Adrian Wiener: programul la Centrele de Transfuzie Sanguină poate fi prelungit

Data publicare: Vineri, 07 Iulie, 2017 Total: 1868 accesari

Adrian Wiener: programul la Centrele de Transfuzie Sanguină poate fi prelungit

„Donarea de sânge reprezintă probabil, altruismul în formă esențializată. Puține gesturi umane leagă mai direct verbul a dărui de substantivul viață”. Așa își începea senatorul Adrian Wiener solicitarea adresată Ministrului Sănătății în luna mai, prin care explică de ce ar fi potrivită prelungirea programului Centrelor de Transfuzie Sanguină. Răspunsul a venit de curând și acesta este unul pozitiv.

 

Pentru a crea premizele optime pentru donarea de sânge și pentru a preveni crizele intermitente este nevoie ca accesul în centre de transfuzie din toată România să fie prelungit, de obicei acestea fiind deschise pentru donare luni - vineri până în jurul orei 13:30. Senatorul arădean argumentează că în weekend există disponibilitate mai mare din partea cetățenilor și solicită reprezentanților Guvernului ca Centrele să fie deschise aproximativ 3 ore și în zilele de sâmbătă.

 

Ministerul Sănătății a declarat în răspunsul său că „ar fi benefic și suntem pe deplin de acord cu sugestia făcută” de către parlamentarul USR. Până să devină realitate, intențiile bune trebuie concretizate într-un cadru legal pentru crearea condițiilor necesare, cum ar fi plata orelor suplimentare pentru personalul Centrelor de Transfuzie. Adrian Wiener s-a arătat dispus să inițieze și să creioneze normele necesare.

 

Adrian Wiener: ”Ne confruntăm în sistemul sanitar cu o permanență a crizelor legate de disponibilitatea sângelui pentru cei aflați în dificultate. Singura soluție pentru depășirea lor este creșterea numărului de donatori, iar aceasta se poate face inclusiv prin facilitarea accesului la centrele de transfuzii. Majoritatea celor care donează provin din mediul urban, sunt persoane angajate, care de regula au un program de lucru fix și care nu se suprapune peste cel pe care îl au acum centrele de recoltare. Flexibilizarea programului este o măsură prin care să putem primi donatori și în afara orelor clasice de program, atunci când acestia sunt liberi.