Guvernul s-a mai împrumutat cu 110 mil. euro. România, datorii ENORME a acumulate în ultimele patru luni

Data publicare: Joi, 03 August, 2017 Total: 10284 accesari

Guvernul s-a mai împrumutat cu 110 mil. euro. România, datorii ENORME a acumulate în ultimele patru luni

Ministerul Finanţelor a plasat titluri printr-o emisiune nouă de obligaţiuni, în valoare de 500 mil. lei, scadente în data de 26 octombrie 2020 la un randament mediu anual de 1,8%.


Anunţul a fost făcut joi, de către BNR printr-un comunicat public prin care sunt prezentate cifrele afacerii pe care statul tocmai a încheiat-o cu băncile. În raportul BCR nu este prezentat motivul pentru care Guvernul a ales să se împrumute de la creditorii interni însă speculaţii pe această temă sunt făcute de către mai mulţi specialişti în economie din domeniul privat.

 

În urma licitaţiei la care au participat mai multe bănci, statul a oferit un randament mediu  de 1,88% iar cel maxim, de 1,91% iar rata cuponului a fost stabilită la 2,3%.

 

Pentru anul 2017,guvernul PSD-ALDE a stabilit că nevoia de finanţare a statului este în creştere datorită prognozei de creţtere a deficitului bugetar. Guvernul a prevăzut un deficit bugetar de 2,99% din produsul intern brut , faţă de nivelul de 2,41% din PIB atins în 2016.

 

Comisia Europeană împreună cu mulţi alţi analişti în economie spun că estimările guvernului au fost mult prea optimiste şi se aşteaptă la un deficit bugetar de peste 3% din PIB în 2017. Aceştia trag un semnal de alarmă şi spun spun că guvernul va fi nevoit  să se îndatoreze pentru a putea asigura salariile din sistemul de stat dar şi pensiile si alocaţiile dacă nu se iau măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar şi a cheltuielilor cu aparatul de stat.

Din luna mai şi până astăzi, Guvernul a reuşit să se îndatoreze cu 4,796 miliarde euro, adică 40% din cât a luat România de la FMI în 2009, la începutul crizei financiare.