Split TVA doar pentru FRAIERI! Miniştrii Guvernului Tudose îşi feresc firmele de Split TVA!

Data publicare: Luni, 09 Octombrie, 2017 Total: 4494 accesari

Split TVA doar pentru FRAIERI! Miniştrii Guvernului Tudose îşi feresc firmele de Split TVA!

De la investirea guvernului Tudose, coaliţia PSD-ALDE a reuşit să isterizeze de nenumărate ori populaţia în semn de mulţumire pentru votul de încredere acordat la alegerile de anul trecut. Pe rând, fiecare categorie socială a primit câte un " şoc", începând cu elevii care au primit manuale de SPORT în loc de cele de matematică, trecând prin sectorul privat şi  şi transferul plăţii contribuţiilor de la angajator la angajat, dascălii păcăliţi care au primit o creştere a salariilor de 4% faţă de 25% cât li s-a promis iniţial şi terminând cu militarii care nu ştiu dacă vor mai fi sau nu plătiţi lunile viitoare din cauza lipsei de fonduri.

 

Una dintre cele mai controversate legi intrate în vigoare şi asumată de către Guvernul Tudose şi coaliţia PSD- ALDE ca fiind un "colac de salvare" pentru firmele private, este  legea numită generic "Split TVA".

 

Potrivit normelor de aplicare, legea intrată în vigoare de la 1 octombrie, prevede obligativitatea firmelor de a deschide un cont bancar în care să fie transferat TVA-ul  în momentul emiterii facturii iar mai apoi, banii din cont să fie transferaţi de către bancă direct la bugetul statului. În acest fel, spun specialiştii Guvernului Tudose, firmele plătesc TVA în timp real şi scapă de eventualele penalităţi pentru neplata acestuia.

 

Deşi s-a dovedit că statul este rău platnic atunci când vine vorba să înnapoieze banii (dovadă stau miile de firme ale căror conturi sunt blocate pentru datorii de câţiva lei şi care au de încasat de la stat sume enorme), iar economiştii au atras atenţia că o astfel de lege ar putea falimenta mii de IMM-uri, Guvernul a insistat că legea este una cât se poate de bună. Mai mult, în numele companiilor private dar fără a se consulta cu reprezentanţii acestora, Mihai Tudose a declarat că există semnale din sectorul privat că sute de mii de firme vor alege sistemul Split TVA  ca mod de plată a contribuţiilor către stat chiar din primele zile de la data intrării în vigoare.

 

Stupoare însă! Cele câteva sute de mii de firme private anunţate de către Guvernul Tudose ca fiind adepte ale sistemului Split TVA sunt de fapt, mai puţine de 200. Potrivit Anaf, din 1.251.168 societăţi înscrise la Registrul Comerţului, doar 175 au ales sistemul Split TVA, cel mult lăudat de miniştrii cabinetului Tudose.

 

Ce este şi mai interesant este faptul că nici măcar miniştrii Guvernului Tudose, cei care lăudau legea Split TVA nu au ales această modalitate de plată a taxelor pentru firmele sau companiile pe care le deţin.

 

Nu mai puţin de 11 miniştrii în frunte cu Premierul Tudose, deţin firme sau sunt acţionari ai unor companii, însă nici unul dintre membrii Guvernului nu a ales Split TVA ca metodă de plată.

 

Potrivit declaraţiei de interese depusă la Camera Deputaţilor, premierul Mihai Tudose este acționar al companiei 1001 Net România SRL, companie care se pare că fuge de sistemul defalcat de plată a TVA, lăudat chiar de către Guvern.








 

În aceeaşi situaţie se află şi vice-premierul Gabriel Ciolacu, acţionar la nu mai puţin de trei companii, Andreea Păstârnac, ministrul pentru românii de pretutindeni, Florian Bodog, ministrul Sănătății, Gheorghe Șimon, ministrul Economiei, Grațiela Gavrilescu, vicepremier, ministrul Mediului, Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe, Petre Daea, ministrul Agriculturii, Viorel Ilie, ministru pentru Relația cu Parlamentul.

 

"Fraierul de serviciu" din Guvernul Tudose pare a fi Victor Negrescu, ministru delegat pentru afaceri europene care este acționar la  Esprit Consulting SRL, firmă aflată în proces de închidere, conform SITE-ului ANAF.

 

Dacă sistemul de plată defalcată Split TVA este atât de eficient pe cum spunea însuşi Mihai Tudose în frunte cu toată suita de miniştrii şi experţi economişti din cadrul Guvernului, nu putem să nu ne întrebăm de ce exact oamenii care au introdus acest sistem de plată sunt cei care fug de el.