Un Medalion Beethoven de excepție, joi seara, sub bagheta lui Cezar-Mihail Verlan
Un Medalion Beethoven de excepție, joi seara, sub bagheta lui Cezar-Mihail Verlan

Un Medalion Beethoven de excepție, joi seara, sub bagheta lui Cezar-Mihail Verlan

Marti, 23 Februarie, 2016 16:50 Redactia LOCALE Comentarii 1357 vizualizari  Recomanda pe Facebook  Recomanda pe Twitter
Redactia LOCALE Comentarii  Recomanda pe Facebook Recomanda pe Twitter
Marti, 23 Februarie, 2016 16:50 1357 vizualizari Tiparire

   Lista muzicienilor aflaţi în premieră la Arad se îmbogăţeste în ultima săptămână a lunii februarie, dirijorul Cezar Verlan propunând pentru concertul de  Joi, 25 februarie de la ora 19.00, din sala Cercului Militar de pe B-dul Decebal nr.19, un program integral Ludwig van Beethoven.

   “Despre creația lui Ludwig van Beethoven se poate scrie mult, se poate citi enorm. Dar, pentru un public îndrăgostit de geniul Titanului de la Bonn, un concert dedicat exclusiv creațiilor sale reprezintă cel mai frumos și mai încântător popas într-o lume în care Creația a atins cotele magice ale perfecțiunii.” – dr. Alin Văcean, manager al Filarmonicii de Stat Arad.

   De la sensibilul şi emoţionalul Robert Schumann, ale cărui creaţii au acoperit spaţiul concertistic al recent încheiatei săptămâni, auditorii se regăsesc acum în sonorităţile robuste beethoveniene, într-o lume regeneratoare, care a revitalizat un întreg secol de muzică. Uvertura Coriolan op. 62, realizată în 1807 ca introducere muzicală la o piesă de scenă bazată pe Viaţa oamenilor iluştri greci şi romani de  Plutarh şi Simfonia I în do major  op.21, partitură de hotar a anului 1800, care relevă prin particularităţile ei geniul beethovenian pregătit pentru afirmare, sunt asociate în prima parte a medalionului propus de tânărul invitat. Complementar acestora, Triplul concert pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră  în do major op.56, îmbinarea perfectă dintre principiul cameral, expus cu generozitate în producţiile vieneze ale momentului şi planurile de construcţie ale clasicului concert cu solist, extinse în cazul de faţă la mai mulţi parteneri, împlineşte tabloul începutului de secol XIX. Partitură unică în repertoriul concertistic mondial “Triplul” beethovenian revine  pe lista de audiţii a actualei stagiuni, în interpretarea  violonistului Lucian Petrilă, a violoncelistului Darius Tereu şi a pianistului Sorin Petrescu.

 

   Portret – Cezar Mihail Verlan

   Cezar-Mihail Verlan este absolvent al Universităţii de Vest din Timişoara, Facultatea de Muzică şi Teatru, specializările Pedagogie muzicală şi Stilistică interpretativă (Dirijat cor – clasa Maestrului Diodor Nicoară) şi al Academiei de Arte George Enescu din Iaşi, specializarea Dirijat orchestră (clasa Maestrului Dumitru Goia). Este membru fondator şi dirijor al corului de cameră Cantemus şi al orchestrei de cameră Intermezzo, formaţii alcătuite din studenţi şi profesori ai Universităţii de Vest din Timişoara. A urmat cursuri de perfecţionarea în arta dirijatului cu David Crescenzi, Dumitru Goia, Petre Sbârcea, Gergely Kaposi, Diodor Nicoară, Nicolae Gîscă. Între anii 2008-2015 a fost asistent universitar la Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Muzică şi Teatru la disciplinele Ansamblu coral şi Dirijat coral. În prezent, începând cu luna ianuarie 2016, în urma unei preselecţii naţionale, este dirijor asistent al Corului Naţional de Cameră Madrigal – Marin Constantin. A colaborat cu muzicieni de renume internaţional precum Aura Twarowska, Sorin Petrescu, Daniel Kientzy. Abordează un repertoriu vast, de la muzica veche la cea contemporană.

