Răsturnare de situaţie în cazul vânzătoarei de la Kaufland! Află verdictul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării!

Data publicare: Miercuri, 06 Septembrie, 2017 Total: 17186 accesari

Răsturnare de situaţie în cazul vânzătoarei de la Kaufland! Află verdictul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării!

Filmuuleţul în care o vânzătoare a magazinului Kaufland din Odorheiul Secuiesc refuză să servească un client a ajuns şi pe masa Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

 

 Citeşte şi VIDEO SCANDALOS! O angajată Kaufland din Odorheiul Secuiesc refuză să servească clienţii care vorbesc în limba Română!





În urma cercetărilor, CNCD a stabilit că filmarea nu constituie o dovadă a descriminării de nici un fel întrucât nu există un tratament diferenţiat. Ba mai mult, CNCD este de părere că filmarea nu face altceva decât să răspândească informaţii eronate, extrase din context care au ca efect prejudicierea imaginii lanţului de magazine precum şi a vânzătoarei.

 

 

Redăm, mai jos, comunicatul CNCD:

 

Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, întrunit în ședința de soluționare a petițiilor în data de 06.09.2017, a soluționat autosesizarea nr. 4A/2017, având ca obiect posibile fapte de discriminare aduse la cunoștința publicului prin difuzarea la data de 31 august 2017, pe contul vloggerului cu numele “Militianul„ de pe pagina de internet www.youtube.com unei înregistrări video în care se relatează refuzul accesului la serviciile oferite de magazinul Kaufland din Odorheiu Seuiesc, din cauza faptului că solicitantul este de naționalitate română și vorbește doar limba română. 

Având în vedere analiza probelor depuse la dosar, Colegiul director a constatat că:

-autorul filmului nu a respectat regulile de etică ale testării ce țin de corectitudinea dovezilor. Prin publicarea filmului testării s-a generat în societate o instigare la ură pe criteriul apartenenței etnice, săvârșită prin răspândirea unor informații incomplete sau false; în speță, nu se întrunesc elementele constitutive ale faptei de discriminare directă, nu există un tratament diferențiat și un raport de cauzalitate între criteriul invocat și faptă; 

Raportat la cele constatate, Colegiul director a hotărât în unanimitate următoarele: 

1. fapta prezentată prin filmul din speță nu întrunește elementele constitutive ale discriminării directe, lipsește tratamentul diferențiat și nu există un raport de cauzalitate între criteriul invocat și faptă;

 

2. condamnă public orice comportament de incitare la ură pe criteriul apartenenței etnice, săvârșită prin răspândirea de informații incomplete sau false, prin exploatarea prejudecăților din societatea din România, având ca scop sau efect tensionarea relațiilor interetnice;

3. recomanda părții reclamate și tuturor agenților economici să adopte măsuri pentru a asigura cunoașterea limbii oficiale a statului la un nivel rezonabil de către angajații care au în fișa postului sarcini ce țin de deservirea clienților;

4. se va comunică o copie a hotărârii părții reclamate.



În urma răspândirii imaginilor video pe internet, mai mulţi internauţi a-au arătat indignaţi de întâmplare, dând  astfel, naştere unor discuţii cu tentă rasistă în care atât etnici români cât şi etnici maghiar au ajuns să se "războiască " de-a dreptul pe marginea unor subiecte de natură xenofobă.

Puteţi urmări clipul integral aici: