Dezastru la absorbţia de fonduri europene! Guvernul a reuşit să atragă doar 0,004%, dar a împrumutat miliarde de euro

Data publicare: Miercuri, 02 August, 2017 Total: 1330 accesari

Dezastru la absorbţia de fonduri europene! Guvernul a reuşit să atragă doar 0,004%, dar a împrumutat miliarde de euro

În primele cinci luni ale lui 2017, România a reuşit „marea performanţă” de a „absorbi” din fondurile structurale ale UE pentru exerciţiul financiar 2014-2020, un milion de euro, adică de 0,004% din totalul sumei alocate în exerciţiul financiar curent. Acestă „performanţă” vine după ce în campania electorală PSD se lăuda cu strategii eficiente de absorţie a banilor europeni, criticând vehement guvernul anterior pentru performanţe scăzute la acest capitol numindu-l „guvernul 0”. Mergând pe acelaşi principiu, în prima jumătate de an de guvernare, guvernul PSD poate fi numit „guvernul 0,004”.

Problema este că bugetul pentru anul 2017 se bazează pe atragerea a nu mai puţin de10 miliarde lei, valoare greu de atins în condiţiile actuale mai ales că  autorităţile de management prin intermediul cărora se fac rambursările din fonduri UE nu sunt autorizate.

Pe de altă parte, ocupat cu acoperirea salariilor şi a pen­siilor, Ministerul Finanţelor nici nu are bani pentru a suplini golul, până ce ar urma să vină fondurile nerambursabile.

Ministerul Finanţelor a împrumutat la mijlocul lunii iulie, un miliard de euro de Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru confinanţarea proiectelor derulate cu fondurile nerambursabile ale Uniunii Europene - aproximativ 22 de miliarde de euro în exerciţiul financiar 2014-2020.