-a mai asumat repara╚Ťii capitale.


Am intrat în iarna anului 2019 cu lucr─âri majore pe cele mai importante artere din toate zonele jude╚Ťului, beneficiind de patru surse de finan╚Ťare, însumând 805 milioane de lei:

- bugetul propriu al Consiliului Jude╚Ťean

- fonduri europene

- credite

- credite angajament


╚śi nu în ultimul rând, avem proiectul pentru finalizarea ultimului tronson din Centura Aradului, care va presupune înc─â un pod peste Mure╚Ö, în zona Fântânele, ╚Öi un pasaj peste calea ferat─â, la Vladimirescu, care va descongestiona traficul rutier dintre municipiul Arad ╚Öi cea mai populat─â comun─â din jude╚Ť, Vladimirescu, aflat─â la o arunc─âtur─â de b─â╚Ť de municipiu, dar foarte greu accesibil─â din cauza c─âii ferate care sec╚Ťioneaz─â traficul.


Prezentând realiz─ârile din infrastructura rutier─â în cifre, subliniez c─â fondurile europene reprezint─â cea mai important─â surs─â de finan╚Ťare, acestea fiind atrase prin dou─â Programe, lungimea total─â a drumurilor cuprinse în proiecte fiind de 143,7 km.

 

Programul Opera╚Ťional Regional 111,5 km

 

 • Pâncota-Seleu╚Ö 5,5 km – finalizat
 • N─âdlac-Pereg 5,8 km – finalizat
 • Doroban╚Ťi Macea 3 km – finalizat
 • Pâncota-Buteni 31,3 km – în execu╚Ťie
 • Sânpetru German – limit─â jud. Timi╚Ö 6,9 km în execu╚Ťie
 • N─âdab-Seleu╚Ö 19,3 km – în execu╚Ťie
 • Pecica-Turnu 9,8 km – în execu╚Ťie
 • Arad-╚śiria-Pâncota 29,9 km – licita╚Ťie contestat─â
 • Centura Sud-est a municipiului 11 km (inclusiv pod peste Mure╚Ö ╚Öi pasaj peste calea ferat─â) – documenta╚Ťie tehnic─â
 •  

Programul Interreg (transfrontalier) 32,2 km

 

 • Centur─â Curtici 7,3 km – execu╚Ťia lucr─ârilor este în proces de achizi╚Ťie
 • Curtici-Macea-Sânmartin 8,6 km – execu╚Ťia lucr─ârilor este în proces de achizi╚Ťie
 • Sânmartin-Socodor 11,46 km – execu╚Ťia lucr─ârilor este în proces de achizi╚Ťie
 • Socodor-N─âdab 4,84 km – execu╚Ťia lucr─ârilor este în proces de achizi╚Ťie

 

O alt─â surs─â de finan╚Ťare o reprezint─â fondurile proprii ale Consiliului Jude╚Ťean, însumând 109 km

 

 • Neudorf-limit─â jud Timi╚Ö 6,1 km – finalizat
 • Gr─âniceri-Pilu 6,5 km – finalizat
 • Beliu-H─â╚Öma╚Ö 5,8 km – finalizat
 • Beliu-Archi╚Ö 5,3 km – finalizat
 • C─ârand-Pruni╚Öor 5,8 km – finalizat
 • Chisindia-Buteni 2 km – finalizat
 • Mocrea 1,2 km – finalizat
 • Irato╚Öu-Doroban╚Ťi 3 km – finalizat
 • Sebi╚Ö-Buteni 5,8 km – finalizat
 • Chisindia 1,5 km – finalizat
 • Z─âbal╚Ť-limit─â jude╚Ť Timi╚Ö 4,9 km – în execu╚Ťie
 • Târnova-Tau╚Ť 9 km – în execu╚Ťie
 • Gurahon╚Ť-Buteni 22,2 km – în execu╚Ťie
 • Sântana-Sintea Mic─â 9,96 km – în execu╚Ťie
 • ╚śofronea-Zimandcuz 5,7 km – în execu╚Ťie
 • Sintea Mare-╚śepreu╚Ö 14,27 km – în execu╚Ťie


Din surse guvernamentale, prin Programul Na╚Ťional de Dezvoltare Local─â, au fost atrase fonduri pentru dou─â tronsoane de drum, pe o lungime de 51,5 km

 • Sânmartin-Olari-Caporal Alexa 23,5 km – documenta╚Ťie în lucru
 • Bârsa-Moneasa 28 km – proiectare


Acest proiect, de modernizarea re╚Ťelei jude╚Ťene de drumuri pe o lungime de 300 de kilometri, ar fi fost mult mai avansat dar cauza principal─â a întârzierii demar─ârii lucr─ârilor a fost ╚Öi este legisla╚Ťia stufoas─â, ob╚Ťinerea documenta╚Ťiei necesare fiind îngreunat─â.


Totu╚Öi, anul 2019 a reprezentat cel mai mare efort financiar ╚Öi logistic postdecembrist al unei administra╚Ťii jude╚Ťene, prin demararea lucr─ârilor pe 24 de ╚Öantiere din jude╚Ť, unele finalizate, altele în curs de execu╚Ťie.

 

S─ân─âtatea public─â

 

Din punct de vedere al dot─ârii Spitalului Clinic Jude╚Ťean de Urgen╚Ť─â Arad ╚Öi al demar─ârii proiectelor de modernizare a Spitalului, anul 2019 a fost cel mai bun din istoria spitalului ar─âdean! ╚śi în domeniul medical avem probabil cel mai consistent proiect în România, pentru modernizarea spitalului jude╚Ťean!


Anul 2019 a însemnat poate una dintre cele mai importante realiz─âri pentru actuala echip─â de conducere a Spitalului Clinic Jude╚Ťean de Urgen╚Ť─â Arad: înfiin╚Ťarea Compartimentului de Cardiologie Interven╚Ťional─â. Aici pacien╚Ťii nu trebuie s─â pl─âteasc─â pentru interven╚Ťiile care salveaz─â vie╚Ťi ╚Öi care, înaintea înfiin╚Ť─ârii acestui compartiment în cadrul spitalului, îi costau pe pacien╚Ťi aproximativ câte 2000 de euro.  Noul compartiment este necesar pentru rezolvarea urgen╚Ťelor la pacien╚Ťii cu infarct miocardic acut. Sec╚Ťia a fost dotat─â inclusiv cu un ecocardiograf care îmbun─ât─â╚Ťe╚Öte cu 80% diagnosticarea afec╚Ťiunilor cardiace.


Am continuat modernizarea ╚Öi dotarea cu aparatur─â performant─â a Spitalului Clinic Jude╚Ťean de Urgen╚Ť─â Arad. Am realizat o statistic─â a investi╚Ťiilor în aparatur─â ╚Öi am fost ╚Öi noi surprin╚Öi de rezultat, pentru c─â împreun─â cu Prim─âria Municipiului Arad, Consiliul Jude╚Ťean a dotat Spitalul cu 171 de aparate medicale performante în ultimii doi ani, adic─â în medie un aparat la patru zile!  Este o performan╚Ť─â greu de egalat de orice alt─â administra╚Ťie public─â din România ╚Öi de orice alt spital! La asta a╚Ö vrea s─â mai adaug faptul c─â aproximativ 100.000 de pacien╚Ťi interna╚Ťi la Spitalul Clinic Jude╚Ťean de Urgen╚Ť─â Arad au beneficiat de aceast─â aparatur─â nou─â, ceea ce justific─â ambi╚Ťia noastr─â de a dota spitalul.


În domeniul s─ân─ât─â╚Ťii publice am lucrat în anul 2019 la documenta╚Ťiile tehnice pentru alte cinci spitale noi în Arad: Oncologie, Psihiatrie C─âpâlna╚Ö (acestea dou─â sunt deja chiar ╚Öantiere în lucru), Matern-Pediatrie (care este cel mai ambi╚Ťios proiect în domeniul medical, un complex de cinci etaje ce va aduce sub acela╚Öi acoperi╚Ö toate specializ─ârile pentru copii), Infec╚Ťioase Adul╚Ťi ╚Öi Psihiatrie Arad. Adaug la acestea modernizarea Ambulatorului ╚Öi extinderea, cu o nou─â cl─âdire, a Unit─â╚Ťii de Primiri Urgen╚Ťe, care de asemenea sunt în faza documenta╚Ťiilor tehnice. La Unitatea de Primiri Urgen╚Ťe avem, în medie, aproape 300 de pacien╚Ťi pe zi, ceea ce justific─â l─ârgirea spa╚Ťiului ╚Öi continuarea dot─ârii cu aparatur─â performant─â.

           

Parteneriatul dintre societatea civil─â ╚Öi administra╚Ťie, în domeniul moderniz─ârii spitalului.


