Vopesaua pentru ouă- adevărată otrăvă pentru organism! Află cum poţi obţine culori, din ingrediente naturale!
Vopesaua pentru ouă- adevărată otrăvă pentru organism! Află cum poţi obţine culori, din ingrediente naturale!

Vopesaua pentru ouă- adevărată otrăvă pentru organism! Află cum poţi obţine culori, din ingrediente naturale!

Joi, 05 Aprilie, 2018 13:47 Redactia LOCALE Comentarii 353 vizualizari  Recomanda pe Facebook  Recomanda pe Twitter
Redactia LOCALE Comentarii  Recomanda pe Facebook Recomanda pe Twitter
Joi, 05 Aprilie, 2018 13:47 353 vizualizari Tiparire

După ce au analizat cu ochi critic etichetele a 20 de vopsele, specialiştii unei asociaţii pentru protecţia consumatorilor au constatat că de Paşte ouăle se colorează cu E-uri. Unele produse au chiar şi 10 aditivi alimentari.

 

Jumătate dintre vopselurile de ouă dipsonibile pe piața românească conțin peste 7 E-uri, dintre care unele periculoase pentru sănătate, arată un studiu al Asociației Naționale pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor (ANPCPPS) din România. Cercetarea a mai arătat că toate dintre cele 20 de produse analizate au în componență, conform indicațiilor de pe etichetă, cel puțin o substanță chimică de acest tip


Astfel, campioană la acest capitol este vopseaua lichidă care, potrivit analizei ANPCPPS, are în componență nu mai puțin de 10 E-uri. Dintre acestea se remarcă azorubina E122, un colorant alimentar ce dă culoarea roșie. Substanța este interzisă în Japonia, Canada, Norvegia, SUA, Suedia și foarte mult folosită în Marea Britanie. Studiile au arătat că azorubina produce reactii alergice persoanelor ce sunt sensibile la aspirină și agravează astmul.

 

Tartrazina, un pigment galben, este cel mai periculos dintre coloranţi, spun medicii nutriţionişti.

"Tartrazina are efect carcinogen. Consumată, să spunem timp de o săptămână, din ouăle vopsite poate da reacţii de la cele mai simple alergii, până la reacţii care necesită control medical. Vărsătură, constipaţie, stare generală proastă în special de natură digestivă, toate acestea pot fi cauzate de consumul exccesiv de ouă colorate cu substanţe de sinteză" declară Ligia Alexandrescu, medic nutriţionist.


Alternative naturale, la îndemâna oricui!


O soluție, în cazul celor care au copii, dar nu numai, e să vopsim ouăle cu ingrediente naturale care nu sunt dăunătoare organismului. Astfel, din plante, frunze, fructe şi legume la îndemâna oricui se pot obţine culori din cele mai frumoase, după cum urmează:

 Roz deschis – suc de sfeclă

În loc să fierbeţi ouăle în sucul de sfeclă, le puteţi lăsa peste noapte.  Atenţie însă! Fierbeţi bine ouăle înainte de a le scufunda în sucul de sfeclă, pentru că acesta penetrează coaja ăi va puteţi trezi cu oul colorat şi pe interior.

Albastru – varză roşie

Varza roşie va colora ouăle de Paşte în albastru, deşi culoarea vopselei în sine este purpurie. Această vopsea are nevoie de mai mult timp pentru a da culoare oului. Pentru un albastru închis, ouăle trebuie lăsate în vopsea peste noapte.

Ingrediente: o jumatate de varză roşie, 4 căni de apă; se fierbe 30 de minute.

Mov – afine

Aceasta este cea mai simpla metoda de vopsire pentru obţinerea unor ouă de un mov intens. Prin zdrobirea afinelor de coaja oului se vor obţine mai multe pete de culoare.

Ingrediente: o jumătate de pungă de afine congelate, 4 cani de apă; se fierbe 30 de minute.

Portocaliu deschis – coaja de ceapa

Cojile de ceapă galbenă, pe cât sunt de fragile, pe atât sunt de eficiente în obţinerea ouălor de un portocaliu deschis. Ouăle se pot fierbe împreună cu vopseaua, dar acest lucru nu e neaparat necesar.

