Scrapie în județul Timiș. Comercializarea mieilor INTERZISĂ în județele Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara
Scrapie în județul Timiș. Comercializarea mieilor INTERZISĂ în județele Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara

Scrapie în județul Timiș. Comercializarea mieilor INTERZISĂ în județele Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara

Luni, 08 Aprilie, 2019 08:53 Redactia NATIONALE Comentarii 514 vizualizari  Recomanda pe Facebook  Recomanda pe Twitter
Redactia NATIONALE Comentarii  Recomanda pe Facebook Recomanda pe Twitter
Luni, 08 Aprilie, 2019 08:53 514 vizualizari Tiparire

O boală contagioasă care afectează ovinele a fost confirmată în județul Timiș. Este vorba de scrapie, numită și ”boala tremurătoare a oilor”.

Această boală afectează sistemul nervos central al caprinelor și ovinelor mai mari de 18 luni și debutează cu tulburări de comportament, iar ulterior necoordonare în mers și prurit intens. Materialul de risc la caprine și ovine adulte este reprezentat de encefal, ganglioni, coloană vertebrală.

Printre simptomele bolii se numără scrâșnitul din dinți, lipsa poftei de mâncare și implicit scăderea în greutate, decesul survenind în urma epuizării animalului.

”Au fost mai multe focare în Timiș, iar în prezent a mai rămas unul singur. Acesta este localizat în zona Iosifalău. De la animalele cu vârsta mai mare de 18 luni care sunt sacrificate sunt luate probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Din aceste zone nu se admit la tăiere mieii. Deci, nu există nici un pericol pentru om”, a precizat Cristina Popa, director-executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș, potrivit renasterea.ro. 

Se pare că S
crapia a fost confirmată și în județele Caraș-Severin, Hunedoara, Argeș, Constanța și Sibiu, ceea ce impune monitorizarea circulației ovinelor și caprinelor destinate sacrificării, respectiv întregul traseu de la ferme sau exploatații de origine către abatoare autorizate.

Măsuri pentru perioada premergătoare Sărbatorilor Pascale

În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, ANSVSA, prin intermediul structurilor de control de la nivel naţional, a demarat controalele tematice specifice, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu alimente sigure. La aceste acţiuni vor participa toţi medicii veterinari din cadrul direcțiilor judeţene, circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor dar şi a circumscripţiilor sanitare veterinare zonale.

Controalele se derulează până la sfârșitul acestei luni și urmăresc respectarea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, comercializare şi unităţile de alimentaţie publică.

De asemenea, până în data de 1 mai, este asigurată permanenţa la nivelul DSVSA, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică. La sediu sunt afişate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

În toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate în care va fi valorificată carnea şi celelalte produse de origine animală, este asigurat necesarul de personal sanitar veterinar şi permanenţa acestuia, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică.

Acţiuni de control

Verificări vor avea loc în fermele sau exploataţiile de unde vor fi livrate animalele pentru tăiere, precum şi operatorii din domeniul alimentar care desfăşoară activităţi de procesare, depozitare, transport, distribuţie şi comercializare a cărnii de miel şi a produselor derivate din aceasta.

Vor fi admise pentru sacrificare în vederea consumului public numai animalele cu o stare corespunzătoare de sănătate şi care sunt identificate conform legislaţiei în vigoare, crescute în ferme, localităţi şi zone indemne de boli transmisibile. De asemenea, se impune respectarea regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului, abatorizării sau tăierii, precum și completarea corespunzătoarea a formularelor de mişcare.

Transportul mieilor pentru tăiere să fie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar-veterinar şi însoţit de certificate care să ateste sănătatea acestora, precum şi de documente privind informaţiile lanţului alimentar. Sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine. În cazuri excepţionale, sacrificarea mieilor poate fi realizată şi în spaţii amenajate temporar, organizate în condiţiile legii în care să se asigure supravegherea sanitară veterinară şi în care sunt respectate condiţiile prevăzute de legislaţie. Spaţiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie să fie situate în zone în care nu au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor.

