Alin V─âcean: “Îmi iubesc meseria ╚Öi îi sunt recunosc─âtor destinului c─â mi-a dat ╚Öansa de a m─â manifesta cultural”

Alin V─âcean: “Îmi iubesc meseria ╚Öi îi sunt recunosc─âtor destinului c─â mi-a dat ╚Öansa de a m─â manifesta cultural”

Alin V─âcean: ÔÇť├Ämi iubesc meseria ╚Öi ├«i sunt recunosc─âtor destinului c─â mi-a dat ╚Öansa de a m─â manifesta culturalÔÇŁ

Luni, 04 Ianuarie, 2016 13:25 Redactia LOCALE Comentarii  Recomanda pe Facebook  Recomanda pe Twitter
Redactia LOCALE Comentarii  Recomanda pe Facebook Recomanda pe Twitter
Luni, 04 Ianuarie, 2016 13:25 Tiparire

 

 

De vorb─â cu Alin V─âcean, artist, compozitor, profesor ┼či director general al Filarmonicii de Stat Arad, despre pasiunea sa pentru muzic─â, carier─â ┼či planurile Filarmonicii în noul an.

 

Ghidul Ar─âdean: Cine este Alin V─âcean, în spatele func┼úiei?

Alin V─âcean: Din culisele propriei existen╚Ťe, Alin V─âcean este în primul rând un creator de muzic─â, o persoan─â misterioas─â, dar jovial─â în acela╚Öi timp, care devine satisf─âcut─â atunci când sunetele ╚Öi vibra╚Ťiile lui tr─âiesc într-o formul─â unic─â, ce-i apar╚Ťine. Un fel de alchimist, dac─â pre╚Ťuim în aur factorul vital ce ne înconjoar─â, cu care se lucreaz─â, în cazul nostru, al muzicienilor, sunetul de referin╚Ť─â. Cine-mi cunoa╚Öte via╚Ťa de artist poate s─â-mi constate ascensiunea, dar nu poate s─â ateste c─â au preexistat reguli. Recurent, acestea mi le-am auto-identificat mergând înainte, dep─â╚Öind etape, descoperind teritorii ╚Öi geografii sonore. Uneori, a privi înapoi ╚Öi a încerca s─â te auto-define╚Öti, nu este o renun╚Ťare, ci un gest de progres, de îndemn pentru creatorul propriilor reguli, dornic s─â atrag─â dup─â sine ╚Öi pe al╚Ťii dornici s─â „muziceasc─â”, ca în basmele fra╚Ťilor Grimm.

 

G.A: Cum a┼úi descoperit pasiunea pentru muzic─â ┼či ce v-a îndreptat spre pian?

A.V: În familia mea se cânta mult. Tat─âl meu cânta la vioar─â, mama mea avea o voce melodioas─â, iar fra╚Ťii mei, fiecare, mânuiau cu talent cel pu╚Ťin un instrument muzical. Crescut într-un asemenea ambient sonor, a╚Öa am ajuns eu s─â iau marea muzic─â în serios. Ascultând în familie foarte mult─â muzic─â clasic─â, de devreme am în╚Ťeles c─â ascult─âtorul ac╚Ťioneaz─â ca un al doilea interpret, cu scopul de a reg─âsi gândirea original─â a compozitorului ╚Öi, astfel, de a des─âvâr╚Öi procesul. De aici încolo, una dintre cele mai înalte satisfac╚Ťii ale mele a fost descoperirea noii lumi sonore pe care o reprezenta stilul ce-mi era pân─â mai ieri necunoscut.
 

Înc─â din copil─ârie sim╚Ťeam chemarea claviaturii, aceea de a-mi l─âsa degetele libere s─â zburde în improviza╚Ťii, în provoc─âri melodice ╚Öi acordice, de la cele mai simple înspre cele mai ambi╚Ťioase. Atunci nu ╚Ötiam c─â peste câ╚Ťiva ani ursitoarele au preg─âtit pentru mine diploma de compozitor de la Academia de Muzica Gh. Dima din Cluj-Napoca, iar, mai apoi, c─â “improviza╚Ťia” îmi va fi chiar tema de cercetare pentru lucrarea de doctorat - „Improviza┼úia – Fenomen procesual în crea┼úia muzical─â în raport cu tehnicile elaborate”, o carte pe care o recomand fiec─ârui muzician ┼či nu numai.

 

G.A: Sunte┼úi compozitor de muzic─â simfonic─â ┼či cameral─â. Ce v─â inspir─â?

A.V: La baza compozi╚Ťiilor mele, ca substrat al „inspira╚Ťiei” (un termen extrem de dificil de teoretizat), stau dou─â elemente de baz─â în procesul componistic: intui╚Ťia ╚Öi improviza╚Ťia.
 

