Reţeta săptămânii: Plăcintă Stoarză cu brânză - de Alina Bucatoş
Reţeta săptămânii: Plăcintă Stoarză cu brânză - de Alina Bucatoş

Reţeta săptămânii: Plăcintă Stoarză cu brânză - de Alina Bucatoş

Duminica, 02 Iulie, 2017 23:11 Redactia CULINAR Comentarii 2179 vizualizari  Recomanda pe Facebook  Recomanda pe Twitter
Redactia CULINAR Comentarii  Recomanda pe Facebook Recomanda pe Twitter
Duminica, 02 Iulie, 2017 23:11 2179 vizualizari Tiparire



Indiferent de locul în care ajungi, şi de drumul pe care l-ai parcus până acolo, nu uită niciodată de unde ai plecat.

Ca şi persoane, suntem suma oamenilor care au trecut prin viaţa noastră, a locurilor unde am trăit şi a amintirilor pe care le-am creat. Pentru mine mâncarea, nu mai este de mult un mijloc de subzistenţă şi o sursă de energie. A devenit însă un mod prin care creez amintiri şi îmi arăt recunoştinţă faţă de cei care într-un fel sau altul, mai mult sau mai puţin au contribuit la viaţă mea, şi au creat din mine femeia inspirată care sunt astăzi. Am învăţat asta de la cele care au contribuit cel mai mult la viaţă mea : mama, mătuşa şi bunica mea.

La noi în familie, se sărbătorea aproape orice reuşită. Tata face cele mai fine şi sofisticate clătite ( adevărate crepes franţuzeşti), mama pregătea de sărbători cel puţin 7-8 feluri de mâncare reuşind să rivalizeze cu cele de mai succes restaurante şi master-chefi, de la mătuşa mea am învăţat prima dată cum se face un “pişcot”, iar ca şi copil, am fost alături de bunica când gătea pentru sute de persoane la nunţi, botezuri sau înmormântări.

Cea mai bună prăjitură pe care am mâncat-o vreodată este prăjitură stoarză cu brânză făcută de bunica mea. Am învăţat reţeta de la ea, şi cu toate că nu o pregătesc foarte des, atunci când o fac îmi aduc aminte cu drag de zilele când bunica frământă aluatul în covată, şi eu şi fratele meu aveam voie să ne jucăm cu aluatul rămas. 




INGREDIENTE ŞI CANTITĂŢI

-          Făină 450 gr

-          2 ouă întregi

-          70 ml ulei

-          35 gr drojdie

-          Zahăr 150 gr

-          Lapte 200 ml

-          Brânză dulce 600 gr

-          Zahăr 250 gr

-          Gris 50 gr

-          2 gălbenuşuri

-          1 ou

 

MOD DE PREPARARE :

 

  1. Se dizolvă drojdia cu laptele şi o lingură de zahăr
  2. Se lasă să crească puţin.
  3. În maia se adaugă laptele,ouăle şi făină. Se frământă bine.
  4. Se lasă la dospit 30 min
  5. Brânza se freacă cu zahăr, gălbenuşurile de ou şi griş
  6. Se întinde o foaie subţire de aluat, se pune crema de brânză. După care se rulează, se pune în tavă şi se lasă din nou la dospit 30 min.
  7. Se unge cu ou bătut deasupra.
  8. Se coace 40 minute în cuptorul încins la 180 de grade Celsius.


    Photo Credit : Ema Dobre

Reţeta săptămânii: Plăcintă Stoarză cu brânză - de Alina Bucatoş



Indiferent de locul în care ajungi, şi de drumul pe care l-ai parcus până acolo, nu uită niciodată de unde ai plecat.

Ca şi persoane, suntem suma oamenilor care au trecut prin viaţa noastră, a locurilor unde am trăit şi a amintirilor pe care le-am creat. Pentru mine mâncarea, nu mai este de mult un mijloc de subzistenţă şi o sursă de energie. A devenit însă un mod prin care creez amintiri şi îmi arăt recunoştinţă faţă de cei care într-un fel sau altul, mai mult sau mai puţin au contribuit la viaţă mea, şi au creat din mine femeia inspirată care sunt astăzi. Am învăţat asta de la cele care au contribuit cel mai mult la viaţă mea : mama, mătuşa şi bunica mea.

