Preţul gazelor ar urma să se majoreze cu mai mult de 6% de la 1 noiembrie

Data publicare: Vineri, 06 Octombrie, 2017 Total: 1200 accesari

Preţul gazelor ar urma să se majoreze cu mai mult de 6% de la 1 noiembrie

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a amânat decizia de a majora preţul gazelor pentru consumatorii casnici, până la aprobarea în Parlament, prin lege, a Ordonanţei de urgenţă a guvernului 64 din 2016, urmând ca modificarea preţului final să intre în vigoare de la 1 noiembrie.

 

Deşi ANRE a dat asigurări că majorarea preţurilor va fi de cel mult 6% se pare că preţul va fi dictat de noile costuri de exploatare şi distribuţie a gazului stabilite de către Guvern. Majorarea de 6% ar urma să se aplice unor tarife de exploatare şi distribuţie mai mari ceea ce ar însemna o creştere indirectă a preţurilor gazelor cu mai mult de 6% faţă de preţurile de dinainte de 1 noiembrie.


"Deocamdată, solicităm Ordonanţa 64 în forma finală aprobată de lege, pentru a putea avea cifre mai exacte. Considerăm că nu va fi un impact superior, din punct de vedere al preţului, dar, pentru mai multă precizie, pentru a stabili preţurile cât mai aproape de realitate, de cheltuielile pe care le fac furnizorii cu achiziţia de gaze pentru perioada de iarnă, credem că este necesar să avem la îndemână şi această formă finală a legii", a precizat Niculae Havrileț pentru Radio România Actualități

 

În urmă cu o săptămână, vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă, declara că preţul gazelor pentru consumatorii casnici ar trebui să crească cu 6% în medie în trimestrul al patrulea.


Havrileţ nu a putut preciza pe moment dacă modificările care vor surveni odată cu aprobarea ordonanţei 64 vor influenţa preţul, arătând că se vor face noi calcule din care să reiasă preţul final.