Intui╚Ťia muzical─â este elementul primordial în demararea procesului componistic. Ea este o func╚Ťie a creatitvit─â╚Ťii, care genereaz─â scenarii virtuale ╚Öi imagineaz─â situa╚Ťii ce r─âspund unui stimul exterior, nevoi interioare ori unei n─âzuin╚Ťe spre claritate ╚Öi logic─â. Intui╚Ťia precizeaz─â direc╚Ťia. O face într-un mod polisemantic, dar corect ╚Öi precis din punctul de vedere al rigorii artistice.
 

Imporviza╚Ťia este primul contact cu necunoscutul, c─âci, prin improviza╚Ťie, încerc s─â pun în mi╚Öcare angrenajul muzical ╚Öi sondez posibilit─â╚Ťile ╚Öi rezisten╚Ťa materialului sonor. Astfel, încep s─â g─âsesc c─âi de dezvoltare ╚Öi trasee ale discursului muzical. Improviza╚Ťia sorteaz─â ╚Öi desprinde ideile puternice de cele firave. Un compozitor iscusit folose╚Öte improviza╚Ťia pentru a selecta grâul de neghina sonor─â.

 

G.A:Care este unul dintre cele mai memorabile momente din cariera dvs?

A.V:L-a╚Ö aminti pe primul cu adev─ârat special, pentru c─â dup─â acel moment au urmat numeroase altele de o puternic─â satisfac╚Ťie ╚Öi înc─ârc─âtur─â profesional─â. Eram student, terminasem anul I de facultate ╚Öi împreun─â cu corul „Antifonia”, dirijat de maestru Constantin Rîp─â, am participat la grandiosul show de inaugurare a unei p─âr╚Ťi noi construite, un grandios terminal al aeroprtului din München. Acea sear─â a fost memorabil─â, fiind mai mult decât un simplu concert. A fost ceva similar cum vedem la deschiderea jocurilor olimpice; cu sute de arti╚Öti implica┼úi; balerini, fachiri, dansatori, muzicieni cu instrumente tradi╚Ťionale din toate col╚Ťurile lumii, un mega-spectacol de lumin─â, muzic─â ╚Öi lasere (o noutate la acea vreme), transmis pe mai multe posturi de televiziune. Precizia, profesionalismul nem╚Ťesc ╚Öi toat─â regia acelei seri ne-au motivat pe noi ca studen╚Ťi s─â d─âm ce a fost mai bun din noi. Personal m-am sim╚Ťit cu adevarat artist ╚Öi, deopotriv─â mândru c─â, printre atâ╚Ťia str─âni, eu eram artist român.

 

 

G.A: Sunte┼úi director general al Filarmonicii de Stat Arad, profesor la ╚ścoala de Art─â „Sabin Dr─âgoi” Arad ┼či profesor asociat la Facultatea de Muzic─â din Timi╚Öoara. Cum reu╚Öi╚Ťi s─â îmbina╚Ťi cu succes aceste locuri de manifestare profesional─â?

A.V:Îmi iubesc meseria ╚Öi îi sunt recunosc─âtor destinului c─â mi-a dat ╚Öansa de a m─â manifesta cultural, pentru faptul c─â m-am trezit aruncat pe scena vie╚Ťii, trebuind s─â-mi joc rolul de pedagog, artist ╚Öi organizator de evenimente culturale. Toate au o legatur─â intrinsec─â, ╚Öi toate au ca scop formarea unui gust estetic rafinat - studen╚Ťiilor sau melomanilor deopotriv─â – menirea de a le facilita celor cu care interac╚Ťionez incomparabila bucurie a descoperirii artei sunetelor, a întâlnirii cu noul, bucurie al c─ârei pre╚Ť este tocmai victoria asupra acelei comodit─â╚Ťi ce ne face întotdeauna s─â prefer─âm sonoritatea deja auzit─â, sau asem─ân─âtoare ei, sonorit─â╚Ťii inedite ori insolite care „╚Öfichiuie╚Öte” lenevia noastr─â natural─â. Frecvent am un mesaj pentru cei doritori de a avansa în arta ascult─ârii sau studierii muzicii: „Smulgerea din pasivitate – primul pas spre întelegere”!

 

G.A: Aveţi modele de viaţă/persoane care vă inspiră?

A.V:Evident c─â exist─â persoane dragi mie de la care am încercat s─â înv─â╚Ť cât mai multe lucruri folositoare în via╚Ť─â sau în carier─â. Cu mare pl─âcere îmi aduc aminte de to╚Ťi profesorii mei din perioada de formare academic─â ╚Öi i-a╚Ö men╚Ťiona pe trei dintre ei.
 

