Firmele, obligate să-și deschidă cont de TVA, de la 1 octombrie

Data publicare: Vineri, 04 August, 2017 Total: 1987 accesari

Firmele, obligate să-și deschidă cont de TVA, de la 1 octombrie

Potrivit unei ordonanțe de urgenţă, Ministerul Finanțelor vrea să instituie în premieră,  sistemul ”Split VAT” în România.

 

Firmele înregistrate în scopuri de TVA vor fi obligate, de la 1 octombrie 2017, să-și deschidă câte un cont pentru plata taxei pe valoare adaugată (TVA). Se prevăd și amenzi între 2.000 și 4.000 de lei pentru cei care încalcă oligațiile de plată a TVA prin acest sistem.

 

În prezent firmele care cumpără bunuri și servicii platesc direct către furnizori sau prestatorii întreaga contravaloare a achizițiilor de bunuri sau prestărilor de servicii, inclusiv TVA aferentă iar potrivit Ministerului de Finanţe, firmele care încasează TVA se folosesc debani  în interese proprii, uitînd uneori să îi dea statului.

 

Din aceste motive, Ministerul Finanțelor vrea să instituie noul sistem de plata defalcată a TVA, prin care firmele să fie obligate să-și deshidă cont separat de TVA, la Trezorerie sau la bănci. Din noile conturi, firmele nu vor putea retrage bani, ci doar să primească de la clienți. 

 

Noul sistem va fi obligatoriu de la 1 octombrie dar opţional, mecanismul VAT split va fi aplicat de la 1 septembrie.

 

Patronatele se plâng că noul sistem nu face altceva decât să îngreuneze colaborarea firmelor cu statul şi să sporească birocraţia.