Încep înscrierile la Palatul Copiilor Arad. Vezi la ce activități poate fi înscris copilul tău și care este oferta educațională a cercurilor

Încep înscrierile la Palatul Copiilor Arad. Vezi la ce activități poate fi înscris copilul tău și care este oferta educațională a cercurilor

Încep înscrierile la Palatul Copiilor Arad. Vezi la ce activități poate fi înscris copilul tău și care este oferta educațională a cercurilor

Joi, 30 August, 2018 14:51 Redactia LOCALE Comentarii  Recomanda pe Facebook  Recomanda pe Twitter
Redactia LOCALE Comentarii  Recomanda pe Facebook Recomanda pe Twitter
Joi, 30 August, 2018 14:51 Tiparire

Înscrierile la Palatul Copiilor Arad, pentru anul școlar 2018-2019, încep din data de 3 septembrie. Se vor face înscrieri pe tot parcursul lunii septembrie, de luni pȃnă vineri, ȋntre orele 9.00 – 18.00. Pentru înscriere este nevoie de o copie după certificatul de naștere/buletin al copilului și de completarea unui formular tip.

 

Oferta educationala

CERCURILE ARTISTICE

ARTE VIZUALE

ARTĂ DECORATIVĂ

PROFESOR: ANCA SABĂU

PREZENTAREA CERCULUI:

În cadrul cercului, oferta educaţională este mult lărgită şi aplicată condiţiilor excepţionale unui atelier de creaţie opus sălii de clasă.

Elevii au posibilitatea să experimenteze lucrul cu vopsele (tempera, acrilice) pe suprafeţe mai mari decât în sălile de clasă şi, în plus, folosirea de materiale neconvenţionale foarte variate: decupaje din reviste, obiecte mici din plastic, lemn, materiale textile (aţe, fire, blană, piele).

Lucrările permit elevilor aprofundarea elementelor de limbaj plastic şi de teorie a culorii. De asemenea, se confecţionează obiecte artistice: ornamente de Crăciun, măşti, sticle decorative, iepuraşi din hârtie, dar şi proiecte de design vestimentar. 

Copiii şi elevii cercului participă la concursuri şi expoziţii locale, judeţene, naţionale şi internaţionale („Târgul de Crăciun”, „Biserica Roşie în viziunea copiilor”, „Wizart - Continuă povestea”, „Creart Arad”), iar până acum rezultatele sunt pe măsura muncii şi dăruirii lor, materializate în nenumărate premii.

 

CERAMICĂ

PROFESOR:  RAUL BOCȘE

PREZENTAREA CERCULUI:

Ceramica este arta Pamantului şi a Focului. Ea este una dintre primele arte ale omului, dovada ulterioară a treptelor civilizaţiilor.

Cercul de ceramică îşi propune formarea şi dezvoltarea unor priceperi şi deprinderi de modelare a lutului, în scopul obţinerii unor forme tridimensionale, care trebuie să întrunească două cerinţe:

- Să fie decorative - adică să aducă un plus de frumuseţe locului unde sunt păstrate;

- Şi utile - adică să satisfacă diferite trebuinţe, de obicei în gospodărie, dar şi în alte domenii.

Ceramica ajută elevul la dezvoltarea vederii tridiminsionale şi la înţelegerea volumului, ceea ce ajută la dezvoltarea gândirii şi inteligenţei.

 

DESEN/ PICTURĂ

PROFESOR: DANIELA STANA

PREZENTAREA CERCULUI:

Oferta educaţională a cercului Desen-Pictură este variată şi flexibilă, tratează tematici diverse cu accent pe aplicaţie.

Se folosesc tehnici diferite de lucru: de la pictură în tempera şi acrilic la tehnici mixte sau colaj, de la grafică în creion, cărbune sau pastel la tehnici de gravură.

Copiii învaţă să se exprime cu ajutorul limbajului plastic şi al teoriei culorilor, îşi valorifică creativitatea şi aptitudinile artistice.

Cercul de Desen-Pictură oferă câmp deschis manifestării spiritului de iniţiativă şi creativităţii, valorificând potenţialul intelectual şi aptitudinile artistice de care dispun copiii, ştiut fiind că, în societatea actuală, avem nevoie de viitoare personalităţi capabile să se exprime liber şi să gândească în afara şabloanelor.

În domeniul creaţiei plastice copiii - înca de la vîrste fragede - pot îndeplini un act de creaţie personal, impunîndu-şi propria lor viziune despre lumea înconjurătoare exprimând spontan universul lor interior, care sfîrşeşte prin a te emoiona estetic. Un rol important în formarea judecăţii de valoare faţă de esteticul din artă şi din ambient îl au vizitele la muzee şi galerii de artă, participările la vernisaje, precum şi schimburile de ideii din atelier sau din taberele de creaţie despre lucrările proprii şi ale colegilor.

 

PICTURĂ PE STICLĂ

PROFESOR: ARIANA MOISESCU

PREZENTAREA CERCULUI:

Vă așteptăm cu drag la Cercul de Pictură pe sticlă să descoperiți o tehnică frumoasă și atractivă ! Aici aveți ocazia să pictați modele felurite și icoane (pentru copiii mai experimentați).

Pictura pe sticlă se realizează în mai mulți pași, care au fiecare în parte importanța lor. Pentru a picta pe sticlă e nevoie de îndemânare la desen, multă migală și răbdare !

Un desen frumos în contur și o gamă de culori inspirată dau valoare unei picturi și o fac mai prețioasă. Dar în același timp ceea ce contează e pasiunea și scânteia de talent din fiecare copil.

Munca depusă va fi răsplătită. Astfel, cele mai frumoase lucrări vor participa la concursuri și expoziții de artă unde aveți șansa să câștigați premii și diplome.

 

MUZICĂ:

CANTO/ MUZICĂ VOCAL-INSTRUMENTALĂ

PROFESOR: LAURA ROŞU

PREZENTAREA CERCULUI:

Cercul de Muzică uşoară vocal-instrumentală oferă tuturor copiilor şansa de a-şi cultiva vocea şi de a învăţa melodii din repertoriul muzical naţional şi internaţional. Cântând în cor sau solo realizezi că muzica este mai frumoasă atunci când ești direct participant la naşterea ei.

La cercul de muzică uşoară se lucrează pe categorii de vârste: grădiniţă, clasele I-II, II-IV, V-VI, VII-VIII, IX-XII. Grupele sunt formate din 8-12 copii. Din aceştia se selectează copiii cei mai talentaţi cu care se lucrează individual, pregătind piese din repertoriul naţional, internaţional, dar şi compoziţii. Cu aceşti solişti ne pregătim pentru participarea la concursuri judeţene, naţionale şi internaţionale, precum şi la spectacole, emisiuni televizate.

 

FORMAŢIE MUZICĂ UŞOARĂ/ CHITARĂ

PROFESOR: PAUL EDELENI

VÂRSTA MINIMĂ DE ÎNSCRIERE LA CERC:

PREZENTAREA CERCULUI:

Studierea instrumentelor specifice formațiilor de muzică ușoară, pop, rock, etc., adică chitară (clasică, acustică și electrică), precum și chitară bas și tobe.

Cei mai talentați și mai sârguincioși copii au posibilitatea de a face parte dintr-o astfel de formație și de a participa la diferite spectacole şi concursuri.

 

ORCHESTRĂ POPULARĂ- TARAF/ VIOARĂ/ CHITARĂ

PREZENTAREA CERCULUI:

La cercul de Taraf – Vioară – Chitară elevii sunt inițiați în mânuirea acestor instrumente la grupele de începători, existând şi grupe pentru studiul acordeonului și canto popular.

La grupele de avansați – vioară - este abordat atât un repertoriu de muzică clasică, cât și folcloric. Cei mai buni instrumentiști vor face parte din orchestra de muzică populară „Doina Aradului” a Palatului Copiilor Arad.

La grupele de avansaţi – chitară - elevii vor aborda atât un repertoriu clasic, cât și de muzică ușoară.

 

PIAN

PROFESOR :  SORIN HUTANU

PREZENTAREA CERCULUI:

Mulţi copii aleg să studieze pianul. Începătorii învaţă într-un timp relativ scurt interpretarea unor melodii simple, datorită mecanismului ușor de formare a sunetului la acest instrument.

Elevii care vin la acest cerc de mai multă vreme şi-au lăsat degetele să se plimbe pe clape, reuşind să interpreteze piese mai complexe, activitatea ajutându-i să se descurce mai bine la şcoală, să fie stăpâni pe ei înşişi.

 

DANS:

DANS MODERN

PROFESOR: MIRELA COSMA

PREZENTAREA CERCULUI:

La cercul de dans modern graţia, fantezia şi costumele ingenioase completează dansul şi aduc bucurie copiilor şi părinţilor. În spatele momentelor artistice stă însă multă muncă, ambiţie şi perseverenţă. Sunt renumite festivalurile în care au urcat pe scenă trupele Mirabela, Stil, Baby Star, în aplauzele unui public numeros.

