România : ţara unde Penitenciarele nu sunt destule. Olanda,Suedia şi Norvegia : Ţări unde se pune lacătul pe închisori, din lipsa de deţinuţi

Data publicare: Joi, 13 Aprilie, 2017 Total: 1898 accesari

România : ţara unde Penitenciarele nu sunt destule. Olanda,Suedia şi Norvegia : Ţări unde se pune lacătul pe închisori, din lipsa de deţinuţi

În prezent gradul de ocupare din Penitenciarele din România este de 150%, iar condiţiile de trai şi de reintegrare a deţinutului în viaţă civilă nu au dat până acum, roadele mult aşteptate şi îndelung promise.

În acelaşi timp, în ţări precum Norvegia, Suedia şi Olanda, gardienii din Penitenciare, sunt nevoiţi, să îşi reorienteze cariera, datorită faptului că tot mai multe penitenciare se închid. Programul de reeducare, precum şi condiţiile optime de trai pentru deţinuţi, au scăzut într-atât de mult gradul de recidivă şi infracţionalitate, de-a lungul timpului, iar pe poarta tot mai multor penitenciare nordice stă acum lacătul.

În localitatea Bastøy, din Norvegia, se află cea mai umană închisoare din lume. Aici deţinuţii au libertate de mişcare, programe educative, şi sprijil moral şi psihologic. În urma adoptării programului din această închisoare, şi în alte facilitate penitenciare din Norvegia, rata de recidivă a scăzut la 16%. În februarie 2016, o analiză a Ministerului Justiţiei, clasa recidivă din România la un grad groaznic de 70%, în creştere cu 4% faţă de anul precedent. Facilitatea se află pe o mică insula de 2.6 kilometri pătraţi la distanţă de doar 75 de kilometrii de Oslo, iar motto-ul este : “Sprijin uman,încredre şi libertate”

Fiecare deţinut locuieşte singur în propria celulă, dotată, cu mini-bucătărie, birou, toaletă şi duş.

Deţinuţii din această închisoare, pot părăsii insula, pentru a pleca la muncă, folosind feribotul închisorii, cu condiţia ca în fiecare seară la ora 20.00 să fie prezenţi la apel, iar cei care rămân în facilitate, îşi petrec timpul muncind în centrul agricol sau în unul din ateliere de meserii.

Cei care nu au deprins o meserie în liberate, au ocazia să obţină o diplomă în timpul petrecut aici. Deţinutii pot învaţă aici 7 meserii diferite cum ar fi cea de lăcătuş, mecanic, tamplar sau croitor. Pentru ca reintegrarea deţinuţilor să fie cât mai lină şi mai lipsită de incidente, pe nici una din diplomele obţinute nu se stipulează locul sau felul prin care s-a obtinut, scăzut asfetl şi rata de discriminare şi a şomajul după eliberare din penitenciar.

În ultimii 20 de ani, ţările nordice au investit sute de milioane de  euro în reabilitarea şi modernizarea centrelor de încarcerare, care în prezent nu mai au un regim de penitenciar cât de reeducare şi reîncadrare în societate.

 
sursa : adevarul.ro