Ingrediente: Cojile de la 6-8 cepe galbene cu 4 căni de apă, fierte timp de 30 de minute.

Lavanda – sucul de grapefruit rosu

O alta vopsea naturală perfecta pentru a vopsi ouăle de Paşte este sucul de grapefruit roşu. Ouăle se fierb în suc de grapefruit timp de 45 de minute pentru a căpăta o culoare lavanda pastel.

Adaugarea oţetului va accelera vopsirea şi culoarea se va păstra mai bine.

Maro – ceai sau cafea

Cu cât cafeaua sau ceaiul sunt mai colorate, cu atât culoarea ouălor vopsite de Paşte va fi mai intensă. Lăsaţi pur şi simplu ouăle în cafea sau ceai peste noapte, pentru a obţine o culoare maro deschis.

Atenţie! Ceaiurile cu diverse arome pot da culori diferite.

Roşu cărămiziu – paprika

Cu trei linguri de paprika sau mai mult, fierte timp de 30 de minute, se pot obţine ouă de un frumos roşu-căramiziu.

Violet închis – vin rosu

Diluat sau folosit ca atare, vinul roşu poate fi extrem de eficient în obţinerea unor ouă de culoare violet-închis.

Galben - cu şofran

Într-o cană cu apă fiartă, adaugă o linguriţă de turmeric şi o jumătate de linguriţă de oţet.
Luciul-sănină sau ulei
Pentru a obţine un luciu frumos al culorilor, după coloraţie şi uscare se ia o bucată de slănină sau după caz, un şerveţel îmbibat nu prea tare în ulei şi se sterge fiecare ou, pe întreaga suprafaţă, după care se lasă la uscat.

După ce au analizat cu ochi critic etichetele a 20 de vopsele, specialiştii unei asociaţii pentru protecţia consumatorilor au constatat că de Paşte ouăle se colorează cu E-uri. Unele produse au chiar şi 10 aditivi alimentari.

 

Jumătate dintre vopselurile de ouă dipsonibile pe piața românească conțin peste 7 E-uri, dintre care unele periculoase pentru sănătate, arată un studiu al Asociației Naționale pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor (ANPCPPS) din România. Cercetarea a mai arătat că toate dintre cele 20 de produse analizate au în componență, conform indicațiilor de pe etichetă, cel puțin o substanță chimică de acest tip


Astfel, campioană la acest capitol este vopseaua lichidă care, potrivit analizei ANPCPPS, are în componență nu mai puțin de 10 E-uri. Dintre acestea se remarcă azorubina E122, un colorant alimentar ce dă culoarea roșie. Substanța este interzisă în Japonia, Canada, Norvegia, SUA, Suedia și foarte mult folosită în Marea Britanie. Studiile au arătat că azorubina produce reactii alergice persoanelor ce sunt sensibile la aspirină și agravează astmul.

 

Tartrazina, un pigment galben, este cel mai periculos dintre coloranţi, spun medicii nutriţionişti.

"Tartrazina are efect carcinogen. Consumată, să spunem timp de o săptămână, din ouăle vopsite poate da reacţii de la cele mai simple alergii, până la reacţii care necesită control medical. Vărsătură, constipaţie, stare generală proastă în special de natură digestivă, toate acestea pot fi cauzate de consumul exccesiv de ouă colorate cu substanţe de sinteză" declară Ligia Alexandrescu, medic nutriţionist.


Alternative naturale, la îndemâna oricui!


O soluție, în cazul celor care au copii, dar nu numai, e să vopsim ouăle cu ingrediente naturale care nu sunt dăunătoare organismului. Astfel, din plante, frunze, fructe şi legume la îndemâna oricui se pot obţine culori din cele mai frumoase, după cum urmează:

 Roz deschis – suc de sfeclă

În loc să fierbeţi ouăle în sucul de sfeclă, le puteţi lăsa peste noapte.  Atenţie însă! Fierbeţi bine ouăle înainte de a le scufunda în sucul de sfeclă, pentru că acesta penetrează coaja ăi va puteţi trezi cu oul colorat şi pe interior.

