Moment istoric pentru cultura Aradului, la Muzeul de Artă: a revăzut lumina zilei tripticul lui Feszty!

Data publicare: Miercuri, 01 Martie, 2017 Total: 1547 accesari

Moment istoric pentru cultura Aradului, la Muzeul de Artă: a revăzut lumina
zilei tripticul lui Feszty!

Un moment istoric pentru viața culturală a Aradului a avut loc astăzi, la Complexul Muzeal Arad! Ca urmare a eforturilor Asociației Kölcsey, ale Complexului Muzeal Arad și Consiliului Județean Arad, a fost desfăcut și examinat tabloul „Înmormântarea lui Hristos”, o lucrare importantă din colecția de artă a muzeului arădean. Tabloul nu a mai fost văzut din anii ‘50, când a fost inițial acoperit, iar în 1977 a fost rulat pe un tambur și retras în depozitul muzeului, având în vedere că trata un subiect religios care nu cadra cu politica partidului-stat.
 

„Am constituit o echipă de reputați specialiști restauratori din Ungaria si România care a examinat pictura și va pune un diagnostic. La prima vedere a fost foarte bine conservat! Suntem extrem de emoționați, este un moment unic în viața muzeului nostru!”, a declarat directorul Complexului Muzeal Arad, dr. Peter Hugel.
 

Vicepreședintele CJ Arad, Claudia Boghicevici, a accentuat faptul că instituția își propune să aplice pentru finanțare europeană în vederea restaurării necesare a tabloului. „Specialiștii vor trage concluziile necesare, deocamdată, din câte s-a discutat, este obligatorie examinarea cu raze ultraviolete a lucrării și abia apoi vom putea avea o imagine de ansamblu. Este cu adevărat o zi de referință pentru Arad, iar faptul că suntem părtași la această mare bucurie, că putem reda arădenilor o operă de artă unică, ne face foarte bucuroși”, a declarat d-na Claudia Boghicevici.
 

Odată cu tabloul „Înmormântarea lui Hristos” a fost expertizat și un altă pictură, care redă scena încoronării lui Matei Corvin.
 

Evenimentul de astăzi a fost posibil, în primul rând, datorită demersurilor susținute în ultimii 27 de ani de Asociația Kölcsey. Reabilitarea și reexpunerea tabloului a fost și unul dintre obiectivele principale ale candidaturii Aradului pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii, iar demersul a continuat și după încheierea competiției.
 

„Înmormântarea lui Hristos” este un triptic monumental, de 52 de metri pătrați, care redă trei faze ale înmormântării Mântuitorului. A fost pictat la Florența, apoi expus în anul 1902, la Budapesta. Lucrarea a ajuns la Arad ăn anul 1913 și a fost expus odată cu inauguraea Palatului Cultural.
 

Notă:  ghidularadean.ro  nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora