Doi bărbaţi au furat recipiente cu uraniu slab radioactiv care apoi au ajuns râul Mureş

Data publicare: Duminica, 02 Iulie, 2017 Total: 3210 accesari

Doi bărbaţi au furat recipiente cu uraniu slab radioactiv  care apoi au ajuns râul Mureş

În cursul zilei de ieri, 1 iulie 2017, a fost sesizată dispariția dintr-un depozit al unei societăți comerciale din localitatea Vladimirescu a trei recipiente conținând o substanță ce avea în compoziție uraniu sărăcit (slab-radioactiv) și a unui număr de șase colimatorii conținând de asemenea uraniu sărăcit. La ordinul doamnei Florentina Horgea, Subprefect al Județului Arad, în calitate de Președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, la fața locului s-a deplasat o echipă de primă evaluare C.B.R.N. (chimică-bacteorologică-radiologică-nucleară) a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” a Județului Arad, care a efectuat măsurători la depozitul de unde au dispărut materialele și în vecinătatea acestuia, neconstatând depășiri ale valorilor radiației naturale.

 

Se pare că este vorba de firma Amarad, mai exact la staţia de sudură din incinta fostului com,binat chimic.

 

Inspectoratul de Poliție Județean Arad a fost sesizat prin S.N.U.A.U. 112 de dispariția din incinta unei societăți comerciale de pe raza localității Vladimirescu a bunurilor descrise mai sus. În urma verificărilor efectuate au fost identificați doi bărbați de 45, respectiv 56 de ani, bănuiți de sustragerea bunurilor, cei doi fiind reținuți de polițiști și urmând a fi prezentați Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad cu propunere de arestare preventivă.

 

Cei doi bărbaţi au văndut “prada” unui centru de colectare fier vechi, iar aceştia când au realizat ce contin de fapt acele recipiente, se pare că au găsit soluţia cea mai “salvatoare” şi le-ar fi aruncat în Mureş.

 

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea regimului materialelor nucleare sau al altor materii radioactive.

      

Din cercetările efectuate până acum materialele sustrase nu prezintă pericol pentru populație.