Guvernul pregăteşte reintroducerea Timbrului de Mediu pentru autoturisme!

Data publicare: Marti, 26 Septembrie, 2017 Total: 3592 accesari

Guvernul pregăteşte reintroducerea Timbrului de Mediu pentru autoturisme!


Timbrul de mediu va fi reintrodus, după ce autoritățile și-au dat seama că eliminarea lui a dus la transformarea României într-un cimitir de mașini vechi, aduse din străinătate. Persoanele care vor să îşi cumpere maşini second hand de peste hotare mai au timp până la finele anului 2017 pentru a evita plata timbrului de mediu.

 


Guvernul a renunţat la timbrul de mediu începând cu data de 1 februarie 2017, fapt ce dus la un număr record de înmatriculări de maşini second hand. Mai îngrijorător este faptul că cea mai mare pondere a maşinilor second hand care au fost înmatriculate în acest an o ocupă maşinile vechi de peste 10 ani.

 

În primele opt luni ale lui 2017, au fost înmatriculate aproximativ 338.000 de mașini second hand din import, cu 75% mai mult decât în același interval al anului trecut, iar pentru mașinile cu normele de poluare Euro 2 și Euro 3 creșterea a fost de peste 100%. Numărul maşinilor second hand importate va atinge 500.000 până la sfârşitul anului.

 

În acest moment, Guvernul lucrează la elaborarea unei noi forme a timbrului de mediu care să poată fi implementată până la sfărşitul anului 2017.


Astfel, maşinile second hand ar putea fi taxate o singură dată, atunci când sunt înmatriculate, însă autorităţile nu exclud varianta unei formule de creştere treptată  a impozitului pe autoturisme în funcţie de norma de poluare şi vârsta Vehiculelor.
Luată în calcul este şi varianta mixtă prin care persoanele care vor să înmatriculeze un autoturism second hand să fie nevoite să plătească o taxă de înmatriculare în funcţie de anul de fabricaţie al maşinii şi norma de poluare iar ulterior, un impozit în funcţie de aceleaşi criterii.