Am stat de vorbă cu Dorian Cosma, cel care alături de soţia lui, Maura şi de trupa X-Style Kids, ne-a ţinut pe noi arădenii cu sufletul la gură timp de mai multe săptămâni, pe parcursul competiţiei Next Star de la Antena 1, şi cel care la sfârţitul acestei competiţii, ne-a făcut să ne simţim încă o dată mândri că suntem arădeni.
Am vrut să stăm de vorbă cu el, pentru ca arădenii, şi nu numai, prin intermediul nostru, să intre în culisele succesului acestei trupe, care are mult mai multe performanţe decât cea de la Next Star, dar de care lumea a auzit mai puţin.
Ghidul Arădean: Ştim că eşti absolvent de drept, de unde şi de când pasiunea pentru dans?
Dorian Cosma: Într-adevăr, absolvent de drept , cu un master în management financiar contabil şi juridic al firmei şi cu o pasiune intensă pentru dans.
Pasiunea vine din familie. Provin dintr-o familie în care viaţa cultural artistică are o pondere importantă , tatăl meu fiind şi acum implicat în cultura ,este director al Centrului Cultural Municipal “George Coşbuc” din Bistriţa şi totodată preşedinte al Federaţiei Mondiale de Folclor (IGF). Mama mea de asemenea, a făcut dansuri populare şi aşa am fost crescut şi eu alături de sora mea. Dragostea mea pentru scenă aşa a şi început, cu dansurile populare româneşti de pe Valea Somesului. Încă de la vârsta de 7 ani am dansat în cadrul ansamblului folcloric “Balada” din Bistriţa şi am făcut-o până la mutarea mea definitivă în Arad. La vârsta de 15 ani am început cu dansul modern , tot în Bistriţa, la ansamblul de dans modern “Sincron” şi de atunci a început “microbul” să se dezvolte tot mai mult .
G.A.: Când a luat naştere Dom Art şi care a fost ideea de la care ai plecat?
D.C.: Doma Art a luat naştere în octombrie 2007 şi a venit ca o continuare a activităţii începută în 1999 cu trupa X-Style. Ideea a fost de a înfiinţa un ansamblu studenţesc şi asta am reuşit să fac alături de Maura (care între timp a devenit soţia mea) . Amândoi am avut ambiţia şi “nebunia” de a lua de la zero tineri studenţi arădeni şi să construim ceva complet nou pentru Arad. În 2000 am şi reuşit să fim prezenţi la primele festivaluri – concursur naţionale. Au urmat ani de muncă, generaţii de dansatori , compeţii naţionale şi internaţionale, spectacole, colaborări, evenimente etc. În 2007 am pus bazele Asociaţie Doma Art Style tocmai pentru a ne dezvolta şi a promova dansul indiferent de vârstă şi gen.
Dorian & Maura
G.A.: Când s-a născut trupa-X-Style Kids ?
D.C.: Trupa X-Style Kids s-a născut în 2010 , când am făcut şi primele cursuri pentru copii cu vârste între 5 şi 10 ani.
G.A.: Ce vârste au copiii din trupă?
D.C.: Între 8 şi 13 ani.
G.A.: De câte ori pe săptămână vă antrenaţi? Câte ore? Aveţi un spaţiu adecvat?
D.C.: În mod normal 2 antrenamente a câte 2 ore pe săptămână, dar înainte de competiţii o facem mai des uneori şi zilnic. Din păcate spaţiul nu este unul aşa cum ne-am dorii dar ne bucurăm că reuşim să ne facem treaba. De-a lungul celor 17 ani de activitate ne-am antrenat începând de la sufrageria proprie , săli de clasă până la spaţii în aer liber, deci nu ne lăsăm .
Poză de la antrenament
G.A.: Ştim că performanţele voatre au depăşit graniţele ţării, în vara lui 2016 aţi trecut oceanul, ne vorbeşti despre experienţa din Las Vegas?
D.C.: Performanţele noastre au depăşit graniţele încă din 2012 când am luat medalie de argint la Dance World Cup în Austria la Vilach. A urmat Croaţia în 2014 cu un loc 1 la Dance Star World Masters şi un loc 3 în Dance Star Night (un show televizat în Croaţia unde sunt alese 20 de momente din aproximativ 800) . În 2015 am fost pentru prima dată în SUA în San Diego la finala mondială Hip Hop Internaţional. În 2016 am repetat performanţa în Croaţia , la Porec, la Dance Star World Masters şi într-adevăr Las Vegas finală Hip Hop Internaţional.
