Cât au cheltuit românii de Sărbătoarea de Paște în 2017

Data publicare: Luni, 17 Aprilie, 2017 Total: 4137 accesari

Cât au cheltuit românii de Sărbătoarea de Paște în 2017

Aproape 110.000 de români şi-au petrecut sărbătorile de Paşte în hotelurile şi pensiunile din ţară şi au cheltuit mai mult de 7 milioane de euro pe servicii turistice, potrivit datelor publicate luni de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). 

 

Hotelurile şi pensiunile din zonele turistice româneşti au pus la dispoziţie 136.000 de locuri de Paşte, dintre care s-au vândut mai mult de 108.000, aproximativ 80% grad de ocupare.

 

Turiştii din acest an au plătit preţuri mai mari cu 2-5% faţă de acum doi ani. Pentru minivacanţa de Paşte, turiştii care au preferat să petreacă sărbătoarea de Paşte în ţară, au cheltuit circa 33 milioane lei (peste 7 milioane euro), potrivit calculelor celor de la FPTR. 

 

„Spre deosebire de anul trecut, când zilele libere acordate de angajatori cu ocazia sărbătorilor pascale au făcut „punte” cu 1 Mai, în acest an minivacanţa de Paşte a fost mai degrabă un weekend prelungit, de două-trei nopţi. Nu putem vorbi, aşadar, de o comparaţie a numărului de turişti ajunşi în cei doi ani în staţiuni, pentru că raportul este dezechilibrat”, arată patronatul.

 

De remarcat este faptul că spre deosebire de alţi ani, tot mai puţini români folosesc agenţiile de turism pentru a achiziţiona aceste pachete de minivacanţe, ei preferând să se adreseze direct la structura de cazare, iar o bună parte din ei  au folosit sisteme de rezervări online.

 

„Ca şi în anii trecuţi, pe locul întâi în topul preferinţele românilor s-au clasat pensiunile rurale. Paştele la ţară a fost cel mai solicitat, pentru că orăşenii, sătui de înstrăinarea provocată de urbanizarea excesivă, încearcă să se reîntoarcă la tradiţiile româneşti. Din cele 75.000 de locuri disponibile în pensiuni s-au vândut 65.000”, mai afirmă reprezentanţii patronatului.

 

Prima destinaţie în topul preferinţelor românilor pentru petrecerea minivacanţei de Paşte a fost zona rurală din ţară, pe locul doi s-au aflat staţiunile montane, cu cele de pe Valea Prahovei pe primele locuri ca atractivitate. Patronii din turism au pus la dispoziţie 30.000 de locuri în cadrul structurilor din zonele rurale, dintre care 22.000 au fost locuri vândute.

 

Nici litoralul sau Delata Dunării nu au fost evitate, 900 de români au ales litoralul pentru această minivacanţă şi alţii 400 au optat pentru Delta Dunării.

 

Românii care totuşi au ales în această perioadă o destinaţie externă, aceştia s-au orientat către  litoralul bulgăresc al Mării Negre, Grecia sau Tenerife.