Acuzaţiile aduse de dr. Adrian Pavel, Asociaţiei “Cetatea Voluntarilor” apărute azi în presa locală, demontate de AnaMaria Nyeki

Data publicare: Vineri, 10 Martie, 2017 Total: 15372 accesari

Acuzaţiile aduse de dr. Adrian Pavel, Asociaţiei “Cetatea Voluntarilor” apărute azi în presa locală, demontate de AnaMaria Nyeki

În urmă cu trei luni, s-a pornit un proiect al Asociţiei Cetatea Voluntarilor, “cudragpentruviitor”,  care avea ca scop, reabilitarea Secției de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.
 

Având în vedere starea în care se află secţia cu pricina, lipsa banilor de investiţii pentru modernizarea ei, acest proiect venea să ofere până la urmă o mână de ajutor gratuită acestei ramuri medicale din sistemul de sănătate arădean, campania presupunând de fapt strângerea de fonduri pentru atingerea dezideratului.


Asociaţia “Cetatea Voluntarilor” nu este la prima campanie de acest gen, poate este însă la prima de o asemenea anvergură, însă asta nu ar fi fost un impediment pentru finalizarea cu succes a acestui proiect, însă se pare că există în cadrul acestui spital şi acestei secţii, interese şi orgolii care nu au nicio legătură cu micii pacienţi care trec pragul ei pentru a se trata. Ieşirea de azi a doctorului Adrian Pavel, seful secţiei de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, pune într-un real pericol finalizarea acestui proiect, şi sincer să fim, chiar ne uimesc afirmaţiile domniei sale, având în vedere documentele puse la dispoziţie de cei de la Cetatea Voluntarilor,  însă până la urmă vom vedea cine a spus adevărul şi cine nu, însă vom urmării cu un real interses, şi cu maximă atenţie derularea evenimentelor.
 

„Colectivul Secţiei de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică vrea să atragă atenţia comunităţii locale arădene că scopurile campaniei «#cudragpentruviitor» au fost deturnate şi nu mai corespund întrutotul scopului iniţial. Dacă scopul iniţial presupunea separarea corectă a circuitului septic de cel aseptic, presupunea compartimentarea saloanelor pe grupe de vârstă, reducerea supraaglomerării saloanelor septice şi grupuri sanitare în fiecare salon, în prezent proiectul avizat de conducerea spitalului şi de DSP nu întruneşte aceste condiţii. Din păcate, conducerea spitalului şi Cetatea Voluntarilor doresc să facă un proiect prin care Secţia de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică va fi serios afectată din punct de vedere funcţional. Proiectul actual nu separă în mod corect circuitul septic de cel aseptic, reduce foarte mult saloanele septice – de la zece paturi în prezent la maximum şase. În felul acesta, supraaglomerarea la saloanele septice se va menţine şi riscul septic al secţiei va fi mai mare decât în prezent.


De aceea, colectivul secţiei nu mai doreşte să fie văzut ca parte a acestui proiect, «#cudragpentruviitor», pentru că acest proiect nu ne mai reprezintă şi nu mai reprezintă interesele copiilor bolnavi chirurgical din judeţul Arad. Nu putem accepta, ca profesionişti, ca secţia noastră să fie după renovare o secţie frumoasă, dar nefuncţională şi cu risc septic mai mare. De aceea, trebuie să se ştie de către toată lumea – părinţi şi autorităţi, persoane fizice şi persoane juridice – că acest proiect nu este bun, nu ne mai reprezintă, iar noi nu mai dorim să fim parte a acestui proiect şi nu dorim să se folosească imaginea noastră pentru alte scopuri.” a declarat dr. Adrian Pavel citat de aradon.ro

 

Cetatea Voluntarilor prin vocea AnaMariei Nyeki, contactată de redacţia noastră,  a dat un răspuns complet la aceste “acuzaţii” pe   care-l redăm în integralitatea, precum şi  documentele pe care aceasta le-a pus la dispoziţie.