Obiectivele generale ale dansului realizate în Palatul Copiilor sunt:

 • petrecerea în mod plăcut şi organizat a timpului liber;
 • dezvoltarea educaţiei estetice, a capacităţii de întelegere şi apreciere a valorilor culturale şi a frumosului;
 • organizarea de serbări în care elevii îşi pot exprima personalitatea prin dans;
 • obişnuirea elevilor cu sincronizarea mişcărilor în grup şi corelarea acestor mişcări cu muzica în cadrul unei concepţii coregrafice;
 • dezvoltarea aptitudinilor creatoare, îmbogăţirea şi dezvoltarea modalităţilor de exprimare prin dans şi mişcare;
 • dezvoltarea imaginaţiei şi a spiritului de echipă, perfecţionarea capacităţii de improvizare pe anumite teme muzicale.

 

DANS POPULAR

PROFESOR: VASILE PERI

PREZENTAREA CERCULUI:

La acest cerc sunt valorificate folclorul muzical şi coregrafic din judeţul Arad, precum şi din alte zone folclorice din ţară.

Descoperirea şi punerea în valoare a costumelor populare autentice, a cântecelor vechi, a dansurilor populare de fete, baieţi şi a dansurilor mixte se face cu succes de către Ansamblul folcloric Zărandul, Acesta se remarcă în fiecare an şcolar prin prestații elegante și prezență scenică impecabilă la o serie de concursuri locale, judeţene, naționale și internaționale. Acești păstrători ai folclorului autentic se întrec în joc, reușind să impresioneze de fiecare dată, atât publicul amator, cât și juriul exigent.

 

 

DANS SPORTIV

PROFESORI: IOANA LUNG

PREZENTAREA CERCULUI:

Din paleta largă a ramurilor sportive, dansul sportiv se desprinde ca o disciplină tânără cu foarte mare priza în rândul copiilor şi adulţilor, care oferă condiţii favorabile de dezvoltare a calităţilor şi deprinderilor motrice generale şi specifice, dezvoltarea simţului muzical al executanţilor şi ajută la susţinerea efortului pe o durată mai mare de timp.

Dansul este cea mai bună şi plăcută metodă de a-i ajuta pe copii să-şi dezvolte caracterul, aptitudinile, spiritul pentru frumos, graţia şi eleganţa, comportamentul civilizat în societate şi respectul.

În dansul sportiv avem de-a face cu armonia mişcărilor în cuplu, frumuseţea unor coregrafii, contopirea cu ritmurile muzicii, care se transmit de la executant la spectatori.

Dansul ne poate aduce multe beneficii fizice, dacă ştim să ne bucurăm şi să-l aprecieze la adevarata lui valoare. Adulţii şi copii au acelaşi avantaj dacă practică dansul: îşi dezvoltă încrederea în sine, au grijă de corpul lor şi îşi ameliorează sănătatea, datorită efortului fizic, dar reuşesc să creeze şi legături de prietenie.

Dansul le ocupă timpul liber într-un mod plăcut şi activ, iar dansatorii care se remarcă în cadrul grupelor de inițiere vor fi selectați pentru a face parte din mult râvnita formație de performanță.

 

 

CERCURILE CULTURAL-CIVICE

CULTURALE

 

CULTURĂ ŞI CIVILIZAŢIE ENGLEZĂ

PROFESOR: HAYHALKA KOHN

PREZENTAREA CERCULUI:

În decursul anilor, s-a format un nucleu de bază de 150 de elevi care frecventează cercul de engleză cu sârguință an după an. Perseverența lor dă roade și cei mai talentați dintre ei participă anual la Olimpiadele școlare, Cangurul Lingvist sau examinările de tip Cambridge English obținând rezultate remarcabile.

Cercul este foarte popular în rândul elevilor datorită metodelor interactive de predare și învățare.

Copiii sunt prinși repede în mrejele limbii engleze și revin an de an la acest cerc, motiv pentru care locurile sunt limitate.

 

CULTURĂ ŞI CIVILIZAŢIE ENGLEZĂ

PROFESOR: BIANCA NESMERAK

PREZENTAREA CERCULUI:

-deprinderea şi dezvoltarea abilităţilor de înţelegere a unui mesaj rostit/transmis/audiat, de pronunţie şi de vorbire în limba engleză – de a produce enunţuri simple bazate pe activităţile de la oră;

-aceste activităţi cuprind o tematică variată: familie, jucării, culori, părţile corpului, articole de îmbrăcaminte, numere, animale domestice şi sălbatice, fructe, legume, alimente, încăperile dintr-o casă, obiecte de mobilier, mijloace de transport, meserii, zilele săptămânii, lunile anului, anotimpurile, obiecte şcolare, timp liber, activităţi sportive, programul zilnic, la oraş şi la ţară;

-deprinderea pronunţiei corecte a cuvintelor şi a grupurilor de cuvinte pe bază de audiţie, vizionare audio-video, repetare după profesor;

-îmbogăţirea şi consolidarea vocabularului prin: rime (rhymes), poezioare (short poems), cântecele (songs), povestioare (stories), desenat (drawing), colorat (colouring), jocuri interactive şi distractive (interactive and funny games).

Elementele de cultură şi civilizaţie britanică şi americană cu care vin copiii în contact sunt: tradiţii şi sărbători importante, personaje îndrăgite din desene animate şi literatură pentru copii, mâncăruri tradiţionale.

Clasele primare, gimnaziu şi liceu:

-dezvoltarea abilităţilor de pronunţie (pronunciation), citire (reading), scriere (writing), ascultare şi înţelegere a mesajului rostit/transmis/audiat (listening comprehension), de producere de mesaje/enunţuri bazate pe activităţile de la oră (speaking);

-îmbogăţirea şi consolidarea bagajului lexical şi a structurilor gramaticale studiate prin exerciţii de gramatică şi vocabular (grammar exercises and vocabulary practice), audiţie (listening), compoziţie (writing), povestire (story-telling), relatarea unor întâmplări, conversaţie (speaking).

Elementele de cultură şi civilizaţie britanică şi americană cu care vin elevii în contact sunt: obiceiuri şi tradiţii, mâncăruri tradiţionale, oraşe şi obiective turistice, personalităţi de seamă, artişti, personaje îndrăgite din filme şi literatură.

Notă: Activităţile sunt adaptate vârstei copiilor/elevilor şi nivelului de pregătire: începător, mediu, avansat.

 

CULTURĂ ŞI CIVILIZAŢIE GERMANĂ

IOANA HALJA

PREZENTAREA CERCULUI:

Cercul de cultură și civilizație germană ajută copiii să învețe o limbă străină într-un mod ușor și distractiv de la vârsta de 4 ani.

Germana și complexitățile ei gramaticale, nu îi sperie pe tinerii elevi ai cercului care se luptă voinicește cu der, die, das. După câțiva ani de studiu, „balaurul” limbii germane pare mai degrabă un animal de pluș pufos. Trebuie doar timp și o doză mare de determinare și succesul în deprinderea limbii e garantat.

Pe parcurs, elevii vor cunoaște și vor învăța atât limba germană, cât și cultura celor ce o vorbesc. ,,Încet, dar sigur” limba germană va fi de folos elevilor în multe colțuri ale lumii !!!

 

CULTURĂ ŞI CIVILIZAŢIE ROMÂNEASCĂ/ CENACLUL LITERAR

IOANA ACHIM

PREZENTAREA CERCULUI:

Cercul de Cultură şi civilizaţie românească/Cenaclul literar este locul în care elevii își dezvoltă vocabularul şi abilităţile în domeniul comunicării, îşi cultivă munca în echipă şi îşi îmbunătățesc modul de exprimare. Iar prin cele două concursuri: cel de poezii "Micul Poet" şi cel de cuvinte încrucişate "Rebusache" organizate în cadrul cercului, ei pot să-şi demonstreze talentul la nivel naţional.

 

 

REDACŢIE PRESĂ-RADIO-TV/ CREAŢIE LITERARĂ

PROFESOR: MANUELA CODREAN

PREZENTAREA CERCULUI:

În cadrul Cercului- Redacție radio-tv/Creație literară, elevii se deprind să folosească limba romană corect și conștient.

Exercițiile creatoare și cele cu caracter ludic, dar și jocurile de rol vin în sprijinul elevilor pentru a-i ajuta să pătrundă tainele textului literar/nonliterar.

Dacă cei mici vor învăța să se exprime mai bine în propoziții și fraze, să memoreze poezii, să povestească, cei mari vor învăța să opereze cu noțiuni, raționamente și judecăți, să emită ipoteze, să găsească soluții, să formuleze concluzii.

Copiii vor crea, de asemenea, povești, poezii, vor redacta știri, reportaje, interviuri (pentru presa scrisa sau radio), vor face fotografii, în sprijinul lor venind Revista Menestrel (www.menestrel.ro) și Radio Menestrel.

Metodele nonformale, temele liber alese, concursurile de creație literară/jurnalism, dar și o gramatică ce se lasă descoperită prin demersuri didactice atractive - toate au rolul de a-i determina pe copii să îndrăgească limba romană și să o folosească în mod corect în comunicarea cotidiană.

