Guvernul continuă să se împrumute. Ministerul Finanțelor Publice a programat împrumuturi de 4,1 miliarde de lei, în luna Mai

Data publicare: Marti, 02 Mai, 2017 Total: 1417 accesari

Guvernul continuă să se împrumute. Ministerul Finanțelor Publice a programat împrumuturi de 4,1 miliarde de lei, în luna Mai

Ministerul Finanțelor Publice /MFP/ a planificat împrumuturi de 4,1 miliarde de lei de la băncile comerciale în luna mai 2017, din care 3,7 miliarde de lei prin șapte licitații de certificate de trezorerie și obligațiuni de stat, iar 405 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni.

 

Sumele vor fi destinate finanțării deficitului bugetului de stat și refinanțării datoriei publice.

 

În anul 2017, volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi lansate de MFP pe piața internă prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 2,96% din PIB (circa 24 de miliarde lei), care urmează să fie finanțat în proporție de 65% de pe piața internă și 35% de pe cea externă, precum și de nivelul refinanțărilor de titluri de stat 2017 denominate în lei scadente în 2017.

 

MFP are în vedere atragerea de resurse financiare de pe piețele externe prin emiterea de euro-obligațiuni într-un volum de 2,5 — 3 miliarde euro (echivalent), în funcție de evoluțiile și oportunitățile oferite de aceste piețe, ținând cont de necesitatea consolidării rezervei financiare în valută existentă la dispoziția Trezoreriei Statului și din efectuarea de trageri din împrumuturi contractate de la instituții financiare internaționale în valoare de 0,6 miliarde euro.

 

MFP mai are în vedere emiterea unui volum de titluri de stat pe piața internă în valoare de 48—50 miliarde lei, cu o structură a maturităților de 30%/70% (termen scurt versus termen mediu și lung), din care 14 — 15 miliarde lei certificate de trezorerie cu discont și 34 — 35 miliarde lei obligațiuni benchmark.



Sursa: Agerpres.ro