Albastru – varză roşie

Varza roşie va colora ouăle de Paşte în albastru, deşi culoarea vopselei în sine este purpurie. Această vopsea are nevoie de mai mult timp pentru a da culoare oului. Pentru un albastru închis, ouăle trebuie lăsate în vopsea peste noapte.

Ingrediente: o jumatate de varză roşie, 4 căni de apă; se fierbe 30 de minute.

Mov – afine

Aceasta este cea mai simpla metoda de vopsire pentru obţinerea unor ouă de un mov intens. Prin zdrobirea afinelor de coaja oului se vor obţine mai multe pete de culoare.

Ingrediente: o jumătate de pungă de afine congelate, 4 cani de apă; se fierbe 30 de minute.

Portocaliu deschis – coaja de ceapa

Cojile de ceapă galbenă, pe cât sunt de fragile, pe atât sunt de eficiente în obţinerea ouălor de un portocaliu deschis. Ouăle se pot fierbe împreună cu vopseaua, dar acest lucru nu e neaparat necesar.

Ingrediente: Cojile de la 6-8 cepe galbene cu 4 căni de apă, fierte timp de 30 de minute.

Lavanda – sucul de grapefruit rosu

O alta vopsea naturală perfecta pentru a vopsi ouăle de Paşte este sucul de grapefruit roşu. Ouăle se fierb în suc de grapefruit timp de 45 de minute pentru a căpăta o culoare lavanda pastel.

Adaugarea oţetului va accelera vopsirea şi culoarea se va păstra mai bine.

Maro – ceai sau cafea

Cu cât cafeaua sau ceaiul sunt mai colorate, cu atât culoarea ouălor vopsite de Paşte va fi mai intensă. Lăsaţi pur şi simplu ouăle în cafea sau ceai peste noapte, pentru a obţine o culoare maro deschis.

Atenţie! Ceaiurile cu diverse arome pot da culori diferite.

Roşu cărămiziu – paprika

Cu trei linguri de paprika sau mai mult, fierte timp de 30 de minute, se pot obţine ouă de un frumos roşu-căramiziu.

Violet închis – vin rosu

Diluat sau folosit ca atare, vinul roşu poate fi extrem de eficient în obţinerea unor ouă de culoare violet-închis.

Galben - cu şofran

Într-o cană cu apă fiartă, adaugă o linguriţă de turmeric şi o jumătate de linguriţă de oţet.
Luciul-sănină sau ulei
Pentru a obţine un luciu frumos al culorilor, după coloraţie şi uscare se ia o bucată de slănină sau după caz, un şerveţel îmbibat nu prea tare în ulei şi se sterge fiecare ou, pe întreaga suprafaţă, după care se lasă la uscat.




Stiri asemanatoare

Sergiu Bîlcea (PNL): „Guvernul PSD a minţit bugetarii”

Luni, 15 Octombrie, 2018 13:33

Sergiu Bîlcea (PNL): „Guvernul PSD a minţit bugetarii”

Minciunile Guvernului PSD au ajuns la scadenţă: nu mai sunt bani pentru măsurile populiste şi creşterile de salarii în sectorul bugetar, aşa că se pregătesc disponibilizările unor ...

Un apel la 112 a alertat duminică seara echipele ISU. Trei motocliclişti rătăciţi în pădure între Şoimoş şi Căsoaia

Luni, 15 Octombrie, 2018 08:08

Un apel la 112 a alertat duminică seara echipele ISU. Trei motocliclişti rătăciţi în pădure între Şoimoş şi Căsoaia

Un apel la 112 a alertat duminică seara  echipele ISU: 3 bărbați sunt rătăciţi şi deshidrataţi în pădure între Șoimoș și Căsoaia, rătăciți, deshidratați.   ...

Noul Stadion Francisc Neuman (UTA) va primi o clasificare superioară făţă de cea stabilită iniţial!