 

TEATRU ŞCOLAR

PROFESOR: GABRIELA PAVEL

PREZENTAREA CERCULUI:

Fiecare curs începe cu o etapă de încălzire, care consta într-o serie de jocuri pregătitoare. Aceste exerciții recreative şi vesele vor conduce treptat spre o dinamica a grupului şi spre jocul teatral. Cursurile se desfăşoară într-o ambianţă relaxata şi prietenoasa

Vei dobândi treptat următoarele deprinderi:

 • capacitatea de a asculta
 • managementul energiei
 • munca in echipa
 • încrederea in sine
 • să inventezi personaje
 • coordonarea gesturilor
 • exploatarea imaginației
 • elaborarea de scenarii (povestiri) simple

Pe o tema data, vei avea posibilitatea să te exprimi liber şi să-ţi dai drumul la imaginație. Prin exerciții simple si jocuri, vei inventa personaje, situații şi povesti amuzante.

TEATRU DE PĂPUŞI

PROFESOR: MIHAELA ANDREI

PREZENTAREA CERCULUI:

Arta teatrului de animaţie este un tărâm al aventurii. Te marchează şi devine fascinantă indiferent ce vârstă ai avea, cerându-şi dreptul să fie împărtăşită. Copilul iubeşte lumea fanteziei şi se lasă purtată de ea. Prin joc, joacă, teatru – copilul învaţă să privească, să îi asculte pe ceilalţi, să se elibereze de temeri, să acţioneze prin păpuşă şi să privească în ochii ceiluilalt. Dacă nimeni nu te învaţă, când eşti copil, cât de minunat eşti, nu mai înveţi niciodată.

Prin activităţile Cercului Teatru de păpuşi abordăm teme apropiate de interesele vârstei copiilor şi le oferim şansa de a cunoaşte lumea, de a se cunoaşte pe sine şi de a se face cunoscuţi.

Dramatizarea îi face pe copii atât actori, cât şi spectatori, în faţa unor surse inepuizabile de impresii puternice. Cea mai mare dorinţă a lor este de a interpreta roluri şi de a intra în pielea personajelor din poveşti şi fabule. Dramatizarea aduce copiilor vitalitate şi un zâmbet în plus, influenţează convingerile morale, gustul estetic şi caracterul uman în formare.

La cercul de teatru de păpuşi se desfăşoară activităţi complexe: creaţie păpuşi şi decoruri, jocuri, crearea şi învăţarea unor scenarii dramatice.

Experimentăm scenarii dramatice de tip teatru de umbre, teatru de păpuşi şi teatru dramatic.

Finalitatea activităţilor presupune desfăşurarea în faţa publicului a unor lecţii deschise, spectacole, recitaluri, prezentări tv, participarea la festivaluri şi concursuri, expoziţii, parteneriate educaţionale. Vă aşteptăm cu drag să ne jucăm!

 

CIVICE

 

EDUCAŢIE PENTRU CETĂŢENIE DEMOCRATICĂ/ VOLUNTARIAT

PROFESOR: ANDREEA BORAN

PREZENTAREA CERCULUI:

Ce înseamnã educaţia pentru cetãţenie democraticã?

- A-ţi cultiva bunele maniere, a-ţi dezvolta cultura generalã, a avea curajul de a-ţi exprima opiniile!

- A înţelege cã libertatea înseamnã atât drepturi, cât şi obligaţii!

- A cunoaşte legile scrise şi nescrise şi, mai cu seamă, a le respecta!

Sã ne implicãm cu responsabilitate în viaţa celor de lângã noi!

 

 

CERCURILE SPORTIVE

 

GIMNASTICĂ AEROBICĂ

PROFESOR: ELZA FĂRCUŢA

PREZENTAREA CERCULUI:

La vârstele 4, 5 şi 6 ani se învaţă elementele de bază ale gimnasticii (rostogoliri, podul de jos şi de sus, variante de sfori, elemente acrobatice), variante de mers şi de sărituri, jocuri dinamice în scopul orientării în spaţiu a copilului, exerciţii specifice pentru dezvoltarea ritmului muzical.

De la cl. 0, I şi a II-a se trece la paşii de bază ai gimnasticii aerobice, elemente de bază cu dificultate la nivelul vârstei, combinaţii de paşi şi combinaţii de elemente, toate cuprinse într-un exerciţiu executat pe fond muzical. Paralel se execută şi elemente acrobatice dinamice şi statice, sărituri la trambulină, exerciţii aplicativ-utilitare, exerciţii pentru dezvoltarea fizică generală.

Pentru aceste grupe vor fi organizate diferite spectacole şi lecţii deschise la care părinţii participă cu plăcere.

La clasele mai mari toate aceste noţiuni învaţate vor fi consolidate, iar cu grupa de performanţă se trece la perfecţionarea celor învăţate.

Grupa de performanţă va fi formată din copii care au calităţi deosebite pentru a practica acest sport, iar selecţia va fi făcută după criterii bine stabilite de către profesorul coordonator al cercului.

Aceasta grupă de performanţă reprezintă Palatul Copiilor la concursuri judeţene, interjudeţene, naţionale şi internaţionale.

Cu elevii claselor IX-XII se vor ţine ore de gimnastică aerobică de întreţinere, care prevede antrenamente de tonifiere şi remodelare a întregului corp, dezvoltarea eficientă a musculaturii, creşterea mobilităţii articulaţiilor şi îmbunătăţirea posturii corpului.

 

JUDO

PROFESOR: PETRE RUS

PREZENTAREA CERCULUI:

Judo, unul dintre cele mai disciplinate sporturi din lume, ajută la dezvoltarea fizică şi mentală, echilibrul, coordonarea, autodisciplina şi autocontrolul, acestea fiind câteva dintre calităţile unui judoka.

Se spune ca un judoka trebuie să aibă calităţile tuturor sportivilor: picioare de sprinter, stabilitatea şi promptitudinea unui scrimer, privirea cuprinzătoare a jucătorului de tenis, supleţea gimnastului, inteligenţa jucătorului de şah. Aceste calităţi se pot împlini numai printr-o muncă asiduă, printr-un antrenament complex.

Datorită particularităţiilor sale de abordare (exersare auto-dirijată, lucrul cu partener, autodozarea efortului, etc.), judo poate fi practicat, la orice vârstă, de către bărbaţi şi femei deopotrivă. Prin certele sale valenţe educative, judo contribuie substanţial la formarea şi dezvoltarea personalităţii practicantului.

Spiritul de fair-play, cinste, respect faţă de adversar, sunt doar câteva din trasăturile de caracter ale unui judoka şi care sunt dublate de calităţile morale şi de voinţă ca: spirit de luptă, curaj, calm, încredere în forţele proprii – toate acestea întregesc armonios personalitatea sa.

Tehnicile judo exersate pe tatami sunt întrebuinţate de copii în cadrul diverselor demonstraţii sportive, dar şi în cadrul competiţiilor de specialitate.

 

KARATE

PROFESOR: EMANUEL BALAZS

PREZENTAREA CERCULUI:

Se poate spune că Ju-jutsu este mama tuturor Artelor Marţiale japoneze.

Nihon Ju-jutsu este un sistem bazat pe tehnici obişnuite în stiluri vechi, dar modernizate şi organizate în aşa fel încât să uşureze învăţarea şi practica. Loviturile, manevrele articulare, ştrangulările, aruncările şi imobilizările sunt utilizate penntru a crea un sistem cuprinzător de autoapărare.

Filozofia din Nihon Ju-jutsu este de a dezvolta practicarea zilnică prin intermediul minţii şi corpului individului. Antrenamentul regulat dezvoltă echilibrul, viteza şi forţa. Profitând de forţa adversarului, un practicant cu calităţi fizice slabe poate să controleze cu forţă minimă un adversar mult mai puternic. Controlul exersat permite folosirea unor tehnici corespunzătoare situaţiei.

Nihon Ju-jutsu instruieşte mai degrabă controlul, decât folosirea forţei excesive în aparare, de aceea scopul practicării este de a dezvolta echilibrul şi pacea. “Învaţă să lupţi pentru a nu avea nevoie de luptă.”

Elevii care practică Ju-jutsu la cercul de Karate reușesc să deprindă noi procedee, aruncări, blocaje și lovituri, toate în numele autoapărării, al non-violenței și autocontrolului. Ei işi demonstrează talentul la concursuri, unde au posibilitatea să își valorifice calitățile motrice, curajul, voința și perseverența.

 

ŞAH

PROFESOR: COSMA MITICĂ

PREZENTAREA CERCULUI:

Şahul – numit şi sportul minţii, este un sport a cărui popularitate este într-o continuă creştere, deoarece contribuie la dezvoltarea gândirii şi a trăsăturilor de caracter a copiilor. Acesta constituie un mijloc de recreere activă, studiul şi practicarea lui fiind accesibile tuturor, deoarece nu necesită condiţii deosebite de desfăşurare şi nici costuri mari.

Şahul este înfruntare între două gândiri şi voinţe, cu elemente de tactică şi stategie, care îşi găsesc corespondent în arta militară. Este lupta în care combatanţii pornesc cu şanse egale, iar victoria va surâde celui mai clar văzător, mai bine pregătit şi care rezistă mai mult solicitării nervoase din timpul jocului.

Acest cerc atrage deja un număr considerabil de fani în micul nostru oraș. Posibilitățile de afirmare abundă, existând o pletoră de concursuri la care șahiștii cercului participă împărțind mat-uri.

Sportul strategiilor și al răbdării este o adevărată „ascuțitoare” a minții, învățându-i pe elevi să ia decizii cântărite și corecte în diverse situații de viață.

