Bilanţ tragic pe şoselele din România. Numărul morților în accidente rutiere este dublu față de cel din UE

Data publicare: Miercuri, 29 Martie, 2017 Total: 2137 accesari

Bilanţ tragic pe şoselele din România. Numărul morților în accidente rutiere este dublu față de cel din UE

Numărul deceselor rutiere la un milion de locuitori a fost anul trecut în România de 97, în ușoară creștere față de 2015. Aceste nivel este aproape dublul mediei UE, de 50 de decese la un milion de locuitori. 

 

Lipsa autostrăzilor, calitatea îndoielnică a celor existente precum şi a multor şosele din România, gropile, inovaţiile,  parcul auto învechit, dar şi starea tehnică a autovehiculelor care sunt în circulaţie,  face ca numărul morţilor pe şoselele din România să ne plaseze pe un loc “fruntaş” într-o statistică la nivel European la numărul de decese rezultate din accidentele rutiere. Doar vecinii noştri bulgari ne mai depăşesc la acest capitol cu 99 de decese la un million de locuitori.

 

Valorile prezentate marți de oficiali ai Comisiei Europene în cadrul unei conferințe dedicate siguranței rutiere indică o ameliorare ușoară a situației din România, față de 2010, an în care au existat 117 decese pe șosele.

 

România înregistrează a doua poziție europeană în topul deceselor fiind devansată doar de Bulgaria.



 

Țările cel mai bine plasate din acest punct de vedere sunt Suedia, cu 27 decese la un milion de locuitori, Marea Britanie cu 28 de decese. Cu excepția țării noastre și a Bulgariei, alte țări cu număr mare de decese sunt: Letonia (80 de decese la un milion de locuitori), Polonia cu 79 decese, Grecia cu 75 decese.

 

Țările care au înregistrat o ameliorare substanțială în perioada 2010-2016 sunt Portugalia (scădere de 40%). Malta a înregistrat, dimpotrivă, o creștere de 69%. La nivelul Uniunii scăderea medie înregistrată a fost de 19%. În 2016 numărul persoanelor decedate în accidente rutiere a fost de 25.500.


Susa: digi24.ro