Reţeta săptămânii : Madleneis cu levănţică şi vanilie – de Alina Bucatoş
Reţeta săptămânii : Madleneis cu levănţică şi vanilie – de Alina Bucatoş

Reţeta săptămânii : Madleneis cu levănţică şi vanilie – de Alina Bucatoş

Duminica, 05 Martie, 2017 04:13 Alina B CULINAR Comentarii 2374 vizualizari  Recomanda pe Facebook  Recomanda pe Twitter
Alina B CULINAR Comentarii  Recomanda pe Facebook Recomanda pe Twitter
Duminica, 05 Martie, 2017 04:13 2374 vizualizari Tiparire

Am călătorit în Franţa de câteva ori, şi întotdeauna am făcut-o cu plăcere. M-am îndrăgostit profund şi irevocabil de aerul boem şi gustul irezistibil al mâncării de acolo. Reţetele franţuzeşti îmi aduc aminte mereu de atmosfera pariziană, iar atunci când mă apucă dorul de Franţa, gătesc ceva ce mă poartă cu gândul acolo.
 

Edith Piaf şi reţetele sofisticate mă fac să caloteresc în timp şi spaţiu şi să ajung cu gândul în bistro-ul meu favorit din Paris.
 

În 2012 însă, am făcut o schimbare de peisaj şi am stat o săptămână în Provence. Am fost parcă într-o altă lume. Oriunde întorceam privirea eram înconjurată de levănţică şi de oameni amabili şi sociabili care spuneau : “Bon Jour, madam” , chiar dacă atunci mă vedeau prima dată. Tot atunci am descoperit miracolul numit levănţică. Credeam că e o plantă ce se foloseşte doar la produsele cosmetice şi aromaterapie, însă am descoperit mai mult de atât. La plecare din Provence am oprit într-un mic magazin de levănţică, deoarece doream să cumpăr cât mai multe suveniruri pentru acasă. Vânzătoarea, o doamna în etatea vârstei, decupată parcă din alte vremuri şi timpuri, mi-a zâmbit şi mi-a oferit apoi un plic de levănţică muguri spunându-mi : “Gateau, madam…gateau”. Am zâmbit amabil, am spus “Merci , madam”, mi-am luat cumpărăturile şi am plecat.
 

Acasă însă, mi-am adus aminte de doamna vânzătoare şi am dorit să încerc să fac un gateau aux lavende….adică o prăjitură cu levănţică. Nu am găsit nicăieri, pe vremea aceea o reţetă care să mulţumească aşa că am improvizat, şi la final m-am trezit cu o tavă mare de madleneis cu levănţică şi vanilie.
 

 



Ingrediente :

200 grame de făină

1 plic de praf de copt

1 linguriţă şi jumătate muguri de levănţică

1 vf de cuţit de sare

2 ouă

100 grame de zahăr

50 grame de unt

1 baton de vanilie

Coaja rasă de la o portocală

 

Într-un bol amestecaţi bine toate ingrediente uscate : făina, praful de copt, sarea şi mugurii de levănţică. Sfatul meu atunci când faceţi prăjituri, este să cerneţi bine făină. În modul acesta veţi obţine o constintență mai aerată şi mai fină a produsului finit.
 

Untul moale se freacă cu zahărul până când devine spumos, şi nu se simte zahărul grunjos. Se adaugă ouăle, miezul batonului de vanilie şi coaja de portocală. Se mixează bine până când se omogenizează toate ingredientele. Amestecul uscat, se adaugă celui umed treptat şi mixând în continuu, până când încorporăm bine totul.
 

Aluatul se pune în formele de madlene şi se coace în cuptor la 180 de grade. În cazul în care nu aveţi o tavă de madlene puteţi să folosiţi o tavă de brioşe sau chiar şi o tavă de chec.
 

Prăjiturele se pudrează cu zahăr pudră.

Photo credit : Doru Gomboș și Sebastian Dehelean







 

Reţeta săptămânii : Madleneis cu levănţică şi vanilie – de Alina Bucatoş

Am călătorit în Franţa de câteva ori, şi întotdeauna am făcut-o cu plăcere. M-am îndrăgostit profund şi irevocabil de aerul boem şi gustul irezistibil al mâncării de acolo. Reţetele franţuzeşti îmi aduc aminte mereu de atmosfera pariziană, iar atunci când mă apucă dorul de Franţa, gătesc ceva ce mă poartă cu gândul acolo.
 

Edith Piaf şi reţetele sofisticate mă fac să caloteresc în timp şi spaţiu şi să ajung cu gândul în bistro-ul meu favorit din Paris.
 

