Vopesaua pentru ouă- adevărată otrăvă pentru organism! Află cum poţi obţine culori, din ingrediente naturale!
Vopesaua pentru ouă- adevărată otrăvă pentru organism! Află cum poţi obţine culori, din ingrediente naturale!

Vopesaua pentru ouă- adevărată otrăvă pentru organism! Află cum poţi obţine culori, din ingrediente naturale!

Joi, 05 Aprilie, 2018 13:47 Redactia LOCALE Comentarii 190 vizualizari  Recomanda pe Facebook  Recomanda pe Twitter
Redactia LOCALE Comentarii  Recomanda pe Facebook Recomanda pe Twitter
Joi, 05 Aprilie, 2018 13:47 190 vizualizari Tiparire

După ce au analizat cu ochi critic etichetele a 20 de vopsele, specialiştii unei asociaţii pentru protecţia consumatorilor au constatat că de Paşte ouăle se colorează cu E-uri. Unele produse au chiar şi 10 aditivi alimentari.

 

Jumătate dintre vopselurile de ouă dipsonibile pe piața românească conțin peste 7 E-uri, dintre care unele periculoase pentru sănătate, arată un studiu al Asociației Naționale pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor (ANPCPPS) din România. Cercetarea a mai arătat că toate dintre cele 20 de produse analizate au în componență, conform indicațiilor de pe etichetă, cel puțin o substanță chimică de acest tip


Astfel, campioană la acest capitol este vopseaua lichidă care, potrivit analizei ANPCPPS, are în componență nu mai puțin de 10 E-uri. Dintre acestea se remarcă azorubina E122, un colorant alimentar ce dă culoarea roșie. Substanța este interzisă în Japonia, Canada, Norvegia, SUA, Suedia și foarte mult folosită în Marea Britanie. Studiile au arătat că azorubina produce reactii alergice persoanelor ce sunt sensibile la aspirină și agravează astmul.

 

Tartrazina, un pigment galben, este cel mai periculos dintre coloranţi, spun medicii nutriţionişti.

"Tartrazina are efect carcinogen. Consumată, să spunem timp de o săptămână, din ouăle vopsite poate da reacţii de la cele mai simple alergii, până la reacţii care necesită control medical. Vărsătură, constipaţie, stare generală proastă în special de natură digestivă, toate acestea pot fi cauzate de consumul exccesiv de ouă colorate cu substanţe de sinteză" declară Ligia Alexandrescu, medic nutriţionist.


Alternative naturale, la îndemâna oricui!


O soluție, în cazul celor care au copii, dar nu numai, e să vopsim ouăle cu ingrediente naturale care nu sunt dăunătoare organismului. Astfel, din plante, frunze, fructe şi legume la îndemâna oricui se pot obţine culori din cele mai frumoase, după cum urmează:

 Roz deschis – suc de sfeclă

În loc să fierbeţi ouăle în sucul de sfeclă, le puteţi lăsa peste noapte.  Atenţie însă! Fierbeţi bine ouăle înainte de a le scufunda în sucul de sfeclă, pentru că acesta penetrează coaja ăi va puteţi trezi cu oul colorat şi pe interior.

Albastru – varză roşie

Varza roşie va colora ouăle de Paşte în albastru, deşi culoarea vopselei în sine este purpurie. Această vopsea are nevoie de mai mult timp pentru a da culoare oului. Pentru un albastru închis, ouăle trebuie lăsate în vopsea peste noapte.

Ingrediente: o jumatate de varză roşie, 4 căni de apă; se fierbe 30 de minute.

Mov – afine

Aceasta este cea mai simpla metoda de vopsire pentru obţinerea unor ouă de un mov intens. Prin zdrobirea afinelor de coaja oului se vor obţine mai multe pete de culoare.

Ingrediente: o jumătate de pungă de afine congelate, 4 cani de apă; se fierbe 30 de minute.

Portocaliu deschis – coaja de ceapa

Cojile de ceapă galbenă, pe cât sunt de fragile, pe atât sunt de eficiente în obţinerea ouălor de un portocaliu deschis. Ouăle se pot fierbe împreună cu vopseaua, dar acest lucru nu e neaparat necesar.

Ingrediente: Cojile de la 6-8 cepe galbene cu 4 căni de apă, fierte timp de 30 de minute.

Lavanda – sucul de grapefruit rosu

O alta vopsea naturală perfecta pentru a vopsi ouăle de Paşte este sucul de grapefruit roşu. Ouăle se fierb în suc de grapefruit timp de 45 de minute pentru a căpăta o culoare lavanda pastel.