Sub îndrumarea acad. prof. univ. dr. Eduard Terenyi, am terminat primul ciclu de înv─â┼ú─âmânt universitar, cel care mi-a fost ┼či profesor de compozi┼úie ┼či armonie. Distinsului profesor îi datorez un nou mod, nu atât de „a gândi în muzic─â”, cât de a „gândi muzica”.
 

La master – Stil ┼či Limbaj Compozi┼úional – am lucrat cu maestrul acad. prof. univ dr. Cornel ┼ó─âranu, unul dintre cei mai ilu┼čtri compozitori români contemporani, al─âturi de care am avut ocazia s─â descop─âr ┼či s─â analizez cele mai avangardiste partituri muzicale.
 

Maestrului prof. univ. Constantin Rîp─â am s─â-i port o profund─â admira┼úie pentru modul în care m-a f─âcut s─â în┼úeleg fenomenul muzical în contextul sincretismului artelor, raportul muzic─â-poezie.
 

Ori de câte ori programez în cadrul concertelor organizate de Filarmonica Arad, vreo lucrare scris─â de ei, am un sentiment de recuno╚Ötin╚Ť─â c─â m-au ╚Ölefuit profesional bine, încât, la rândul lor, ╚Öi ei s─â poat─â fi m─ândri de mine, c─â fostul lor student este într-o pozi╚Ťie în care poate s─â le promoveze muzica.
 

Vreau s─â îl amintesc ╚Öi pe fratele meu Adrian, cu care am o rela╚Ťie mai mult decât de frate mai mare. De la Adi cred c─â am împrumutat un stil de gândire occidental ╚Öi pot accesa sfaturile unei bogate experien╚Ťe de via╚Ť─â tr─âit─â pe un alt continent, un minunat confident, un obiectivist consilier.
 

Exist─â desigur lâng─â mine ╚Öi acel "yin" feminin binef─âc─âtor de energie, acea surs─â de inspira╚Ťie, un prieten când to╚Ťi ceilal╚Ťi prieteni se retrag, acea vraj─â a iubirii ╚Öi bucuriei; se nume╚Öte Paula ╚Öi îi mul╚Ťumesc c─â pur ╚Öi simplu ea exist─â.

 

G.A: Ce surprize preg─âte┼čte Filarmonica de Stat Arad publicului ar─âdean pentru anul 2016?

A.V:O filarmonic─â populat─â masiv de melomani, poate da m─âsura unui nivel general al recept─ârii artei într-un ora╚Ö cu preten╚Ťii. Aradul, în ultimii ani, a progresat mult în ceea ce înseamn─â consumul de muzic─â cult─â. În 4 ani de management la filarmonic─â am ini┼úiat tot atâtea proiecte majore pentru via┼úa cultural─â ar─âdean─â; festivaluri sau concursuri, ce îmi doresc s─â continuie nu doar în 2016, ci s─â se permanetizeze în ceea ce înseamn─â vibra┼úia muzical─â ar─âdean─â, deoarece asigur─â un loc de întâlnire mai mult decât ofertant cu toate genurile ╚Öi formele importante ale muzicii adev─ârate.
 

„Festivalul Interna┼úional Toamna Muzical─â Ar─âdean─â”, „Festivalul Interna┼úional de Muzic─â American─â ┼či JAZZ” – o noutate absolut─â pentru Arad, un festival cu un impact excelent asupra publicului tân─âr îndeosebi - Concursul Interna┼úional de canto „Alexandu F─ârca┼č”, un succes imens înc─â de la prima edi┼úie, Festivalul de Muzic─â Contemporan─â, în 2016 ed a II-a.
 

Toate aceste manifest─âri doresc s─â fie din ce în ce mai dinamizate, s─â creasc─â în valoare ╚Öi prestigiu, na╚Ťional ╚Öi interna╚Ťional.
 

Pe l─âng─â aceste perioade în care se vor desf─â╚Öura proiectele amintite, în fiecare s─âpt─âmân─â, propunem publicului nostru cel pu╚Ťin dou─â întâlniri cu partituri sortate atent, valoroase ╚Öi validate stilistic de istoria muzicii, ori muzici moderne scrise sau improvizate în cele mai insolite moduri.

 

G.A: V─â rug─âm s─â transmite╚Ťi un mesaj cititorilor no╚Ötri.

A.V:Mesajul meu este simplu ╚Öi reprezint─â o mare invita╚Ťie de a asculta muzic─â clasic─â, de a veni la concertele organizate de filarmonica ar─âdean─â. F─âr─â un ascult─âtor inteligent, un public vibrant, st─âruitor, cultivat, procesul cre─ârii ╚Öi interpret─ârii muzicii r─âmâne neîncheiat, suspendat.
 