În anul 2019 s-a accelerat ╚Öi acest parteneriat al nostru cu societatea civil─â ar─âdean─â pentru modernizarea unor sec╚Ťii de spital. Proiectul de la Pediatrie, unde Asocia╚Ťia Cetatea Voluntarilor a angrenat ╚Öi mediul de afaceri, ╚Öi Biserica Ortodox─â, ╚Öi persoane fizice, s-a extins ╚Öi la Spitalul Matern. Pe mine m─â bucur─â acest exemplu de responsabilitate civic─â pe care îl dovedesc ar─âdenii. Îi apreciez foarte mult pe cei care se implic─â ╚Öi vin al─âturi de administra╚Ťia jude╚Ťului Arad în acest demers de modernizare a s─ân─ât─â╚Ťii publice. M─â bucur─â în mod deosebit c─â ar─âdenii în╚Ťeleg c─â nevoile spitalului sunt foarte multe ╚Öi dep─â╚Öesc posibilit─â╚Ťile Consiliului Jude╚Ťean, chiar dac─â noi am adus zeci de milioane de euro, în special din fonduri europene, pentru dotarea Spitalului. Le mul╚Ťumesc tuturor celor care au contribuit, fie ╚Öi cu minimul de 4 euro, pentru binele spitalului. Vreau s─â fie foarte clar c─â nu este o dona╚Ťie pentru imaginea pre╚Öedintelui Consiliului Jude╚Ťean sau a directorului Spitalului ori a pre╚Öedintelui Asocia╚Ťiei. Este vorba de implicare ╚Öi dona╚Ťii pentru binele copiilor ar─âdeni, a pacien╚Ťilor adul╚Ťi, pentru lini╚Ötea familiilor care au bolnavi în Spital. Consiliul Jude╚Ťean Arad a dus în zece ani aproape 40 de milioane de euro înspre Spitalul Clinic Jude╚Ťean de Urgen╚Ť─â Arad. Este o sum─â imens─â, care în urm─âtorii zece ani se va dubla. Dar dac─â lucrurile merg a╚Öa cum îmi doresc eu, chiar în urm─âtorii cinci ani ajungem la o sut─â de milioane de euro du╚Öi de Consiliul Jude╚Ťean Arad, din diferite surse de finan╚Ťare, înspre sistemul de s─ân─âtate public─â ar─âdean. Vreau s─â ╚Öti╚Ťi c─â este vorba despre o investi╚Ťie enorm─â, care ne dep─â╚Öe╚Öte posibilit─â╚Ťile. Statul s-a îngrijit s─â creasc─â salariile în sistemul medical, ╚Öi bine a f─âcut. Dar a neglijat dot─ârile. Spitalele noastre, ╚Öi nu doar cel de la Arad, func╚Ťioneaz─â în cl─âdiri vechi ╚Öi neconforme. Statul, care le-a gestionat, ni le-a pus nou─â în bra╚Ťe ╚Öi apoi ne-a trimis controale, ne-a amendat ╚Öi ne-a amenin╚Ťat c─â închide spitalele dac─â noi, Consiliul Jude╚Ťean Arad sau, în alte jude╚Ťe, celelalte Consilii Jude╚Ťene, nu repar─âm în câ╚Ťiva ani ceea ce el, statul, nu a fost în stare s─â repare în câteva decenii. Am primit cl─âdiri de spitale care se d─ârâm─â, de exemplu Psihiatria din Arad. Am primit cl─âdiri unde geamurile erau proptite cu c─âr─âmizi, de exemplu TBC sau Infec╚Ťioase Adul╚Ťi. Am primit cl─âdiri unde copiii erau interna╚Ťi câte doi sau trei într-un pat. Am primit de la sat cl─âdiri care nu au respectat circuitele impuse chiar de stat, sau normele de siguran╚Ť─â stabilite de stat. Dar ╚Öti╚Ťi ce nu am primit? Banii s─â le repar─âm, s─â le moderniz─âm.


La preluarea mandatului, în anul 2016, am spus foarte clar, c─â s─ân─âtatea public─â a Aradului reprezint─â prioritatea mea absolut─â. De aceea, m-am implicat foarte serios în modernizarea spitalului clinic jude╚Ťean de urgen╚Ť─â, chiar dac─â uneori chiar pare o lupt─â cu morile de vânt. Investi╚Ťiile pe care le-am f─âcut s-au raportat în primul rând la sc─âderea timpului de lucru ╚Öi cre╚Öterea siguran╚Ťei în diagnosticarea afec╚Ťiunilor ╚Öi tratarea pacien╚Ťilor.


Am dotat cu aparatur─â atât Sta╚Ťia Central─â de Sterilizare cât ╚Öi punctul de lucru de pe strada Episcopiei. Consiliul Jude╚Ťean a cump─ârat pentru spital un sterilizator cu abur, un sterilizator cu plasm─â ╚Öi opt ma╚Öini de sp─âlat instrumentar. Valoarea investi╚Ťiei se ridic─â la aproximativ 3 milioane de lei, incluzând lucr─ârile de reamenajare ╚Öi redesenare a circuitelor medicale. Cel mai important este c─â am redus de la dou─â-trei ore la câteva zeci de minute durata steriliz─ârii instrumentelor.


Serviciul Clinic de Anatomie Patologic─â a fost reorganizat ╚Öi dotat cu o linie modern─â ╚Öi complet─â. Acest serviciu a devenit unul dintre cele mai moderne din România dispune acum de o linie complet─â, automat─â, în valoare de 250.000 de euro, care poate deservi tot jude╚Ťul. Asta înseamn─â c─â avem ast─âzi siguran╚Ťa c─â probele prelevate sunt diagnosticate corect, pe aparatur─â de ultim─â genera╚Ťie în România. 


Compartimentul de Oftalmologie a fost dotat cu un computer tomograf în coeren╚Ť─â optim─â. Acest aparat, necesar pentru diagnosticarea cu acurate╚Ťe a afec╚Ťiunilor oculare, a completat necesarul compartimentului,.


Laboratorul de Radiologie ╚Öi Imagistic─â Medical─â dotat cu aparatur─â de radiologie digital─â. Au fost achizi╚Ťionate patru aparate de radiologie, fabricate în Fran╚Ťa, care reduc costurile deoarece nu mai folosesc film, imaginile fiind captate digital ╚Öi transmise mai apoi în re╚Ťea. Noile aparate reduc timpii de expunere a pacientului la radia╚Ťii.  


De asemenea, sunt în curs de implementare 4 proiecte, demarate în anii anteriori:

 1. Amenaj─âri Interioare la Spitalul Clinic Jude╚Ťean de Urgen╚Ť─â Arad, în vederea amplas─ârii unor echipamente medicale – proiect complementar unui alt proiect: „Extindere Ambulatoriu, etapa a II-a”, necesar pentru amplasarea unui Computer Tomograf ╚Öi a unui Angiograf.
 2. Asigurarea accesului la servicii de s─ân─âtate în regim ambulatoriu pentru popula╚Ťia jude╚Ťului Arad – proiect derulat prin Programul Opera┼úional Regional (fonduri europene). Valoarea: 13.685.602,23 lei.
 3. Îmbun─ât─â╚Ťirea accesului popula╚Ťiei din jude╚Ťul Arad la servicii medicale de urgen╚Ť─â” – proiect derulat prin Programul Opera┼úional Regional (fonduri europene). Valoarea: 5.957.809,95 lei.
 4. Cre╚Öterea accesibilit─â╚Ťii serviciilor medicale prin dotarea cu echipamente medicale performante a Ambulatoriului Integrat de Specialitate al SCJU Arad – proiect derulat prin Programul Opera┼úional Regional (fonduri europene). Valoarea:  10.475.854,37 lei.

                       

Asisten╚Ť─â social─â

 

Domeniul protec╚Ťiei copilului ╚Öi a persoanelor vulnerabile reprezint─â o preocupare deosebit─â a conducerii Consiliului Jude╚Ťean Arad. Sistemul de asisten╚Ť─â social─â, în anul 2019, a fost responsabilitatea noastr─â. ╚śi consider c─â am avut grij─â ╚Öi am investit în acest domeniu sensibil, asigurând finan╚Ťarea legal─â pentru persoanele din Arad cu nevoi speciale. Am considerat c─â aceste persoane nu pot fi abandonate sub niciun pretext, chiar dac─â în mod evident ele nu reprezint─â o prioritate pentru guvernan╚Ťi. Scopul nostru a fost acela de a integra în societate categorii de persoane vulnerabile: persoanelor cu dizabilit─â╚Ťi, copii care au abandonat ╚Öcoala, copii cu dizabilit─â╚Ťi mentale sau femei victime ale violen╚Ťei domestice.

 

Proiecte în 2019 în asisten╚Ťa social─â

 

Gala persoanelor cu dizabilit─â╚Ťi – proiect finalizat. Scopul: s─â exemplifice câ╚Ötigul societ─â╚Ťii ca urmare a integr─ârii persoanelor cu dizabilit─â╚Ťi, de a-i privi pe cei cu dizabilit─â╚Ťi altfel decât în mod uzual. Valoarea proiectului:10.576,64 lei


Copii integra╚Ťi în ╚Öcoal─â ╚Öi comunitate
– proiect în evaluare. Scopul: o interven╚Ťie eficient─â în scopul mai bunei integr─âri ╚Öcolare a 221 de copii cu CES ╚Öi reducerii riscului de abandon ╚Öcolar pentru 779 de copii selecta╚Ťi în grupurile ╚Ťint─â din 21 de ╚Öcoli din jude╚Ťele Arad, Alba ╚Öi Ialomi╚Ťa. Bugetul proiectului: 6.382.219,00 lei. Finan╚Ťare prin: Granturile Norvegiene 2014-2021.


Sistem Integrat de Date
– Proiect pilot, aflat în faza de elaborare. Scopul: nevoia de a identifica cele mai bune solu╚Ťii privind asigurarea implement─ârii unui sistem unitar ┼či integrat de ob╚Ťinere a drepturilor ╚Öi facilit─â╚Ťilor acordate, în baza legii, persoanelor cu dizabilit─â╚Ťi din jude╚Ťul Arad. Solu┼úia propus─â const─â în crearea unui sistem informatic integrat care s─â interconecteze institu╚Ťiile cu care persoanele cu diazbilit─â╚Ťi intr─â în contact pentru a-╚Öi dobândi drepturile ╚Öi facilit─â╚Ťile ca urmare a încadr─ârii în grad de handicap.


