Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriți astăzi ! AFLĂ ce NU AI VOIE să faci astăzi !

Data publicare: Joi, 29 Iunie, 2017 Total: 2007 accesari

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriți astăzi ! AFLĂ ce NU AI VOIE să faci astăzi !

Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriți de Biserica Ortodoxă astăzi, 29 iunie. Biserica a hotărât ca cei doi Apostoli să fie cinstiți în aceeași zi deoarece în aceeași zi, deoarece au fost primii martiri.

Ce trebuie să faci de Sfinții Petru și Pavel:


În ziua sărbătorii, oamenii obişnuiesc să dea de pomană pentru sufletele celor morţi- sărbătoarea fiind cunoscută şi sub numele de Moşii de Sânpetru. 
De ziua Moşilor de Sânpetru sau de Vară, femeile împart oale cu apă, pentru ca cei morţi să aibă ce bea pe lumea cealaltă.

În această zi oamenii au voie să lucrează orice, dar NU ESTE VOIE să toarcă, căci se crede că astfel se întorc colacii de la morţi. 

Ce nu ar trebui să facă creștinii de Sfinții Petru și Pavel:

Nicio femeie NU ARE VOIE să mănânce mere până în această zi, fiindcă altfel îi supără pe morți. 

După sărbătoare însă, femeile tinere pot mânca mere, cele vârstnice fiind nevoite să mai aștepte până la Sfântul Ilie. Până în această zi nu se scutură merii. Se crede că, dacă se respectă această datină, sunt ocrotite ogoarele de căderea grindinei.

Oamenii pistruiați trebuie să se spele pe față cu apă la miezul nopții, când cantă cocoșul.

Sărbătoarea sfinților Petru și Pavel se ține timp de trei zile pentru c agricultorii să fie protejați împotriva potoapelor și pentru ca grânele lor să fie bogate. 

Privighetorile și cucii nu mai cântă în această zi.