Cine vrea să fie parlamentar de Arad în următorii patru ani?

Data publicare: Joi, 20 Octombrie, 2016 Total: 2229 accesari

Încep să se cristalizeze listele partidelor la alegerile parlamentare din 11 decembrie. Dacă la alegerile locale “la modă” a fost cam la toată lumea “societatea civilă şi femeile”, acum partidele vin cu o altă abordare cu care speră să atragă voturi, şi anume, oameni noi şi tinerii care se implică.

Oamenii noi sunt “noi” şi nu prea la cele două partide mari, la partidele mai “tinere” lipsa de consistenţă îi obligă la oameni noi, cel puţin pe unele partide, dar să-i luăm pe rând.

 

PNL Arad 
Pe lângă candidaţii “consacraţi”, adică cei care au mai ocupat funcţii în parlament, adică Pistru, Boghicevici, Scheau, Cristina sau Igaş, PNL Arad vine cu ceva nume noi atât din partid cât şi din afara lui. Numele noi din cadrul partidului, prezentate până acum, sunt Corina Crişan şi  Simona Stan actualmente consilieri judeţeni, iar pe surse, încă neconfirmat oficial Sergiu Bîlcea, consilier judeţean şi el şi vicepreşedinte de Consiliu Judeţean, Boca Bogdan consilier local municipal şi Glad Varga fost consilier local municipal. Din afara partidului, proaspăt înscris în PNL, Sebastian Popescu, de profesie medic, şi, pe anumite surse, se vorbeşte de încă câteva nume noi cu care PNL Arad va ieşi în următoarele zile anunţându-i ca şi candidaţi pe listele de parlamentare. L-am lăsat la sfârşit pe Gheorghe Falcă, edilul Aradului, de care se vorbeşte că va fi pe lista de la camera deputaţilor din partea liberalilor, însă încă nu există o confirmare oficială din partea acestuia, probabilitatea ca edilul să candideze este destul de mare având în vedere noua poziţie pe care o ocupă, sef de campanie la nivel naţional.

Ordinea pe cele două liste oficial nu este încă stabilită, pe surse se vorbeşte de:

1.Glad Varga
2.şi 3. Eusebiu Pistru şi Claudia Boghicevici
4. Sergiu Bîlcea
5. Gheorghe Falcă
la Camera deputaţilor în timp ce la senat, tot pe surse se vorbeşte de:
1. Ioan Cristina
2. Ion Scheau
3. Traian Igaş

Lucrurile însă în opinia noastră nu sunt încă sigure, aşa că schimbări mai sunt posibile, în scurtă vreme vom afla listele oficiale.



PSD Arad 

Aici lucrurile par ceva mai simple, cel puţin aparent, cei doi lideri vor deschide listele la cele două camere, Dorel Căprar la camera deputaţilor şi Mihai Fifor la senat, asta este o certitudine.
Şi PSD vine cu „sânge proaspăt” pe listele de parlamentare, din sursele noastre, se pare că la camera deputaţilor, ordinea ar fi:

1.Dorel Căprar - deputat actualmente
2.Florin Tripa – consilier judeţean
3.Adrian Todor – consilier local municipal

La senat, momentan singurul nume care este cert, este Mihai Fifor, actualmente senator de Dolj transferat la Arad. Nu avem informaţii momentan despre alte nume care ar mai fi măcar vehiculate pe listele PSD Arad, la fel cum nu avem informaţii dacă actualul deputat Ştefan Dalca mai intră în calcule pentru un mandat pe listele PSD.

ALDE Arad 
La ALDE Arad, lucrurile par a fi clare. Cei doi co-preşedinţi cu care au pornit la drum în Arad, Ionel Ciupe şi Mircea Purcaru au fost traşi pe linie moartă de gruparea Calimente, astfel visele de deputăţie ale lui Ciupe fiind spulberate. Locurile care au ceva şanse la ALDE Arad, cu condiţia să treacă pragul electoral, sunt locul 1 atât la senat cât şi la camera deputaţilor, respectiv Mihăiţă Calimente la cameră şi Florin Galiş la senat.