Fii con╚Ötient ╚Öi mândru, iubite cititor... de importan╚Ťa hot─ârâtoare a particip─ârii tale. Exist─â o m─âiestrie a ascult─ârii, dup─â cum exist─â o m─âiestrie a lecturii. Prin ceea ce întreprinzi, încoronezi opera compozitorului ╚Öi a interpretului, c─ârora li te al─âturi ╚Öi împreun─â cu care formezi o indestructibil─â trinitate. Drumul care duce spre aceast─â a treia crea╚Ťie a muzicii în spiritul ╚Öi prin str─âdania ascult─âtorului; iat─â în ce va consta c─âl─âtoria la care melomanul, cititor al acestui interviu, este invitat.Silvia Irimie 

Alin V─âcean: “Îmi iubesc meseria ╚Öi îi sunt recunosc─âtor destinului c─â mi-a dat ╚Öansa de a m─â manifesta cultural”

 

 

De vorb─â cu Alin V─âcean, artist, compozitor, profesor ┼či director general al Filarmonicii de Stat Arad, despre pasiunea sa pentru muzic─â, carier─â ┼či planurile Filarmonicii în noul an.

 

Ghidul Ar─âdean: Cine este Alin V─âcean, în spatele func┼úiei?

Alin V─âcean: Din culisele propriei existen╚Ťe, Alin V─âcean este în primul rând un creator de muzic─â, o persoan─â misterioas─â, dar jovial─â în acela╚Öi timp, care devine satisf─âcut─â atunci când sunetele ╚Öi vibra╚Ťiile lui tr─âiesc într-o formul─â unic─â, ce-i apar╚Ťine. Un fel de alchimist, dac─â pre╚Ťuim în aur factorul vital ce ne înconjoar─â, cu care se lucreaz─â, în cazul nostru, al muzicienilor, sunetul de referin╚Ť─â. Cine-mi cunoa╚Öte via╚Ťa de artist poate s─â-mi constate ascensiunea, dar nu poate s─â ateste c─â au preexistat reguli. Recurent, acestea mi le-am auto-identificat mergând înainte, dep─â╚Öind etape, descoperind teritorii ╚Öi geografii sonore. Uneori, a privi înapoi ╚Öi a încerca s─â te auto-define╚Öti, nu este o renun╚Ťare, ci un gest de progres, de îndemn pentru creatorul propriilor reguli, dornic s─â atrag─â dup─â sine ╚Öi pe al╚Ťii dornici s─â „muziceasc─â”, ca în basmele fra╚Ťilor Grimm.

 

G.A: Cum a┼úi descoperit pasiunea pentru muzic─â ┼či ce v-a îndreptat spre pian?

A.V: În familia mea se cânta mult. Tat─âl meu cânta la vioar─â, mama mea avea o voce melodioas─â, iar fra╚Ťii mei, fiecare, mânuiau cu talent cel pu╚Ťin un instrument muzical. Crescut într-un asemenea ambient sonor, a╚Öa am ajuns eu s─â iau marea muzic─â în serios. Ascultând în familie foarte mult─â muzic─â clasic─â, de devreme am în╚Ťeles c─â ascult─âtorul ac╚Ťioneaz─â ca un al doilea interpret, cu scopul de a reg─âsi gândirea original─â a compozitorului ╚Öi, astfel, de a des─âvâr╚Öi procesul. De aici încolo, una dintre cele mai înalte satisfac╚Ťii ale mele a fost descoperirea noii lumi sonore pe care o reprezenta stilul ce-mi era pân─â mai ieri necunoscut.
 

Înc─â din copil─ârie sim╚Ťeam chemarea claviaturii, aceea de a-mi l─âsa degetele libere s─â zburde în improviza╚Ťii, în provoc─âri melodice ╚Öi acordice, de la cele mai simple înspre cele mai ambi╚Ťioase. Atunci nu ╚Ötiam c─â peste câ╚Ťiva ani ursitoarele au preg─âtit pentru mine diploma de compozitor de la Academia de Muzica Gh. Dima din Cluj-Napoca, iar, mai apoi, c─â “improviza╚Ťia” îmi va fi chiar tema de cercetare pentru lucrarea de doctorat - „Improviza┼úia – Fenomen procesual în crea┼úia muzical─â în raport cu tehnicile elaborate”, o carte pe care o recomand fiec─ârui muzician ┼či nu numai.

 

G.A: Sunte┼úi compozitor de muzic─â simfonic─â ┼či cameral─â. Ce v─â inspir─â?

A.V: La baza compozi╚Ťiilor mele, ca substrat al „inspira╚Ťiei” (un termen extrem de dificil de teoretizat), stau dou─â elemente de baz─â în procesul componistic: intui╚Ťia ╚Öi improviza╚Ťia.
 