Experienţa Las Vegas, fără nici un dubiu, cea mai frumoasă din întreaga noastră activitate. Atât eu cât şi Maura suntem persoane ambiţioase şi faptul că am ajuns să concurăm, cu dansatorii noştri, la cel mai înalt nivel al dansului hip hop, nu poate fi decât o răsplată a muncii noastre. Momentul în care am aflat rezultatele şi ne-am văzut calificaţi în semifinale a fost ceva ce greu se poate explica……Pentru prima dată, după 7 ani, România a ajuns într-o semifinală mondială la acest nivel şi cu mândrie şi satisfacţie o spun că reuşita aparţine trupei X-Style Kids. Însă trebuie să ştiţi că în spatele dansatorilor se afla o echipă formată din părinţi şi sponsori . Am mai spus-o şi o spun ori de câte ori am ocazia : fără una din aceste componente nu am fi putut realiza nimic.
Las Vegas finală Hip Hop Internaţional
G.A.: Care a fost primul premiu important câştigat?
D.C.: Primul premiu important a fost cel câştigat în 2001 la Festivalul Naţional Studenţesc de Dans , la Cluj - Napoca.
G.A.: Care a fost cel mai important premiu câştigat?
D.C.: Este o întrebare dificilă, pentru că fiecare premiu aparţine unei anumite etape din dezvoltarea noastră artistică. Importante sunt absolut toate şi o spun fără exagerare, asta şi pentru că în cadrul echipei noastre mereu acordăm seriozitate oricărei competiţii şi ştim ce se ascunde în spatele unei diplome, cupe sau medalii.
Dar dacă tot trebuie să fac un clasament, aş spune că, cel mai important este premiul 1 câştigat în 2015 la Hip Hop Internaţional România, la Oradea. A fost pentru prima dată când am simţit că America este aproape şi am început să visez că ochii deschişi.
Nu pot omite nici reuşită de la show-ul de televiziune Next Star.
G.A.: Pentru că ai adus vorba de Next Star, spune-ne ce aţi simţit în acele momente pe scenă Mega Show-ului Next Star, atât pe durata concursului dar mai ales când aţi fost declaraţi câştigători.
D.C.: Next Star este o experienţă aparte. În mod cert, este experienţa care ne-a adus cel mai mare aport de imagine. Am reuşit să intrăm în casele multor oameni şi recunoaştem că ne doream ca perfomanţele noastre să fie cunoscute şi de persoane care nu sunt în branşa. Televiziunea are rolul ei şi am simţit şi noi asta. Emoţia a fost inevitabilă în momentele în care copiii au evoluat. Eu şi Maura am fost foarte concentraţi pe evoluţia dansatorilor, ne rugam să nu greşească, să aibă siguranţă în mişcare atitudine, forţa, energie,sincron…..era o furtună de gânduri în mintea noastră.
Când am fost desemnaţi câştigători am simţit o descătuşare, o relaxare , o împlinire . E un sentiment atât de satisfacţie cât şi de aspiraţie, credem că putem şi vrem să facem mai mult .
Nex Star
G.A.: Este greu ceea ce faceţi pentru aceşti copii talentaţi?
D.C.: Nu pot să zic că este uşor. Greul îl simţim când intervin momentele prezente în orice domeniu de activitate: stresul , oboseală fizică şi psihică , problemele organizatorice, financiare ( nu e uşor să atragi sponsori pentru dans) , uneori mai apar şi blocajele ( aici mă refer în special la partea de concepţie a unei coregrafii) dar le depăşim şi ne revigorăm datorită pasiunii, cred.
Foarte important de ştiut că talentul acestor copii este susţinut de o muncă care , eu personal cred că , depăşeşte procentul de talent. Spun asta pentru că la un nivel înalt de performanţă, fără muncă ,talentul nu asigura reuşita. Dansatorii noştrii au înţeles asta şi de aici seriozitatea şi maturitatea cu care tratează dansul.