Adaugarea oţetului va accelera vopsirea şi culoarea se va păstra mai bine.

Maro – ceai sau cafea

Cu cât cafeaua sau ceaiul sunt mai colorate, cu atât culoarea ouălor vopsite de Paşte va fi mai intensă. Lăsaţi pur şi simplu ouăle în cafea sau ceai peste noapte, pentru a obţine o culoare maro deschis.

Atenţie! Ceaiurile cu diverse arome pot da culori diferite.

Roşu cărămiziu – paprika

Cu trei linguri de paprika sau mai mult, fierte timp de 30 de minute, se pot obţine ouă de un frumos roşu-căramiziu.

Violet închis – vin rosu

Diluat sau folosit ca atare, vinul roşu poate fi extrem de eficient în obţinerea unor ouă de culoare violet-închis.

Galben - cu şofran

Într-o cană cu apă fiartă, adaugă o linguriţă de turmeric şi o jumătate de linguriţă de oţet.
Luciul-sănină sau ulei
Pentru a obţine un luciu frumos al culorilor, după coloraţie şi uscare se ia o bucată de slănină sau după caz, un şerveţel îmbibat nu prea tare în ulei şi se sterge fiecare ou, pe întreaga suprafaţă, după care se lasă la uscat.

După ce au analizat cu ochi critic etichetele a 20 de vopsele, specialiştii unei asociaţii pentru protecţia consumatorilor au constatat că de Paşte ouăle se colorează cu E-uri. Unele produse au chiar şi 10 aditivi alimentari.

 

Jumătate dintre vopselurile de ouă dipsonibile pe piața românească conțin peste 7 E-uri, dintre care unele periculoase pentru sănătate, arată un studiu al Asociației Naționale pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor (ANPCPPS) din România. Cercetarea a mai arătat că toate dintre cele 20 de produse analizate au în componență, conform indicațiilor de pe etichetă, cel puțin o substanță chimică de acest tip


Astfel, campioană la acest capitol este vopseaua lichidă care, potrivit analizei ANPCPPS, are în componență nu mai puțin de 10 E-uri. Dintre acestea se remarcă azorubina E122, un colorant alimentar ce dă culoarea roșie. Substanța este interzisă în Japonia, Canada, Norvegia, SUA, Suedia și foarte mult folosită în Marea Britanie. Studiile au arătat că azorubina produce reactii alergice persoanelor ce sunt sensibile la aspirină și agravează astmul.

 

Tartrazina, un pigment galben, este cel mai periculos dintre coloranţi, spun medicii nutriţionişti.

"Tartrazina are efect carcinogen. Consumată, să spunem timp de o săptămână, din ouăle vopsite poate da reacţii de la cele mai simple alergii, până la reacţii care necesită control medical. Vărsătură, constipaţie, stare generală proastă în special de natură digestivă, toate acestea pot fi cauzate de consumul exccesiv de ouă colorate cu substanţe de sinteză" declară Ligia Alexandrescu, medic nutriţionist.


Alternative naturale, la îndemâna oricui!


O soluție, în cazul celor care au copii, dar nu numai, e să vopsim ouăle cu ingrediente naturale care nu sunt dăunătoare organismului. Astfel, din plante, frunze, fructe şi legume la îndemâna oricui se pot obţine culori din cele mai frumoase, după cum urmează:

 Roz deschis – suc de sfeclă

În loc să fierbeţi ouăle în sucul de sfeclă, le puteţi lăsa peste noapte.  Atenţie însă! Fierbeţi bine ouăle înainte de a le scufunda în sucul de sfeclă, pentru că acesta penetrează coaja ăi va puteţi trezi cu oul colorat şi pe interior.

Albastru – varză roşie

Varza roşie va colora ouăle de Paşte în albastru, deşi culoarea vopselei în sine este purpurie. Această vopsea are nevoie de mai mult timp pentru a da culoare oului. Pentru un albastru închis, ouăle trebuie lăsate în vopsea peste noapte.

Ingrediente: o jumatate de varză roşie, 4 căni de apă; se fierbe 30 de minute.

Mov – afine

Aceasta este cea mai simpla metoda de vopsire pentru obţinerea unor ouă de un mov intens. Prin zdrobirea afinelor de coaja oului se vor obţine mai multe pete de culoare.

Ingrediente: o jumătate de pungă de afine congelate, 4 cani de apă; se fierbe 30 de minute.