 

TENIS DE MASĂ

PROFESOR: BOGDAN ROMAN

PREZENTAREA CERCULUI:

O paletă şi o masă transformă tenisul într-un sport plăcut, care îţi dă o stare mentală bună.

Tenisul de masă practicat regulat dezvoltă copiilor o atenţie deosebită şi o viteză de reacţie foarte mare, dar şi un tonus muscular deosebit, nevoia de mişcare fiind constantă.

Tenisul de masă este unul din sporturile cele mai raspândite în rândurile elevilor, fiind destul de râvnit într-un parc de agrement. Prin specificul lui este un joc sportiv ,,de sală", ceea ce face posibilă practicarea lui pe tot parcursul anului, indiferent de starea vremii.

Copiii înscrişi la acest cerc socializează, fac strategii, fac faţă provocărilor zilnice prin practicarea unui sport uşor de învăţat şi puţin costisitor.

 

CERCURILE TEHNICO – ŞTIINŢIFICE

 

AEROMODELE

PROFESOR: TIBERIU KASS

PREZENTAREA CERCULUI:

Fascinația omului față de zbor este străveche. Construind avioane simple la început și tot mai complicate pe parcurs, visele copiilor de a înălța un avion prind aripi.

La acest cerc copiii din grupele de începători construiesc jucării zburătoare şi zmeie, iar cei din grupele de avansaţi realizează simulări pe calculator şi aeromodele radiocomandate pentru competiţii.

Aeromodelismul este o activitate al cărui scop este acela de construire, lansare şi pilotare a unor modele de avioane foarte asemănătoare cu avioanele reale în ceea ce priveşte principiile de zbor.

Practic aeromodelismul este primul pas în pătrunderea tainelor aviaţiei şi a cosmonauticii.Testarea performanţelor acestor modele se realizează în cadrul concursurilor de profil.

 

CARTING

PROFESOR: PETRU TABĂRĂ

VÂRSTA MINIMĂ DE ÎNSCRIERE LA CERC:

PREZENTAREA CERCULUI:

Acceleraţiile, cauciucurile care scrâşnesc şi adrenalina îi atrag ca un magnet pe copiii dornici de experienţe noi. Cercul de karting este prima şcoală de pilotaj pentru copiii care îşi doresc să concureze în viitor pe marile circuite de Formula1. Curajul, pasiunea şi spiritul rebel fac din acest sport un instrument pedagogic eficient şi distractiv. Este sportul cel mai potrivit pentru copiii care iubesc activitățile în aer liber.

Copiii care frecventează cursurile de karting din cadrul Palatului Copiilor Arad pe parcursul unui an şcolar vor asimila o serie de cunoştinţe din domeniul mecanicii, circulaţiei şi conducerii. Temele prezentate sunt diverse şi specifice kartingului, începând cu prezentarea motorului în doi timpi, a modului de proiectare şi construcţie a kartingului, întreţinerea în karturi, conducere şi legislaţie rutieră.

 

INFORMATICĂ - GRAFICĂ PE CALCULATOR

PROFESOR: IOSIF CZEGE

PREZENTAREA CERCULUI:

Informatica şi Grafica computerizată ajută la dezvoltarea capacităţilor ingineresc inventive, tehnice şi imaginative.

Prin prelucrarea textelor şi a imaginilor pe calculator, prin montajele grafice realizate, copiii au posibilitatea de a înţelege în mod practic modalităţile elementare de design grafic, de calcul geometric si de proiectare tehnică (arhitecturală).

Copiii participă la concursuri şi expoziţii judeţene, naţionale şi internaţionale.

Vizibilitatea realizărilor cercului o puteţi urmări pe contul de FaceBook: TehnoMedia_PalatulCopiilorArad

Programele grafice standard de prelucrare rapidă şi compactă a imaginilor sunt aplicate astfel:

- La Clasele I-IV : Paint Net, Word, Power Point

- La Clasele V-X: Publisher, Gimp, Photoshop, CorelDraw

 

INFORMATICĂ - MULTIMEDIA

PROFESOR : LIDIA BOTH

PREZENTAREA CERCULUI:

Informatica, la mare căutare astăzi, i-a ajutat pe copiii înscrişi la cercul IT-Multimedia să-şi perfecţioneze abilităţile tehnice de manipulare a calculatorului. Copiii îşi doresc din ce în ce mai mult să descifreze tainele computerului, în ajutorul lor venind oferta educaţională bogată a cercului.

La acest cerc elevii învaţă:

 • Utilizarea sistemului de operare Windows
 • Utilizarea editoarelor grafice (Paint, Drawing for Children, TuxPaint) şi a componentelor pachetului Microsoft Office (Word, PowerPoint, Excel)
 • Programare în limbajul C++
 • Elemente de matematică distractivă folosind TuxMath, opţiunea Equation din Word şi alte programe specializate

 

ORIENTARE TURISTICĂ/ PRIETENII POMPIERILOR

PROFESOR: DANIEL BARKASZ

PREZENTAREA CERCULUI:


ORIENTAREA TURISTICĂ este sportul sănătaţii, fiindcă oferă copiilor ce au nevoie mai mult: mişcare în aer liber, ozonat, în mijlocul pădurii. Această activitate îmbina dezvoltarea calităţilor fizice, cu perfecţionarea aptitudinilor psihice şi intelectuale ale elevilor, deoarece învingătorul este numai cel care parcurge traseul (în funcţie de cunoştinţele teoretice şi pregătirea fizica).

Petrecând timpul liber în natură, copiii descifrează secretele hărţilor. În cadrul excursiilor se iniţiează în orientare şi în drumeţia montană, sunt educaţi în spirit ecologic.

Organizăm şi participăm la competiţii locale şi naţionale de orientare sportivă, la acţiuni culturale pe tematică montană şi de protecţia mediului, la excursii tematice, atât în judeţ cât şi în alte zone turistice.

PRIETENII POMPIERILOR este un cerc tehnico-aplicativ şi sportiv în domeniul apărării împotriva incendiilor.

Acest cerc are ca obiective:

 • dezvoltarea capacităţilor de înţelegere şi de apreciere a pericolelor generate de situaţiile de urgenţă pentru viaţă şi mediu
 • promovarea atitudinilor şi comportamentelor corespunzătoare în rândul elevilor
 • formarea şi dezvoltarea la elevi a unor trăsături moral-volitive, cum sunt: iniţiativa, spiritul de echipă, curajul, disciplina şi spiritul de fairplay.

 

Înscrierile la Palatul Copiilor Arad, pentru anul școlar 2018-2019, încep din data de 3 septembrie. Se vor face înscrieri pe tot parcursul lunii septembrie, de luni pȃnă vineri, ȋntre orele 9.00 – 18.00. Pentru înscriere este nevoie de o copie după certificatul de naștere/buletin al copilului și de completarea unui formular tip.

 

Oferta educationala

CERCURILE ARTISTICE

ARTE VIZUALE

ARTĂ DECORATIVĂ

PROFESOR: ANCA SABĂU

PREZENTAREA CERCULUI:

În cadrul cercului, oferta educaţională este mult lărgită şi aplicată condiţiilor excepţionale unui atelier de creaţie opus sălii de clasă.

Elevii au posibilitatea să experimenteze lucrul cu vopsele (tempera, acrilice) pe suprafeţe mai mari decât în sălile de clasă şi, în plus, folosirea de materiale neconvenţionale foarte variate: decupaje din reviste, obiecte mici din plastic, lemn, materiale textile (aţe, fire, blană, piele).

Lucrările permit elevilor aprofundarea elementelor de limbaj plastic şi de teorie a culorii. De asemenea, se confecţionează obiecte artistice: ornamente de Crăciun, măşti, sticle decorative, iepuraşi din hârtie, dar şi proiecte de design vestimentar. 

Copiii şi elevii cercului participă la concursuri şi expoziţii locale, judeţene, naţionale şi internaţionale („Târgul de Crăciun”, „Biserica Roşie în viziunea copiilor”, „Wizart - Continuă povestea”, „Creart Arad”), iar până acum rezultatele sunt pe măsura muncii şi dăruirii lor, materializate în nenumărate premii.

 

CERAMICĂ

PROFESOR:  RAUL BOCȘE

PREZENTAREA CERCULUI:

Ceramica este arta Pamantului şi a Focului. Ea este una dintre primele arte ale omului, dovada ulterioară a treptelor civilizaţiilor.

Cercul de ceramică îşi propune formarea şi dezvoltarea unor priceperi şi deprinderi de modelare a lutului, în scopul obţinerii unor forme tridimensionale, care trebuie să întrunească două cerinţe:

- Să fie decorative - adică să aducă un plus de frumuseţe locului unde sunt păstrate;

- Şi utile - adică să satisfacă diferite trebuinţe, de obicei în gospodărie, dar şi în alte domenii.

Ceramica ajută elevul la dezvoltarea vederii tridiminsionale şi la înţelegerea volumului, ceea ce ajută la dezvoltarea gândirii şi inteligenţei.

 

DESEN/ PICTURĂ

PROFESOR: DANIELA STANA

PREZENTAREA CERCULUI:

Oferta educaţională a cercului Desen-Pictură este variată şi flexibilă, tratează tematici diverse cu accent pe aplicaţie.

