Glad Varga (PNL): „Propun înăsprirea pedepselor pentru cei care depozitează ilegal deşeurile”

Data publicare: Luni, 26 Iunie, 2017 Total: 1688 accesari

Glad Varga (PNL): „Propun înăsprirea pedepselor pentru cei care depozitează ilegal deşeurile”

Deputatul arădean Glad Varga are o nouă propunere legislativă care vizează protejarea mediului: modificarea Legii 211/2011 privind Regimul deşeurilor.

„Mediul reprezintă o resursă importantă a României şi trebuie să îl protejăm, atât fiecare, ca român, dar şi prin legi. O astfel de lege este cea privind regimul deşeurilor. În actuala sa formă, legea parcă îi protejează pe cei care depozitează ilegal şi haotic deşeuri, în special cele rezultate în urma demolărilor. Consecinţele le vedem la intrările şi ieşirile din majoritatea localităţilor. Prin proiectul pe care l-am iniţiat se doreşte înăsprirea sancțiunilor pentru abandonarea deșeurilor dar și introducerea unor sancţiuni complementare”, a afirmat Glad Varga.

Deputatul arădean subliniază că: „Acum avem paradoxul ca tarifele de depozitare să fi crescut foarte mult iar sancţiunile să fie derizorii, astfel încât pentru mulţi e mai «rentabil» să arunce deşeurile şi să plătească amendă, decât să urmeze calea legală şi să le depoziteze în condiţii normale”.

În prezent, sancţiunile pentru persoane fizice sunt cuprinse între 1000 şi 3000 lei, şi pot fi înjumătăţite dacă sunt achitate în 48 de ore. Din cauza faptului că până în anul 2017 taxele de depozitare au crescut substanţial, deputatul Glad Varga propune o creştere a cuantumului amenzilor, de la 3000 la 6000 lei.

De asemenea, prin inițiativa de modificare legislativă se doreşte introducerea  a două sancțiuni complementare:

(1) sancţiune complementară de ridicare a deşeurilor abandonate şi curăţare a terenului pentru faptele prevăzute în legea Legea nr.211/2011 privind regimul deşeurilor la art. 19, alin 3, precum şi eliminarea acestora.

(2) sancţiune complementară de confiscare a mijlocului de transport, cu o masă mai mare de 3,5 tone, pentru deşeurile abandonate de către persoanele fizice şi juridice care încalcă prevederile art. 19., alin 3.

„Deşi par măsuri aspre, acestea sunt necesare pentru a avea o ţară curată, pentru a respecta mediul şi, în definitiv, a ne respecta pe noi”, a completat deputatul liberal, Glad Varga.

Deputatul arădean îşi doreşte o lege cât mai echilibrată, iar pentru aceasta aşteaptă sugestii şi observaţii la adresele de mail: cabinet@gladvarga.ro;