Proiect VIP PLUS
- „Voluntariat - Initiative-Profesionalism pentru calitate in serviciile de zi destinate copiilor din comunitati vulnerabile” – Proiect aflat în faza de elaborare. Scopul: crearea unui ghid metodologic pentru aplicarea de practici non-discriminatorii ╚Öi de abilitare vizând integrarea comunitar─â a tuturor copiilor, inclusiv a celor de etnie rom─â – în conformitate cu standardele în vigoare pentru serviciile de zi. Finan╚Ťare: Granturile SEE ╚Öi Norvegiene 2014-2021.


Proiect privind combaterea violen╚Ťei împotriva femeilor ╚Öi a violen╚Ťei domestice
VENUS – Proiect aflat în faza de elaborare. Scopul: creare la nivel jude╚Ťean a unui nou tip de serviciu social, destinat victimelor violen╚Ťei în familie. Finan╚Ťare: Guvernul României. Bugetul proiectului (jude╚Ťul Arad): 1.371.741,76 lei.


Centrul de zi pentru persoane cu dizabilit─â╚Ťi OPAL
– Proiect aflat în faza de elaborare. Scopul: Cre╚Öterea calit─â╚Ťii vie╚Ťii persoanelor cu dizabilit─â╚Ťi din municipiul Arad ╚Öi prevenirea institu╚Ťionaliz─ârii acestora. Valoarea total─â a proiectului: 344.567 lei, lei.


TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor
– Proiect aflat în faza de elaborare. Scopul: Reducerea num─ârului de copii ╚Öi tineri plasa╚Ťi în institu╚Ťii, prin consolidarea re╚Ťelei de asisten╚Ťi maternali. Finan╚Ťare: Ministerul Muncii ╚Öi Justi╚Ťiei Sociale.


Construirea a dou─â case de tip familial Hansel ╚Öi Gretel ╚Öi reabilitarea unui centru de zi ╚Öi recuperare pentru copii cu dizabilit─â╚Ťi mentale Simba
– Proiect aflat în faza de elaborare. Scopul: Cre╚Öterea calit─â╚Ťii vie╚Ťii copiilor cu dizabilit─â╚Ťi din sistemul de protec╚Ťie a copilului ╚Öi din comunitate, prin construirea a dou─â case de tip familial ╚Öi înfiin╚Ťarea unui centru de zi ╚Öi recuperare pentru copii cu dizabilit─â╚Ťi mentale. Finan╚Ťare: fonduri europene. Bugetul total al proiectului: 4.660.000,00 lei.


Extinderea și reabilitarea Centrului de Criză
– Proiect sustenabil. Perioada de sustenabilitate: 2015-2020. Finan╚Ťare: fonduri europene. Valoare proiectului: 3.321.865,37 lei. Scop: Eficientizarea sistemului de servicii sociale oferite de c─âtre D.G.A.S.P.C. Arad prin extinderea ┼či reabilitarea unui Centru de Criz─â.


Egalitate de ╚Öanse la o via╚Ť─â împlinit─â
– Proiect sustenabil. Perioada de sustenabilitate: 2015-2019. Scop: Facilitarea integr─ârii sociale ╚Öi a accesului pe pia┼úa muncii pentru persoane aflate în risc de marginalizare ┼či excluziune social─â. Finan╚Ťare: fonduri europene. Valoare proiectului: 2.255.667,00 lei.


Prevenirea sarcinii nedorite în jude╚Ťul Arad
– Proiect sustenabil. Perioada de sustenabilitate: 2016-2019. Finan┼úare: Fondul Român de Dezvoltare Social─â. Scop: Prevenirea sarcinii nedorite ╚Öi reducerea num─ârului de copii abandona╚Ťi. Sc─âderea inciden╚Ťei sarcinii nedorite în rândul adolescentelor. Reducerea num─ârului de copii abandona╚Ťi/institu╚Ťionaliza╚Ťi. Reintegrarea social─â, familial─â, ╚Öcolar─â ╚Öi profesional─â a femeilor care intr─â în categoria beneficiarilor direc╚Ťi ai proiectului. Cre╚Öterea gradului de implicare a comunit─â╚Ťii locale ╚Öi a celorlalte institu╚Ťii ale statului.


EDUC-PLUS- Formare permanent─â ╚Öi profesionalism pentru servicii de calitate acordate copiilor din sistemul de protec╚Ťie
– Proiect sustenabil. Perioada de sustenabilitate: 2016-2020. Finan╚Ťare: fonduri europene. Valoarea proiectului: 762,190.00 lei.

 

Cultură și turism

 

Cultura a f─âcut parte dintre domeniile în care Consiliul Jude╚Ťean Arad a investit mult în anul 2019. Am accesat fonduri pentru a contribui la cre╚Öterea surselor de finan╚Ťare a activit─â╚Ťii. În parteneriat cu Consiliul Jude╚Ťean Bekes, Biblioteca Jude╚Ťean─â „Alexandru D. Xenopol” Arad se afl─â în plin proces de editare a Dic╚Ťionarului Comorilor Culinare Locale, 400 exemplare în limba român─â ╚Öi 400 de exemplare în limba maghiar─â. Proiectul este în curs de finalizare, tip─ârirea efectiv─â urmând s─â se efectueze în aceast─â lun─â.


Consiliul Jude╚Ťean Arad a aprobat, în septembrie, documenta╚Ťiile tehnico-economice ╚Öi indicatorii tehnico-economici RESTAURAREA MUZEULUI OR─é╚śENESC LIPOVA”, proiect prin care dorim efectuarea unor repara┼úii capitale la cl─âdirea care g─âzduie┼čte muzeul din Lipova. Este de datoria noastr─â s─â sus┼úinem cultura, ┼či aici m─â refer atât la sus┼úinerea actului cultural, cât ┼či a patrimoniului. Îmi doresc s─â g─âsim ┼či surse de finan┼úare, din fonduri externe, pentru a putea conferi acestei cl─âdiri, atât de important─â pentru patrimoniul nostru cultural material, valoarea pe care o merit─â, cât ╚Öi s─â oferim un spa┼úiu adecvat patrimoniului de┼úinut de Muzeul din Lipova.


#AradulFrumos


Pentru al treilea an consecutiv, Consiliul Jude╚Ťean Arad a promovat Podgoria Mini╚Ö-M─âderat la Târgul Na╚Ťional de Turism de la Bucure╚Öti, în prezen╚Ťa reprezentan╚Ťilor comunelor ╚śiria ╚Öi Ghioroc, care ╚Öi-au prezentat specificul pentru românii ╚Öi str─âinii interesa╚Ťi de turismul din vestul ╚Ť─ârii. Primarul comunei ╚śiria, Valentin Bot, ╚Öi consilierul jude╚Ťean Garofi╚Ťa Popa, care conduce ╚Öi Grupul de Ac╚Ťiune Local─â Mini╚Ö-M─âderat au adus în târg produse alimentare tradi╚Ťionale din zona ╚śiria, foarte apreciate de vizitatori.

 

Rela╚Ťii externe

 

În anul 2019, Consiliul Jude╚Ťean Arad a continuat s─â lucreze la strategia de cre╚Ötere a vizibilit─â╚Ťii interna╚Ťionale a Aradului. Pentru noi este important ca personalit─â╚Ťi europene din diferite domenii de activitate s─â ajung─â la Arad, s─â vin─â în România ╚Öi s─â vad─â c─â dincolo de orice controverse politice aici exist─â oameni care muncesc ╚Öi performeaz─â. În aceast─â idee am organizat întâlnirea de lucru a Re╚Ťelei Ora╚Öelor ╚Öi Regiunilor Europene pentru Cultur─â - LIKE. Aradul a avut oaspe╚Ťi din Paris, Lille (Fran╚Ťa), Barcelona, Donostia San Sebastian (Spania), Atena (Grecia), Rijeka (Croa╚Ťia), Almada (Portugalia), Liege (Belgia), La Valletta (Malta), Limerick (Irlanda), Brno (Cehia), Blagoevgrad (Bulgaria), Timi╚Öoara. Re╚Ťeaua, una dintre cele mai mari din Europa, are peste 100 de membri din majoritatea statelor europene ╚Öi are sediul central la Lille, în Fran╚Ťa. La Arad a fost prezent ╚Öi pre╚Öedintele organiza╚Ťiei, Michael Moglia, dar ╚Öi Consiliul de Administra╚Ťie al Re╚Ťelei.


Conferin╚Ťa „Via Habsburg”, unul dintre cel mai importante evenimente culturale interna╚Ťionale ale anului 2019, a avut loc în Arad, la Consiliul Jude╚Ťean Arad, în prezen╚Ťa pre╚Öedintelui IRE, Franz Schausberger. Ne-am dorim ca prin acest program s─â contribuim, a╚Öa cum sus╚Ťine ╚Öi platforma Institutului Regiunilor Europei, la crearea de re┼úele între regiuni, municipalit─â┼úi ┼či alte arii de activitate public─â ┼či economic─â pentru realizarea intereselor lor. Aradul a avut ╚Öi are, a╚Öadar, o puternic─â leg─âtur─â direct─â cu istoria ╚Öi cultura Europei Centrale ╚Öi Occidentale.


