Momente emoționante la dezvelirea bustului celui care a fost Mihai Botez , părintele judo-ului din România

Data publicare: Duminica, 08 Octombrie, 2017 Total: 2467 accesari

Momente emoționante la dezvelirea bustului celui care a fost Mihai Botez , părintele judo-ului din România

Duminică, 8 octombrie, bustul lui Mihai Botez, părintele judo-ului din România, amplasat în faţa Palatului de Cultură a Sindicatelor,  a fost dezvelit în prezenţa autorităţilor locale, a membrilor familiei marelui sportiv dar şi a mai multor antrenori a şi sportivi, iubitori ai artelor marţiale.

 

La ceremonie a participat şi un preot care a sfinţit monumentul iar maeştrii în artele marţiale au ţinut să cinstească memoria marelui luptător  printr-o demonstraţie specifică.

 

Cunoscut ca un mare deschizător de drumuri, Mihai Botez a înfiinţat prima secţie oficială de judo din România, la Clubul Sportiv „Vagonul” Arad în anul 1956 iar 12 ani mai târziu, în 1968, la înfiinţarea Federaţiei Române de Judo, a fost numit Preşedintele Comisiei pentru acordarea centurilor negre.

 

În 1974 Mişa, cum îi spuneau apropiaţii, a devenit primul român care a obţinut titlul de antrenor emerit în judo. Acesta a ajuns să deţină centura neagră de 9 Dan la judo şi cu 8 Dan la jiu-jitsu.

 

Mihai Botez a reuşit să deţină titlul de cel mai bătrân campion mondial din lume şi a scris mai multe cărţi despre autoapărare.

 

Părintele Judo-ului românesc a încetat din viaţă în 9 decembrie 2011, la vîrsta de 89 de ani, la Arad, lăsând în urmă o importantă zestre sportivilor îndrăgostiţi de sporturile de contact.