În 2012 însă, am făcut o schimbare de peisaj şi am stat o săptămână în Provence. Am fost parcă într-o altă lume. Oriunde întorceam privirea eram înconjurată de levănţică şi de oameni amabili şi sociabili care spuneau : “Bon Jour, madam” , chiar dacă atunci mă vedeau prima dată. Tot atunci am descoperit miracolul numit levănţică. Credeam că e o plantă ce se foloseşte doar la produsele cosmetice şi aromaterapie, însă am descoperit mai mult de atât. La plecare din Provence am oprit într-un mic magazin de levănţică, deoarece doream să cumpăr cât mai multe suveniruri pentru acasă. Vânzătoarea, o doamna în etatea vârstei, decupată parcă din alte vremuri şi timpuri, mi-a zâmbit şi mi-a oferit apoi un plic de levănţică muguri spunându-mi : “Gateau, madam…gateau”. Am zâmbit amabil, am spus “Merci , madam”, mi-am luat cumpărăturile şi am plecat.
 

Acasă însă, mi-am adus aminte de doamna vânzătoare şi am dorit să încerc să fac un gateau aux lavende….adică o prăjitură cu levănţică. Nu am găsit nicăieri, pe vremea aceea o reţetă care să mulţumească aşa că am improvizat, şi la final m-am trezit cu o tavă mare de madleneis cu levănţică şi vanilie.
 

 



Ingrediente :

200 grame de făină

1 plic de praf de copt

1 linguriţă şi jumătate muguri de levănţică

1 vf de cuţit de sare

2 ouă

100 grame de zahăr

50 grame de unt

1 baton de vanilie

Coaja rasă de la o portocală

 

Într-un bol amestecaţi bine toate ingrediente uscate : făina, praful de copt, sarea şi mugurii de levănţică. Sfatul meu atunci când faceţi prăjituri, este să cerneţi bine făină. În modul acesta veţi obţine o constintență mai aerată şi mai fină a produsului finit.
 

Untul moale se freacă cu zahărul până când devine spumos, şi nu se simte zahărul grunjos. Se adaugă ouăle, miezul batonului de vanilie şi coaja de portocală. Se mixează bine până când se omogenizează toate ingredientele. Amestecul uscat, se adaugă celui umed treptat şi mixând în continuu, până când încorporăm bine totul.
 

Aluatul se pune în formele de madlene şi se coace în cuptor la 180 de grade. În cazul în care nu aveţi o tavă de madlene puteţi să folosiţi o tavă de brioşe sau chiar şi o tavă de chec.
 

Prăjiturele se pudrează cu zahăr pudră.

Photo credit : Doru Gomboș și Sebastian Dehelean







 

Stiri asemanatoare

ABONARE LA NEWSLETTER

Introduceti adresa dvs de email:
   

De tot râsul: parlamentarii PSD își demonstrează singuri incompetența!

Miercuri, 14 Februarie, 2018 17:13

De tot râsul: parlamentarii PSD își demonstrează singuri incompetența!

Din ciclul „dacă tăceai, filosof rămâneai“, parlamentarii PSD de Arad, s-au făcut din nou de râs în problema CET. Ei au emis o comunicare politicianistă î ...

Amendaţi de Poliţia Locală după ce au ocupat întreaga stradă

Luni, 12 Februarie, 2018 20:30

Amendaţi de Poliţia Locală după ce au ocupat întreaga stradă

Proprietarii unei societăţi comerciale din Arad au fost amendaţi de către Poliţia Locale după ce agenţii au constatat la faţa locului că firma ocupase în mod abuziv, întreaga ...

Răsturnare de situaţie în cazul UTA-ei! Florin Manea a anunţat că nu mai vrea să preia echipa!

Vineri, 16 Februarie, 2018 18:00

Răsturnare de situaţie în cazul UTA-ei! Florin Manea a anunţat că nu mai vrea să preia echipa!

Răsturnare de situaţie la UTA! Sătul de condiţiile impuse de către actuala conducere pentru preluarea clubului, Florin Manea, fiul regretatei legende rapidiste, Nae Manea a decis să rupă p ...

Valea Mureşului, din nou scena unui accident rutier. Trei persoane au rămas încarcerate într-un microbuz răsturnat

Duminica, 18 Februarie, 2018 14:08

Valea Mureşului, din nou scena unui accident rutier. Trei persoane au rămas încarcerate într-un microbuz răsturnat

Accident cumplit pe valea Mureşului,  la ieşirea din Localitatea Otvoş.  Un microbuz cu mai multe persoane care se îndrepta spre Arad în dimineaţa zilei de duminică, s- ...

Incendiu devastator la Pecica! O locuinţă în care funcţiona un BAR şi mai multe anexe au fost cuprinse de flăcări

Duminica, 18 Februarie, 2018 13:10

Incendiu devastator la Pecica! O locuinţă în care funcţiona un BAR şi mai multe anexe au fost cuprinse de flăcări

Detașamentul de Pompieri Arad s-a deplasat în localitatea Pecica pentru a interveni la un incendiu ce se manifesta la o clădire cu funcțiuni mixte, casa de locuit și BAR.   Alarm ...