Consiliul Jude╚Ťean Arad a aderat la Asocia╚Ťia Regiunilor Europene de Frontier─â, pentru o cât mai bun─â ╚Öi mai util─â reprezentare a Aradului în Europa, pentru o intensificare a rela╚Ťiilor interna╚Ťionale transfrontaliere ╚Öi pentru creionarea unor proiecte comune! Asocia╚Ťia Regiunilor Europene de Frontier─â. Vorbim despre cea mai veche asocia╚Ťie independent─â de regiuni din Europa, înfiin╚Ťat─â în 1971, ╚Öi singura care se ocup─â de cooperarea transfrontalier─â (CBC). Asocia╚Ťia Regiunilor Europene de Frontier─â are aproape patruzeci de ani de experien╚Ť─â teoretic─â ┼či practic─â extensiv─â în toate aspectele privind cooperarea transfrontalier─â, dar ┼či în domeniul cooper─ârii interregionale ┼či transna╚Ťionale.


╚śi tot anul trecut am marcat împlinirea a 20 de ani de cooperare bilateral─â între jude╚Ťele Arad ╚Öi Csongrád, din Ungaria. Cei 20 de ani de colaborare între jude╚Ťele Arad ╚Öi Csongrád s-au concretizat prin întocmirea, derularea ┼či finalizarea unor proiecte în cadrul Euroregiunii Dun─âre-Cri╚Ö-Mure╚Ö-Tisa (DKMT), care acoper─â domenii precum s─ân─âtate, infrastructur─â, cultur─â, turism ╚Öi economie.


Am votat pentru reînnoirea pe perioad─â nedeterminat─â a acordului de cooperare între jude┼úul Arad ┼či Raionul Ungheni din Republica Moldova,. Procedura a fost necesar─â având în vedere bunele rela┼úii de colaborare pe baza c─ârora Aradul ┼či Ungheniul inten┼úioneaz─â s─â se angajeze în proiecte transfrontaliere comune, iar precedentul acord a expirat la sfâr┼čitul lunii mai 2019. De fiecare data când am posibilitatea subliniez faptul c─â singura cale corect─â pentru românii de peste Prut este calea european─â ┼či suntem al─âturi de fra┼úii no┼čtri moldoveni pe acest drum, inclusiv prin încheierea acestui acord cu care vrem s─â ducem colaborarea dintre Arad ┼či Ungheni la un alt nivel.


Un loc special în activitatea noastr─â l-au reprezentat rela╚Ťiile de colaborare cu China. Consiliul Jude╚Ťean Arad a participat la Hainan, în Republica Popular─â Chinez─â, la Târgul de Agricultur─â, dup─â ce anul trecut, o numeroas─â delega╚Ťie din Hainan a participat la Târgul Produs în Arad. În 2018, oficialii din Hainan au venit la Arad ╚Öi au avut discu╚Ťii cu produc─âtori agricoli ╚Öi reprezentan╚Ťi ai industriei alimentare. În continuarea acestei întâlniri, care a vizat un posibil export de produse alimentare din jude╚Ťul Arad în Hainan, respectiv importuri din Hainan în Arad, conducerea provinciei Hainan a dorit s─â avem o discu╚Ťie despre sus╚Ťinerea pe care o putem acorda, la nivel administrativ, investitorilor chinezi interesa╚Ťi de Arad, dar ╚Öi investitorilor ar─âdeni care ar putea face exporturi de produse alimentare în China.          Noi am propus ca în extinderea acestor negocieri, o delega╚Ťie de specialitate din China s─â viziteze Podgoria Aradului, s─â aib─â o documentare la fa╚Ťa locului, cu Grupul de Ac╚Ťiune Local─â Mini╚Ö-M─âderat, pentru a deschide pia╚Ťa din Hainan c─âtre vinurile ar─âdene.


Provincia Hainan este înfr─â╚Ťit─â cu Aradul de peste 20 de ani. Ea este cea mai mic─â provincie a Republicii Populare Chineze ╚Öi are 9 milioane de locuitori. Provincia a fost declarat─â zon─â liber─â ╚Öi beneficiaz─â de facilit─â╚Ťi fiscale.

 

Principalele repere ale activit─â╚Ťii Consiliului Jude╚Ťean:

 

*Unul dintre cele mai mari proiecte din România pentru drumurile jude╚Ťene: obiectiv - 326 km de drumuri jude╚Ťene reabilitate/modernizate

 

*Au fost deschise ╚Öantiere pe 252 km de drumuri jude╚Ťene

 

*Unele dintre cele mai consistente reforme în România, în domeniul asisten╚Ťei sociale!

 

*Unul dintre cele mai mari proiecte din România pentru modernizarea sistemului jude╚Ťean de s─ân─âtate public─â!

 

*Câte un aparat medical nou la patru zile pentru Spitalul Clinic Jude╚Ťean de Urgen╚Ť─â

 

*410 interven╚Ťii la noul Laborator de Cardiologie Interven╚Ťional─â, f─âr─â costuri suplimentare pentru pacien╚Ťi!

 

*Proiecte în lucru pentru cinci spitale noi: Oncologie, Pediatrie-Matern, Psihiatrie C─âpâlna╚Ö, Psihiatrie Arad, Infec╚Ťioase Adul╚Ťi, dintre care lucr─âri în curs la Oncologie ╚Öi Psihiatrie C─âpâlna╚Ö!

 

*Modernizarea majorit─â╚Ťii sec╚Ťiilor de spital!

 

*Proiecte pentru extinderea Ambulatorului ╚Öi a Unit─â╚Ťii de Primiri Urgen╚Ťe

 

*Lucr─âri de renovare la Biblioteca Jude╚Ťean─â!

 

 

Anul 2019 a fost anul marilor investi╚Ťii pentru Consiliul Jude╚Ťean Arad. Doi ani ╚Öi jum─âtate a durat pân─â când în lan╚Ťul idee-realizare am putut avansa la ultima verig─â ╚Öi am concretizat proiectele pe care le-am gândit la începutul mandatului. Asta a însemnat c─â 2019 a fost anul deschiderii ╚Öantierelor pe drumurile jude╚Ťene, la Spitalul Clinic Jude╚Ťean de Urgen╚Ť─â, anul achizi╚Ťiilor de echipamente pentru Inspectoratul pentru Situa╚Ťii de Urgen╚Ť─â, anul moderniz─ârii Bibliotecii Jude╚Ťene A.D. Xenopol. Dar a fost un an bun ╚Öi pentru proiecte noi, în domeniul serviciilor sociale.


Activitatea desf─â╚Öurat─â s-a înscris pe linia strategiei asumate în anul 2016, atunci când am preluat mandatul de pre╚Öedinte al Consiliului Jude┼úean Arad. Au trecut trei ani în care, cu r─âbdare ╚Öi multe eforturi, am reu╚Öit, împreun─â cu echipa din conducere, cu aparatul de lucru al institu╚Ťiei, s─â depunem un num─âr mare de proiecte de finan╚Ťare, majoritatea pentru accesarea fondurilor europene, ╚Öi s─â ini╚Ťiem proiecte de anvergur─â în domenii-cheie ale administra╚Ťiei publice ar─âdene: infrastructur─â, s─ân─âtate public─â, servicii sociale ╚Öi cultur─â


În implementarea acestor proiecte, în anul 2019, am format echip─â cu vicepre╚Öedin╚Ťii Sergiu Bîlcea ╚Öi R─âzvan Cadar. Al─âturi de consilierii jude╚Ťeni ╚Öi de aparatul de specialitate din Consiliu, aceast─â conducere a demonstrat c─â are capacitatea s─â realizeze proiecte de interes strategic pentru dezvoltarea Aradului ╚Öi în interesul ar─âdenilor.

 


Infrastructura de drumuri


La Arad, Consiliul Jude╚Ťean deruleaz─â unul dintre cele mai mari proiecte din România, pentru modernizarea drumurilor jude╚Ťene. Am mai spus-o, dar o repet, pentru c─â este o confirmare a muncii noastre: în decembrie 2019, cel mai prestigios portal de administra╚Ťie din România acorda Diploma de Excelen╚Ť─â Consiliului Jude╚Ťean Arad, pentru proiectul de modernizare a 300 km de drumuri jude╚Ťene, în cadrul Galei Administra╚Ťiei din România, desf─â╚Öurat─â la Cluj. La modul concret, am început s─â lucr─âm efectiv la peste 250 km drum jude╚Ťean din totalul de 326 km pe care ni l-am asumat la începutul mandatului. De fapt, noi am vorbit mereu de 300 km, dar am ajuns s─â dep─â╚Öim cu 10% aceast─â prognoz─â, pentru c─â pe m─âsur─â ce am înaintat în timp, am descoperit noi nevoi ╚Öi noi solu╚Ťii tehnice. Am turnat peste 50 km de covor bituminos pe drumurile jude╚Ťene ╚Öi am deschis ╚Öantiere pe tronsoane unde de peste jum─âtate de secol, deci de la prima asfaltare a drumului, nimeni nu ╚Öi-a mai asumat repara╚Ťii capitale.


Am intrat în iarna anului 2019 cu lucr─âri majore pe cele mai importante artere din toate zonele jude╚Ťului, beneficiind de patru surse de finan╚Ťare, însumând 805 milioane de lei:

- bugetul propriu al Consiliului Jude╚Ťean

- fonduri europene

- credite

- credite angajament


╚śi nu în ultimul rând, avem proiectul pentru finalizarea ultimului tronson din Centura Aradului, care va presupune înc─â un pod peste Mure╚Ö, în zona Fântânele, ╚Öi un pasaj peste calea ferat─â, la Vladimirescu, care va descongestiona traficul rutier dintre municipiul Arad ╚Öi cea mai populat─â comun─â din jude╚Ť, Vladimirescu, aflat─â la o arunc─âtur─â de b─â╚Ť de municipiu, dar foarte greu accesibil─â din cauza c─âii ferate care sec╚Ťioneaz─â traficul.