Activitatea de sacrificare a mieilor în spaţii amenajate temporar se realizează numai în perioada 15 – 28 aprilie, între orele 7-17. Autoritățile vor permite înfiinţarea spaţiilor amenajate temporar numai în condiții în care: sunt respectate condiţiile generale şi specifice de igienă, sănătate şi bunăstare a animalelor, gestionare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman şi de eliminare a deşeurilor, stabilite de legislaţia sanitară veterinară. Totodată, este necesară asigurarea unui număr suficient de medici veterinari oficiali instruiţi corespunzător cu privire la efectuarea examenului ante şi post-mortem, care să poată dispune măsuri asupra cărnii, în cazurile în care constată încălcări ale prevederilor legislaţiei în vigoare la nivelul spaţiilor amenajate temporar.

Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar, se obţine numai la cererea directă a consumatorilor şi numai după efectuarea examenului ante şi post mortem, neputând fi livrată în vederea comercializării către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar. Marcarea carnii de miel, rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar, se realizează cu o marcă de sănătate de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul judeţului urmat de codul numeric acordat de DSVSA Timiș.

Loturile de carne de miel sunt livrate din abatoare însoţite de certificat sanitar veterinar. Marcarea carcaselor se realizează cu respectarea prevederilor legale referitoare la marcarea şi certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete şi marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman.

Depozitarea şi comercializarea cărnii de miel trebuie să se realizeze în spaţii adecvate, cu asigurarea temperaturii şi stării de igienă corespunzătoare. De asemenea, este necesar să fie respectate pe timpul transportului temperaturile pentru refrigerare sau congelare. 


Sursa : renasterea.ro 

O boală contagioasă care afectează ovinele a fost confirmată în județul Timiș. Este vorba de scrapie, numită și ”boala tremurătoare a oilor”.

Această boală afectează sistemul nervos central al caprinelor și ovinelor mai mari de 18 luni și debutează cu tulburări de comportament, iar ulterior necoordonare în mers și prurit intens. Materialul de risc la caprine și ovine adulte este reprezentat de encefal, ganglioni, coloană vertebrală.

Printre simptomele bolii se numără scrâșnitul din dinți, lipsa poftei de mâncare și implicit scăderea în greutate, decesul survenind în urma epuizării animalului.

”Au fost mai multe focare în Timiș, iar în prezent a mai rămas unul singur. Acesta este localizat în zona Iosifalău. De la animalele cu vârsta mai mare de 18 luni care sunt sacrificate sunt luate probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Din aceste zone nu se admit la tăiere mieii. Deci, nu există nici un pericol pentru om”, a precizat Cristina Popa, director-executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș, potrivit renasterea.ro. 

Se pare că S
crapia a fost confirmată și în județele Caraș-Severin, Hunedoara, Argeș, Constanța și Sibiu, ceea ce impune monitorizarea circulației ovinelor și caprinelor destinate sacrificării, respectiv întregul traseu de la ferme sau exploatații de origine către abatoare autorizate.

Măsuri pentru perioada premergătoare Sărbatorilor Pascale

În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, ANSVSA, prin intermediul structurilor de control de la nivel naţional, a demarat controalele tematice specifice, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu alimente sigure. La aceste acţiuni vor participa toţi medicii veterinari din cadrul direcțiilor judeţene, circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor dar şi a circumscripţiilor sanitare veterinare zonale.

Controalele se derulează până la sfârșitul acestei luni și urmăresc respectarea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, comercializare şi unităţile de alimentaţie publică.

De asemenea, până în data de 1 mai, este asigurată permanenţa la nivelul DSVSA, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică. La sediu sunt afişate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

În toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate în care va fi valorificată carnea şi celelalte produse de origine animală, este asigurat necesarul de personal sanitar veterinar şi permanenţa acestuia, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică.

Acţiuni de control

Verificări vor avea loc în fermele sau exploataţiile de unde vor fi livrate animalele pentru tăiere, precum şi operatorii din domeniul alimentar care desfăşoară activităţi de procesare, depozitare, transport, distribuţie şi comercializare a cărnii de miel şi a produselor derivate din aceasta.