G.A.: Recent aţi câştigat un alt concurs, ne poţi povesti despre ultima performanţă?
D.C.: Exact. Încă un motiv de revigorare. E vorba de Nymphea Dance 2016 , o competiţie ajunsă la a 14-a ediţie, desfăşurată la Oradea, în 28 şi 29 octombrie. Am reuşit să câştigăm :
- locul 1 la categoria “Street-dance sub 14 ani” cu cei mai tineri dansatori ai noştri X-Style Mini Kids (membri trupei au între 6 şi 11 ani) , aflaţi la prima reuşită de acest gen.
- locul 1 la categoria “Street – dance Mega Show” cu X-Style , într-o componenţă lărgită de 25 de dansatori.
- locul 1” la solo freestyle sub 14 “ obţinut de Tudor Petruţiu
- locul 2 la categoria “Battle Crew vs Crew Break” , X-Style Kids.
La toate acestea se adaugă şi premiul special “Gabi Chevari” (iniţiatorul acestui festival) pentru prestaţia deosebită în cadrul festivalului.
Nymphea Dance 2016 - Oradea
G.A.: Ce planuri de viitor aveţi?
D.C.: În viitorul apropiat , ne aşteaptă finală emisiuni Next Star, unde vor fi prezenţi toţi câştigătorii ediţiilor din acest sezon. Ne propune să oferim spectatorilor un moment coregrafic remarcabil. Normal că ne dorim să câştigăm şi facem tot ce ţine de noi, dar pe de altă parte realizăm că avem o competiţie puternică cu talente deosebite.
Alte planuri ar fi, să reuşim să ajungem cât mai sus din punct de vedere artistic, să continuăm participarea la competiţii naţionale, internaţionale şi să reprezentăm cu succes Aradul şi România. Recunosc că visez la o finală mondială . Speram să avem alături persoane care să ne susţină şi să aprecieze realizările echipei noastre. Să vorbească faptele despre noi.
G.A.: Mulţumim Dorian pentru timpul acordat, vă dorim succes pe mai departe, în special în finala Next Star, şi vă dorim ca visul unei finale mondiale să vi se implinească!
Am stat de vorbă cu Dorian Cosma, cel care alături de soţia lui, Maura şi de trupa X-Style Kids, ne-a ţinut pe noi arădenii cu sufletul la gură timp de mai multe săptămâni, pe parcursul competiţiei Next Star de la Antena 1, şi cel care la sfârţitul acestei competiţii, ne-a făcut să ne simţim încă o dată mândri că suntem arădeni.
Am vrut să stăm de vorbă cu el, pentru ca arădenii, şi nu numai, prin intermediul nostru, să intre în culisele succesului acestei trupe, care are mult mai multe performanţe decât cea de la Next Star, dar de care lumea a auzit mai puţin.
Ghidul Arădean: Ştim că eşti absolvent de drept, de unde şi de când pasiunea pentru dans?
Dorian Cosma: Într-adevăr, absolvent de drept , cu un master în management financiar contabil şi juridic al firmei şi cu o pasiune intensă pentru dans.
Pasiunea vine din familie. Provin dintr-o familie în care viaţa cultural artistică are o pondere importantă , tatăl meu fiind şi acum implicat în cultura ,este director al Centrului Cultural Municipal “George Coşbuc” din Bistriţa şi totodată preşedinte al Federaţiei Mondiale de Folclor (IGF). Mama mea de asemenea, a făcut dansuri populare şi aşa am fost crescut şi eu alături de sora mea. Dragostea mea pentru scenă aşa a şi început, cu dansurile populare româneşti de pe Valea Somesului. Încă de la vârsta de 7 ani am dansat în cadrul ansamblului folcloric “Balada” din Bistriţa şi am făcut-o până la mutarea mea definitivă în Arad. La vârsta de 15 ani am început cu dansul modern , tot în Bistriţa, la ansamblul de dans modern “Sincron” şi de atunci a început “microbul” să se dezvolte tot mai mult .
G.A.: Când a luat naştere Dom Art şi care a fost ideea de la care ai plecat?