 
AnaMariei Nyeki - Cetatea Voluntarilor
 

Ati ales sa dati cu mocirla in Cetatea Voluntarilor, in oameni mici care muncesc din greu si vor sa faca un lucru bun pentru comunitate. Nu mi se pare normal ca acestia sa dezinformeze opinia publica, despre proiect.!!!! Cerere drept la replică
Articolul publicat astăzi de ziarul ARADON sub titlul „Proiect deturnat la Spitalul Județean Arad!”, conţine informaţii eronate cu privire la proiectul #cudragpentruviitor, proiect al Asociatiei Cetatea Voluntarilor Arad, in parteneriat cu Spitalul Clinic Judetean de Urgente Arad, si cu Consiliul Judetean Arad-proprietarul cladirii.
În virtutea dreptului la replică, vă transmitem mai jos punctul de vedere presedintelui Asociatiei Cetatea Voluntarilor Arad, Anamaria Nyeki , 
pentru a rectifica informaţiile eronate prezentate de dvs.


Voi raspunde punctual la fiecare afirmatie considerate neconforma.


1. “Practic, prin ei, Cetatea Voluntarilor oferea garanţia că banii donaţi în cadrul acestei campanii vor fi investiţi cu succes exact unde trebuie şi exact cum trebuie.”
 

La momentul inceperii Campaniei, exista o varianta propusa de domnul Doctor Pavel, varianta care ulterior nu a fost agreata de Conducerea Spitalului, nici de Medicul sef SPCIN.
Aceasta presupunea extinderea suprafetei sectiei de Chirurgie si Ortopedie Pediatriatrica spre sectia de Gastroenterologie, fapt care atragea dupa sine o reorganizare a intregului etaj, afectand sectia Gastro.
Asociatia garanteaza (la timpul prezent si viitor) ca suma adunata va fi folosita exact unde trebuie si cum trebuie, dupa normele impuse de DSP, cu acordul Conducerii Spitalului, cu sau fara recomandarea Medicului sef de sectie Adrian Pavel.
 

2. “Siderat de situaţie, dr. Adrian Pavel, şeful Secţiei, ne-a declarat: „Colectivul Secţiei de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică vrea să atragă atenţia comunităţii locale arădene că scopurile campaniei «#cudragpentruviitor» au fost deturnate şi nu mai corespund întrutotul scopului iniţial. Dacă scopul iniţial presupunea separarea corectă a circuitului septic de cel aseptic, presupunea compartimentarea saloanelor pe grupe de vârstă, reducerea supraaglomerării saloanelor septice şi grupuri sanitare în fiecare salon, în prezent proiectul avizat de conducerea spitalului şi de DSP nu întruneşte aceste condiţii. “
 

Varianta finala, avizata de conducerea spitalului si de DSP, separa circuitul septic de cel aseptic, saloanele VOR FI compartimentate pe grupe de varsta, VOR AVEA grupuri sanitare proprii. In intampinarea acestui fapt, Conducerea Spitalului Judetean, a admis recompartimentarea sectiei, alocandui-se doua incaperi (una la schimb) de la sectia Gastro.
Suprafata utila a sectiei creste cu aproximativ 35.9 mp, iar referitor la supraaglomerare, trebuie tinut cont ca toate aceste lucruri se vor intampla in exact aceiasi cladire proiectata si construita in anii’80, dupa nevoile si tehnicile vremii de atunci.
 

DSP-ul are calitatea de aviza favorabil/ nefavorabil solutii propuse de medici si de arhitecti.
 

3. “Din păcate, conducerea spitalului şi Cetatea Voluntarilor doresc să facă un proiect prin care Secţia de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică va fi serios afectată din punct de vedere funcţional. Proiectul actual nu separă în mod corect circuitul septic de cel aseptic, reduce foarte mult saloanele septice – de la zece paturi în prezent la maximum şase.”