Intui╚Ťia muzical─â este elementul primordial în demararea procesului componistic. Ea este o func╚Ťie a creatitvit─â╚Ťii, care genereaz─â scenarii virtuale ╚Öi imagineaz─â situa╚Ťii ce r─âspund unui stimul exterior, nevoi interioare ori unei n─âzuin╚Ťe spre claritate ╚Öi logic─â. Intui╚Ťia precizeaz─â direc╚Ťia. O face într-un mod polisemantic, dar corect ╚Öi precis din punctul de vedere al rigorii artistice.
 

Imporviza╚Ťia este primul contact cu necunoscutul, c─âci, prin improviza╚Ťie, încerc s─â pun în mi╚Öcare angrenajul muzical ╚Öi sondez posibilit─â╚Ťile ╚Öi rezisten╚Ťa materialului sonor. Astfel, încep s─â g─âsesc c─âi de dezvoltare ╚Öi trasee ale discursului muzical. Improviza╚Ťia sorteaz─â ╚Öi desprinde ideile puternice de cele firave. Un compozitor iscusit folose╚Öte improviza╚Ťia pentru a selecta grâul de neghina sonor─â.

 

G.A:Care este unul dintre cele mai memorabile momente din cariera dvs?

A.V:L-a╚Ö aminti pe primul cu adev─ârat special, pentru c─â dup─â acel moment au urmat numeroase altele de o puternic─â satisfac╚Ťie ╚Öi înc─ârc─âtur─â profesional─â. Eram student, terminasem anul I de facultate ╚Öi împreun─â cu corul „Antifonia”, dirijat de maestru Constantin Rîp─â, am participat la grandiosul show de inaugurare a unei p─âr╚Ťi noi construite, un grandios terminal al aeroprtului din München. Acea sear─â a fost memorabil─â, fiind mai mult decât un simplu concert. A fost ceva similar cum vedem la deschiderea jocurilor olimpice; cu sute de arti╚Öti implica┼úi; balerini, fachiri, dansatori, muzicieni cu instrumente tradi╚Ťionale din toate col╚Ťurile lumii, un mega-spectacol de lumin─â, muzic─â ╚Öi lasere (o noutate la acea vreme), transmis pe mai multe posturi de televiziune. Precizia, profesionalismul nem╚Ťesc ╚Öi toat─â regia acelei seri ne-au motivat pe noi ca studen╚Ťi s─â d─âm ce a fost mai bun din noi. Personal m-am sim╚Ťit cu adevarat artist ╚Öi, deopotriv─â mândru c─â, printre atâ╚Ťia str─âni, eu eram artist român.

 

 

G.A: Sunte┼úi director general al Filarmonicii de Stat Arad, profesor la ╚ścoala de Art─â „Sabin Dr─âgoi” Arad ┼či profesor asociat la Facultatea de Muzic─â din Timi╚Öoara. Cum reu╚Öi╚Ťi s─â îmbina╚Ťi cu succes aceste locuri de manifestare profesional─â?

A.V:Îmi iubesc meseria ╚Öi îi sunt recunosc─âtor destinului c─â mi-a dat ╚Öansa de a m─â manifesta cultural, pentru faptul c─â m-am trezit aruncat pe scena vie╚Ťii, trebuind s─â-mi joc rolul de pedagog, artist ╚Öi organizator de evenimente culturale. Toate au o legatur─â intrinsec─â, ╚Öi toate au ca scop formarea unui gust estetic rafinat - studen╚Ťiilor sau melomanilor deopotriv─â – menirea de a le facilita celor cu care interac╚Ťionez incomparabila bucurie a descoperirii artei sunetelor, a întâlnirii cu noul, bucurie al c─ârei pre╚Ť este tocmai victoria asupra acelei comodit─â╚Ťi ce ne face întotdeauna s─â prefer─âm sonoritatea deja auzit─â, sau asem─ân─âtoare ei, sonorit─â╚Ťii inedite ori insolite care „╚Öfichiuie╚Öte” lenevia noastr─â natural─â. Frecvent am un mesaj pentru cei doritori de a avansa în arta ascult─ârii sau studierii muzicii: „Smulgerea din pasivitate – primul pas spre întelegere”!

 

G.A: Aveţi modele de viaţă/persoane care vă inspiră?

A.V:Evident c─â exist─â persoane dragi mie de la care am încercat s─â înv─â╚Ť cât mai multe lucruri folositoare în via╚Ť─â sau în carier─â. Cu mare pl─âcere îmi aduc aminte de to╚Ťi profesorii mei din perioada de formare academic─â ╚Öi i-a╚Ö men╚Ťiona pe trei dintre ei.
 