Portocaliu deschis – coaja de ceapa

Cojile de ceapă galbenă, pe cât sunt de fragile, pe atât sunt de eficiente în obţinerea ouălor de un portocaliu deschis. Ouăle se pot fierbe împreună cu vopseaua, dar acest lucru nu e neaparat necesar.

Ingrediente: Cojile de la 6-8 cepe galbene cu 4 căni de apă, fierte timp de 30 de minute.

Lavanda – sucul de grapefruit rosu

O alta vopsea naturală perfecta pentru a vopsi ouăle de Paşte este sucul de grapefruit roşu. Ouăle se fierb în suc de grapefruit timp de 45 de minute pentru a căpăta o culoare lavanda pastel.

Adaugarea oţetului va accelera vopsirea şi culoarea se va păstra mai bine.

Maro – ceai sau cafea

Cu cât cafeaua sau ceaiul sunt mai colorate, cu atât culoarea ouălor vopsite de Paşte va fi mai intensă. Lăsaţi pur şi simplu ouăle în cafea sau ceai peste noapte, pentru a obţine o culoare maro deschis.

Atenţie! Ceaiurile cu diverse arome pot da culori diferite.

Roşu cărămiziu – paprika

Cu trei linguri de paprika sau mai mult, fierte timp de 30 de minute, se pot obţine ouă de un frumos roşu-căramiziu.

Violet închis – vin rosu

Diluat sau folosit ca atare, vinul roşu poate fi extrem de eficient în obţinerea unor ouă de culoare violet-închis.

Galben - cu şofran

Într-o cană cu apă fiartă, adaugă o linguriţă de turmeric şi o jumătate de linguriţă de oţet.
Luciul-sănină sau ulei
Pentru a obţine un luciu frumos al culorilor, după coloraţie şi uscare se ia o bucată de slănină sau după caz, un şerveţel îmbibat nu prea tare în ulei şi se sterge fiecare ou, pe întreaga suprafaţă, după care se lasă la uscat.




Stiri asemanatoare

ABONARE LA NEWSLETTER

Introduceti adresa dvs de email:
   

A venit Pistru....a plecat Galiş

Miercuri, 18 Aprilie, 2018 11:36

A venit Pistru....a plecat Galiş

Inevitabilul s-a produs, după instalarea lui Eusebiu Pistru la conducerea filialei ALDE Arad, fostul preşedinte al ALDE Arad, Florin Galiş, care a fost dat la o parte de conducerea centrală p ...

Telenovela amplasării Monumentului Marii Uniri a luat sfârşit!

Luni, 16 Aprilie, 2018 19:24

Telenovela amplasării Monumentului Marii Uniri a luat sfârşit!

Luni, 16 aprilie 2018, consilierii locali municipali au votat în unanimitate proiectul de hotărâre privind stabilirea amplasamentului final al Monumentului Marii Uniri de la 1918. Es ...

S-au deschis două puncte de distribuire a pubelelor în municipul Arad. Alte centre urmează să se deschidă în zilele care urmează

Vineri, 13 Aprilie, 2018 08:17

S-au deschis două puncte de distribuire a pubelelor în municipul Arad. 
Alte centre urmează să se deschidă în zilele care urmează

RETIM Ecologic Service SA dorește să informeze populația municipiului Arad că, începând cu 10 aprilie 2018, s-au deschis două puncte pentru distribuirea pubelelor situate pe str. ...

Politrucii au dat-o în bară cu fotbalul!

Joi, 19 Aprilie, 2018 08:28

Politrucii au dat-o în bară cu fotbalul!

Politicienii din PSD și ALDE au încercat să profite de alegerile din Federația Română de Fotbal pentru a pune mâna pe un domeniu urmărit de milioane de suporteri. Ei au &ic ...

URMEAZĂ o nouă minivacanță. Românii se pot bucura de o altă zi liberă

Joi, 12 Aprilie, 2018 13:16

URMEAZĂ o nouă minivacanță. Românii se pot bucura de o altă zi liberă

30 aprilie 2018 va fi zi liberă pentru bugetari. Decizia a fost luată în ședința de Guvern de joi, proiectul de hotărâre fiind pe ordinea de zi a Executivului. Proiectul&nbs ...

Şoferiţă însărcinată lovită de tramvai la UTA!

Miercuri, 18 Aprilie, 2018 14:31

Şoferiţă însărcinată lovită de tramvai la UTA!

ARAD: La aproximativ o oră după accidentul produs pe Calea Victoriei, un alt accident s-a produs de această dată, între un tramvai şi un atoturism Fiat.   Accidentul rutier a av ...

