125 de ani de la sfințirea bisericii romano-catolice din Vinga

Data publicare: Duminica, 11 Iunie, 2017 Total: 4715 accesari

125 de ani de la sfințirea bisericii romano-catolice din Vinga

Bulgarii din Vinga, la ceas de sărbătoare 125 de ani de la sfințirea bisericii romano-catolice, construită decomunitatea bulgară, care astăzi este monument istoric și un important obiectivturistic..Comunitatea   bulgară   din   Vinga,  amarcat un eveniment important, la sfârșitul săptămânii  se împlinesc   125   de   ani   de   când   a   fost   sfințită   biserica actuală   a   comunității, comparabilă cu  o  catedrală.

 

Este vorba  de  Biserica Romano-Catolică SfântaTreime, construită între anii 1890-1892 de către bulgarii din zonă, care au adunatbani timp de zece ani pentru acest proiect.

 

La fel cum s-a întâmplat pe tot teritoriul României, comunitatea bulgară din Vingas-a redus constant, în ultimele decenii, numărând acum mai puțin de 300 depersoane.

 

Majoritatea s-au adunat pentru a sărbători timp de două zile.”Sărbătorim jubileul a 125 de ani de la construirea bisericii actuale a comunitățiibulgare din Vinga, cunoscută ca biserică romano-catolică bulgărească.  Este de fapt a treia biserică a acestei comunități, întrucât acum 150 de ani, comunitateaavând deja un număr sporit de membri, s-a considerat că e nevoie de o bisericămai mare.

 

Vechea biserică a fost foarte frumoasă, în stil baroc, spune Gabriel Cociuba, membru în Comitetul Uniunii Bulgare din Banat (UBB) și organizator almanifestărilor de sâmbătă și duminică.Unul dintre evenimentele culturale găzduite de sediul UBB a fost o expoziție cu 126  de   picturi  care  redau   ipostaze   ale   clădirilor  reprezentative  din  Vinga, în majoritatea fiind și biserica. Autor este chiar Gabriel Cociuba, care are peste 1.000 de lucrări cu aceeași tematică, expuse în mai multe locuri din țară de-a lungul timpului. Bulgarii au participat la un seminar cu teme istorice, o slujbă la biserică oficiată de peste zece prelați, dar și la spectacole artistice, invitați fiind reprezentanți locali și naționali ai comunității bulgare, inclusiv din Parlamentul României.

 

”Este un eveniment deosebit nu doar pentru bulgari, ci pentru toți locuitorii dincomuna Vinga. Avem o biserică frumoasă, putem să îi spunem catedrală, care nereprezintă ca localitate. Este și un obiectiv turistic important, monument istoric, merită   vizitat   și   în   interior,   nu   doar  admirat   de pe   drumul   național”,   a   spusprimarul comunei, Ioan Negrei.

 

Bulgarii au apărut în Vinga în 1741, când în zonă s-au stabilit circa 125 de familii.În 1749 își construiau deja o mănăstire și o biserică, iar aproape 150 de ani maitârziu în zonă trăiau aproximativ 5.000 de bulgari. În momentul de față, în totBanatul sunt mai puțini de 10.000.