Sub îndrumarea acad. prof. univ. dr. Eduard Terenyi, am terminat primul ciclu de înv─â┼ú─âmânt universitar, cel care mi-a fost ┼či profesor de compozi┼úie ┼či armonie. Distinsului profesor îi datorez un nou mod, nu atât de „a gândi în muzic─â”, cât de a „gândi muzica”.
 

La master – Stil ┼či Limbaj Compozi┼úional – am lucrat cu maestrul acad. prof. univ dr. Cornel ┼ó─âranu, unul dintre cei mai ilu┼čtri compozitori români contemporani, al─âturi de care am avut ocazia s─â descop─âr ┼či s─â analizez cele mai avangardiste partituri muzicale.
 

Maestrului prof. univ. Constantin Rîp─â am s─â-i port o profund─â admira┼úie pentru modul în care m-a f─âcut s─â în┼úeleg fenomenul muzical în contextul sincretismului artelor, raportul muzic─â-poezie.
 

Ori de câte ori programez în cadrul concertelor organizate de Filarmonica Arad, vreo lucrare scris─â de ei, am un sentiment de recuno╚Ötin╚Ť─â c─â m-au ╚Ölefuit profesional bine, încât, la rândul lor, ╚Öi ei s─â poat─â fi m─ândri de mine, c─â fostul lor student este într-o pozi╚Ťie în care poate s─â le promoveze muzica.
 

Vreau s─â îl amintesc ╚Öi pe fratele meu Adrian, cu care am o rela╚Ťie mai mult decât de frate mai mare. De la Adi cred c─â am împrumutat un stil de gândire occidental ╚Öi pot accesa sfaturile unei bogate experien╚Ťe de via╚Ť─â tr─âit─â pe un alt continent, un minunat confident, un obiectivist consilier.
 

Exist─â desigur lâng─â mine ╚Öi acel "yin" feminin binef─âc─âtor de energie, acea surs─â de inspira╚Ťie, un prieten când to╚Ťi ceilal╚Ťi prieteni se retrag, acea vraj─â a iubirii ╚Öi bucuriei; se nume╚Öte Paula ╚Öi îi mul╚Ťumesc c─â pur ╚Öi simplu ea exist─â.

 

G.A: Ce surprize preg─âte┼čte Filarmonica de Stat Arad publicului ar─âdean pentru anul 2016?

A.V:O filarmonic─â populat─â masiv de melomani, poate da m─âsura unui nivel general al recept─ârii artei într-un ora╚Ö cu preten╚Ťii. Aradul, în ultimii ani, a progresat mult în ceea ce înseamn─â consumul de muzic─â cult─â. În 4 ani de management la filarmonic─â am ini┼úiat tot atâtea proiecte majore pentru via┼úa cultural─â ar─âdean─â; festivaluri sau concursuri, ce îmi doresc s─â continuie nu doar în 2016, ci s─â se permanetizeze în ceea ce înseamn─â vibra┼úia muzical─â ar─âdean─â, deoarece asigur─â un loc de întâlnire mai mult decât ofertant cu toate genurile ╚Öi formele importante ale muzicii adev─ârate.
 

„Festivalul Interna┼úional Toamna Muzical─â Ar─âdean─â”, „Festivalul Interna┼úional de Muzic─â American─â ┼či JAZZ” – o noutate absolut─â pentru Arad, un festival cu un impact excelent asupra publicului tân─âr îndeosebi - Concursul Interna┼úional de canto „Alexandu F─ârca┼č”, un succes imens înc─â de la prima edi┼úie, Festivalul de Muzic─â Contemporan─â, în 2016 ed a II-a.
 

Toate aceste manifest─âri doresc s─â fie din ce în ce mai dinamizate, s─â creasc─â în valoare ╚Öi prestigiu, na╚Ťional ╚Öi interna╚Ťional.
 

Pe l─âng─â aceste perioade în care se vor desf─â╚Öura proiectele amintite, în fiecare s─âpt─âmân─â, propunem publicului nostru cel pu╚Ťin dou─â întâlniri cu partituri sortate atent, valoroase ╚Öi validate stilistic de istoria muzicii, ori muzici moderne scrise sau improvizate în cele mai insolite moduri.

 

G.A: V─â rug─âm s─â transmite╚Ťi un mesaj cititorilor no╚Ötri.

A.V:Mesajul meu este simplu ╚Öi reprezint─â o mare invita╚Ťie de a asculta muzic─â clasic─â, de a veni la concertele organizate de filarmonica ar─âdean─â. F─âr─â un ascult─âtor inteligent, un public vibrant, st─âruitor, cultivat, procesul cre─ârii ╚Öi interpret─ârii muzicii r─âmâne neîncheiat, suspendat.
 