La noi în familie, se sărbătorea aproape orice reuşită. Tata face cele mai fine şi sofisticate clătite ( adevărate crepes franţuzeşti), mama pregătea de sărbători cel puţin 7-8 feluri de mâncare reuşind să rivalizeze cu cele de mai succes restaurante şi master-chefi, de la mătuşa mea am învăţat prima dată cum se face un “pişcot”, iar ca şi copil, am fost alături de bunica când gătea pentru sute de persoane la nunţi, botezuri sau înmormântări.

Cea mai bună prăjitură pe care am mâncat-o vreodată este prăjitură stoarză cu brânză făcută de bunica mea. Am învăţat reţeta de la ea, şi cu toate că nu o pregătesc foarte des, atunci când o fac îmi aduc aminte cu drag de zilele când bunica frământă aluatul în covată, şi eu şi fratele meu aveam voie să ne jucăm cu aluatul rămas. 




INGREDIENTE ŞI CANTITĂŢI

-          Făină 450 gr

-          2 ouă întregi

-          70 ml ulei

-          35 gr drojdie

-          Zahăr 150 gr

-          Lapte 200 ml

-          Brânză dulce 600 gr

-          Zahăr 250 gr

-          Gris 50 gr

-          2 gălbenuşuri

-          1 ou

 

MOD DE PREPARARE :

 

  1. Se dizolvă drojdia cu laptele şi o lingură de zahăr
  2. Se lasă să crească puţin.
  3. În maia se adaugă laptele,ouăle şi făină. Se frământă bine.
  4. Se lasă la dospit 30 min
  5. Brânza se freacă cu zahăr, gălbenuşurile de ou şi griş
  6. Se întinde o foaie subţire de aluat, se pune crema de brânză. După care se rulează, se pune în tavă şi se lasă din nou la dospit 30 min.
  7. Se unge cu ou bătut deasupra.
  8. Se coace 40 minute în cuptorul încins la 180 de grade Celsius.


    Photo Credit : Ema Dobre

Stiri asemanatoare

ABONARE LA NEWSLETTER

Introduceti adresa dvs de email:
   

Sâmbătă la Arad a avut loc Retroparada Primăverii, în Parcul Avram Iancu

Duminica, 22 Aprilie, 2018 21:15

Sâmbătă la Arad a avut loc Retroparada Primăverii, în Parcul Avram Iancu

ARAD. Sâmbătă începând cu ora 11:00, în piața "Avram Iancu" din Arad au fost expuse adevărate "bijuterii" pe patru roți, la Retroparada Primăverii.  Cu mic cu ...

Supermaratonul Arad – Bekescsaba Ediţia XXI la sfârşitul lui aprilie! Află tot ce trebuie să ştii ca să partici!

Luni, 23 Aprilie, 2018 17:45

Supermaratonul Arad – Bekescsaba Ediţia XXI la sfârşitul lui aprilie! Află tot ce trebuie să ştii ca să partici!

Luni, 23 aprilie, în sala Regele Ferdinand a avut loc conferinţa de presă cu tema Supermaratonul Arad - Bekescsaba. Primăria municipiului Arad a fost reprezentată de: primarul ...

Lovitură pentru românii cu credite! Indicele Robor la 3 luni a crescut la 2,22%, cel mai mare nivel din decembrie 2017

Marti, 24 Aprilie, 2018 09:12

Lovitură pentru românii cu credite! Indicele Robor la 3 luni a crescut la 2,22%, cel mai mare nivel din decembrie 2017

Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 2,22%, cel mai mare nivel din 5 decembrie 2017, potrivit da ...

Ştrandul Neptun din Arad se deschide în weekend!

Luni, 23 Aprilie, 2018 18:03

Ştrandul Neptun din Arad se deschide în weekend!

Ne despart câteva zile de deschiderea oficială a Ştrandului Neptun. Lucrările pentru noul sezon estival au intrat în linie dreaptă. Cu toate că până acum aproximativ 4 să ...

URMEAZĂ o nouă minivacanță. Românii se pot bucura de o altă zi liberă

Joi, 12 Aprilie, 2018 13:16

URMEAZĂ o nouă minivacanță. Românii se pot bucura de o altă zi liberă

30 aprilie 2018 va fi zi liberă pentru bugetari. Decizia a fost luată în ședința de Guvern de joi, proiectul de hotărâre fiind pe ordinea de zi a Executivului. Proiectul&nbs ...

Noi tarife aeroportuare menite să aducă zboruri pe Aeroportul Arad

Marti, 24 Aprilie, 2018 08:07

Noi tarife aeroportuare menite să aducă zboruri pe Aeroportul Arad

Consiliul Județean Arad face o nouă mutare în cadrul strategiei sale de aducere de curse regulate pe Aeroportul Internaţional Arad. Conducerea Consiliului Județean a inițiat o schemă ...