 

   Portret – Sorin Petrescu

   Născut la Timişoara în anul 1959, pianistul SORIN PETRESCU şi-a început studiile muzicale la Liceul de Muzică Ion Vidu din oraşul natal, continuându-le apoi la Conservatorul Ciprian Porumbescu (azi Universitatea de Muzică) din Bucureşti la clasa profesorului Constantin Ionescu Vovu.În anii 1980 şi 1981, a participat la cursurile de vară ale Seminarului internaţional de la Weimar, la clasa de măiestrie a pianistului Rudolf Kehrer.Din anul 1982, Sorin Petrescu este pianist (în prezent solist concertist) al Filarmonicii Banatul, desfăşurând o bogată activitate solistică. Este membru al Trio-ului Contraste, fiind un promotor al muzicii contemporane.Sorin Petrescu a fost distins cu premiul I la concursurile naţionale ale muzicienilor profesionişti în 1983, 1985, 1987, 1989, cu Premiul Revistei Astra din Braşov (1988), Premiul Criticilor Muzicali (1989), Premiul Uniunii Compozitorilor din România. Este de asemenea laureat al Concursului Internaţional de pian de la Mazara-Italia (Premiul II).Sorin Petrescu a participat în cadrul mai multor festivaluri muzicale precum: Festivalul George Enescu (1988, 1991, 2007), Festivalul internaţional de la Varna (Bulgaria), Festivalul pentru Europa de Răsărit de la Bergen (Norvegia), Festivalurile de muzică contemporană de la Darmstadt (Germania), Bogota (Columbia), East-West Festival – Amsterdam (Olanda), The New Music Festival – Huddersfield (Marea Britanie), Musicorama (Hong Kong). A concertat şi în China, Polonia, Ungaria, fosta U.R.S.S., Germania, Olanda, Franţa, Elveţia, Taiwan, Anglia, Suedia, Norvegia, Danemarca, Puerto Rico.A efectuat înregistrări la radio, televiziune şi la Casele de discuri Electrecord, Gutingi, Cavalli, Altri Suoni.Sorin Petrescu este doctor în muzicologie.
 

   Portret – Lucian Petrilă

   Lucian Petrilă a început studiul instrumentului la Arad şi a absolvit Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, fiind licenţiat în interpretare instrumentală la clasa prof.dr. Graţiela Negruţiu.
A debutat ca solist în anul 1996, cu Concertul pentru vioară şi orchestră de Johannes Brahms, acompaniat de orchestra Filarmonicii “Banatul”, în acelaşi an devenind membru al ansamblului simfonic. Urmează cursurile de măiestrie artistică cu Jaques Saint Yves (1996) şi Jean Francois Antoniolli (1998 şi 2000), iar în cadrul "Seminarului Mozart" din 1998, cântă sub bagheta maestrului Antoniolli partitura de violă solo a Simfoniei concertante, alături de Gabriela Petrilă, performanţă repetată şi sub bagheta lui Cristian Florea în 2010.
Colaborările cu Trio “Contraste”  îi lărgesc orizontul interpretativ prin incursiuni în repertoriul valoros al compozitorilor contemporani, Sorin Petrescu fiind cel care îl călăuzeşte şi îi educă gustul propunând interpretarea unor lucrări originale, de la sonate pentru vioară solo (Horst Lohse, Remus Georgescu) la opera lui Aurel Stroe (Orestia) şi până la muzica interactivă a spectacolului de teatru "Şapte prinţese" (Copenhaga 2003), etc.
Strânsa colaborare dintre cei doi vine confirmată de munca din studio, cele două CD-uri înregistrate stând la baza a trei turnee în America, Puerto Rico (2004, 2005, 2007). În San Juan onorează invitaţia Conservatorului de a preda cursuri de măiestrie şi susţine serii de mai multe concerte în cadrul “InterAmerican University of Puerto Rico”.
Continuă să cânte împreună pe scenele din ţară (Timişoara, Lugoj, Arad, Buşteni, Târgovişte,etc.) şi în turneele mai recente din Germania (Bamberg, Bayreuth, Mannheim, etc)
 