Prezentând realiz─ârile din infrastructura rutier─â în cifre, subliniez c─â fondurile europene reprezint─â cea mai important─â surs─â de finan╚Ťare, acestea fiind atrase prin dou─â Programe, lungimea total─â a drumurilor cuprinse în proiecte fiind de 143,7 km.

 

Programul Opera╚Ťional Regional 111,5 km

 

 • Pâncota-Seleu╚Ö 5,5 km – finalizat
 • N─âdlac-Pereg 5,8 km – finalizat
 • Doroban╚Ťi Macea 3 km – finalizat
 • Pâncota-Buteni 31,3 km – în execu╚Ťie
 • Sânpetru German – limit─â jud. Timi╚Ö 6,9 km în execu╚Ťie
 • N─âdab-Seleu╚Ö 19,3 km – în execu╚Ťie
 • Pecica-Turnu 9,8 km – în execu╚Ťie
 • Arad-╚śiria-Pâncota 29,9 km – licita╚Ťie contestat─â
 • Centura Sud-est a municipiului 11 km (inclusiv pod peste Mure╚Ö ╚Öi pasaj peste calea ferat─â) – documenta╚Ťie tehnic─â
 •  

Programul Interreg (transfrontalier) 32,2 km

 

 • Centur─â Curtici 7,3 km – execu╚Ťia lucr─ârilor este în proces de achizi╚Ťie
 • Curtici-Macea-Sânmartin 8,6 km – execu╚Ťia lucr─ârilor este în proces de achizi╚Ťie
 • Sânmartin-Socodor 11,46 km – execu╚Ťia lucr─ârilor este în proces de achizi╚Ťie
 • Socodor-N─âdab 4,84 km – execu╚Ťia lucr─ârilor este în proces de achizi╚Ťie

 

O alt─â surs─â de finan╚Ťare o reprezint─â fondurile proprii ale Consiliului Jude╚Ťean, însumând 109 km

 

 • Neudorf-limit─â jud Timi╚Ö 6,1 km – finalizat
 • Gr─âniceri-Pilu 6,5 km – finalizat
 • Beliu-H─â╚Öma╚Ö 5,8 km – finalizat
 • Beliu-Archi╚Ö 5,3 km – finalizat
 • C─ârand-Pruni╚Öor 5,8 km – finalizat
 • Chisindia-Buteni 2 km – finalizat
 • Mocrea 1,2 km – finalizat
 • Irato╚Öu-Doroban╚Ťi 3 km – finalizat
 • Sebi╚Ö-Buteni 5,8 km – finalizat
 • Chisindia 1,5 km – finalizat
 • Z─âbal╚Ť-limit─â jude╚Ť Timi╚Ö 4,9 km – în execu╚Ťie
 • Târnova-Tau╚Ť 9 km – în execu╚Ťie
 • Gurahon╚Ť-Buteni 22,2 km – în execu╚Ťie
 • Sântana-Sintea Mic─â 9,96 km – în execu╚Ťie
 • ╚śofronea-Zimandcuz 5,7 km – în execu╚Ťie
 • Sintea Mare-╚śepreu╚Ö 14,27 km – în execu╚Ťie


Din surse guvernamentale, prin Programul Na╚Ťional de Dezvoltare Local─â, au fost atrase fonduri pentru dou─â tronsoane de drum, pe o lungime de 51,5 km

 • Sânmartin-Olari-Caporal Alexa 23,5 km – documenta╚Ťie în lucru
 • Bârsa-Moneasa 28 km – proiectare


Acest proiect, de modernizarea re╚Ťelei jude╚Ťene de drumuri pe o lungime de 300 de kilometri, ar fi fost mult mai avansat dar cauza principal─â a întârzierii demar─ârii lucr─ârilor a fost ╚Öi este legisla╚Ťia stufoas─â, ob╚Ťinerea documenta╚Ťiei necesare fiind îngreunat─â.


Totu╚Öi, anul 2019 a reprezentat cel mai mare efort financiar ╚Öi logistic postdecembrist al unei administra╚Ťii jude╚Ťene, prin demararea lucr─ârilor pe 24 de ╚Öantiere din jude╚Ť, unele finalizate, altele în curs de execu╚Ťie.

 

S─ân─âtatea public─â

 

Din punct de vedere al dot─ârii Spitalului Clinic Jude╚Ťean de Urgen╚Ť─â Arad ╚Öi al demar─ârii proiectelor de modernizare a Spitalului, anul 2019 a fost cel mai bun din istoria spitalului ar─âdean! ╚śi în domeniul medical avem probabil cel mai consistent proiect în România, pentru modernizarea spitalului jude╚Ťean!


Anul 2019 a însemnat poate una dintre cele mai importante realiz─âri pentru actuala echip─â de conducere a Spitalului Clinic Jude╚Ťean de Urgen╚Ť─â Arad: înfiin╚Ťarea Compartimentului de Cardiologie Interven╚Ťional─â. Aici pacien╚Ťii nu trebuie s─â pl─âteasc─â pentru interven╚Ťiile care salveaz─â vie╚Ťi ╚Öi care, înaintea înfiin╚Ť─ârii acestui compartiment în cadrul spitalului, îi costau pe pacien╚Ťi aproximativ câte 2000 de euro.  Noul compartiment este necesar pentru rezolvarea urgen╚Ťelor la pacien╚Ťii cu infarct miocardic acut. Sec╚Ťia a fost dotat─â inclusiv cu un ecocardiograf care îmbun─ât─â╚Ťe╚Öte cu 80% diagnosticarea afec╚Ťiunilor cardiace.


Am continuat modernizarea ╚Öi dotarea cu aparatur─â performant─â a Spitalului Clinic Jude╚Ťean de Urgen╚Ť─â Arad. Am realizat o statistic─â a investi╚Ťiilor în aparatur─â ╚Öi am fost ╚Öi noi surprin╚Öi de rezultat, pentru c─â împreun─â cu Prim─âria Municipiului Arad, Consiliul Jude╚Ťean a dotat Spitalul cu 171 de aparate medicale performante în ultimii doi ani, adic─â în medie un aparat la patru zile!  Este o performan╚Ť─â greu de egalat de orice alt─â administra╚Ťie public─â din România ╚Öi de orice alt spital! La asta a╚Ö vrea s─â mai adaug faptul c─â aproximativ 100.000 de pacien╚Ťi interna╚Ťi la Spitalul Clinic Jude╚Ťean de Urgen╚Ť─â Arad au beneficiat de aceast─â aparatur─â nou─â, ceea ce justific─â ambi╚Ťia noastr─â de a dota spitalul.


În domeniul s─ân─ât─â╚Ťii publice am lucrat în anul 2019 la documenta╚Ťiile tehnice pentru alte cinci spitale noi în Arad: Oncologie, Psihiatrie C─âpâlna╚Ö (acestea dou─â sunt deja chiar ╚Öantiere în lucru), Matern-Pediatrie (care este cel mai ambi╚Ťios proiect în domeniul medical, un complex de cinci etaje ce va aduce sub acela╚Öi acoperi╚Ö toate specializ─ârile pentru copii), Infec╚Ťioase Adul╚Ťi ╚Öi Psihiatrie Arad. Adaug la acestea modernizarea Ambulatorului ╚Öi extinderea, cu o nou─â cl─âdire, a Unit─â╚Ťii de Primiri Urgen╚Ťe, care de asemenea sunt în faza documenta╚Ťiilor tehnice. La Unitatea de Primiri Urgen╚Ťe avem, în medie, aproape 300 de pacien╚Ťi pe zi, ceea ce justific─â l─ârgirea spa╚Ťiului ╚Öi continuarea dot─ârii cu aparatur─â performant─â.

           

Parteneriatul dintre societatea civil─â ╚Öi administra╚Ťie, în domeniul moderniz─ârii spitalului.


