Criză de sânge în spitale! Canicula şi concediile au făcut ca numărul donatorilor să scadă la aproape la jumătate

Data publicare: Sambata, 12 August, 2017 Total: 1339 accesari

Criză de sânge în spitale! Canicula şi concediile au făcut ca numărul donatorilor să scadă la aproape la jumătate

E din nou criză de sânge în spitale! Canicula şi concediile au făcut ca numărul donatorilor să scadă la aproape la jumătate. Din această cauză, medicii sunt nevoiţi să amâne intervenţiile chirurgicale care pot fi reprogramate, pentru a fi asigurate urgenţele.

 

Bolnavii cronici care au nevoie de transfuzii de sânge sau cei care sunt implicaţi în accidente rutiere riscă să îşi piardă viaţa aşteptând… o pungă de sânge. Numărul donatorilor a scăzut drastic în timpul verii. Şi din cauza caniculei, dar şi pentru că mulţi sunt plecaţi în concediu.  Centrele de transfuzii nu au reuşită să facă rezerve pentru perioada de vară, când donatorii sunt tot mai puţini, iar medicii spun că un pacient din patru riscă să piardă lupta pentru viaţă

 

În aproape jumătate de oră, cât durtează completare fişelor, plus recoltarea, o viaţă poate fi salvată însă chiar dacă procedurile sunt simple, puţini sunt cei care ajung în centrele de donare. Deficitul este unul mare, spun medicii, fiind înregistrate mai puţin de jumătate din numărul de donări faţă de necesarul minim.

 

Mai mult, medicii spun că donarea de sânge este benefică şi duce la întinerirea organismului. Gestul nobil este recompensat. Donatorii primesc bonuri de masă, o adevereinţă prin care pot primi o zi liberă de la angajator şi  o reducere de 50 la sută pentru abonamentul la transportul în comun.