Se folosesc tehnici diferite de lucru: de la pictură în tempera şi acrilic la tehnici mixte sau colaj, de la grafică în creion, cărbune sau pastel la tehnici de gravură.

Copiii învaţă să se exprime cu ajutorul limbajului plastic şi al teoriei culorilor, îşi valorifică creativitatea şi aptitudinile artistice.

Cercul de Desen-Pictură oferă câmp deschis manifestării spiritului de iniţiativă şi creativităţii, valorificând potenţialul intelectual şi aptitudinile artistice de care dispun copiii, ştiut fiind că, în societatea actuală, avem nevoie de viitoare personalităţi capabile să se exprime liber şi să gândească în afara şabloanelor.

În domeniul creaţiei plastice copiii - înca de la vîrste fragede - pot îndeplini un act de creaţie personal, impunîndu-şi propria lor viziune despre lumea înconjurătoare exprimând spontan universul lor interior, care sfîrşeşte prin a te emoiona estetic. Un rol important în formarea judecăţii de valoare faţă de esteticul din artă şi din ambient îl au vizitele la muzee şi galerii de artă, participările la vernisaje, precum şi schimburile de ideii din atelier sau din taberele de creaţie despre lucrările proprii şi ale colegilor.

 

PICTURĂ PE STICLĂ

PROFESOR: ARIANA MOISESCU

PREZENTAREA CERCULUI:

Vă așteptăm cu drag la Cercul de Pictură pe sticlă să descoperiți o tehnică frumoasă și atractivă ! Aici aveți ocazia să pictați modele felurite și icoane (pentru copiii mai experimentați).

Pictura pe sticlă se realizează în mai mulți pași, care au fiecare în parte importanța lor. Pentru a picta pe sticlă e nevoie de îndemânare la desen, multă migală și răbdare !

Un desen frumos în contur și o gamă de culori inspirată dau valoare unei picturi și o fac mai prețioasă. Dar în același timp ceea ce contează e pasiunea și scânteia de talent din fiecare copil.

Munca depusă va fi răsplătită. Astfel, cele mai frumoase lucrări vor participa la concursuri și expoziții de artă unde aveți șansa să câștigați premii și diplome.

 

MUZICĂ:

CANTO/ MUZICĂ VOCAL-INSTRUMENTALĂ

PROFESOR: LAURA ROŞU

PREZENTAREA CERCULUI:

Cercul de Muzică uşoară vocal-instrumentală oferă tuturor copiilor şansa de a-şi cultiva vocea şi de a învăţa melodii din repertoriul muzical naţional şi internaţional. Cântând în cor sau solo realizezi că muzica este mai frumoasă atunci când ești direct participant la naşterea ei.

La cercul de muzică uşoară se lucrează pe categorii de vârste: grădiniţă, clasele I-II, II-IV, V-VI, VII-VIII, IX-XII. Grupele sunt formate din 8-12 copii. Din aceştia se selectează copiii cei mai talentaţi cu care se lucrează individual, pregătind piese din repertoriul naţional, internaţional, dar şi compoziţii. Cu aceşti solişti ne pregătim pentru participarea la concursuri judeţene, naţionale şi internaţionale, precum şi la spectacole, emisiuni televizate.

 

FORMAŢIE MUZICĂ UŞOARĂ/ CHITARĂ

PROFESOR: PAUL EDELENI

VÂRSTA MINIMĂ DE ÎNSCRIERE LA CERC:

PREZENTAREA CERCULUI:

Studierea instrumentelor specifice formațiilor de muzică ușoară, pop, rock, etc., adică chitară (clasică, acustică și electrică), precum și chitară bas și tobe.

Cei mai talentați și mai sârguincioși copii au posibilitatea de a face parte dintr-o astfel de formație și de a participa la diferite spectacole şi concursuri.

 

ORCHESTRĂ POPULARĂ- TARAF/ VIOARĂ/ CHITARĂ

PREZENTAREA CERCULUI:

La cercul de Taraf – Vioară – Chitară elevii sunt inițiați în mânuirea acestor instrumente la grupele de începători, existând şi grupe pentru studiul acordeonului și canto popular.

La grupele de avansați – vioară - este abordat atât un repertoriu de muzică clasică, cât și folcloric. Cei mai buni instrumentiști vor face parte din orchestra de muzică populară „Doina Aradului” a Palatului Copiilor Arad.

La grupele de avansaţi – chitară - elevii vor aborda atât un repertoriu clasic, cât și de muzică ușoară.

 

PIAN

PROFESOR :  SORIN HUTANU

PREZENTAREA CERCULUI:

Mulţi copii aleg să studieze pianul. Începătorii învaţă într-un timp relativ scurt interpretarea unor melodii simple, datorită mecanismului ușor de formare a sunetului la acest instrument.

Elevii care vin la acest cerc de mai multă vreme şi-au lăsat degetele să se plimbe pe clape, reuşind să interpreteze piese mai complexe, activitatea ajutându-i să se descurce mai bine la şcoală, să fie stăpâni pe ei înşişi.

 

DANS:

DANS MODERN

PROFESOR: MIRELA COSMA

PREZENTAREA CERCULUI:

La cercul de dans modern graţia, fantezia şi costumele ingenioase completează dansul şi aduc bucurie copiilor şi părinţilor. În spatele momentelor artistice stă însă multă muncă, ambiţie şi perseverenţă. Sunt renumite festivalurile în care au urcat pe scenă trupele Mirabela, Stil, Baby Star, în aplauzele unui public numeros.

Obiectivele generale ale dansului realizate în Palatul Copiilor sunt:

 • petrecerea în mod plăcut şi organizat a timpului liber;
 • dezvoltarea educaţiei estetice, a capacităţii de întelegere şi apreciere a valorilor culturale şi a frumosului;
 • organizarea de serbări în care elevii îşi pot exprima personalitatea prin dans;
 • obişnuirea elevilor cu sincronizarea mişcărilor în grup şi corelarea acestor mişcări cu muzica în cadrul unei concepţii coregrafice;
 • dezvoltarea aptitudinilor creatoare, îmbogăţirea şi dezvoltarea modalităţilor de exprimare prin dans şi mişcare;
 • dezvoltarea imaginaţiei şi a spiritului de echipă, perfecţionarea capacităţii de improvizare pe anumite teme muzicale.

 

DANS POPULAR

PROFESOR: VASILE PERI

PREZENTAREA CERCULUI:

La acest cerc sunt valorificate folclorul muzical şi coregrafic din judeţul Arad, precum şi din alte zone folclorice din ţară.

Descoperirea şi punerea în valoare a costumelor populare autentice, a cântecelor vechi, a dansurilor populare de fete, baieţi şi a dansurilor mixte se face cu succes de către Ansamblul folcloric Zărandul, Acesta se remarcă în fiecare an şcolar prin prestații elegante și prezență scenică impecabilă la o serie de concursuri locale, judeţene, naționale și internaționale. Acești păstrători ai folclorului autentic se întrec în joc, reușind să impresioneze de fiecare dată, atât publicul amator, cât și juriul exigent.

 

 

DANS SPORTIV

PROFESORI: IOANA LUNG

PREZENTAREA CERCULUI:

Din paleta largă a ramurilor sportive, dansul sportiv se desprinde ca o disciplină tânără cu foarte mare priza în rândul copiilor şi adulţilor, care oferă condiţii favorabile de dezvoltare a calităţilor şi deprinderilor motrice generale şi specifice, dezvoltarea simţului muzical al executanţilor şi ajută la susţinerea efortului pe o durată mai mare de timp.

Dansul este cea mai bună şi plăcută metodă de a-i ajuta pe copii să-şi dezvolte caracterul, aptitudinile, spiritul pentru frumos, graţia şi eleganţa, comportamentul civilizat în societate şi respectul.

În dansul sportiv avem de-a face cu armonia mişcărilor în cuplu, frumuseţea unor coregrafii, contopirea cu ritmurile muzicii, care se transmit de la executant la spectatori.

Dansul ne poate aduce multe beneficii fizice, dacă ştim să ne bucurăm şi să-l aprecieze la adevarata lui valoare. Adulţii şi copii au acelaşi avantaj dacă practică dansul: îşi dezvoltă încrederea în sine, au grijă de corpul lor şi îşi ameliorează sănătatea, datorită efortului fizic, dar reuşesc să creeze şi legături de prietenie.

Dansul le ocupă timpul liber într-un mod plăcut şi activ, iar dansatorii care se remarcă în cadrul grupelor de inițiere vor fi selectați pentru a face parte din mult râvnita formație de performanță.

 

 

CERCURILE CULTURAL-CIVICE

CULTURALE

 

CULTURĂ ŞI CIVILIZAŢIE ENGLEZĂ

PROFESOR: HAYHALKA KOHN

PREZENTAREA CERCULUI:

În decursul anilor, s-a format un nucleu de bază de 150 de elevi care frecventează cercul de engleză cu sârguință an după an. Perseverența lor dă roade și cei mai talentați dintre ei participă anual la Olimpiadele școlare, Cangurul Lingvist sau examinările de tip Cambridge English obținând rezultate remarcabile.

Cercul este foarte popular în rândul elevilor datorită metodelor interactive de predare și învățare.

Copiii sunt prinși repede în mrejele limbii engleze și revin an de an la acest cerc, motiv pentru care locurile sunt limitate.

