Calificarea șomerilor la locul de muncă, răsplătită cu 250 de euro lunar

Data publicare: Vineri, 08 Septembrie, 2017 Total: 1368 accesari

Calificarea șomerilor la locul de muncă, răsplătită cu 250 de euro lunar

Companiile care angajează și califică șomeri la locul de muncă pot primi din partea statului 250 de euro lunar pentru fiecare persoană angajată, banii provenind din fonduri europene. Condiţia este ca angajatorul să elibereze angajatului o diplomă de calificare acreditată de către stat.

 

Anunţul a fost făcul de Lia Olguţa Vasilescu joi seara, în cadrul unei emisiuni televizate.

 


"La ora actuală există o criză foarte mare de forță de muncă în piață și noi am pregătit un proiect de lege, inclusiv cu normele de aplicare în acest sens. De mâine dacă vreți, orice angajator poate să meargă la AJOFM, la oficiile pentru plasarea forței de muncă din județe, și să ceară de acolo șomeri pe care să-i angajeze, chiar necalificați fiind, și primește pentru ei salariul minim pe economie din partea statului, cu finanțare europeană. Avem aproape jumătate de miliard din fonduri europene pentru a plăti aceste salarii, pentru a forma forța de muncă, pentru că noi avem o problemă în România, din acest punct de vedere", a spus Olguța Vasilescu.

 

Potrivit ministrului Muncii, suma pe care angajatorul o poate primi pentru fiecare angajat calificat creşte la 300 de euro lunar dacă şomerul are facultate sau este stagiar.

 

Deşi implementată, măsura nu este foarte apreciată de mediul privat. Angajatorii spun că pentru accesarea fondurilor, Ministerul Muncii impune o birocraţie atât de stufoasă încât la final, timpul şi banii cheltuiţi pentru acreditările calificării şomerilor ajung să îi coste mai mult decât primesc. 
Aceştia sunt de părere că ajutorul de 250 euro pentru fiecare şomer este util doar pentru companiile mari care au mii de angajaţi, iar cadrul legal actual ar trebui modificat astfel încât să fie redusă birocraţia.