Pensiile private puse din nou în pericol! Guvernul taie jumătate din contribuțiile viitoare la Pilonul II

Data publicare: Miercuri, 23 August, 2017 Total: 1468 accesari

Pensiile private puse din nou în pericol! Guvernul taie jumătate din contribuțiile viitoare la Pilonul II

Deşi Guvernul a dat asigurări că nu se va atinge de pilonul 2 de pensii, Ministrul Finanţelor a făcut un anunţ- BOMBĂ în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii ASF. Contribuţiile statului la pilonul 2 de pensii se vor diminua cu 50%.

Ministerul Finanțelor vrea să diminueze, de la 5,1% la 2,5%, contribuția virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II).

 

Potrivit televiziunii Antena3, dacă măsura va fi implementată, peste 7 milioane de conturi individuale de pensii aparţinând cetăţenilor care contribuie la sistem, vor fi drastic afectate de micşorarea contribuţiilor.

 

Implementarea măsurii de reducere a contribuţiilor pentru pilonul 2 de pensii ar urma să intre în vigoare la începutul anului 2018.

Prezent la discuţiile cu reprezentanţii din domeniul pensiilor private, Ministrul Finanţelor, a propus în primă fază o diminuare a contribuţiilor de la 5.1% la 1%, ceea ce ar fi însemnat ca peste 80% din banii românilor alocaţi pentru Pilonul 2 de pensii,  să revină în administrarea statului.

Deşi reprezentanţii agenţiei de supraveghere financiară au prezentat ministrului Ionuţ Mişa impactul pe care l-ar putea genera tăierea contribuţiilor, decizia a rămas neschimbată, urmând ca aceasta să intre în comisia din parlament pentru a fi dezbătută.

 

Potrivit ministerului Finanţelor, ASF nu are cadrul legal de iniţiativă legislativă în cadrul reglementărilor actelor normative, deci propunerile ASF de renunţare la ideea de reducere a contribuţiilor, nu pot fi luate în considerare de câtre guvern

Până în prezent, fondul de pensii administrate privat a fost de 36,06 miliarde de lei , adică 7,92 miliarde de euro,  ritmul anual de creștere fiind de 30,76%.