Vor fi admise pentru sacrificare în vederea consumului public numai animalele cu o stare corespunzătoare de sănătate şi care sunt identificate conform legislaţiei în vigoare, crescute în ferme, localităţi şi zone indemne de boli transmisibile. De asemenea, se impune respectarea regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului, abatorizării sau tăierii, precum și completarea corespunzătoarea a formularelor de mişcare.

Transportul mieilor pentru tăiere să fie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar-veterinar şi însoţit de certificate care să ateste sănătatea acestora, precum şi de documente privind informaţiile lanţului alimentar. Sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine. În cazuri excepţionale, sacrificarea mieilor poate fi realizată şi în spaţii amenajate temporar, organizate în condiţiile legii în care să se asigure supravegherea sanitară veterinară şi în care sunt respectate condiţiile prevăzute de legislaţie. Spaţiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie să fie situate în zone în care nu au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor.

Activitatea de sacrificare a mieilor în spaţii amenajate temporar se realizează numai în perioada 15 – 28 aprilie, între orele 7-17. Autoritățile vor permite înfiinţarea spaţiilor amenajate temporar numai în condiții în care: sunt respectate condiţiile generale şi specifice de igienă, sănătate şi bunăstare a animalelor, gestionare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman şi de eliminare a deşeurilor, stabilite de legislaţia sanitară veterinară. Totodată, este necesară asigurarea unui număr suficient de medici veterinari oficiali instruiţi corespunzător cu privire la efectuarea examenului ante şi post-mortem, care să poată dispune măsuri asupra cărnii, în cazurile în care constată încălcări ale prevederilor legislaţiei în vigoare la nivelul spaţiilor amenajate temporar.

Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar, se obţine numai la cererea directă a consumatorilor şi numai după efectuarea examenului ante şi post mortem, neputând fi livrată în vederea comercializării către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar. Marcarea carnii de miel, rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar, se realizează cu o marcă de sănătate de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul judeţului urmat de codul numeric acordat de DSVSA Timiș.

Loturile de carne de miel sunt livrate din abatoare însoţite de certificat sanitar veterinar. Marcarea carcaselor se realizează cu respectarea prevederilor legale referitoare la marcarea şi certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete şi marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman.

Depozitarea şi comercializarea cărnii de miel trebuie să se realizeze în spaţii adecvate, cu asigurarea temperaturii şi stării de igienă corespunzătoare. De asemenea, este necesar să fie respectate pe timpul transportului temperaturile pentru refrigerare sau congelare. 


Sursa : renasterea.ro 

Stiri asemanatoare

ABONARE LA NEWSLETTER

Introduceti adresa dvs de email:
   

Trupele speciale intervin la centrul de carantină de la Nădab!

Marti, 10 Martie, 2020 22:03

Trupele speciale intervin la centrul de carantină de la Nădab!

40 de persoane care se află în carantină la centrul din Nădab,  s-au încuiat în centru. Pompierii au fost chemaţi pentru a sparge uşile, întrucât reprezent ...

Marian Toader: “Da, sunt primul primar din România condamnat pe o chestiune ce ține de OPORTUNITATEA unei investitii!”

Miercuri, 11 Martie, 2020 12:24

Marian Toader: “Da, sunt primul primar din România condamnat pe o chestiune ce ține de OPORTUNITATEA unei investitii!”

Am vazut foarte multe comentarii rostogolite in spatial public, privitor la persoana mea si as dori sa aduc cateva clarificari. Propunerea unui proiect de hotărâre spre aprobarea Consiliul ...

Echipa de omologare a stadionului, chemată la Arad în aprilie

Joi, 12 Martie, 2020 20:36

Echipa de omologare a stadionului, chemată la Arad în aprilie

Veşti bune pentru stadionul nou al Aradului. O echipă de 70 de muncitori lucrează intens pentru terminarea lucrărilor. În acest timp, Sergiu Bîlcea, vicepreşedintele Consiliului ...

Se închid mai multe puncte de frontieră, printre care cel de la Turnu!

Joi, 12 Martie, 2020 21:42

Se închid mai multe puncte de frontieră, printre care cel de la Turnu!

Comitetul Național pentru Situații de Urgență ÎNCHIDE puncte de frontieră cu Serbia, Moldova şi Ungaria   Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat că în cadrul Comi ...

Se ÎNCHID toate școlile din țară, inclusiv cele private începând de MIERCURI , până pe 22 martie

Luni, 09 Martie, 2020 20:13

Se ÎNCHID toate școlile din țară, inclusiv cele private începând de MIERCURI , până pe 22 martie

Luni seara,într-o conferință de presă, Ludovic Orban a anunțat că școlile se închid în perioada 11-22 martie, tocmai pentru a feri copiii de acest virus care este în ...

Tensiuni la un centru de carantină în Grădişte

Joi, 12 Martie, 2020 19:45

Tensiuni la un centru de carantină în Grădişte

Un centru de carantină a fost înfiinţat într-o pensiune aflată între case, în cartierul arădean Grădişte. Aici autorităţile au decis să-i carantineze pe cei care ...

Se închid toate piețele din Arad cu excepția celor agroalimentare!

Miercuri, 11 Martie, 2020 15:18

Se închid toate piețele din Arad cu excepția celor agroalimentare!

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Arad, în ședințele desfășurate ieri și astăzi, a mai luat următoarele măsuri de prevenire a răspândirii coronavirus COVID-19 ...

Compania de Apă Arad anunță că a luat măsuri în vederea prevenirii contactării și răspândirii virusului COVID-19

Miercuri, 11 Martie, 2020 15:44

Compania de Apă Arad anunță că a luat măsuri în vederea prevenirii contactării și răspândirii virusului COVID-19

Compania de Apă Arad anunță că a luat măsuri în vederea prevenirii contactării și răspândirii virusului COVID-19. În condițiile alertei naționale, contactul direct &ic ...

Incendiu generalizat la o construcţie de pe strada Mărului

Sambata, 07 Martie, 2020 21:10

Incendiu generalizat la o construcţie de pe strada Mărului

Sâmbătă seara, în jurul orei 18:45, a fost solicitat Detașamentul de Pompieri Arad la un incendiu pe strada Mărului.   Incendiul se manifesta la o construcție de aproximat ...

Încă un FAKE NEWS demontat: Primăria a acordat valoarea maximă prevăzută de lege a avansului pentru lucrările de la Stadionul UTA

Vineri, 06 Martie, 2020 17:01

Încă un FAKE NEWS demontat: Primăria a acordat valoarea maximă prevăzută de lege a avansului pentru lucrările de la Stadionul UTA

Ca urmare a informațiilor apărute în presa scrisă și în mediul online cu privire la valoarea avansului acordat de Municipiul Arad societății DRAST COMPANY SRL pentru continuarea ...

Să ne rupem “cămieşa” după Bulumac

Sambata, 07 Martie, 2020 09:44

Să ne rupem “cămieşa” după Bulumac

Sebastian Bulumac, de care ne-am obişnuit să auzim odată la patru ani când vin alegerile pentru primar, s-a supărat pe PLUS ca “ţiganul pe sat”, şi a demisionat renunţ&ac ...

Gala Dynamite Fighting Show la Arad ne-a arătat un Eduard Gafencu de excepţie

Vineri, 06 Martie, 2020 20:47

Gala Dynamite Fighting Show la Arad ne-a arătat un Eduard Gafencu de excepţie

Joi seara, 5 matie, a avut loc în Sala Polivalentă din Arad, Gala Dynamite Fighting Show, organizată de către Cătălin Moroșanu. Arădenii prezenţi au avut parte de zece meciuri, din ...

Grav accident pe DN7 lângă domeniul Lupaş! Şoferul extras din autotursim în stare de inconştienţă!

Sambata, 07 Martie, 2020 15:10

Grav accident pe DN7 lângă domeniul Lupaş! Şoferul extras din autotursim în stare de inconştienţă!

Un grav accident rutier a avut loc sâmbătă în jurul orei 12:00, pe DN79 langa Domaniul Lupas.    În incidental rutier au fost implicate intre un autoturism şi un a ...



Acest site foloseşte cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica de Confidentialitate si apoi sa confirmi acordul tau.