În anul 2019 s-a accelerat ╚Öi acest parteneriat al nostru cu societatea civil─â ar─âdean─â pentru modernizarea unor sec╚Ťii de spital. Proiectul de la Pediatrie, unde Asocia╚Ťia Cetatea Voluntarilor a angrenat ╚Öi mediul de afaceri, ╚Öi Biserica Ortodox─â, ╚Öi persoane fizice, s-a extins ╚Öi la Spitalul Matern. Pe mine m─â bucur─â acest exemplu de responsabilitate civic─â pe care îl dovedesc ar─âdenii. Îi apreciez foarte mult pe cei care se implic─â ╚Öi vin al─âturi de administra╚Ťia jude╚Ťului Arad în acest demers de modernizare a s─ân─ât─â╚Ťii publice. M─â bucur─â în mod deosebit c─â ar─âdenii în╚Ťeleg c─â nevoile spitalului sunt foarte multe ╚Öi dep─â╚Öesc posibilit─â╚Ťile Consiliului Jude╚Ťean, chiar dac─â noi am adus zeci de milioane de euro, în special din fonduri europene, pentru dotarea Spitalului. Le mul╚Ťumesc tuturor celor care au contribuit, fie ╚Öi cu minimul de 4 euro, pentru binele spitalului. Vreau s─â fie foarte clar c─â nu este o dona╚Ťie pentru imaginea pre╚Öedintelui Consiliului Jude╚Ťean sau a directorului Spitalului ori a pre╚Öedintelui Asocia╚Ťiei. Este vorba de implicare ╚Öi dona╚Ťii pentru binele copiilor ar─âdeni, a pacien╚Ťilor adul╚Ťi, pentru lini╚Ötea familiilor care au bolnavi în Spital. Consiliul Jude╚Ťean Arad a dus în zece ani aproape 40 de milioane de euro înspre Spitalul Clinic Jude╚Ťean de Urgen╚Ť─â Arad. Este o sum─â imens─â, care în urm─âtorii zece ani se va dubla. Dar dac─â lucrurile merg a╚Öa cum îmi doresc eu, chiar în urm─âtorii cinci ani ajungem la o sut─â de milioane de euro du╚Öi de Consiliul Jude╚Ťean Arad, din diferite surse de finan╚Ťare, înspre sistemul de s─ân─âtate public─â ar─âdean. Vreau s─â ╚Öti╚Ťi c─â este vorba despre o investi╚Ťie enorm─â, care ne dep─â╚Öe╚Öte posibilit─â╚Ťile. Statul s-a îngrijit s─â creasc─â salariile în sistemul medical, ╚Öi bine a f─âcut. Dar a neglijat dot─ârile. Spitalele noastre, ╚Öi nu doar cel de la Arad, func╚Ťioneaz─â în cl─âdiri vechi ╚Öi neconforme. Statul, care le-a gestionat, ni le-a pus nou─â în bra╚Ťe ╚Öi apoi ne-a trimis controale, ne-a amendat ╚Öi ne-a amenin╚Ťat c─â închide spitalele dac─â noi, Consiliul Jude╚Ťean Arad sau, în alte jude╚Ťe, celelalte Consilii Jude╚Ťene, nu repar─âm în câ╚Ťiva ani ceea ce el, statul, nu a fost în stare s─â repare în câteva decenii. Am primit cl─âdiri de spitale care se d─ârâm─â, de exemplu Psihiatria din Arad. Am primit cl─âdiri unde geamurile erau proptite cu c─âr─âmizi, de exemplu TBC sau Infec╚Ťioase Adul╚Ťi. Am primit cl─âdiri unde copiii erau interna╚Ťi câte doi sau trei într-un pat. Am primit de la sat cl─âdiri care nu au respectat circuitele impuse chiar de stat, sau normele de siguran╚Ť─â stabilite de stat. Dar ╚Öti╚Ťi ce nu am primit? Banii s─â le repar─âm, s─â le moderniz─âm.


La preluarea mandatului, în anul 2016, am spus foarte clar, c─â s─ân─âtatea public─â a Aradului reprezint─â prioritatea mea absolut─â. De aceea, m-am implicat foarte serios în modernizarea spitalului clinic jude╚Ťean de urgen╚Ť─â, chiar dac─â uneori chiar pare o lupt─â cu morile de vânt. Investi╚Ťiile pe care le-am f─âcut s-au raportat în primul rând la sc─âderea timpului de lucru ╚Öi cre╚Öterea siguran╚Ťei în diagnosticarea afec╚Ťiunilor ╚Öi tratarea pacien╚Ťilor.


Am dotat cu aparatur─â atât Sta╚Ťia Central─â de Sterilizare cât ╚Öi punctul de lucru de pe strada Episcopiei. Consiliul Jude╚Ťean a cump─ârat pentru spital un sterilizator cu abur, un sterilizator cu plasm─â ╚Öi opt ma╚Öini de sp─âlat instrumentar. Valoarea investi╚Ťiei se ridic─â la aproximativ 3 milioane de lei, incluzând lucr─ârile de reamenajare ╚Öi redesenare a circuitelor medicale. Cel mai important este c─â am redus de la dou─â-trei ore la câteva zeci de minute durata steriliz─ârii instrumentelor.


Serviciul Clinic de Anatomie Patologic─â a fost reorganizat ╚Öi dotat cu o linie modern─â ╚Öi complet─â. Acest serviciu a devenit unul dintre cele mai moderne din România dispune acum de o linie complet─â, automat─â, în valoare de 250.000 de euro, care poate deservi tot jude╚Ťul. Asta înseamn─â c─â avem ast─âzi siguran╚Ťa c─â probele prelevate sunt diagnosticate corect, pe aparatur─â de ultim─â genera╚Ťie în România. 


Compartimentul de Oftalmologie a fost dotat cu un computer tomograf în coeren╚Ť─â optim─â. Acest aparat, necesar pentru diagnosticarea cu acurate╚Ťe a afec╚Ťiunilor oculare, a completat necesarul compartimentului,.


Laboratorul de Radiologie ╚Öi Imagistic─â Medical─â dotat cu aparatur─â de radiologie digital─â. Au fost achizi╚Ťionate patru aparate de radiologie, fabricate în Fran╚Ťa, care reduc costurile deoarece nu mai folosesc film, imaginile fiind captate digital ╚Öi transmise mai apoi în re╚Ťea. Noile aparate reduc timpii de expunere a pacientului la radia╚Ťii.  


De asemenea, sunt în curs de implementare 4 proiecte, demarate în anii anteriori:

 1. Amenaj─âri Interioare la Spitalul Clinic Jude╚Ťean de Urgen╚Ť─â Arad, în vederea amplas─ârii unor echipamente medicale – proiect complementar unui alt proiect: „Extindere Ambulatoriu, etapa a II-a”, necesar pentru amplasarea unui Computer Tomograf ╚Öi a unui Angiograf.
 2. Asigurarea accesului la servicii de s─ân─âtate în regim ambulatoriu pentru popula╚Ťia jude╚Ťului Arad – proiect derulat prin Programul Opera┼úional Regional (fonduri europene). Valoarea: 13.685.602,23 lei.
 3. Îmbun─ât─â╚Ťirea accesului popula╚Ťiei din jude╚Ťul Arad la servicii medicale de urgen╚Ť─â” – proiect derulat prin Programul Opera┼úional Regional (fonduri europene). Valoarea: 5.957.809,95 lei.
 4. Cre╚Öterea accesibilit─â╚Ťii serviciilor medicale prin dotarea cu echipamente medicale performante a Ambulatoriului Integrat de Specialitate al SCJU Arad – proiect derulat prin Programul Opera┼úional Regional (fonduri europene). Valoarea:  10.475.854,37 lei.

                       

Asisten╚Ť─â social─â

 

Domeniul protec╚Ťiei copilului ╚Öi a persoanelor vulnerabile reprezint─â o preocupare deosebit─â a conducerii Consiliului Jude╚Ťean Arad. Sistemul de asisten╚Ť─â social─â, în anul 2019, a fost responsabilitatea noastr─â. ╚śi consider c─â am avut grij─â ╚Öi am investit în acest domeniu sensibil, asigurând finan╚Ťarea legal─â pentru persoanele din Arad cu nevoi speciale. Am considerat c─â aceste persoane nu pot fi abandonate sub niciun pretext, chiar dac─â în mod evident ele nu reprezint─â o prioritate pentru guvernan╚Ťi. Scopul nostru a fost acela de a integra în societate categorii de persoane vulnerabile: persoanelor cu dizabilit─â╚Ťi, copii care au abandonat ╚Öcoala, copii cu dizabilit─â╚Ťi mentale sau femei victime ale violen╚Ťei domestice.

 

Proiecte în 2019 în asisten╚Ťa social─â

 

Gala persoanelor cu dizabilit─â╚Ťi – proiect finalizat. Scopul: s─â exemplifice câ╚Ötigul societ─â╚Ťii ca urmare a integr─ârii persoanelor cu dizabilit─â╚Ťi, de a-i privi pe cei cu dizabilit─â╚Ťi altfel decât în mod uzual. Valoarea proiectului:10.576,64 lei


Copii integra╚Ťi în ╚Öcoal─â ╚Öi comunitate
– proiect în evaluare. Scopul: o interven╚Ťie eficient─â în scopul mai bunei integr─âri ╚Öcolare a 221 de copii cu CES ╚Öi reducerii riscului de abandon ╚Öcolar pentru 779 de copii selecta╚Ťi în grupurile ╚Ťint─â din 21 de ╚Öcoli din jude╚Ťele Arad, Alba ╚Öi Ialomi╚Ťa. Bugetul proiectului: 6.382.219,00 lei. Finan╚Ťare prin: Granturile Norvegiene 2014-2021.


Sistem Integrat de Date
– Proiect pilot, aflat în faza de elaborare. Scopul: nevoia de a identifica cele mai bune solu╚Ťii privind asigurarea implement─ârii unui sistem unitar ┼či integrat de ob╚Ťinere a drepturilor ╚Öi facilit─â╚Ťilor acordate, în baza legii, persoanelor cu dizabilit─â╚Ťi din jude╚Ťul Arad. Solu┼úia propus─â const─â în crearea unui sistem informatic integrat care s─â interconecteze institu╚Ťiile cu care persoanele cu diazbilit─â╚Ťi intr─â în contact pentru a-╚Öi dobândi drepturile ╚Öi facilit─â╚Ťile ca urmare a încadr─ârii în grad de handicap.


Proiect VIP PLUS
- „Voluntariat - Initiative-Profesionalism pentru calitate in serviciile de zi destinate copiilor din comunitati vulnerabile” – Proiect aflat în faza de elaborare. Scopul: crearea unui ghid metodologic pentru aplicarea de practici non-discriminatorii ╚Öi de abilitare vizând integrarea comunitar─â a tuturor copiilor, inclusiv a celor de etnie rom─â – în conformitate cu standardele în vigoare pentru serviciile de zi. Finan╚Ťare: Granturile SEE ╚Öi Norvegiene 2014-2021.


Proiect privind combaterea violen╚Ťei împotriva femeilor ╚Öi a violen╚Ťei domestice
VENUS – Proiect aflat în faza de elaborare. Scopul: creare la nivel jude╚Ťean a unui nou tip de serviciu social, destinat victimelor violen╚Ťei în familie. Finan╚Ťare: Guvernul României. Bugetul proiectului (jude╚Ťul Arad): 1.371.741,76 lei.