Aici nu putem discuta de nume noi, noi sunt doar în contextul ALDE, ambii făcând pasul spre ALDE din rândurile noului PNL după ce aici nu şi-au mai cam găsit locul, Florin Galiş fiind în mandatul trecut consilier local municipal PNL iar Mihăiţă Calimente încă actual deputat ales pe listele PNL, respectiv USL. Nu avem cunoştinţe de alte nume care vor mai fi obligatoriu pe listele ALDE şi cred ca nu au nici relevanţă, nici chiar cei mai optimişti nu speră mai mult de 1 loc probabil la cameră, şi acela destul de discutabil după actualele sondaje şi calcule.


PMP Arad
Aici povestea e mai complicată, PMP Arad nu are actualmente parlamentari în funcţie, şi perspectivele sunt destul de sumbre cel puţin din ce ne spun sondajele cu intenţiile de vot. Nu avem nici măcar pe surse nume vehiculate, previziunea noastră este că, Florin Remeţan, preşedintele PMP Arad va fi clar pe listă, dacă nu din alte motive, cel puţin ca sarcină de partid şi ca şi orgoliu personal sau local din partea acestuia. 


USR Arad
Outsider-ul incontestabil în Arad la alegerile din 11 decembrie este USR, care la alegerile din vară a făcut ceva „deranj” în Bucureşti, iar acum încearcă să facă la fel la nivel naţional. Aici nu avem nume sonore, singurul care este mai „cunoscut” este Adrian Wiener, fost candidat la Primăria Arad la recentele alegeri locale din vara lui 2016, însă performanţa lui a fost una care se învârte în jurul lui 1%, acesta este şi motivul pentru care am pus ghilimelele la cunoscut.


USR-ul încă nu are nici sediu în Arad conform informaţiilor  pe care le avem până acum, şi în general, se pare că aici au aderat oameni nu cu prea multă notorietate în viata publică din oraş, lucru care pe de o parte poate fi un atu, însă electoral, la actuala psihologie de vot românească, poate fi un mare minus, posibil să-i ajute notorietatea lui Nicuşor Dan care, cât de cât se face cunoscut la nivel naţional.


USR încearcă să-şi adjudece însă voturile nehotărâţilor, a nemulţumiţilor de partidele tradiţionale şi voturile celor antisistem (aşa cum au reuşit în Bucureşti la alegerile locale), însă s-au poziţionat şi lângă actualul premier tehnocrat Cioloş, pe care-l vor susţine pentru un nou mandat.
Dacă e să ma întrebe cineva, cu toate că USR nu are o doctrină încă prea clară, eu i-aş cataloga mai mult de centru-stânga, pentru că, cel puţin din ce se întrezăreşte, par a îmbrăţişa o social-democraţie de stradă, a maselor, modernă, europeană, lucru pe care tradiţionalul partid de stânga românesc, PSD, nu o face, şi nici nu se întrebede să o facă.


La USR Arad probabil că unul din numele care vor fi găsite pe lista va fi cel al lui Sergiu Andrei Vlad, care este liderul USR Arad, şi care probabil va ocupa prima poziţie la camera deputaţilor unde procentul cu care este creditat USR-ul dă ceva speranţe acestei formaţiuni.

 

Restul partidelor nu le amintim pentru că, în opinia noastră nu vor conta şi nu au şanse de a-şi adjudeca vreun loc în viitorul parlament, nici măcar UDMR-ul local nu credem că va reuşi să câştige vreun mandat de deputat, căci de senator nu se pune problema, dar, în politică, la fel c a în viaţă, e bine să spui totuşi, never say never.


Concluzionând, la alegerile din 11 decembrie, partidele se vor lupta în Arad pentru 7 locuri în camera deputaşilor şi 3 locuri în senatu, rămâne să vedem cum va decurge campania, care apropos, se anunţă una nu foarte linistită, miza fiind guvernarea pe următorii 4 ani.



T.B.