   Portret – Darius Tereu

   Darius Tereu s-a născut la Timişoara în anul 1985 într-o familie de muzicieni. A început studiul violoncelului la vârsta de 10 ani la Liceul de muzică "Ion Vidu" din Timişoara sub îndrumarea profesorului Czuczu Erwin, urmând să absolve Liceul de muzică "George Enescu" din Bucureşti la clasa prof. Anca Vartolomei. Şi-a aprofundat studiile în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti la clasa maestrului Marin Cazacu continuând masteratul la facultatea ZHDK din Zürich, Elveţia cu profesorul Orfeo Mandozzi. A luat parte la o serie de clase de măiestrie susţinute de Franz Helmerson, Lynn Harrell, Stefan Kropfitsch, Claudius Herrmann, Martin Zeller. Este laureat al mai multor concursuri naţionale şi internaţionale. A susţinut numeroase recitaluri şi concerte atât ca solist cât şi ca membru al unor formaţii camerale în ţară şi în străinătate (Ungaria, Bulgaria, Germania, Polonia, Austria, Anglia, Scoţia, Franţa  etc.). În prezent îşi desfăşoară activitatea în cadrul Filarmonicii "Banatul" din Timişoara ca şef de partidă - violoncel, predând în paralel şi la Universitatea de Vest din Timişoara. 
Un Medalion Beethoven de excepție, joi seara, sub bagheta lui Cezar-Mihail Verlan

   Lista muzicienilor aflaţi în premieră la Arad se îmbogăţeste în ultima săptămână a lunii februarie, dirijorul Cezar Verlan propunând pentru concertul de  Joi, 25 februarie de la ora 19.00, din sala Cercului Militar de pe B-dul Decebal nr.19, un program integral Ludwig van Beethoven.

   “Despre creația lui Ludwig van Beethoven se poate scrie mult, se poate citi enorm. Dar, pentru un public îndrăgostit de geniul Titanului de la Bonn, un concert dedicat exclusiv creațiilor sale reprezintă cel mai frumos și mai încântător popas într-o lume în care Creația a atins cotele magice ale perfecțiunii.” – dr. Alin Văcean, manager al Filarmonicii de Stat Arad.

   De la sensibilul şi emoţionalul Robert Schumann, ale cărui creaţii au acoperit spaţiul concertistic al recent încheiatei săptămâni, auditorii se regăsesc acum în sonorităţile robuste beethoveniene, într-o lume regeneratoare, care a revitalizat un întreg secol de muzică. Uvertura Coriolan op. 62, realizată în 1807 ca introducere muzicală la o piesă de scenă bazată pe Viaţa oamenilor iluştri greci şi romani de  Plutarh şi Simfonia I în do major  op.21, partitură de hotar a anului 1800, care relevă prin particularităţile ei geniul beethovenian pregătit pentru afirmare, sunt asociate în prima parte a medalionului propus de tânărul invitat. Complementar acestora, Triplul concert pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră  în do major op.56, îmbinarea perfectă dintre principiul cameral, expus cu generozitate în producţiile vieneze ale momentului şi planurile de construcţie ale clasicului concert cu solist, extinse în cazul de faţă la mai mulţi parteneri, împlineşte tabloul începutului de secol XIX. Partitură unică în repertoriul concertistic mondial “Triplul” beethovenian revine  pe lista de audiţii a actualei stagiuni, în interpretarea  violonistului Lucian Petrilă, a violoncelistului Darius Tereu şi a pianistului Sorin Petrescu.