Raliul Aradului KIA 2018 caută voluntari!

Vineri, 06 Aprilie, 2018 13:14

Raliul Aradului KIA 2018  caută voluntari!

Preşedintele Colegiului FRAS al arbitrilor aradeni, Egon Zimmerman, continuă pregătirile pentru buna desfaşurare a Raliului Aradului 2018. Etapa arădeana va avea loc în perioada 23-26 ...

Accident de circulație pe Victoriei. Două persoane au ajuns la spital

Miercuri, 18 Aprilie, 2018 12:57

Accident de circulație pe Victoriei. Două persoane au ajuns la spital

ARAD. Miercuri 17 aprilie, la orele prânzului avut loc un accident de circulație pe Calea Victoriei, colț cu strada Ioan Moldovan din municipiul Arad. În accident au fost impli ...

Tripticul „Înmormântarea lui Hristos“ a fost astăzi trimis spre restaurare!

Miercuri, 11 Aprilie, 2018 17:09

Tripticul „Înmormântarea lui Hristos“ a fost astăzi trimis spre restaurare!

Cel mai mare tablou care se află în patrimoniul Muzeului de Artă din Arad, Tripticul „Înmormântarea lui Hristos“, a fost trimis astăzi la Sibiu pentru a fi restau ...

(P) S-a DESCHIS în Micălaca, a doua locație marca MACELLARIA Francesca e Federico !

Vineri, 16 Martie, 2018 08:05

(P) S-a DESCHIS în Micălaca, a doua locație marca MACELLARIA Francesca e Federico !

S-a DESCHIS MACELLARIA Francesca e Federico , a doua locație din Arad !   NOU în Arad, în zona Micălaca, pe strada Splaiul General Gheorge Magheru, b ...

Vizarea anuală a autorizaţiilor de funcţionare pentru agenţii economici este obligatorie!

Joi, 12 Aprilie, 2018 14:19

Vizarea anuală a autorizaţiilor de funcţionare pentru agenţii economici este  obligatorie!

Primăria Municipiului Arad prin Biroul Activitate şi Control Comercial din cadrul Direcţiei Generale Poliţia Locală reaminteşte agenților economici care dețin autorizații de funcționare ...

Sergiu Bîlcea: „Pregătim Târgul Economiei Arădene”

Joi, 12 Aprilie, 2018 14:26

Sergiu Bîlcea: „Pregătim Târgul Economiei Arădene”

Sergiu Bîlcea, vicepreședintele Consiliului Județean Arad, a vizitat S.C. Moda S.A. Arad, una dintre firmele importante ale orașului. „Administrația susține brandurile locale. Ar ...

Geanina Pistru (PNL): „Căprar confirmă: PSD nu vrea parcare subterană în Piața Avram Iancu!”

Joi, 12 Aprilie, 2018 14:41

Geanina Pistru (PNL): „Căprar confirmă: PSD nu vrea parcare subterană în Piața Avram Iancu!”

PSD, prin liderul său Dorel Căprar, confirmă că blochează realizarea unei parcări subterane în Piața Avram Iancu. „Deputatul Căprar, președintele PSD Arad, a comunicat astă ...

Un angajat al unui fast-food a ajuns să fie apreciat de o lume întreagă. AFLĂ ce gest a făcut acesta

Miercuri, 11 Aprilie, 2018 15:20

Un angajat al unui fast-food a ajuns să fie apreciat de o lume întreagă. AFLĂ ce gest a făcut acesta

Un angajat al unui  fast-food din incinta unui mall, din Salvador, Brazilia a uimit o lume întreagă prin gestul său. AFLĂ ce a făcut acesta Angajatul unui fast-food s-a așeza ...

Atelier de gătit SUSHI la ARAD

Miercuri, 11 Aprilie, 2018 15:51

Atelier de gătit SUSHI la ARAD

În data de 14 aprilie a.c., începând cu orele 11 a.m., în Arad va avea loc un atelier de gătit SUSHI, organizat de Finișan Argentina.      &nbs ...

Primarii din județ sunt invitați să își înscrie localitățile în Circuitul Gastronomic!

Miercuri, 11 Aprilie, 2018 15:40

Primarii din județ sunt invitați să își înscrie localitățile în Circuitul Gastronomic!

Primarii din județul Arad sunt invitați să se înscrie în Circuitul Gastronomic Arădean – proiect inițiat de Consiliul Județean Arad în parteneriat cu Primăria Munic ...