Clasa politică tradiţională respinge demersurile USR pentru alegerea primarilor în două tururi

Data publicare: Miercuri, 14 Iunie, 2017 Total: 1290 accesari

Clasa politică tradiţională respinge demersurile USR pentru alegerea primarilor în două tururi

Ultimele alegeri parţiale, organizate în urma pierderii mandatelor de către foştii primari condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie, a scos la iveală o problemă gravă: lipsa reprezentativităţii pentru noii aleşi! Pentru a rezolva această problemă democratică cu potenţial de instabilitate în zona administraţiei locale, USR a făcut eforturi pentru schimbarea legii electorale în sensul alegerii primarilor în două tururi de scrutin.

Evidenţa arată cum în oraşe reşedinţă de judeţ, precum Craiova sau Târgu Jiu, actualii primari au fost aleşi duminica trecută de numai 8% dintre locuitori, în condiţiile în care prezenţa la vot în întreaga Românie a fost de doar 33%. Efectul este că orice decizie a unui primar poate fi contestată, în lipsa unui număr suficient de cetăţeni care să o mandateze. Această situaţie de sub-reprezentare convine clasei politice tradiţionale, autorii şi beneficiarii principali ai legii electorale elaborate şi votate în legislatura trecută fiind PSD şi PNL.

USR susţine ferm, prin vocea parlamentarilor săi, modificarea legislaţiei electorale prin revenirea la două tururi de scrutin, alături de alte schimbări necesare. Pentru aceasta, în luna mai a fost depusă o solicitare oficială pentru reînfiinţarea Comisiei comune pentru elaborarea Codului Electoral. Marţi, Biroul permanent reunit al Parlamentului a respins cu votul membrilor partidelor tradiţionale această solicitare.

Adrian Wiener, senator USR: „Situaţia actuală este un afront adus democraţiei. Să ai primari nereprezentativi ar trebui să fie un motiv de îngrijorare, sub aspectul calităţii actului administrativ! Ambele partide tradiţionale se complac în această situaţie, menţinând un Cod Electoral viciat şi nedemocratic. În schimb este considerată o prioritate comisia pentru evaluarea alegerilor din 2009. Trebuie remediate toate aceste carenţe şi să actualizăm legislaţia în domeniu până nu vine alt ciclu de alegeri. Un singur tur de scrutin pentru primari este doar unul din multiplele puncte care trebuie îmbunătăţite în legislaţia electorală din România. Lucrând cu specialişti în domeniu şi alături de societatea civilă, dorim să ajustăm sistemul electoral în mod corect şi într-un timp optim pentru a putea fi implementat.