Cioloș zguduie din temelie legislaţia rutieră! Momentul „ZERO” ar urma să afecteze milioane de români.

Data publicare: Duminica, 16 Octombrie, 2016 Total: 35746 accesari

Premierul României, Dacian Cioloș, își va asuma răspunderea pentru o serie de modificări asupra legislaţiei rutiere, modificări ce ar urma să afecteze milioane de oameni dar și școlile de șoferi.

Legislaţia rutieră urmează să fie modificată astfel încât doar persoanele care au absolvit minim 10 clase obligatorii vor putea susţine examenul auto pentru a deţine un  carnet de șofer. 

O altă prevedere a proiectului de lege propune ca proba teoretică și cea practică pentru obţinerea carnetului de șofer să fie supravegheate și înregistrate video și audio pe întreaga durată a desfășurării acestora, astfel încât să fie eliminate suspiciunile de fraudare ale examenului auto.

Nici școlile de șoferi nu au fost uitate. Acestea ar urma să își piardă licenţa dacă pe parcursul unui an, elevii instruiţi care susţin examenul auto, nu reușesc să menţină o rată de promovare a examenului de minim 50%.

In prezent, media naţională a promovării examenului auto este de 55%.

 

Prevederile nu se vor aplica retroactiv, astfel că nu afectează șoferii care au mai puţin de 10 clase dar deţin în prezent permis de conducere precum și persoanele înscrise la o școală de șoferi până la data intrării în vigoare a legii. Modificările codului rutier nu au nevoie de votul plenului parlamentului, fiind o lege asumată de către guvern și ar urma să intre în vigoare în primul trimestru al anului 2017.