 

   Portret – Cezar Mihail Verlan

   Cezar-Mihail Verlan este absolvent al Universităţii de Vest din Timişoara, Facultatea de Muzică şi Teatru, specializările Pedagogie muzicală şi Stilistică interpretativă (Dirijat cor – clasa Maestrului Diodor Nicoară) şi al Academiei de Arte George Enescu din Iaşi, specializarea Dirijat orchestră (clasa Maestrului Dumitru Goia). Este membru fondator şi dirijor al corului de cameră Cantemus şi al orchestrei de cameră Intermezzo, formaţii alcătuite din studenţi şi profesori ai Universităţii de Vest din Timişoara. A urmat cursuri de perfecţionarea în arta dirijatului cu David Crescenzi, Dumitru Goia, Petre Sbârcea, Gergely Kaposi, Diodor Nicoară, Nicolae Gîscă. Între anii 2008-2015 a fost asistent universitar la Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Muzică şi Teatru la disciplinele Ansamblu coral şi Dirijat coral. În prezent, începând cu luna ianuarie 2016, în urma unei preselecţii naţionale, este dirijor asistent al Corului Naţional de Cameră Madrigal – Marin Constantin. A colaborat cu muzicieni de renume internaţional precum Aura Twarowska, Sorin Petrescu, Daniel Kientzy. Abordează un repertoriu vast, de la muzica veche la cea contemporană.

 

   Portret – Sorin Petrescu

   Născut la Timişoara în anul 1959, pianistul SORIN PETRESCU şi-a început studiile muzicale la Liceul de Muzică Ion Vidu din oraşul natal, continuându-le apoi la Conservatorul Ciprian Porumbescu (azi Universitatea de Muzică) din Bucureşti la clasa profesorului Constantin Ionescu Vovu.În anii 1980 şi 1981, a participat la cursurile de vară ale Seminarului internaţional de la Weimar, la clasa de măiestrie a pianistului Rudolf Kehrer.Din anul 1982, Sorin Petrescu este pianist (în prezent solist concertist) al Filarmonicii Banatul, desfăşurând o bogată activitate solistică. Este membru al Trio-ului Contraste, fiind un promotor al muzicii contemporane.Sorin Petrescu a fost distins cu premiul I la concursurile naţionale ale muzicienilor profesionişti în 1983, 1985, 1987, 1989, cu Premiul Revistei Astra din Braşov (1988), Premiul Criticilor Muzicali (1989), Premiul Uniunii Compozitorilor din România. Este de asemenea laureat al Concursului Internaţional de pian de la Mazara-Italia (Premiul II).Sorin Petrescu a participat în cadrul mai multor festivaluri muzicale precum: Festivalul George Enescu (1988, 1991, 2007), Festivalul internaţional de la Varna (Bulgaria), Festivalul pentru Europa de Răsărit de la Bergen (Norvegia), Festivalurile de muzică contemporană de la Darmstadt (Germania), Bogota (Columbia), East-West Festival – Amsterdam (Olanda), The New Music Festival – Huddersfield (Marea Britanie), Musicorama (Hong Kong). A concertat şi în China, Polonia, Ungaria, fosta U.R.S.S., Germania, Olanda, Franţa, Elveţia, Taiwan, Anglia, Suedia, Norvegia, Danemarca, Puerto Rico.A efectuat înregistrări la radio, televiziune şi la Casele de discuri Electrecord, Gutingi, Cavalli, Altri Suoni.Sorin Petrescu este doctor în muzicologie.
 

   Portret – Lucian Petrilă

   Lucian Petrilă a început studiul instrumentului la Arad şi a absolvit Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, fiind licenţiat în interpretare instrumentală la clasa prof.dr. Graţiela Negruţiu.
A debutat ca solist în anul 1996, cu Concertul pentru vioară şi orchestră de Johannes Brahms, acompaniat de orchestra Filarmonicii “Banatul”, în acelaşi an devenind membru al ansamblului simfonic. Urmează cursurile de măiestrie artistică cu Jaques Saint Yves (1996) şi Jean Francois Antoniolli (1998 şi 2000), iar în cadrul "Seminarului Mozart" din 1998, cântă sub bagheta maestrului Antoniolli partitura de violă solo a Simfoniei concertante, alături de Gabriela Petrilă, performanţă repetată şi sub bagheta lui Cristian Florea în 2010.
Colaborările cu Trio “Contraste”  îi lărgesc orizontul interpretativ prin incursiuni în repertoriul valoros al compozitorilor contemporani, Sorin Petrescu fiind cel care îl călăuzeşte şi îi educă gustul propunând interpretarea unor lucrări originale, de la sonate pentru vioară solo (Horst Lohse, Remus Georgescu) la opera lui Aurel Stroe (Orestia) şi până la muzica interactivă a spectacolului de teatru "Şapte prinţese" (Copenhaga 2003), etc.
Strânsa colaborare dintre cei doi vine confirmată de munca din studio, cele două CD-uri înregistrate stând la baza a trei turnee în America, Puerto Rico (2004, 2005, 2007). În San Juan onorează invitaţia Conservatorului de a preda cursuri de măiestrie şi susţine serii de mai multe concerte în cadrul “InterAmerican University of Puerto Rico”.
Continuă să cânte împreună pe scenele din ţară (Timişoara, Lugoj, Arad, Buşteni, Târgovişte,etc.) şi în turneele mai recente din Germania (Bamberg, Bayreuth, Mannheim, etc)
 

   Portret – Darius Tereu

   Darius Tereu s-a născut la Timişoara în anul 1985 într-o familie de muzicieni. A început studiul violoncelului la vârsta de 10 ani la Liceul de muzică "Ion Vidu" din Timişoara sub îndrumarea profesorului Czuczu Erwin, urmând să absolve Liceul de muzică "George Enescu" din Bucureşti la clasa prof. Anca Vartolomei. Şi-a aprofundat studiile în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti la clasa maestrului Marin Cazacu continuând masteratul la facultatea ZHDK din Zürich, Elveţia cu profesorul Orfeo Mandozzi. A luat parte la o serie de clase de măiestrie susţinute de Franz Helmerson, Lynn Harrell, Stefan Kropfitsch, Claudius Herrmann, Martin Zeller. Este laureat al mai multor concursuri naţionale şi internaţionale. A susţinut numeroase recitaluri şi concerte atât ca solist cât şi ca membru al unor formaţii camerale în ţară şi în străinătate (Ungaria, Bulgaria, Germania, Polonia, Austria, Anglia, Scoţia, Franţa  etc.). În prezent îşi desfăşoară activitatea în cadrul Filarmonicii "Banatul" din Timişoara ca şef de partidă - violoncel, predând în paralel şi la Universitatea de Vest din Timişoara. Stiri asemanatoare

ABONARE LA NEWSLETTER

Introduceti adresa dvs de email:
   

PNL Arad şi-a prezentat echipa de campanie pentru alegerile locale din 27 septembrie

Joi, 02 Iulie, 2020 14:16

PNL Arad şi-a prezentat echipa de campanie pentru alegerile locale din 27 septembrie

Joi, 2 iulie, în cadrul unei conferinţe de presă, Partidul Naţional Liberal filiala Arad, a prezentat echipa care va coordona alegerile locale care sunt programate pe 27 septembrie, at&a ...

Bizon de Zalău cu tonaj pe asfaltul proaspăt de pe Pâncota-Buteni

Joi, 02 Iulie, 2020 17:02

Bizon de Zalău cu tonaj pe asfaltul proaspăt de pe Pâncota-Buteni

Un camion de mare tonaj a trecut astăzi peste stratul de asfalt proaspăt turnat pe o porțiune a drumului județean Pâncota-Buteni. Anvelopele au lăsat urme în asfaltul proaspăt, ...

„Litoralul Vestului” devine, oficial, stațiune turistică de interes local!

Joi, 02 Iulie, 2020 15:13

„Litoralul Vestului” devine, oficial, stațiune turistică de interes local!

Comuna Ghioroc a primit aprobarea pentru a devenit stațiune de interes local! După două zile de vizite la fața locului, reprezentanții ministerului au dat verdictul final: „procedura d ...

Rezultatele relaxării: 450 noi cazuri de coronavirus şi 20 de decese în România în ultimele 24 de ore!

Joi, 02 Iulie, 2020 13:34

Rezultatele relaxării: 450 noi cazuri de coronavirus şi 20 de decese în România în ultimele 24 de ore!

Până astăzi, 2 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 27.746 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, ...

