Un soi cunoscut de roşii româneşti, se vor găsi din aceast an în magazinele Lidl

Data publicare: Duminica, 05 Martie, 2017 Total: 3633 accesari

Un soi cunoscut de roşii româneşti, se vor găsi din aceast an în magazinele Lidl

„Buzău 1600” este un soi creat în anii 80, şi considerat de cercetători atât aliment, cât şi medicament. Soiul de roşii “Buzău 1600”este unul din soiurile care au fost dezvoltate de produse de Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, iar românii se vor bucura din această vară de roşii autohtone cu gust în supermarket-urile Lidl.

 

Printr-o colaborare pe care a iniţiat-o anul trecut cu Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău (SCDL Buzău), Lidl va comercializa cel puţin 150 de tone din acest soi. Producţia va fi asigurată de trei producători locali care au încheiat un contract cu Lidl în acest sens. 



Soiul de roşii Buzău 1600 a fost ales dintre alte patru soiuri vechi româneşti, în urma unor degustări organizate de Lidl în vara anului trecut. Planta dă fructe mari, de aproximativ 200 de grame bucata, de formă sferică şi culoare roşie uniformă, considerate de cercetători benefice în prevenţia bolilor canceroase. Aceasta datorită conţinutului mare de licopen, un antioxidant puternic cu proprietăţi antiproliferative (inhibă dezvoltarea celulelor canceroase). 



"Aceste soiuri (Buzău 1600 şi Buzău 22 care au fost pe lista Lidl -n.red) sunt creaţii din anii 80, tradiţionale pentru România. Sunt soiuri apreciate pentru formă şi aromă, dar neglijate în ultimii ani de marii cultivatori din cauza apariţiei hibrizilor care fac fructe multe mai rezistente în timp. Acestea rezistă undeva la 10 zile dacă sunt culese mai devreme, faţă de hibrizi care fac fructe ce se pot păstra şi luni de zile de la recoltare. De aceea, legumicultorii le cultivă doar pentru uzul personal", a explicat pentru economica.net, dr. inginer Costel Vânătoru din cadrul SCDL Buzău, inventatorul celorlalte trei soiuri testate de Lidl.






Sursa: economica.ro