Fii con╚Ötient ╚Öi mândru, iubite cititor... de importan╚Ťa hot─ârâtoare a particip─ârii tale. Exist─â o m─âiestrie a ascult─ârii, dup─â cum exist─â o m─âiestrie a lecturii. Prin ceea ce întreprinzi, încoronezi opera compozitorului ╚Öi a interpretului, c─ârora li te al─âturi ╚Öi împreun─â cu care formezi o indestructibil─â trinitate. Drumul care duce spre aceast─â a treia crea╚Ťie a muzicii în spiritul ╚Öi prin str─âdania ascult─âtorului; iat─â în ce va consta c─âl─âtoria la care melomanul, cititor al acestui interviu, este invitat.Silvia Irimie 

Stiri asemanatoare

ABONARE LA NEWSLETTER

Introduceti adresa dvs de email:
   

Investi┼úii importante ├«n educa╚Ťia ar─âdean─â: ╚Öcolile ╚Öi gr─âdini╚Ťele, modernizate integral ├«n urm─âtorii patru ani (P)

Luni, 16 Noiembrie, 2020 16:34

Investi┼úii importante ├«n educa╚Ťia ar─âdean─â: ╚Öcolile ╚Öi gr─âdini╚Ťele, modernizate integral ├«n urm─âtorii patru ani (P)

Elevilor ar─âdeni li se asigur─â condi┼úii pentru înv─â┼ú─âmântul on-line: luni administra┼úia local─â a dat und─â verde pentru achizi┼úia a peste 18 000 de tablete. În plus, &i ...

Cam c├ót se fura la c├óntarul din vama N─âdlac ├«nainte de a se ÔÇťb─âgaÔÇŁ DNA-ul ├«n ei ├«n dosarul ÔÇ×Mit─â la PSD AradÔÇŁ

Vineri, 13 Noiembrie, 2020 09:28

Cam c├ót se fura la c├óntarul din vama N─âdlac ├«nainte de a se ÔÇťb─âgaÔÇŁ DNA-ul ├«n ei ├«n dosarul ÔÇ×Mit─â la PSD AradÔÇŁ

Descinderile f─âcute de DNA în dosarul cunoscut ca „Mit─â la PSD Arad”, care s-au l─âsat cu re╚Ťineri ╚Öi trimiteri în judecat─â a mai multor persoane printre care doi dep ...

251 cazuri ├«n jude╚Ť din care 148 ├«n municipiu! ╚Öi 3 persoane decedate este bilan╚Ťul pentru Arad de la ultima raportare

Luni, 16 Noiembrie, 2020 14:20

251 cazuri ├«n jude╚Ť din care 148 ├«n municipiu! ╚Öi 3 persoane decedate este bilan╚Ťul pentru Arad de la ultima raportare

251 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19) au anun╚Ťat autorit─â╚Ťile pentru jude╚Ťul Arad în ultimele 24 de ore. Dintre acestea, 148 s-au &ici ...

A făcut un stop cardiac în timp ce era la volan în zona Lebăda

Luni, 16 Noiembrie, 2020 19:41

A făcut un stop cardiac în timp ce era la volan în zona Lebăda

Un ┼čofer a suferit un stop cardiac în timp ce se afla la volanul unui autoturism. Incidentul a avut loc în zona UTA din municipiul Arad, in jurul orei 18.15. La fa┼úa locului s-au ...

Se prelunge┼čte STAREA de AlLERT─é cu ├«nc─â 30 de zile!

Joi, 12 Noiembrie, 2020 22:13

Se prelunge┼čte STAREA de AlLERT─é cu ├«nc─â 30 de zile!

Secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat a anun┼úat c─â reprezentan┼úii Comitetului Na┼úional pentru Situa┼úii de Urgen┼ú─â au adoptat hot─ârârea prin care este propus─ ...

GCA angajeaz─â instalator, electrician, ┼čofer, ├«ngrijitori c├óini

Joi, 05 Noiembrie, 2020 18:57

GCA angajeaz─â instalator, electrician, ┼čofer, ├«ngrijitori c├óini

„ GOSPOD─éRIREA COMUNAL─é ARAD S.A., cu sediul în Arad, Calea Timisorii nr.61/A, angajeaz─â: - Instalator – între╚Ťinere sisteme de iriga╚Ťii Cerin╚Ťe post: posesor ...

Se reia lucrarea la magistrala de apă potabilă din Piaţa Podgoria

Vineri, 13 Noiembrie, 2020 18:56

Se reia lucrarea la magistrala de apă potabilă din Piaţa Podgoria

Începând de luni, 16.11.2020, ora 09:00 ┼či pân─â vineri, 20.11.2020, ora 07:00, în cadrul contractului CL1 Reabilitare re┼úele ap─â în Municipiul Arad, se execut─â ...