Centrul de zi pentru persoane cu dizabilit─â╚Ťi OPAL
– Proiect aflat în faza de elaborare. Scopul: Cre╚Öterea calit─â╚Ťii vie╚Ťii persoanelor cu dizabilit─â╚Ťi din municipiul Arad ╚Öi prevenirea institu╚Ťionaliz─ârii acestora. Valoarea total─â a proiectului: 344.567 lei, lei.


TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor
– Proiect aflat în faza de elaborare. Scopul: Reducerea num─ârului de copii ╚Öi tineri plasa╚Ťi în institu╚Ťii, prin consolidarea re╚Ťelei de asisten╚Ťi maternali. Finan╚Ťare: Ministerul Muncii ╚Öi Justi╚Ťiei Sociale.


Construirea a dou─â case de tip familial Hansel ╚Öi Gretel ╚Öi reabilitarea unui centru de zi ╚Öi recuperare pentru copii cu dizabilit─â╚Ťi mentale Simba
– Proiect aflat în faza de elaborare. Scopul: Cre╚Öterea calit─â╚Ťii vie╚Ťii copiilor cu dizabilit─â╚Ťi din sistemul de protec╚Ťie a copilului ╚Öi din comunitate, prin construirea a dou─â case de tip familial ╚Öi înfiin╚Ťarea unui centru de zi ╚Öi recuperare pentru copii cu dizabilit─â╚Ťi mentale. Finan╚Ťare: fonduri europene. Bugetul total al proiectului: 4.660.000,00 lei.


Extinderea și reabilitarea Centrului de Criză
– Proiect sustenabil. Perioada de sustenabilitate: 2015-2020. Finan╚Ťare: fonduri europene. Valoare proiectului: 3.321.865,37 lei. Scop: Eficientizarea sistemului de servicii sociale oferite de c─âtre D.G.A.S.P.C. Arad prin extinderea ┼či reabilitarea unui Centru de Criz─â.


Egalitate de ╚Öanse la o via╚Ť─â împlinit─â
– Proiect sustenabil. Perioada de sustenabilitate: 2015-2019. Scop: Facilitarea integr─ârii sociale ╚Öi a accesului pe pia┼úa muncii pentru persoane aflate în risc de marginalizare ┼či excluziune social─â. Finan╚Ťare: fonduri europene. Valoare proiectului: 2.255.667,00 lei.


Prevenirea sarcinii nedorite în jude╚Ťul Arad
– Proiect sustenabil. Perioada de sustenabilitate: 2016-2019. Finan┼úare: Fondul Român de Dezvoltare Social─â. Scop: Prevenirea sarcinii nedorite ╚Öi reducerea num─ârului de copii abandona╚Ťi. Sc─âderea inciden╚Ťei sarcinii nedorite în rândul adolescentelor. Reducerea num─ârului de copii abandona╚Ťi/institu╚Ťionaliza╚Ťi. Reintegrarea social─â, familial─â, ╚Öcolar─â ╚Öi profesional─â a femeilor care intr─â în categoria beneficiarilor direc╚Ťi ai proiectului. Cre╚Öterea gradului de implicare a comunit─â╚Ťii locale ╚Öi a celorlalte institu╚Ťii ale statului.


EDUC-PLUS- Formare permanent─â ╚Öi profesionalism pentru servicii de calitate acordate copiilor din sistemul de protec╚Ťie
– Proiect sustenabil. Perioada de sustenabilitate: 2016-2020. Finan╚Ťare: fonduri europene. Valoarea proiectului: 762,190.00 lei.

 

Cultură și turism

 

Cultura a f─âcut parte dintre domeniile în care Consiliul Jude╚Ťean Arad a investit mult în anul 2019. Am accesat fonduri pentru a contribui la cre╚Öterea surselor de finan╚Ťare a activit─â╚Ťii. În parteneriat cu Consiliul Jude╚Ťean Bekes, Biblioteca Jude╚Ťean─â „Alexandru D. Xenopol” Arad se afl─â în plin proces de editare a Dic╚Ťionarului Comorilor Culinare Locale, 400 exemplare în limba român─â ╚Öi 400 de exemplare în limba maghiar─â. Proiectul este în curs de finalizare, tip─ârirea efectiv─â urmând s─â se efectueze în aceast─â lun─â.


Consiliul Jude╚Ťean Arad a aprobat, în septembrie, documenta╚Ťiile tehnico-economice ╚Öi indicatorii tehnico-economici RESTAURAREA MUZEULUI OR─é╚śENESC LIPOVA”, proiect prin care dorim efectuarea unor repara┼úii capitale la cl─âdirea care g─âzduie┼čte muzeul din Lipova. Este de datoria noastr─â s─â sus┼úinem cultura, ┼či aici m─â refer atât la sus┼úinerea actului cultural, cât ┼či a patrimoniului. Îmi doresc s─â g─âsim ┼či surse de finan┼úare, din fonduri externe, pentru a putea conferi acestei cl─âdiri, atât de important─â pentru patrimoniul nostru cultural material, valoarea pe care o merit─â, cât ╚Öi s─â oferim un spa┼úiu adecvat patrimoniului de┼úinut de Muzeul din Lipova.


#AradulFrumos


Pentru al treilea an consecutiv, Consiliul Jude╚Ťean Arad a promovat Podgoria Mini╚Ö-M─âderat la Târgul Na╚Ťional de Turism de la Bucure╚Öti, în prezen╚Ťa reprezentan╚Ťilor comunelor ╚śiria ╚Öi Ghioroc, care ╚Öi-au prezentat specificul pentru românii ╚Öi str─âinii interesa╚Ťi de turismul din vestul ╚Ť─ârii. Primarul comunei ╚śiria, Valentin Bot, ╚Öi consilierul jude╚Ťean Garofi╚Ťa Popa, care conduce ╚Öi Grupul de Ac╚Ťiune Local─â Mini╚Ö-M─âderat au adus în târg produse alimentare tradi╚Ťionale din zona ╚śiria, foarte apreciate de vizitatori.

 

Rela╚Ťii externe

 

În anul 2019, Consiliul Jude╚Ťean Arad a continuat s─â lucreze la strategia de cre╚Ötere a vizibilit─â╚Ťii interna╚Ťionale a Aradului. Pentru noi este important ca personalit─â╚Ťi europene din diferite domenii de activitate s─â ajung─â la Arad, s─â vin─â în România ╚Öi s─â vad─â c─â dincolo de orice controverse politice aici exist─â oameni care muncesc ╚Öi performeaz─â. În aceast─â idee am organizat întâlnirea de lucru a Re╚Ťelei Ora╚Öelor ╚Öi Regiunilor Europene pentru Cultur─â - LIKE. Aradul a avut oaspe╚Ťi din Paris, Lille (Fran╚Ťa), Barcelona, Donostia San Sebastian (Spania), Atena (Grecia), Rijeka (Croa╚Ťia), Almada (Portugalia), Liege (Belgia), La Valletta (Malta), Limerick (Irlanda), Brno (Cehia), Blagoevgrad (Bulgaria), Timi╚Öoara. Re╚Ťeaua, una dintre cele mai mari din Europa, are peste 100 de membri din majoritatea statelor europene ╚Öi are sediul central la Lille, în Fran╚Ťa. La Arad a fost prezent ╚Öi pre╚Öedintele organiza╚Ťiei, Michael Moglia, dar ╚Öi Consiliul de Administra╚Ťie al Re╚Ťelei.


Conferin╚Ťa „Via Habsburg”, unul dintre cel mai importante evenimente culturale interna╚Ťionale ale anului 2019, a avut loc în Arad, la Consiliul Jude╚Ťean Arad, în prezen╚Ťa pre╚Öedintelui IRE, Franz Schausberger. Ne-am dorim ca prin acest program s─â contribuim, a╚Öa cum sus╚Ťine ╚Öi platforma Institutului Regiunilor Europei, la crearea de re┼úele între regiuni, municipalit─â┼úi ┼či alte arii de activitate public─â ┼či economic─â pentru realizarea intereselor lor. Aradul a avut ╚Öi are, a╚Öadar, o puternic─â leg─âtur─â direct─â cu istoria ╚Öi cultura Europei Centrale ╚Öi Occidentale.


Consiliul Jude╚Ťean Arad a aderat la Asocia╚Ťia Regiunilor Europene de Frontier─â, pentru o cât mai bun─â ╚Öi mai util─â reprezentare a Aradului în Europa, pentru o intensificare a rela╚Ťiilor interna╚Ťionale transfrontaliere ╚Öi pentru creionarea unor proiecte comune! Asocia╚Ťia Regiunilor Europene de Frontier─â. Vorbim despre cea mai veche asocia╚Ťie independent─â de regiuni din Europa, înfiin╚Ťat─â în 1971, ╚Öi singura care se ocup─â de cooperarea transfrontalier─â (CBC). Asocia╚Ťia Regiunilor Europene de Frontier─â are aproape patruzeci de ani de experien╚Ť─â teoretic─â ┼či practic─â extensiv─â în toate aspectele privind cooperarea transfrontalier─â, dar ┼či în domeniul cooper─ârii interregionale ┼či transna╚Ťionale.


╚śi tot anul trecut am marcat împlinirea a 20 de ani de cooperare bilateral─â între jude╚Ťele Arad ╚Öi Csongrád, din Ungaria. Cei 20 de ani de colaborare între jude╚Ťele Arad ╚Öi Csongrád s-au concretizat prin întocmirea, derularea ┼či finalizarea unor proiecte în cadrul Euroregiunii Dun─âre-Cri╚Ö-Mure╚Ö-Tisa (DKMT), care acoper─â domenii precum s─ân─âtate, infrastructur─â, cultur─â, turism ╚Öi economie.


