„Brave Warrior 17” – activități premergătoare exercițiului

Data publicare: Vineri, 07 Iulie, 2017 Total: 3006 accesari

„Brave Warrior 17” – activități premergătoare exercițiului

Efectivele detașamentului românesc generat de Batalionul 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” pentru exercițiul „Brave Warrior 17”* din Ungaria, începând cu mijlocul zilei de 6 iulie, sunt complete. Odată cu sosirea celor o sută de militari arădeni în facilitățile de instrucție ale „Hungarian Defence Forces Bakony Combat Training Center”, compania de infanterie întărită este în măsură să participe la etapele de pregătire premergătoare exercițiului, în format național și, apoi, la exercițiul propriu-zis, în cadrul structurii militare multinaționale.

 

1. Asemeni colegilor lor sosiți cu două zile în urmă, nici ultimii debarcați nu au avut parte de odihna după drumul din țară. Cu toții, ofițeri de stat major, comandanți de plutoane și comandanți de grupe, mecanici-conductori și șoferi, au trecut la executarea recunoașterilor în teren. Au fost ghidați, din partea gazdelor, de căpitanul Peter Torok. A fost una dintre activitățile cărora comandantul batalionului, locotenent-colonel Ștefan-Claudiu Topor, le-a acordat o atenție deosebită, avînd în vedere că stabilirea aliniamentului defensiv al subunității va fi strict legată de posibilitățile și constrâgerile terenului. Poligonul maghiar, dincolo de suprafața mare pe care o ocupă (251 km2), fiind unul dintre cele mai mari poligoane din Europa Centrală, are o curiozitate tehnică: este traversat de drumuri naționale, căi ferate și chiar localități.

 

2. Pornind de la ideea că în interiorul unei structuri militare naționale, subsistemele interioare funcționează grație reglărilor curente, într-una multinațională, fie aceasta construită din armate ale statelor membre NATO, ca aceea în care a fost integrat detașamentul românesc pentru exercițiul „Brave Warrior 17”, unul dintre sistemele fundamentale care trebuie reglate și verificate, înainte de momentul de start al misiunii, este sistemul de comunicații și informatică. Evident, limbajele și procedurile operaționale sunt, în mare parte, standardizate și mijloacele de comunicații compatibile, dacă nu similare, între respectivele armate. De asemenea, sutele de exerciții din ultimul deceniu, în care interoperabilitatea, integrarea și funcționarea întrunită a diferitelor structuri militare au fost obiective de instrucție constante, au cizelat asperitățile tehnologice și de comunicare, iar în prezent, agregatele militare funcționează, lucrându-se doar la reglajele fine ale acestora. În organizarea pentru luptă, potrivit scenariului fictiv al programului de instruire al exercițiului, compania de infanterie românească este o subunitate a unui batalion de cavalerie american, care, la rîndul său, este în compunerea unei brigăzi de infanterie ungare. Pe orizontală, militarii români își coordonează acțiunile de luptă cu militarii britanici și croați.


Așadar, nevoile de comunicații cuprind ambele direcții de comunicare intrastrusctură. În etapa actuală de pregătire a exercițiului, potrivit planificării din conferințele anterioare, transmisioniștii americani, britanici, români și unguri s-au întâlnit pentru a-și programa stațiile radio tip „Panther 2000 V” și „Harris 5800 V/H și Harris 7800 S, a introduce frecvențele de bază și rezervă și apoi, pentru a verifica legăturile pe diverse nivele din circuitele exercițiului. O mână de oameni, într-o schemă fără de care întregul ansamblu nu și-ar putea îndeplini rolul. Echipa de transmisioniști din partea detașamentului românesc a fost constituită de locotenentul Mihai Popa-Iovănuț, plutonierul major Ovidiu Cati și caporalul Viorel Rus. Aceștia au primit frecvențele, le-au introdus în echipamentele radio, au stabilit și verificat legăturile radio în clar și secretizat. Micile modificări de circuite ordonate de reprezentanții eșaloanelor superioare ale structurii multinaționale, rezultate din dinamica fazei premergătoare a exercițiului, au fost, din nou, simplu, introduse, stabilite, verificate. Experiența profesională a celor trei militari români s-a dovedit folositoare, activitatea derulându-se mai repede grație consilierii tehnice pe care aceștia au oferit-o mai tinerilor lor camarazi din armatele partenere.