Antropologul Mihai Fifor, prima şedinţă CSAT după preluarea mandatului de Ministru al Apărării!

Data publicare: Joi, 14 Septembrie, 2017 Total: 1180 accesari

Antropologul Mihai Fifor, prima şedinţă CSAT după preluarea mandatului de Ministru al Apărării!

Senatorul filolog de Arad Mihai Fifor, Doctor în Antropologie, a participat astăzi la prima şedinţă CSAT în calitate de Ministru al Apărării. În cadrul şedinţei CSAT de astăzi a fost dezbătut subiectul securităţii naţionale- Strategia naţională în domeniul prevenirii proliferării armelor de distrugere în masă precum şi participarea activă a României la o misiune navală a NATO.

 

 

Nu ştim cât de mult l-au ajutat studiile în domeniul filologiei şi doctoratul în Antropologie pe proaspătul ministru al apărării, cert este că Senatorul de Arad, Mihai Fifor,  a trebuit să ia astăzi hotărâri importante în domeniul securităţii naţionale cât şi în organizarea, dezvoltarea şi înzestrarea cu noi echipamente şi tehnici militare a Armatei Române. până în anul 2026.


Mihai Fifor este cel de al patrulea ministru al apărării pe care Guvernul PSD-ALDE l-a dat în ultimele 9 luni de zile, fiind susţinut pentru preluarea portofoliului apărării de Liviu Dragnea, şeful Camerei deputaţilor şi preşedinte al PSD.


Deciziile luate în şedinţa CSAT de joi (sursa: Administraţia Prezidentială): 


"Joi, 14 septembrie a.c., a avut loc, la Palatul Cotroceni, sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, condusa de catre Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis.


O prima tema dezbatuta si aprobata de catre Consiliu a reprezentat-o participarea Armatei Romaniei, cu o capabilitate navala, la o misiune sub conducerea NATO, in semestrul al II-lea al acestui an.


Aceasta capabilitate este inclusa in Pachetul de forte, aprobat pentru anul in curs, fiind pusa la dispozitie in cadrul rezervei nationale de forte, pentru a raspunde unor solicitari suplimentare din partea organizatiilor internationale de crestere a contributiei Romaniei la misiuni si operatii externe.


In cadrul sedintei CSAT, a fost analizat si avizat proiectul de Hotarare a Guvernului pentru aprobarea organigramei structurilor centrale ale Ministerului Apararii Nationale si a numarului total de posturi aferent acestora.

Necesitatea acestui act normativ este determinata de contracararea riscurilor si amenintarilor noi la adresa Romaniei, generate de evolutia mediului de securitate si de indeplinirea misiunilor care revin organismului militar.

In acest context, prin actul normativ avizat de catre Consiliu, se va realiza o redistribuire a responsabilitatilor in cadrul Ministerului, in limitele prevazute de Programul privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea Armatei Romaniei pana in anul 2026 si in perspectiva, care a fost aprobat anul trecut de catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, fara a se depasi numarul total de posturi bugetate pe anul in curs.


O alta tema inclusa pe ordinea de zi a CSAT a reprezentat-o analiza si avizarea Strategiei nationale in domeniul prevenirii proliferarii armelor de distrugere in masa.


Obiectivul Strategiei este dezvoltarea si consolidarea cadrului de cooperare si coordonare a actiunilor autoritatilor romane, precum si a mecanismelor si instrumentelor necesare acestora pentru prevenirea si combaterea amenintarilor la adresa securitatii nationale reprezentate de proliferarea armelor de distrugere in masa si a vectorilor purtatori.


Strategia va fi implementata in perioada 2017-2019 si va viza, in principal: intarirea capacitatii de reactie rapida; asumarea unui rol activ in sustinerea eforturilor comunitatii internationale in domeniul prevenirii proliferarii armelor de distrugere in masa; consolidarea cooperarii inter-institutionale, in vederea crearii unor mecanisme eficiente si flexibile, care sa asigure prevenirea si contracararea proliferarii armelor de distrugere in masa si a vectorilor purtatori.


In cadrul sedintei CSAT s-a discutat, de asemenea, si despre securitatea energetica, fiind analizate riscurile si oportunitatile asociate acestui domeniu.


Resursele energetice constituie un fundament al dezvoltarii economico-sociale, avand inclusiv potentialul de a aduce contributii importante la promovarea intereselor nationale.


In acest context, membrii CSAT au hotarat ca, in perspectiva valorificarii viabile a resurselor energetice ale Romaniei, sa se aiba in vedere mai multe aspecte precum: eficientizarea cadrului legislativ si intarirea atributiilor unor organisme de stat cu competente in domeniu; consolidarea managementului si eficientizarea activitatii unor operatori din portofoliul statului; promovarea proiectelor de valorificare a potentialului energetic al Romaniei pe segmentele de productie si transport.


De mentionat ca Summitul "Initiativa celor Trei Mari", eveniment care trateaza cu prioritate domeniul energetic, este preconizat a se desfasura in 2018 la Bucuresti.


In finalul sedintei, membrii CSAT au aprobat propunerile directorului Serviciului de Telecomunicatii Speciale referitoare la numirea prim-adjunctului si a adjunctilor directorului."