Mic dicţionar al condimentelor

Data publicare: Duminica, 19 Februarie, 2017 Total: 4712 accesari

Mic dicţionar al condimentelor

Când am început să bucătăresc , cea mai mare provocare a fost potrivirea perfectă a condimentelor cu ingredientele de bază. Am dat greş de multe ori, ba condimentam prea tare, ba deloc. Am început, încet – încet să îmi întocmesc un mic ghid al condimentelor, ce mi-a fost de mare ajutor, reuşind tot odată şi să echilibrez din ce în ce mai bine gustul preparatelor. Dacă v-aţi aflat vreodată în situaţia mea , cu siguranţă lista de mai jos va fi foarte utilă.
 

ANASON: salate,fasole, ciuperci,băuturi alcoolice şi lichioruri, patiserie, panificaţie, cofetărie , compoturi şi murături.
 

BOIA: carne de porc şi vânat, sosuri şi tocane specific ungureşti
 

BUSUIOC : paste, pui, fructe de mare, sosuri şi dresinguri, panificaţie, salate
 

CAPERE: sosuri, peste şi fructe de mare
 

CARDAMON : patisserie şi cofetărie, ceaiuri şi cafele
 

CHIMEN: patiserie sărată, varză acră, brânzeturi.
 

CIMBRU : raţă, curcan, carne de porc şi vânat, brutărie, mâncăruri cu varză şi fasole
 

CORIANDRU : murături, carne de peşte şi porc
 

CUIŞOARE: carne de porc, gemuri şi dulceţuri, compoturi, sosuri dulci
 

CURRY: carne de pui, legume,orez.
 

DAFIN: supe, ciorbe, sufleuri cu legume, pizza, paste, sosuri de legume, murături, sosuri de carne, carne de porc , sosuri de vin
 

FENICUL SEMINŢE : salate, sosuri, brânzeturi
 

IENIBAHAR : carne de porc şi pui, sosuri, cofetărie şi patiserie
 

LEUŞTEAN : Ciorbe
 

GHIMBIR : carne de pui şi carne de miel, sosuri, băuturi, pâtisserie.
 

MĂGHIRAN : cartofi, varză, carne de porc
 

MĂRAR : ciorbe, brânzeturi, sosuri, ciuperci
 

MENTĂ: sosuri, băuturi, cofetărie, carne de miel, orez
 

MUŞTAR BOABE : carne de porc şi vită, sosuri, murături
 

NUCŞOARĂ: cofetărie şi patisserie, sosuri albe
 

PĂTRUNJEL : supe şi ciorbe, carne de pasăre, vită, porc, oaie, sosuri, legume
 

VANILIE BATON : patisserie şi cofetărie, îngheţată, creme, budinci, aluaturi, ciocolată, sosuri, biscuiţi
 

OREGANO: sosuri, salate, pizza şi paste, peste şi fructe de mare, ciuperici
 

ROZMARIN : peste, carne de pasăre , rată şi gaşcă, panificaţie, legume, sosuri
 

SALVIE : paste, carne de oaie
 

SCORŢIŞOARĂ: cofetărie şi patisserie
 

TARHON : ciobe, carne de miel, sosuri, carne de pasăre
 

ŞOFRAN: fructe de mare, paste, peşte, sosuri, preparate din orez