D.C.: Doma Art a luat naştere în octombrie 2007 şi a venit ca o continuare a activităţii începută în 1999 cu trupa X-Style. Ideea a fost de a înfiinţa un ansamblu studenţesc şi asta am reuşit să fac alături de Maura (care între timp a devenit soţia mea) . Amândoi am avut ambiţia şi “nebunia” de a lua de la zero tineri studenţi arădeni şi să construim ceva complet nou pentru Arad. În 2000 am şi reuşit să fim prezenţi la primele festivaluri – concursur naţionale. Au urmat ani de muncă, generaţii de dansatori , compeţii naţionale şi internaţionale, spectacole, colaborări, evenimente etc. În 2007 am pus bazele Asociaţie Doma Art Style tocmai pentru a ne dezvolta şi a promova dansul indiferent de vârstă şi gen.
Dorian & Maura
G.A.: Când s-a născut trupa-X-Style Kids ?
D.C.: Trupa X-Style Kids s-a născut în 2010 , când am făcut şi primele cursuri pentru copii cu vârste între 5 şi 10 ani.
G.A.: Ce vârste au copiii din trupă?
D.C.: Între 8 şi 13 ani.
G.A.: De câte ori pe săptămână vă antrenaţi? Câte ore? Aveţi un spaţiu adecvat?
D.C.: În mod normal 2 antrenamente a câte 2 ore pe săptămână, dar înainte de competiţii o facem mai des uneori şi zilnic. Din păcate spaţiul nu este unul aşa cum ne-am dorii dar ne bucurăm că reuşim să ne facem treaba. De-a lungul celor 17 ani de activitate ne-am antrenat începând de la sufrageria proprie , săli de clasă până la spaţii în aer liber, deci nu ne lăsăm .
Poză de la antrenament
G.A.: Ştim că performanţele voatre au depăşit graniţele ţării, în vara lui 2016 aţi trecut oceanul, ne vorbeşti despre experienţa din Las Vegas?
D.C.: Performanţele noastre au depăşit graniţele încă din 2012 când am luat medalie de argint la Dance World Cup în Austria la Vilach. A urmat Croaţia în 2014 cu un loc 1 la Dance Star World Masters şi un loc 3 în Dance Star Night (un show televizat în Croaţia unde sunt alese 20 de momente din aproximativ 800) . În 2015 am fost pentru prima dată în SUA în San Diego la finala mondială Hip Hop Internaţional. În 2016 am repetat performanţa în Croaţia , la Porec, la Dance Star World Masters şi într-adevăr Las Vegas finală Hip Hop Internaţional.
Experienţa Las Vegas, fără nici un dubiu, cea mai frumoasă din întreaga noastră activitate. Atât eu cât şi Maura suntem persoane ambiţioase şi faptul că am ajuns să concurăm, cu dansatorii noştri, la cel mai înalt nivel al dansului hip hop, nu poate fi decât o răsplată a muncii noastre. Momentul în care am aflat rezultatele şi ne-am văzut calificaţi în semifinale a fost ceva ce greu se poate explica……Pentru prima dată, după 7 ani, România a ajuns într-o semifinală mondială la acest nivel şi cu mândrie şi satisfacţie o spun că reuşita aparţine trupei X-Style Kids. Însă trebuie să ştiţi că în spatele dansatorilor se afla o echipă formată din părinţi şi sponsori . Am mai spus-o şi o spun ori de câte ori am ocazia : fără una din aceste componente nu am fi putut realiza nimic.
Las Vegas finală Hip Hop Internaţional
G.A.: Care a fost primul premiu important câştigat?
D.C.: Primul premiu important a fost cel câştigat în 2001 la Festivalul Naţional Studenţesc de Dans , la Cluj - Napoca.
G.A.: Care a fost cel mai important premiu câştigat?
D.C.: Este o întrebare dificilă, pentru că fiecare premiu aparţine unei anumite etape din dezvoltarea noastră artistică. Importante sunt absolut toate şi o spun fără exagerare, asta şi pentru că în cadrul echipei noastre mereu acordăm seriozitate oricărei competiţii şi ştim ce se ascunde în spatele unei diplome, cupe sau medalii.
Dar dacă tot trebuie să fac un clasament, aş spune că, cel mai important este premiul 1 câştigat în 2015 la Hip Hop Internaţional România, la Oradea. A fost pentru prima dată când am simţit că America este aproape şi am început să visez că ochii deschişi.
