Deficit de forţă de muncă în judeţul Arad! Autorităţile locale aduc muncitori de peste graniţă

Data publicare: Luni, 14 August, 2017 Total: 1834 accesari

Deficit de forţă de muncă în judeţul Arad! Autorităţile locale aduc muncitori de peste graniţă

Mai mulţi primari arădeni din apropierea graniţei cu Ungaria au declarat, că în ultimul an, criza forţei de muncă din judeţul Arad s-a accentuat, iar investitorii întâmpină un deficit de personal în fabricile pe care le deţin în zonele industriale din judeţ.


Investitorii au ajuns să plătească milioane de lei anual, pentru a asigura cazarea a sute de salariaţi ai fabricilor din jurul municipiului Arad.  Aceştia sunt cazaţi în moteluri, pensiuni şi locuinţe private pentru că au fost aduşi din alte judeţe ale ţării. Pănă în prezent, peste 1500 de muncitori veniţi din judeţe precum Hunedoara, Mehedinţi sau Dolj sunt cazaţi de către angajatori.

 

 

Avem câteva zone industriale şi am adunat toată forţa de muncă din comunele apropiate, dar există încă un deficit major. Soluţia cea mai bună este să aducem oameni din Ungaria, astfel companiile nu mai sunt nevoite să plătească cazarea celor veniţi din judeţe îndepărtate ale României. Împreună cu primarii de peste graniţă, căutăm soluţii pentru a face acest lucru cât mai repede posibil”, a declarat primarul oraşului Pecica, Petru Antal.


Conform sursei citate, în Pecica şomajul este sub 2%, iar din cei 12.000 de locuitori peste 7.000 sunt angajaţi în fabricile locale sau cele de la marginea municipiului Arad. În ceeaa ce priveşte municicpul Arad, şomajul a atins minimul istoric înregistrat vreodată. Doar 1 din 200 de arădeni se află în evidenţa  AJOFM.

 

Vom moderniza cu fonduri europene mai multe drumuri transfrontaliere, pentru că doar aşa putem facilia mişcarea forţei de muncă. Există localităţi apropiate din Ungaria în care şomajul este foarte ridicat, iar noi le putem da de lucru oamenilor. Avem nevoie de ei, investitorii au nevoie de aceşti oameni, pentru că este mai ieftin să plăteşti naveta decât cazarea”, a declarat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.


Consiliul Judeţean a depus deja proiecte în valoare de 13 milioane de euro pentru obţinerea de fonduri europene, vizând modernizarea a 60 de kilometri de drumuri judeţene din zona de graniţă, precum Nădlac-Peregu Mare, Pecica-Turnu, Curtici-Macea-Sânmartin, Sânmartin-Socodor sau Socodor-Nădab. Aceste drumuri ar crea un culoar rutier mai scurt între Nădlac şi oraşul Chişineu-Criş, fiind, de asemenea, o variantă pentru circulaţia aglomerată de pe DN7 şi DN79.


Şomajul în judeţul Arad este mai mic de 2%, iar în municipiul Arad este sub 0,5% astfel că în permanenţă la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Arad există aproape 2.000 de locuri de muncă disponibile, majoritatea în fabrici de componente auto sau de textile.

 

Potrivit datelor publicate de Ministerului Muncii, salariul mediu net lunar în judeţul Arad este de 2.011 lei.