Meciul UTA – Petrolul de sâmbătă va putea fi urmărit pe un ecran mare, în Piața Avram Iancu

Marti, 30 Iunie, 2020 09:26

Meciul UTA – Petrolul de sâmbătă va putea fi urmărit pe un ecran mare, în Piața Avram Iancu

Centrul Municipal de Cultură Arad va organiza, sâmbătă, de la ora 16.30, o vizionare a meciului dintre UTA și Petrolul, pe un ecran mare, în Piața Avram Iancu din orașul nostru. ...

Numire nouă în fruntea conducerii Administrației Județene a Finanțelor Publice Arad

Joi, 02 Iulie, 2020 17:54

Numire nouă în fruntea conducerii Administrației Județene a Finanțelor Publice Arad

Teodor Petroman Pătrăuță (44 de ani) este noul şef  al Administrației Județene a Finanțelor Publice Arad de joi, 02 iulie 2020.   Acesta î-l înlocuieşte pe Petru ...

Aradul fără niciun caz nou de infectare cu Covid-19 în ultimele 7 zile!

Joi, 02 Iulie, 2020 12:52

Aradul fără niciun caz nou de infectare cu Covid-19 în ultimele 7 zile!

Numărul cazurilor noi de infectări cu noul coronavirus se menține constant în România, peste 300 de îmbolnăviri pe zi.  Distribuția cazurilor diferă de la un județ l ...

Canalizare care nu a mai făcut faţa în unele zone, copaci căzuţi peste maşini, asta ne-a adus codul roşu

Joi, 02 Iulie, 2020 22:29

Canalizare care nu a mai făcut faţa în unele zone, copaci căzuţi peste maşini, asta ne-a adus codul roşu

Aradul s-a aflat joi seara sub avertizare de cod roşu de grindină, vant puternic şi averse torenţiale, averse ce vor cumula 35...45 l/mp.   Dacă în zonele “clasice” ...

S-a oficializat prietenia Fifor-Pistru, mai de voie mai de disperare

Miercuri, 24 Iunie, 2020 13:35

S-a oficializat prietenia Fifor-Pistru, mai de voie mai de disperare

Miercuri, la ora 11.00, a avut loc conferința de presă a PSD Arad, care a confirmat mai multe zvonuri, mai ales cel principal, Eusebiu Pistru membru PSD.   Conferința PSD Arad a fost un ...

Arădeni cu care ne mândrim: elevii de 10 la Evaluarea Naţională premiați

Joi, 25 Iunie, 2020 09:13

Arădeni cu care ne mândrim: elevii de 10 la Evaluarea Naţională premiați

„Am acordat elevilor de 10 la Evaluarea Naţională diploma „Arădeni cu care ne mândrim”. Performanţa şi excelenţa în educaţie trebuie răsplătite şi recunosc ...

Ionel Bulbuc: “PSD s-a opus dezinsecției în Municipiul Arad!”

Joi, 25 Iunie, 2020 18:06

Ionel Bulbuc: “PSD s-a opus dezinsecției în Municipiul Arad!”

„Dacă veți avea surpriza  ca orașul să fie murdar, plin de insecte, rozătoare și mormane de gunoi să știți că se datorează consilierilor PSD! Aceștia s-au abținut la vot & ...

Gala Dynamite Fighting Show la Arad ne-a arătat un Eduard Gafencu de excepţie

Vineri, 06 Martie, 2020 20:47

Gala Dynamite Fighting Show la Arad ne-a arătat un Eduard Gafencu de excepţie

Joi seara, 5 matie, a avut loc în Sala Polivalentă din Arad, Gala Dynamite Fighting Show, organizată de către Cătălin Moroșanu. Arădenii prezenţi au avut parte de zece meciuri, din ...

Grav accident pe DN7 lângă domeniul Lupaş! Şoferul extras din autotursim în stare de inconştienţă!

Sambata, 07 Martie, 2020 15:10

Grav accident pe DN7 lângă domeniul Lupaş! Şoferul extras din autotursim în stare de inconştienţă!

Un grav accident rutier a avut loc sâmbătă în jurul orei 12:00, pe DN79 langa Domaniul Lupas.    În incidental rutier au fost implicate intre un autoturism şi un a ...Acest site foloseşte cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica de Confidentialitate si apoi sa confirmi acordul tau.