Marin Lupa╚Ö dup─â ce a fost ÔÇť╚ŤepuitÔÇŁ de Pro Rom├ónia, p─âr─âse╚Öte partidul ╚Öi politica arunc├ónd cu acuze grave spre Flavius M─âdu╚Ťa

Vineri, 13 Noiembrie, 2020 12:24

Marin Lupa╚Ö dup─â ce a fost ÔÇť╚ŤepuitÔÇŁ de Pro Rom├ónia, p─âr─âse╚Öte partidul ╚Öi politica arunc├ónd cu acuze grave spre Flavius M─âdu╚Ťa

Dup─â alegerile locale din 17 septembrie, când Pro România   s-a orientat spre câtiva fosti PSD-i╚Öti pentru a-╚Öi forma un nucleu ╚Öi o list─â cu care s─â atace consi ...

DSP Arad a decis să solicite intrarea spitalului privat Genesys în circuitul COVID

Miercuri, 11 Noiembrie, 2020 11:14

DSP Arad a decis să solicite intrarea spitalului privat Genesys în circuitul COVID

Num─ârului mare de cazuri de infectare  din ultima vreme înregistrate în jude╚Ťul Arad cu Sars CoV 2, a f─âcut ca paturile în spitalele COVID s─â fie insuficiente, iar Dire ...

Andrei-Octavian Udreanu, ar─âdeanul care reconstituia evenimente militare, s-a stins din via╚Ť─â la doar 44 de ani bolnav de Covid

Vineri, 13 Noiembrie, 2020 10:09

Andrei-Octavian Udreanu, ar─âdeanul care reconstituia evenimente militare, s-a stins din via╚Ť─â la doar 44 de ani bolnav de Covid

Andrei-Octavian Udreanu, de meserie jurist, s-a stins din via╚Ť─â la doar 44 de ani, dup─â ce a fost infectat cu noul coronavirus. De câ┼úiva ani buni, se ocupa de  reconstituirea uno ...

Restric╚Ťii de circula╚Ťie pe drumul jude╚Ťean Tau╚Ť-Nad─â╚Ö

Luni, 16 Noiembrie, 2020 15:26

Restric╚Ťii de circula╚Ťie pe drumul jude╚Ťean Tau╚Ť-Nad─â╚Ö

Consiliul Jude╚Ťean Arad anun╚Ť─â închiderea drumului jude╚Ťean 708 A Tau╚Ť-Nad─â╚Ö. Drumul va fi închis miercuri, 18 noiembrie, între orele 9-14. De asemenea, joi, 19 noiembrie ...

Zeci de mii de lei amenzi aplicate de poli┼úi┼čtii ar─âdeni ├«n ac┼úiunile de verificare a prevenirii r─âsp├óndirii virusului SARS-COV-2

Vineri, 13 Noiembrie, 2020 19:12

Zeci de mii de lei amenzi aplicate de poli┼úi┼čtii ar─âdeni ├«n ac┼úiunile de verificare a prevenirii r─âsp├óndirii virusului SARS-COV-2

În ziua de 12 noiembrie 2020, sub autoritatea Institu╚Ťiei Prefectului Jude┼úului Arad, poli╚Ťi╚Ötii ar─âdeni, împreun─â cu jandarmii ╚Öi poli╚Ťi╚Ötii locali, au desf─â┼čurat ac┼úiuni ...

O pia╚Ť─â modern─â ├«n zona central─â a municipiului(P)

Miercuri, 09 Septembrie, 2020 13:17

O pia╚Ť─â modern─â ├«n zona central─â a municipiului(P)

Pia╚Ťa de pe strada Ioan Rusu ╚śirianu, în care urmeaz─â s─â se mute comercian╚Ťii din Pia╚Ťa Catedralei, este aproape gata. Având dou─â paliere, parter ╚Öi etaj, cu câte 85 de ...

Grav accident pe DN7 l├óng─â domeniul Lupa┼č! ┼×oferul extras din autotursim ├«n stare de incon┼čtien┼ú─â!

Sambata, 07 Martie, 2020 15:10

Grav accident pe DN7 l├óng─â domeniul Lupa┼č! ┼×oferul extras din autotursim ├«n stare de incon┼čtien┼ú─â!

Un grav accident rutier a avut loc sâmb─ât─â în jurul orei 12:00, pe DN79 langa Domaniul Lupas.    În incidental rutier au fost implicate intre un autoturism ┼či un a ...{**}

Acest site folose┼čte cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica de Confidentialitate si apoi sa confirmi acordul tau.