 

CULTURĂ ŞI CIVILIZAŢIE ENGLEZĂ

PROFESOR: BIANCA NESMERAK

PREZENTAREA CERCULUI:

-deprinderea şi dezvoltarea abilităţilor de înţelegere a unui mesaj rostit/transmis/audiat, de pronunţie şi de vorbire în limba engleză – de a produce enunţuri simple bazate pe activităţile de la oră;

-aceste activităţi cuprind o tematică variată: familie, jucării, culori, părţile corpului, articole de îmbrăcaminte, numere, animale domestice şi sălbatice, fructe, legume, alimente, încăperile dintr-o casă, obiecte de mobilier, mijloace de transport, meserii, zilele săptămânii, lunile anului, anotimpurile, obiecte şcolare, timp liber, activităţi sportive, programul zilnic, la oraş şi la ţară;

-deprinderea pronunţiei corecte a cuvintelor şi a grupurilor de cuvinte pe bază de audiţie, vizionare audio-video, repetare după profesor;

-îmbogăţirea şi consolidarea vocabularului prin: rime (rhymes), poezioare (short poems), cântecele (songs), povestioare (stories), desenat (drawing), colorat (colouring), jocuri interactive şi distractive (interactive and funny games).

Elementele de cultură şi civilizaţie britanică şi americană cu care vin copiii în contact sunt: tradiţii şi sărbători importante, personaje îndrăgite din desene animate şi literatură pentru copii, mâncăruri tradiţionale.

Clasele primare, gimnaziu şi liceu:

-dezvoltarea abilităţilor de pronunţie (pronunciation), citire (reading), scriere (writing), ascultare şi înţelegere a mesajului rostit/transmis/audiat (listening comprehension), de producere de mesaje/enunţuri bazate pe activităţile de la oră (speaking);

-îmbogăţirea şi consolidarea bagajului lexical şi a structurilor gramaticale studiate prin exerciţii de gramatică şi vocabular (grammar exercises and vocabulary practice), audiţie (listening), compoziţie (writing), povestire (story-telling), relatarea unor întâmplări, conversaţie (speaking).

Elementele de cultură şi civilizaţie britanică şi americană cu care vin elevii în contact sunt: obiceiuri şi tradiţii, mâncăruri tradiţionale, oraşe şi obiective turistice, personalităţi de seamă, artişti, personaje îndrăgite din filme şi literatură.

Notă: Activităţile sunt adaptate vârstei copiilor/elevilor şi nivelului de pregătire: începător, mediu, avansat.

 

CULTURĂ ŞI CIVILIZAŢIE GERMANĂ

IOANA HALJA

PREZENTAREA CERCULUI:

Cercul de cultură și civilizație germană ajută copiii să învețe o limbă străină într-un mod ușor și distractiv de la vârsta de 4 ani.

Germana și complexitățile ei gramaticale, nu îi sperie pe tinerii elevi ai cercului care se luptă voinicește cu der, die, das. După câțiva ani de studiu, „balaurul” limbii germane pare mai degrabă un animal de pluș pufos. Trebuie doar timp și o doză mare de determinare și succesul în deprinderea limbii e garantat.

Pe parcurs, elevii vor cunoaște și vor învăța atât limba germană, cât și cultura celor ce o vorbesc. ,,Încet, dar sigur” limba germană va fi de folos elevilor în multe colțuri ale lumii !!!

 

CULTURĂ ŞI CIVILIZAŢIE ROMÂNEASCĂ/ CENACLUL LITERAR

IOANA ACHIM

PREZENTAREA CERCULUI:

Cercul de Cultură şi civilizaţie românească/Cenaclul literar este locul în care elevii își dezvoltă vocabularul şi abilităţile în domeniul comunicării, îşi cultivă munca în echipă şi îşi îmbunătățesc modul de exprimare. Iar prin cele două concursuri: cel de poezii "Micul Poet" şi cel de cuvinte încrucişate "Rebusache" organizate în cadrul cercului, ei pot să-şi demonstreze talentul la nivel naţional.

 

 

REDACŢIE PRESĂ-RADIO-TV/ CREAŢIE LITERARĂ

PROFESOR: MANUELA CODREAN

PREZENTAREA CERCULUI:

În cadrul Cercului- Redacție radio-tv/Creație literară, elevii se deprind să folosească limba romană corect și conștient.

Exercițiile creatoare și cele cu caracter ludic, dar și jocurile de rol vin în sprijinul elevilor pentru a-i ajuta să pătrundă tainele textului literar/nonliterar.

Dacă cei mici vor învăța să se exprime mai bine în propoziții și fraze, să memoreze poezii, să povestească, cei mari vor învăța să opereze cu noțiuni, raționamente și judecăți, să emită ipoteze, să găsească soluții, să formuleze concluzii.

Copiii vor crea, de asemenea, povești, poezii, vor redacta știri, reportaje, interviuri (pentru presa scrisa sau radio), vor face fotografii, în sprijinul lor venind Revista Menestrel (www.menestrel.ro) și Radio Menestrel.

Metodele nonformale, temele liber alese, concursurile de creație literară/jurnalism, dar și o gramatică ce se lasă descoperită prin demersuri didactice atractive - toate au rolul de a-i determina pe copii să îndrăgească limba romană și să o folosească în mod corect în comunicarea cotidiană.

 

TEATRU ŞCOLAR

PROFESOR: GABRIELA PAVEL

PREZENTAREA CERCULUI:

Fiecare curs începe cu o etapă de încălzire, care consta într-o serie de jocuri pregătitoare. Aceste exerciții recreative şi vesele vor conduce treptat spre o dinamica a grupului şi spre jocul teatral. Cursurile se desfăşoară într-o ambianţă relaxata şi prietenoasa

Vei dobândi treptat următoarele deprinderi:

 • capacitatea de a asculta
 • managementul energiei
 • munca in echipa
 • încrederea in sine
 • să inventezi personaje
 • coordonarea gesturilor
 • exploatarea imaginației
 • elaborarea de scenarii (povestiri) simple

Pe o tema data, vei avea posibilitatea să te exprimi liber şi să-ţi dai drumul la imaginație. Prin exerciții simple si jocuri, vei inventa personaje, situații şi povesti amuzante.

TEATRU DE PĂPUŞI

PROFESOR: MIHAELA ANDREI

PREZENTAREA CERCULUI:

Arta teatrului de animaţie este un tărâm al aventurii. Te marchează şi devine fascinantă indiferent ce vârstă ai avea, cerându-şi dreptul să fie împărtăşită. Copilul iubeşte lumea fanteziei şi se lasă purtată de ea. Prin joc, joacă, teatru – copilul învaţă să privească, să îi asculte pe ceilalţi, să se elibereze de temeri, să acţioneze prin păpuşă şi să privească în ochii ceiluilalt. Dacă nimeni nu te învaţă, când eşti copil, cât de minunat eşti, nu mai înveţi niciodată.

Prin activităţile Cercului Teatru de păpuşi abordăm teme apropiate de interesele vârstei copiilor şi le oferim şansa de a cunoaşte lumea, de a se cunoaşte pe sine şi de a se face cunoscuţi.

Dramatizarea îi face pe copii atât actori, cât şi spectatori, în faţa unor surse inepuizabile de impresii puternice. Cea mai mare dorinţă a lor este de a interpreta roluri şi de a intra în pielea personajelor din poveşti şi fabule. Dramatizarea aduce copiilor vitalitate şi un zâmbet în plus, influenţează convingerile morale, gustul estetic şi caracterul uman în formare.

La cercul de teatru de păpuşi se desfăşoară activităţi complexe: creaţie păpuşi şi decoruri, jocuri, crearea şi învăţarea unor scenarii dramatice.

Experimentăm scenarii dramatice de tip teatru de umbre, teatru de păpuşi şi teatru dramatic.

Finalitatea activităţilor presupune desfăşurarea în faţa publicului a unor lecţii deschise, spectacole, recitaluri, prezentări tv, participarea la festivaluri şi concursuri, expoziţii, parteneriate educaţionale. Vă aşteptăm cu drag să ne jucăm!

 

CIVICE

 

EDUCAŢIE PENTRU CETĂŢENIE DEMOCRATICĂ/ VOLUNTARIAT

PROFESOR: ANDREEA BORAN

PREZENTAREA CERCULUI:

Ce înseamnã educaţia pentru cetãţenie democraticã?

- A-ţi cultiva bunele maniere, a-ţi dezvolta cultura generalã, a avea curajul de a-ţi exprima opiniile!

- A înţelege cã libertatea înseamnã atât drepturi, cât şi obligaţii!

- A cunoaşte legile scrise şi nescrise şi, mai cu seamă, a le respecta!

Sã ne implicãm cu responsabilitate în viaţa celor de lângã noi!

 

 

CERCURILE SPORTIVE

 

GIMNASTICĂ AEROBICĂ

PROFESOR: ELZA FĂRCUŢA

PREZENTAREA CERCULUI:

La vârstele 4, 5 şi 6 ani se învaţă elementele de bază ale gimnasticii (rostogoliri, podul de jos şi de sus, variante de sfori, elemente acrobatice), variante de mers şi de sărituri, jocuri dinamice în scopul orientării în spaţiu a copilului, exerciţii specifice pentru dezvoltarea ritmului muzical.