Atenţie pescari! Perioada de prohibiţie pentru o specie de peşte începe peste trei zile!

Luni, 12 Februarie, 2018 10:49

Atenţie pescari! Perioada de prohibiţie pentru o specie de peşte începe peste trei zile!

Pescuitul este cu siguranţă, una dintre cele mai pătimaşe activităţi însă totuşi, o astfel de activitate atât de îndrăgită de către o mare parte dintre arădeni, se p ...

Nou sistem de colectare a deșeurilor în județul Arad

Joi, 15 Februarie, 2018 14:32

Nou sistem de colectare a deșeurilor în județul Arad

Autoritățile locale, reprezentate de ADI Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Arad, împreună cu RETIM Ecologic Service SA, vor implementa în Zona 1 Arad un nou sistem de col ...

Grădiniţa din Sântana, închisă la două zile după inaugurare. O bucată de tencuială s-a desprins de pe tavanul unei băi

Miercuri, 14 Februarie, 2018 14:00

Grădiniţa din Sântana, închisă la două zile după inaugurare. O bucată de tencuială s-a desprins de pe tavanul unei băi

Inaugurată de către autorităţile locale din Sântana, noua grădiniţă construită cu bani de la Guvern şi bugetul oraşului, a fost deja închisă, după doar două zile de func ...

Legea a fost adoptată! Ce trebuie să știi despre amenda pentru lipsa rovinietei

Miercuri, 07 Februarie, 2018 10:49

Legea a fost adoptată! Ce trebuie să știi despre amenda pentru lipsa rovinietei

Proiectul de lege care prevede că amenda contravențională pentru lipsa rovinietei se prescrie în 4 luni, față de 6 luni ca până acum. Acesta a fost votat marți de Camera D ...

S-a decis! dispare ora de vară!

Miercuri, 14 Februarie, 2018 10:42

S-a decis! dispare ora de vară!

Decizie șoc a UE. Nu vom mai avea oră de vară!     Uniunea Europeană a decis, prin majoritatea voturilor europarlamentarilor, renunțarea la ora de vară. Decizia a venit &ic ...

Mai multe locaţii destinate comercializării produselor de 1și 8 Martie

Sambata, 17 Februarie, 2018 14:34

Mai multe locaţii destinate comercializării produselor de 1și 8 Martie

Având în vedere numărul mare de cereri pentru comerţul cu produse specifice zilelor de 1 şi 8 martie,  Primăria Municipiului Arad a suplimentat locurile unde se vor putea vin ...

Numărul deceselor provocate de gripă a ajuns la cota 27. Ministrul Sănătăţii:„ Încă nu putem vorbi despre o epidemie”

Marti, 13 Februarie, 2018 18:27

Numărul deceselor provocate de gripă a ajuns la cota 27. Ministrul Sănătăţii:„ Încă nu putem vorbi despre o epidemie”

Gripa sezonieră îşi face de cap în România în timp ce Ministerul Sănătăţii se vede dezarmat în faţa epidemiei despre care jurnaliştii străini spun că a lov ...

De la 1 Martie, CFR anulează 97 de curse! Vezi care sunt acestea!

Sambata, 03 Februarie, 2018 14:53

De la 1 Martie, CFR anulează 97 de curse! Vezi care  sunt acestea!

De luna viitoare 97 de curse ale CFR din toată ţara urmează să fie rretrase din circulație, cei mai afectați de aceste schimbări utrmând să fie navetiștii care trebuie să ajungă ...

Dezastru provocat de o șoferiță din cauza vitezei! 10 maşini făcute PRAF!

Marti, 13 Februarie, 2018 09:00

Dezastru provocat de o șoferiță din cauza vitezei! 10 maşini făcute PRAF!

Un accident rutier grav cu 10 mașini implicate, s-a produs în acestă seară în zona Gării CFR.  Evenimentul a fost provocat de o şoferiţă, in vârstă de 37 de ani, ca ...

Primăvara începe cu „Săptămână a comediei” pe scena Teatrului Clasic Ioan Slavici

Miercuri, 14 Februarie, 2018 10:48

Primăvara începe cu „Săptămână a comediei” pe scena Teatrului Clasic Ioan Slavici

Nimic mai bun pentru un început de primăvară decât o săptămână de... zâmbete. De bucurie. De hohote de râs. Nimic mai bun decât o săptămână de sp ...

Se apropie a patra ediție a târgului ARpicultura!

Vineri, 16 Februarie, 2018 12:26

Se apropie a patra ediție a târgului ARpicultura!

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad organizează în acest an a patra ediţie a evenimentuliu ARpicultura, care are loc în perioada 24-25 februarie 2018, la complex ...