Raliul Aradului KIA 2018 caută voluntari!

Vineri, 06 Aprilie, 2018 13:14

Raliul Aradului KIA 2018  caută voluntari!

Preşedintele Colegiului FRAS al arbitrilor aradeni, Egon Zimmerman, continuă pregătirile pentru buna desfaşurare a Raliului Aradului 2018. Etapa arădeana va avea loc în perioada 23-26 ...

Proces câştigat de Primăria Arad privind aprobarea contractului serviciului de salubrizare stradală

Duminica, 22 Aprilie, 2018 08:28

Proces câştigat de Primăria Arad privind aprobarea contractului serviciului de salubrizare stradală

Municipul Arad a câştigat procesul prin care Instituţia Prefectului judetului  Arad ataca în contecios administrativ Hotărârea Consiliului Local Municipal  nr. 200/ ...

Claudiu Godja, director CTP: „Suplimentăm cursele Dorobanţi – Arad, în interesul arădenilor”

Marti, 24 Aprilie, 2018 07:53

Claudiu Godja, director CTP: „Suplimentăm cursele Dorobanţi – Arad,  în interesul arădenilor”

În şedinţa ordinară de astăzi a Consiliului Judeţean Arad, în cadrul actualizării Programului de transport public judeţean de persoane, s-a aprobat suplimentarea curselor de la ...

(P) S-a DESCHIS în Micălaca, a doua locație marca MACELLARIA Francesca e Federico !

Vineri, 16 Martie, 2018 08:05

(P) S-a DESCHIS în Micălaca, a doua locație marca MACELLARIA Francesca e Federico !

S-a DESCHIS MACELLARIA Francesca e Federico , a doua locație din Arad !   NOU în Arad, în zona Micălaca, pe strada Splaiul General Gheorge Magheru, b ...

Ziridava si Centenarul - Cursa „Ziridava Road Race”

Marti, 24 Aprilie, 2018 10:13

Ziridava si Centenarul - Cursa „Ziridava Road Race”

Proiectul „Ziridava si Centenarul” are ca principal scop aducerea la cunoştinţa populaţiei în general asupra originii numelui „Ziridava”. În ciuda părerii ...

Înfiinţarea Asociaţiei de Transport Public, oportunitate pentru achiziţionarea de autobuze şi tramvaie noi

Luni, 23 Aprilie, 2018 17:55

Înfiinţarea Asociaţiei de Transport Public, oportunitate pentru achiziţionarea de autobuze şi tramvaie noi

Consiliul Judeţean şi Primăria doresc înfiinţarea unei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) de Transport Public, scopul principal fiind atragerea de fonduri pentru îmbu ...

Sâmbătă la Arad a avut loc Retroparada Primăverii, în Parcul Avram Iancu

Duminica, 22 Aprilie, 2018 21:15

Sâmbătă la Arad a avut loc Retroparada Primăverii, în Parcul Avram Iancu

ARAD. Sâmbătă începând cu ora 11:00, în piața "Avram Iancu" din Arad au fost expuse adevărate "bijuterii" pe patru roți, la Retroparada Primăverii.  Cu mic cu ...

GRAV accident de circulație pe strada Petru Rareș. O persoană a rămas încarcerată

Luni, 23 Aprilie, 2018 19:09

GRAV accident de circulație pe strada Petru Rareș. O persoană a rămas încarcerată

ARAD. Luni după-amiază în jurul orei 18:30 a avut loc un grav accident de circulație pe strada Petru Rareș, din municipiul Arad. În urma accidentului o persoană a rămas &ic ...

CCIA Arad informează societățile arădene despre expoziția China Smart Expo, ediția 2018

Marti, 24 Aprilie, 2018 09:42

CCIA Arad informează societățile arădene despre expoziția China Smart Expo, ediția 2018

CCIA Arad invită societățile arădene interesate de participarea la cea de-a 9-a ediție a China Smart Expo să transmită intențiile de participare până în data de 4 mai 2018. E ...

Retim adună gunoiul menajer la Pecica miercuri și sâmbătă

Luni, 23 Aprilie, 2018 08:19

Retim adună gunoiul menajer la Pecica miercuri și sâmbătă

Conform contractului încheiat între autoritățile locale reprezentate de ADI Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Arad, şi RETIM Ecologic Service SA, începând din ...