De la cl. 0, I şi a II-a se trece la paşii de bază ai gimnasticii aerobice, elemente de bază cu dificultate la nivelul vârstei, combinaţii de paşi şi combinaţii de elemente, toate cuprinse într-un exerciţiu executat pe fond muzical. Paralel se execută şi elemente acrobatice dinamice şi statice, sărituri la trambulină, exerciţii aplicativ-utilitare, exerciţii pentru dezvoltarea fizică generală.

Pentru aceste grupe vor fi organizate diferite spectacole şi lecţii deschise la care părinţii participă cu plăcere.

La clasele mai mari toate aceste noţiuni învaţate vor fi consolidate, iar cu grupa de performanţă se trece la perfecţionarea celor învăţate.

Grupa de performanţă va fi formată din copii care au calităţi deosebite pentru a practica acest sport, iar selecţia va fi făcută după criterii bine stabilite de către profesorul coordonator al cercului.

Aceasta grupă de performanţă reprezintă Palatul Copiilor la concursuri judeţene, interjudeţene, naţionale şi internaţionale.

Cu elevii claselor IX-XII se vor ţine ore de gimnastică aerobică de întreţinere, care prevede antrenamente de tonifiere şi remodelare a întregului corp, dezvoltarea eficientă a musculaturii, creşterea mobilităţii articulaţiilor şi îmbunătăţirea posturii corpului.

 

JUDO

PROFESOR: PETRE RUS

PREZENTAREA CERCULUI:

Judo, unul dintre cele mai disciplinate sporturi din lume, ajută la dezvoltarea fizică şi mentală, echilibrul, coordonarea, autodisciplina şi autocontrolul, acestea fiind câteva dintre calităţile unui judoka.

Se spune ca un judoka trebuie să aibă calităţile tuturor sportivilor: picioare de sprinter, stabilitatea şi promptitudinea unui scrimer, privirea cuprinzătoare a jucătorului de tenis, supleţea gimnastului, inteligenţa jucătorului de şah. Aceste calităţi se pot împlini numai printr-o muncă asiduă, printr-un antrenament complex.

Datorită particularităţiilor sale de abordare (exersare auto-dirijată, lucrul cu partener, autodozarea efortului, etc.), judo poate fi practicat, la orice vârstă, de către bărbaţi şi femei deopotrivă. Prin certele sale valenţe educative, judo contribuie substanţial la formarea şi dezvoltarea personalităţii practicantului.

Spiritul de fair-play, cinste, respect faţă de adversar, sunt doar câteva din trasăturile de caracter ale unui judoka şi care sunt dublate de calităţile morale şi de voinţă ca: spirit de luptă, curaj, calm, încredere în forţele proprii – toate acestea întregesc armonios personalitatea sa.

Tehnicile judo exersate pe tatami sunt întrebuinţate de copii în cadrul diverselor demonstraţii sportive, dar şi în cadrul competiţiilor de specialitate.

 

KARATE

PROFESOR: EMANUEL BALAZS

PREZENTAREA CERCULUI:

Se poate spune că Ju-jutsu este mama tuturor Artelor Marţiale japoneze.

Nihon Ju-jutsu este un sistem bazat pe tehnici obişnuite în stiluri vechi, dar modernizate şi organizate în aşa fel încât să uşureze învăţarea şi practica. Loviturile, manevrele articulare, ştrangulările, aruncările şi imobilizările sunt utilizate penntru a crea un sistem cuprinzător de autoapărare.

Filozofia din Nihon Ju-jutsu este de a dezvolta practicarea zilnică prin intermediul minţii şi corpului individului. Antrenamentul regulat dezvoltă echilibrul, viteza şi forţa. Profitând de forţa adversarului, un practicant cu calităţi fizice slabe poate să controleze cu forţă minimă un adversar mult mai puternic. Controlul exersat permite folosirea unor tehnici corespunzătoare situaţiei.

Nihon Ju-jutsu instruieşte mai degrabă controlul, decât folosirea forţei excesive în aparare, de aceea scopul practicării este de a dezvolta echilibrul şi pacea. “Învaţă să lupţi pentru a nu avea nevoie de luptă.”

Elevii care practică Ju-jutsu la cercul de Karate reușesc să deprindă noi procedee, aruncări, blocaje și lovituri, toate în numele autoapărării, al non-violenței și autocontrolului. Ei işi demonstrează talentul la concursuri, unde au posibilitatea să își valorifice calitățile motrice, curajul, voința și perseverența.

 

ŞAH

PROFESOR: COSMA MITICĂ

PREZENTAREA CERCULUI:

Şahul – numit şi sportul minţii, este un sport a cărui popularitate este într-o continuă creştere, deoarece contribuie la dezvoltarea gândirii şi a trăsăturilor de caracter a copiilor. Acesta constituie un mijloc de recreere activă, studiul şi practicarea lui fiind accesibile tuturor, deoarece nu necesită condiţii deosebite de desfăşurare şi nici costuri mari.

Şahul este înfruntare între două gândiri şi voinţe, cu elemente de tactică şi stategie, care îşi găsesc corespondent în arta militară. Este lupta în care combatanţii pornesc cu şanse egale, iar victoria va surâde celui mai clar văzător, mai bine pregătit şi care rezistă mai mult solicitării nervoase din timpul jocului.

Acest cerc atrage deja un număr considerabil de fani în micul nostru oraș. Posibilitățile de afirmare abundă, existând o pletoră de concursuri la care șahiștii cercului participă împărțind mat-uri.

Sportul strategiilor și al răbdării este o adevărată „ascuțitoare” a minții, învățându-i pe elevi să ia decizii cântărite și corecte în diverse situații de viață.

 

TENIS DE MASĂ

PROFESOR: BOGDAN ROMAN

PREZENTAREA CERCULUI:

O paletă şi o masă transformă tenisul într-un sport plăcut, care îţi dă o stare mentală bună.

Tenisul de masă practicat regulat dezvoltă copiilor o atenţie deosebită şi o viteză de reacţie foarte mare, dar şi un tonus muscular deosebit, nevoia de mişcare fiind constantă.

Tenisul de masă este unul din sporturile cele mai raspândite în rândurile elevilor, fiind destul de râvnit într-un parc de agrement. Prin specificul lui este un joc sportiv ,,de sală", ceea ce face posibilă practicarea lui pe tot parcursul anului, indiferent de starea vremii.

Copiii înscrişi la acest cerc socializează, fac strategii, fac faţă provocărilor zilnice prin practicarea unui sport uşor de învăţat şi puţin costisitor.

 

CERCURILE TEHNICO – ŞTIINŢIFICE

 

AEROMODELE

PROFESOR: TIBERIU KASS

PREZENTAREA CERCULUI:

Fascinația omului față de zbor este străveche. Construind avioane simple la început și tot mai complicate pe parcurs, visele copiilor de a înălța un avion prind aripi.

La acest cerc copiii din grupele de începători construiesc jucării zburătoare şi zmeie, iar cei din grupele de avansaţi realizează simulări pe calculator şi aeromodele radiocomandate pentru competiţii.

Aeromodelismul este o activitate al cărui scop este acela de construire, lansare şi pilotare a unor modele de avioane foarte asemănătoare cu avioanele reale în ceea ce priveşte principiile de zbor.

Practic aeromodelismul este primul pas în pătrunderea tainelor aviaţiei şi a cosmonauticii.Testarea performanţelor acestor modele se realizează în cadrul concursurilor de profil.

 

CARTING

PROFESOR: PETRU TABĂRĂ

VÂRSTA MINIMĂ DE ÎNSCRIERE LA CERC:

PREZENTAREA CERCULUI:

Acceleraţiile, cauciucurile care scrâşnesc şi adrenalina îi atrag ca un magnet pe copiii dornici de experienţe noi. Cercul de karting este prima şcoală de pilotaj pentru copiii care îşi doresc să concureze în viitor pe marile circuite de Formula1. Curajul, pasiunea şi spiritul rebel fac din acest sport un instrument pedagogic eficient şi distractiv. Este sportul cel mai potrivit pentru copiii care iubesc activitățile în aer liber.

Copiii care frecventează cursurile de karting din cadrul Palatului Copiilor Arad pe parcursul unui an şcolar vor asimila o serie de cunoştinţe din domeniul mecanicii, circulaţiei şi conducerii. Temele prezentate sunt diverse şi specifice kartingului, începând cu prezentarea motorului în doi timpi, a modului de proiectare şi construcţie a kartingului, întreţinerea în karturi, conducere şi legislaţie rutieră.

 

INFORMATICĂ - GRAFICĂ PE CALCULATOR

PROFESOR: IOSIF CZEGE

PREZENTAREA CERCULUI:

Informatica şi Grafica computerizată ajută la dezvoltarea capacităţilor ingineresc inventive, tehnice şi imaginative.

Prin prelucrarea textelor şi a imaginilor pe calculator, prin montajele grafice realizate, copiii au posibilitatea de a înţelege în mod practic modalităţile elementare de design grafic, de calcul geometric si de proiectare tehnică (arhitecturală).

Copiii participă la concursuri şi expoziţii judeţene, naţionale şi internaţionale.