Marti, 09 Octombrie, 2018 19:08

Noul Stadion Francisc Neuman (UTA) va primi o clasificare superioară făţă de cea stabilită iniţial!

O comisie a Federaţiei de Române de Fotbal a fost recent la Arad pentru a vedea stadiul lucrărilor la noua arenă arădeană Francisc Neuman în vederea omologării. Aceştia au sug ...

Trebuie să știi aceste lucruri despre uleiul de cânepă!

Marti, 09 Octombrie, 2018 12:34

Trebuie să știi aceste lucruri despre uleiul de cânepă!

Multe persoane au auzit de uleiul de canepa, insa foarte putine cunosc cu adevarat cum se poate consuma si care sunt beneficiile sale incredibile. Citeste acest articol si afla cum sa profiti la ...

Bazinul de polo din Arad a fost recepţionat

Luni, 01 Octombrie, 2018 19:02

Bazinul de polo din Arad a fost recepţionat

Luni, 1 octombrie 2010, Compania Naţională de Investiţii - CNI a realizat recepţia lucrărilor la bazinul de polo din municipiul Arad.  Vă reamintim faptul că bazinul de polo din Subc ...

Un bărbat a murit într-un groaznic accident rutier lângă Vama Nădlac

Duminica, 14 Octombrie, 2018 15:28

Un bărbat a murit într-un groaznic accident rutier lângă Vama Nădlac

Duminică după-masă în jurul orei 15:00 un groaznic accident rutier a avut loc pe A1 în apropiere de Vama Nădlac. Din nefericire un bărbat și-a pierdut viața, iar alte două per ...

Excelenţa în afaceri premiată la Topul Firmelor de Camera de Comerţ şi Industrie Arad

Sambata, 13 Octombrie, 2018 16:07

Excelenţa în afaceri premiată la Topul Firmelor de Camera de Comerţ şi Industrie Arad

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad a premiat și în acest an excelența în afaceri! Topul Firmelor, aflat la cea de a XXV-a ediție, s-a desfășurat la E ...

ANAF a actualizat Ghidul caselor de marcat

Luni, 15 Octombrie, 2018 13:54

ANAF a actualizat Ghidul caselor de marcat

Agenția Națională de Administrare Fiscală a actualizat, pe site-ul instituției, "Ghidul cu privire la înregistrarea informaţiilor privind aparatele de marcat electronice fiscale, prec ...

Subvenții APIA: de marți 16 octombrie, 450.000 de fermieri intră la primele plăți

Luni, 15 Octombrie, 2018 13:54

Subvenții APIA: de marți 16 octombrie, 450.000 de fermieri intră la primele plăți

Începând de marți 16 octombrie a.c. , 450.000 de fermieri vor primi banii în conturi, întrucât Agenția de Plăți pentru Agricultură are deja pregătită document ...

Noua secție de Oncologie a Spitalului Judeţean Arad se construieşte pe strada Vicențiu Babeș

Marti, 09 Octombrie, 2018 17:36

Noua secție de Oncologie a Spitalului Judeţean Arad se construieşte pe strada Vicențiu Babeș

Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad: „Demarăm unul dintre cele mai importante proiecte care vizează sistemul de sănătate din Arad”   Iustin Cionca, pre ...

Când vin ninsorile și ce spun meteorologii

Luni, 15 Octombrie, 2018 10:11

Când vin ninsorile și ce spun meteorologii

Prognoza realizată de meteorologi pentru iarna anului 2018-2019 nu arată deloc bine, deoarece va fi lungă și grea. Meteorologii avertizează că,primele ninsori își vor face ...

A început reabilitarea drumului judeţean 691 Lipova – Neudorf – Timișoara

Vineri, 14 Septembrie, 2018 07:01

A început reabilitarea drumului judeţean 691 Lipova – Neudorf – Timișoara

Marian TOADER, primar comuna Zăbrani „Odată cu reabilitarea acestui drum, vom intra în normalitate”   Repararea și asfaltarea drumul județean 691 Lipova – Neud ...



Acest site foloseşte cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica de Confidentialitate si apoi sa confirmi acordul tau.