Premieră la Timișoara : Colaborare teatrală de elită în contextul multiculturalității

Data publicare: Marti, 23 Mai, 2017 Total: 947 accesari

Premieră la Timișoara : Colaborare teatrală de elită în contextul multiculturalității

Dumincă seara și-a deschis porțile  Festivalul Euroregional de Teatru Timișoara – TESZT, o adevărată sărbătoare a multiculturalității, o platformă de schimburi culturale între teatrele din regiune, un dialog între artiști, oameni de teatru și iubitori al spectacolelor de teatru contemporan. Spectacolul de deschidere al festivalului din anul acesta, EXIT, regizat de renumitul regizor maghiar, Schilling Arpad,  s-a născut în acest context al multiculturalității,  prin colaborarea a trei teatre din regiune: Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara, Teatrul Clasic „Ioan Slavici”  din Arad și Teatrul Național din Sombor (Serbia).

 

Premiera a fost urmată de o întâlnire între public și echipa artistică  a acestui proiect, discuția fiind moderată de dramaturgul maghiar Upor László, care, continuând ideea spectacolului EXIT a precizat, că proba cea mai grea pe care trebuie  s-o treacă personajele din spectacol este testul europenismului.

 

La sfârșitul premierei, amuleta Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely, simbolul recunoașterii pentru munca depusă  de către actori pe durata pregătirii unui spectacol le-a  fost înmânată actriței arădene Carmen Vlaga-Bogdan, actriței din Sombor, Dragana Šuša și actorului timișorean Vass Richárd. Tradiţional, pandantivul se dă mai departe cu ocazia fiecărei premiere actorului cu cea mai bună prestație.

 

Premiera din Arad va avea loc joi 8  iunie, ora 19.00, la  sala mare al Teatrului Clasic ,,Ioan Slavici”.