Vizibilitatea realizărilor cercului o puteţi urmări pe contul de FaceBook: TehnoMedia_PalatulCopiilorArad

Programele grafice standard de prelucrare rapidă şi compactă a imaginilor sunt aplicate astfel:

- La Clasele I-IV : Paint Net, Word, Power Point

- La Clasele V-X: Publisher, Gimp, Photoshop, CorelDraw

 

INFORMATICĂ - MULTIMEDIA

PROFESOR : LIDIA BOTH

PREZENTAREA CERCULUI:

Informatica, la mare căutare astăzi, i-a ajutat pe copiii înscrişi la cercul IT-Multimedia să-şi perfecţioneze abilităţile tehnice de manipulare a calculatorului. Copiii îşi doresc din ce în ce mai mult să descifreze tainele computerului, în ajutorul lor venind oferta educaţională bogată a cercului.

La acest cerc elevii învaţă:

 • Utilizarea sistemului de operare Windows
 • Utilizarea editoarelor grafice (Paint, Drawing for Children, TuxPaint) şi a componentelor pachetului Microsoft Office (Word, PowerPoint, Excel)
 • Programare în limbajul C++
 • Elemente de matematică distractivă folosind TuxMath, opţiunea Equation din Word şi alte programe specializate

 

ORIENTARE TURISTICĂ/ PRIETENII POMPIERILOR

PROFESOR: DANIEL BARKASZ

PREZENTAREA CERCULUI:


ORIENTAREA TURISTICĂ este sportul sănătaţii, fiindcă oferă copiilor ce au nevoie mai mult: mişcare în aer liber, ozonat, în mijlocul pădurii. Această activitate îmbina dezvoltarea calităţilor fizice, cu perfecţionarea aptitudinilor psihice şi intelectuale ale elevilor, deoarece învingătorul este numai cel care parcurge traseul (în funcţie de cunoştinţele teoretice şi pregătirea fizica).

Petrecând timpul liber în natură, copiii descifrează secretele hărţilor. În cadrul excursiilor se iniţiează în orientare şi în drumeţia montană, sunt educaţi în spirit ecologic.

Organizăm şi participăm la competiţii locale şi naţionale de orientare sportivă, la acţiuni culturale pe tematică montană şi de protecţia mediului, la excursii tematice, atât în judeţ cât şi în alte zone turistice.

PRIETENII POMPIERILOR este un cerc tehnico-aplicativ şi sportiv în domeniul apărării împotriva incendiilor.

Acest cerc are ca obiective:

 • dezvoltarea capacităţilor de înţelegere şi de apreciere a pericolelor generate de situaţiile de urgenţă pentru viaţă şi mediu
 • promovarea atitudinilor şi comportamentelor corespunzătoare în rândul elevilor
 • formarea şi dezvoltarea la elevi a unor trăsături moral-volitive, cum sunt: iniţiativa, spiritul de echipă, curajul, disciplina şi spiritul de fairplay.

 

Stiri asemanatoare

ABONARE LA NEWSLETTER

Introduceti adresa dvs de email:
   

Investiţii importante în educația arădeană: școlile și grădinițele, modernizate integral în următorii patru ani (P)

Luni, 16 Noiembrie, 2020 16:34

Investiţii importante în educația arădeană: școlile și grădinițele, modernizate integral în următorii patru ani (P)

Elevilor arădeni li se asigură condiţii pentru învăţământul on-line: luni administraţia locală a dat undă verde pentru achiziţia a peste 18 000 de tablete. În plus, &i ...

Cam cât se fura la cântarul din vama Nădlac înainte de a se “băga” DNA-ul în ei în dosarul „Mită la PSD Arad”

Vineri, 13 Noiembrie, 2020 09:28

Cam cât se fura la cântarul din vama Nădlac înainte de a se “băga” DNA-ul în ei în dosarul „Mită la PSD Arad”

Descinderile făcute de DNA în dosarul cunoscut ca „Mită la PSD Arad”, care s-au lăsat cu rețineri și trimiteri în judecată a mai multor persoane printre care doi dep ...

251 cazuri în județ din care 148 în municipiu! și 3 persoane decedate este bilanțul pentru Arad de la ultima raportare

Luni, 16 Noiembrie, 2020 14:20

251 cazuri în județ din care 148 în municipiu! și 3 persoane decedate este bilanțul pentru Arad de la ultima raportare

251 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19) au anunțat autoritățile pentru județul Arad în ultimele 24 de ore. Dintre acestea, 148 s-au &ici ...

A făcut un stop cardiac în timp ce era la volan în zona Lebăda

Luni, 16 Noiembrie, 2020 19:41

A făcut un stop cardiac în timp ce era la volan în zona Lebăda

Un şofer a suferit un stop cardiac în timp ce se afla la volanul unui autoturism. Incidentul a avut loc în zona UTA din municipiul Arad, in jurul orei 18.15. La faţa locului s-au ...

Se prelungeşte STAREA de AlLERTĂ cu încă 30 de zile!

Joi, 12 Noiembrie, 2020 22:13

Se prelungeşte STAREA de AlLERTĂ cu încă 30 de zile!

Secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat a anunţat că reprezentanţii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă au adoptat hotărârea prin care este propus ...

GCA angajează instalator, electrician, şofer, îngrijitori câini

Joi, 05 Noiembrie, 2020 18:57

GCA angajează instalator, electrician, şofer, îngrijitori câini

„ GOSPODĂRIREA COMUNALĂ ARAD S.A., cu sediul în Arad, Calea Timisorii nr.61/A, angajează: - Instalator – întreținere sisteme de irigații Cerințe post: posesor ...

Se reia lucrarea la magistrala de apă potabilă din Piaţa Podgoria

Vineri, 13 Noiembrie, 2020 18:56

Se reia lucrarea la magistrala de apă potabilă din Piaţa Podgoria

Începând de luni, 16.11.2020, ora 09:00 şi până vineri, 20.11.2020, ora 07:00, în cadrul contractului CL1 Reabilitare reţele apă în Municipiul Arad, se execută ...

Marin Lupaș după ce a fost “țepuit” de Pro România, părăsește partidul și politica aruncând cu acuze grave spre Flavius Măduța

Vineri, 13 Noiembrie, 2020 12:24

Marin Lupaș după ce a fost “țepuit” de Pro România, părăsește partidul și politica aruncând cu acuze grave spre Flavius Măduța

După alegerile locale din 17 septembrie, când Pro România   s-a orientat spre câtiva fosti PSD-iști pentru a-și forma un nucleu și o listă cu care să atace consi ...

DSP Arad a decis să solicite intrarea spitalului privat Genesys în circuitul COVID

Miercuri, 11 Noiembrie, 2020 11:14

DSP Arad a decis să solicite intrarea spitalului privat Genesys în circuitul COVID

Numărului mare de cazuri de infectare  din ultima vreme înregistrate în județul Arad cu Sars CoV 2, a făcut ca paturile în spitalele COVID să fie insuficiente, iar Dire ...

Andrei-Octavian Udreanu, arădeanul care reconstituia evenimente militare, s-a stins din viață la doar 44 de ani bolnav de Covid

Vineri, 13 Noiembrie, 2020 10:09

Andrei-Octavian Udreanu, arădeanul care reconstituia evenimente militare, s-a stins din viață la doar 44 de ani bolnav de Covid

Andrei-Octavian Udreanu, de meserie jurist, s-a stins din viață la doar 44 de ani, după ce a fost infectat cu noul coronavirus. De câţiva ani buni, se ocupa de  reconstituirea uno ...

Restricții de circulație pe drumul județean Tauț-Nadăș

Luni, 16 Noiembrie, 2020 15:26

Restricții de circulație pe drumul județean Tauț-Nadăș

Consiliul Județean Arad anunță închiderea drumului județean 708 A Tauț-Nadăș. Drumul va fi închis miercuri, 18 noiembrie, între orele 9-14. De asemenea, joi, 19 noiembrie ...

Zeci de mii de lei amenzi aplicate de poliţiştii arădeni în acţiunile de verificare a prevenirii răspândirii virusului SARS-COV-2

Vineri, 13 Noiembrie, 2020 19:12

Zeci de mii de lei amenzi aplicate de poliţiştii arădeni în acţiunile de verificare a prevenirii răspândirii virusului SARS-COV-2

În ziua de 12 noiembrie 2020, sub autoritatea Instituției Prefectului Judeţului Arad, polițiștii arădeni, împreună cu jandarmii și polițiștii locali, au desfăşurat acţiuni ...

O piață modernă în zona centrală a municipiului(P)

Miercuri, 09 Septembrie, 2020 13:17

O piață modernă în zona centrală a municipiului(P)

Piața de pe strada Ioan Rusu Șirianu, în care urmează să se mute comercianții din Piața Catedralei, este aproape gata. Având două paliere, parter și etaj, cu câte 85 de ...

Grav accident pe DN7 lângă domeniul Lupaş! Şoferul extras din autotursim în stare de inconştienţă!

Sambata, 07 Martie, 2020 15:10

Grav accident pe DN7 lângă domeniul Lupaş! Şoferul extras din autotursim în stare de inconştienţă!

Un grav accident rutier a avut loc sâmbătă în jurul orei 12:00, pe DN79 langa Domaniul Lupas.    În incidental rutier au fost implicate intre un autoturism şi un a ...{**}

Acest site foloseşte cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica de Confidentialitate si apoi sa confirmi acordul tau.