Propunerea de recompartimentare a domnului dr. Pavel, redactata grafic de acelasi arhitect, contine exact 6 paturi, cate se regasesc si in Solutia avizata de DSP 951/ 27.02.2017.
 

Deasemenea recomand revizuirea solutiei propuse de dr. Pavel, deoarece privind mai atent, si socotind (matematic) saloanele propuse de acesta, din circuitul septic nu au7mp./pat, si au TOT 6 PATURI !!!! (mari/mici sunt pe roti)
In plus, sectorul septic e amplasat tot la inceputul sectiei , cu spatiu tampon ca si in Solutia avizata, (“Puroaiele tot in fata sunt” citat informal dr. Pavel) numai ca pe partea stanga cum acesezi sectia! In mare e acelasi lucru, doar ca, spatiul destinat camerei medicilor+camerei de garda este mai generos in solutia doctorului Pavel. Pentru a realiza acest lucru, este necesar alocarea inca unui spatiu al sectiei Gastro, spatiu pe care am fi fost dornici sa il amenajam, cu acordul bineinteles a Spitalului.
 


4. “Nu putem accepta, ca profesionişti, ca secţia noastră să fie după renovare o secţie frumoasă, dar nefuncţională şi cu risc septic mai mare. De aceea, trebuie să se ştie de către toată lumea – părinţi şi autorităţi, persoane fizice şi persoane juridice – că acest proiect nu este bun, nu ne mai reprezintă, iar noi nu mai dorim să fim parte a acestui proiect şi nu dorim să se folosească imaginea noastră pentru alte scopuri.”
 

Nici noi nu acceptam acest lucru, cred ca nici Conducerea Spitalului, nimeni nu va accepta acest lucru. De a fi “frumos dar nefunctional”.
Nu vom mai folosi imaginea personalului medical al sectiei pentru niciun scop. Aceasta imagine a fost dupa parerea mea una schimbatoare si influentata in ultimile luni, in defavoarea scopului cat si a beneficiarilor finali- copiii bolnavi.
 

5. “Dr. Maria Trăilescu completează: „Am intrat în acest proiect, ne-am dorit acest proiect şi am fost de bună credinţă. Ne-am dorit o Secţie de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică funcţională, care să remedieze toate neregulile punctate de DSP şi ne trezim cu un proiect impus, care nu remediază nici măcar jumătate din neregulile constatate de DSP. E un proiect care, din punctul nostru de vedere, al chirurgilor, nu este funcţional, afectează foarte grav Secţia de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, creşte riscul infecţios, este o abordare care nu ţine cont de părerea noastră. Este o abordare care, după părerea mea, ţine cont de orgolii. Am pornit de la o idee, normală, logică, acceptată iniţial de toată lumea şi ne trezim cu o secţie reorganizată într-un mod compromiţător pentru copii şi pentru noi, ca medici curanţi.””
 

Ideea “normala logica” a domnului dr. Pavel, nu a fost acceptata initial de Conducerea Spitalului. De aceea s-a ajuns aici. Cred totusi cu tarie ca punctul domnului dr. Pavel de vedere, in calitate de sef de sectie, poate fi auzit si luat in considerare de entitatile enumerate mai sus, prin diplomatie, perseverenta si bun-simt.


Mi s-ar parea de-a dreptul stupid ca DSP-ul sa constate anumite nereguli, iar apoi sa le accepte, fara ca ele sa fie remediate.


Sunt de asemenea de parere ca medicii sectiei au o sumedenie de nemultumiri fata de conducerea spitalului, a DSP-ului, implicit a solutiei de compartimentare avizata si impusa de acestia. De aceea propun sa le formulize in scris conducerii spitalului, cu diplomatie, nu prin intermediul presei, aruncand cu mocirla in Cetatea Voluntarilor, a oamenii mici care muncesc din greu si vor sa faca un lucru bun pentru comunitate. Nu mi se pare normal ca acestia sa dezinformeze opinia publica, despre proiect.Mergem inainte pentru copii‼‼