Nu pot omite nici reuşită de la show-ul de televiziune Next Star.
G.A.: Pentru că ai adus vorba de Next Star, spune-ne ce aţi simţit în acele momente pe scenă Mega Show-ului Next Star, atât pe durata concursului dar mai ales când aţi fost declaraţi câştigători.
D.C.: Next Star este o experienţă aparte. În mod cert, este experienţa care ne-a adus cel mai mare aport de imagine. Am reuşit să intrăm în casele multor oameni şi recunoaştem că ne doream ca perfomanţele noastre să fie cunoscute şi de persoane care nu sunt în branşa. Televiziunea are rolul ei şi am simţit şi noi asta. Emoţia a fost inevitabilă în momentele în care copiii au evoluat. Eu şi Maura am fost foarte concentraţi pe evoluţia dansatorilor, ne rugam să nu greşească, să aibă siguranţă în mişcare atitudine, forţa, energie,sincron…..era o furtună de gânduri în mintea noastră.
Când am fost desemnaţi câştigători am simţit o descătuşare, o relaxare , o împlinire . E un sentiment atât de satisfacţie cât şi de aspiraţie, credem că putem şi vrem să facem mai mult .
Nex Star
G.A.: Este greu ceea ce faceţi pentru aceşti copii talentaţi?
D.C.: Nu pot să zic că este uşor. Greul îl simţim când intervin momentele prezente în orice domeniu de activitate: stresul , oboseală fizică şi psihică , problemele organizatorice, financiare ( nu e uşor să atragi sponsori pentru dans) , uneori mai apar şi blocajele ( aici mă refer în special la partea de concepţie a unei coregrafii) dar le depăşim şi ne revigorăm datorită pasiunii, cred.
Foarte important de ştiut că talentul acestor copii este susţinut de o muncă care , eu personal cred că , depăşeşte procentul de talent. Spun asta pentru că la un nivel înalt de performanţă, fără muncă ,talentul nu asigura reuşita. Dansatorii noştrii au înţeles asta şi de aici seriozitatea şi maturitatea cu care tratează dansul.
G.A.: Recent aţi câştigat un alt concurs, ne poţi povesti despre ultima performanţă?
D.C.: Exact. Încă un motiv de revigorare. E vorba de Nymphea Dance 2016 , o competiţie ajunsă la a 14-a ediţie, desfăşurată la Oradea, în 28 şi 29 octombrie. Am reuşit să câştigăm :
- locul 1 la categoria “Street-dance sub 14 ani” cu cei mai tineri dansatori ai noştri X-Style Mini Kids (membri trupei au între 6 şi 11 ani) , aflaţi la prima reuşită de acest gen.
- locul 1 la categoria “Street – dance Mega Show” cu X-Style , într-o componenţă lărgită de 25 de dansatori.
- locul 1” la solo freestyle sub 14 “ obţinut de Tudor Petruţiu
- locul 2 la categoria “Battle Crew vs Crew Break” , X-Style Kids.
La toate acestea se adaugă şi premiul special “Gabi Chevari” (iniţiatorul acestui festival) pentru prestaţia deosebită în cadrul festivalului.
Nymphea Dance 2016 - Oradea
G.A.: Ce planuri de viitor aveţi?
D.C.: În viitorul apropiat , ne aşteaptă finală emisiuni Next Star, unde vor fi prezenţi toţi câştigătorii ediţiilor din acest sezon. Ne propune să oferim spectatorilor un moment coregrafic remarcabil. Normal că ne dorim să câştigăm şi facem tot ce ţine de noi, dar pe de altă parte realizăm că avem o competiţie puternică cu talente deosebite.
Alte planuri ar fi, să reuşim să ajungem cât mai sus din punct de vedere artistic, să continuăm participarea la competiţii naţionale, internaţionale şi să reprezentăm cu succes Aradul şi România. Recunosc că visez la o finală mondială . Speram să avem alături persoane care să ne susţină şi să aprecieze realizările echipei noastre. Să vorbească faptele despre noi.
G.A.: Mulţumim Dorian pentru timpul acordat, vă dorim succes pe mai departe, în special în finala Next Star, şi vă dorim ca visul unei finale mondiale să vi se implinească!