Pimul om din lume vindecat de HIV

Data publicare: Luni, 03 Octombrie, 2016 Total: 2474 accesari

Un bărbat din Marea Britanie ar putea fi primul om din lume vindecat complet de virusul HIV cu ajutorul unei noi terapii. Cercetătorii britanici au dezvoltat un tratament experimental, scrie publicaţia The Thelegraph.

 

Pentru una dintre cele 50 de persoane supuse tratamentului analizele arată absenţa totală a virusului din sânge. Dacă în perioada următoare analizele vor arăta la fel, atunci bărbatul de 44 ani va fi primul om vindecat complet de HIV.

Pentru acest tratament experimental au colaborat cercetători din cinci mari universităţi britanice(Universitatile Oxford, Cambridge, Imperial College London, University College London şi King s College London. )


„Susţiem posibilitatea reală a vindecării HIV. Este o provocare uriaşă şi suntem într-o fază incipientă, dar progresele sunt remarcabile”, a declarat Mark Samuels, director al biroului Infrastructură pentru Cercetare Clinică al Institutului Naţional pentru Cercetare în Sănătate.


Noua terapie, gândită de cercetătorii britanici funcţionează în două etape. In primul rând, un vacccin ajută organismul să recunoască celulele infectate cu HIV pentru a le putea ataca. In a doua fază, un nou medicament Vorinostat activează celulele T în stare latentă pentru a fi depistate de sistemul imunitar.

Tratamentele cele mai folosite în prezent în cazul adulţilor infectaţi cu HIV sunt cele antiretrovirale: combinaţie de medicamente care acţionează în etape diferite din procesul de înmulţire al virusului. Acestea nu pot însă să detecteze celulele T infectate, în starea latentă.