Am votat pentru reînnoirea pe perioad─â nedeterminat─â a acordului de cooperare între jude┼úul Arad ┼či Raionul Ungheni din Republica Moldova,. Procedura a fost necesar─â având în vedere bunele rela┼úii de colaborare pe baza c─ârora Aradul ┼či Ungheniul inten┼úioneaz─â s─â se angajeze în proiecte transfrontaliere comune, iar precedentul acord a expirat la sfâr┼čitul lunii mai 2019. De fiecare data când am posibilitatea subliniez faptul c─â singura cale corect─â pentru românii de peste Prut este calea european─â ┼či suntem al─âturi de fra┼úii no┼čtri moldoveni pe acest drum, inclusiv prin încheierea acestui acord cu care vrem s─â ducem colaborarea dintre Arad ┼či Ungheni la un alt nivel.


Un loc special în activitatea noastr─â l-au reprezentat rela╚Ťiile de colaborare cu China. Consiliul Jude╚Ťean Arad a participat la Hainan, în Republica Popular─â Chinez─â, la Târgul de Agricultur─â, dup─â ce anul trecut, o numeroas─â delega╚Ťie din Hainan a participat la Târgul Produs în Arad. În 2018, oficialii din Hainan au venit la Arad ╚Öi au avut discu╚Ťii cu produc─âtori agricoli ╚Öi reprezentan╚Ťi ai industriei alimentare. În continuarea acestei întâlniri, care a vizat un posibil export de produse alimentare din jude╚Ťul Arad în Hainan, respectiv importuri din Hainan în Arad, conducerea provinciei Hainan a dorit s─â avem o discu╚Ťie despre sus╚Ťinerea pe care o putem acorda, la nivel administrativ, investitorilor chinezi interesa╚Ťi de Arad, dar ╚Öi investitorilor ar─âdeni care ar putea face exporturi de produse alimentare în China.          Noi am propus ca în extinderea acestor negocieri, o delega╚Ťie de specialitate din China s─â viziteze Podgoria Aradului, s─â aib─â o documentare la fa╚Ťa locului, cu Grupul de Ac╚Ťiune Local─â Mini╚Ö-M─âderat, pentru a deschide pia╚Ťa din Hainan c─âtre vinurile ar─âdene.


Provincia Hainan este înfr─â╚Ťit─â cu Aradul de peste 20 de ani. Ea este cea mai mic─â provincie a Republicii Populare Chineze ╚Öi are 9 milioane de locuitori. Provincia a fost declarat─â zon─â liber─â ╚Öi beneficiaz─â de facilit─â╚Ťi fiscale.

 

Stiri asemanatoare

ABONARE LA NEWSLETTER

Introduceti adresa dvs de email:
   

Trupele speciale intervin la centrul de carantin─â de la N─âdab!

Marti, 10 Martie, 2020 22:03

Trupele speciale intervin la centrul de carantin─â de la N─âdab!

40 de persoane care se afl─â în carantin─â la centrul din N─âdab,  s-au încuiat în centru. Pompierii au fost chema┼úi pentru a sparge u┼čile, întrucât reprezent ...

Marian Toader: ÔÇťDa, sunt primul primar din Rom├ónia condamnat pe o chestiune ce ╚Ťine de OPORTUNITATEA unei investitii!ÔÇŁ

Miercuri, 11 Martie, 2020 12:24

Marian Toader: ÔÇťDa, sunt primul primar din Rom├ónia condamnat pe o chestiune ce ╚Ťine de OPORTUNITATEA unei investitii!ÔÇŁ

Am vazut foarte multe comentarii rostogolite in spatial public, privitor la persoana mea si as dori sa aduc cateva clarificari. Propunerea unui proiect de hot─ârâre spre aprobarea Consiliul ...

Echipa de omologare a stadionului, chemată la Arad în aprilie

Joi, 12 Martie, 2020 20:36

Echipa de omologare a stadionului, chemată la Arad în aprilie

Ve┼čti bune pentru stadionul nou al Aradului. O echip─â de 70 de muncitori lucreaz─â intens pentru terminarea lucr─ârilor. În acest timp, Sergiu Bîlcea, vicepre┼čedintele Consiliului ...

Se închid mai multe puncte de frontieră, printre care cel de la Turnu!

Joi, 12 Martie, 2020 21:42

Se închid mai multe puncte de frontieră, printre care cel de la Turnu!

Comitetul Na╚Ťional pentru Situa╚Ťii de Urgen╚Ť─â ÎNCHIDE puncte de frontier─â cu Serbia, Moldova ┼či Ungaria   Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anun╚Ťat c─â în cadrul Comi ...

Se ├ÄNCHID toate ╚Öcolile din ╚Ťar─â, inclusiv cele private ├«ncep├ónd de MIERCURI , p├ón─â pe 22 martie

Luni, 09 Martie, 2020 20:13

Se ├ÄNCHID toate ╚Öcolile din ╚Ťar─â, inclusiv cele private ├«ncep├ónd de MIERCURI , p├ón─â pe 22 martie

Luni seara,într-o conferin╚Ť─â de pres─â, Ludovic Orban a anun╚Ťat c─â ╚Öcolile se închid în perioada 11-22 martie, tocmai pentru a feri copiii de acest virus care este în ...

Tensiuni la un centru de carantin─â ├«n Gr─âdi┼čte

Joi, 12 Martie, 2020 19:45

Tensiuni la un centru de carantin─â ├«n Gr─âdi┼čte

Un centru de carantin─â a fost înfiin┼úat într-o pensiune aflat─â între case, în cartierul ar─âdean Gr─âdi┼čte. Aici autorit─â┼úile au decis s─â-i carantineze pe cei care ...

Se ├«nchid toate pie╚Ťele din Arad cu excep╚Ťia celor agroalimentare!

Miercuri, 11 Martie, 2020 15:18

Se ├«nchid toate pie╚Ťele din Arad cu excep╚Ťia celor agroalimentare!

Comitetul Jude╚Ťean pentru Situa╚Ťii de Urgen╚Ť─â Arad, în ╚Öedin╚Ťele desf─â╚Öurate ieri ╚Öi ast─âzi, a mai luat urm─âtoarele m─âsuri de prevenire a r─âspândirii coronavirus COVID-19 ...

Compania de Ap─â Arad anun╚Ť─â c─â a luat m─âsuri ├«n vederea prevenirii contact─ârii ╚Öi r─âsp├óndirii virusului COVID-19

Miercuri, 11 Martie, 2020 15:44

Compania de Ap─â Arad anun╚Ť─â c─â a luat m─âsuri ├«n vederea prevenirii contact─ârii ╚Öi r─âsp├óndirii virusului COVID-19

Compania de Ap─â Arad anun╚Ť─â c─â a luat m─âsuri în vederea prevenirii contact─ârii ╚Öi r─âspândirii virusului COVID-19. În condi╚Ťiile alertei na╚Ťionale, contactul direct &ic ...

Incendiu generalizat la o construcţie de pe strada Mărului

Sambata, 07 Martie, 2020 21:10

Incendiu generalizat la o construcţie de pe strada Mărului

Sâmb─ât─â seara, în jurul orei 18:45, a fost solicitat Deta╚Öamentul de Pompieri Arad la un incendiu pe strada M─ârului.   Incendiul se manifesta la o construc╚Ťie de aproximat ...

Încă un FAKE NEWS demontat: Primăria a acordat valoarea maximă prevăzută de lege a avansului pentru lucrările de la Stadionul UTA

Vineri, 06 Martie, 2020 17:01

Încă un FAKE NEWS demontat: Primăria a acordat valoarea maximă prevăzută de lege a avansului pentru lucrările de la Stadionul UTA

Ca urmare a informa╚Ťiilor ap─ârute în presa scris─â ╚Öi în mediul online cu privire la valoarea avansului acordat de Municipiul Arad societ─â╚Ťii DRAST COMPANY SRL pentru continuarea ...

S─â ne rupem ÔÇťc─âmie┼čaÔÇŁ dup─â Bulumac

Sambata, 07 Martie, 2020 09:44

S─â ne rupem ÔÇťc─âmie┼čaÔÇŁ dup─â Bulumac

Sebastian Bulumac, de care ne-am obi┼čnuit s─â auzim odat─â la patru ani când vin alegerile pentru primar, s-a sup─ârat pe PLUS ca “┼úiganul pe sat”, ┼či a demisionat renun┼ú&ac ...

Gala Dynamite Fighting Show la Arad ne-a arătat un Eduard Gafencu de excepţie

Vineri, 06 Martie, 2020 20:47

Gala Dynamite Fighting Show la Arad ne-a arătat un Eduard Gafencu de excepţie

Joi seara, 5 matie, a avut loc în Sala Polivalent─â din Arad, Gala Dynamite Fighting Show, organizat─â de c─âtre C─ât─âlin Moro╚Öanu. Ar─âdenii prezen┼úi au avut parte de zece meciuri, din ...

Grav accident pe DN7 l├óng─â domeniul Lupa┼č! ┼×oferul extras din autotursim ├«n stare de incon┼čtien┼ú─â!

Sambata, 07 Martie, 2020 15:10

Grav accident pe DN7 l├óng─â domeniul Lupa┼č! ┼×oferul extras din autotursim ├«n stare de incon┼čtien┼ú─â!

Un grav accident rutier a avut loc sâmb─ât─â în jurul orei 12:00, pe DN79 langa Domaniul Lupas.    În incidental rutier au fost implicate intre un autoturism ┼či un a ...Acest site folose┼čte cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica de Confidentialitate si apoi sa confirmi acordul tau.