Şeful Amgen: România îşi tratează bolnavii de cancer cu tratamente învechite şi neperformante. Suntem cu 5-10 ani în urma Europei.

Data publicare: Luni, 03 Octombrie, 2016 Total: 2511 accesari

Directorul companiei americane Amgen,  Gábor Sztaniszláv, spune că România este în urmă cu 5-10 ani în ceea ce priveşte medicamentele pe care le folosesc pacienţii pentru afecţiuni oncologice, dar şi în ceea ce priveşte accesul la medicamentele noi în general. Compania a intrat pe piaţa locală în 2010 şi a ajuns la afaceri de 40 de milioane de dolari.

 

„În Bulgaria am reuşit să introducem anumite medicamente pentru afecţiuni onco­logice de acum patru-cinci ani, în timp ce în România acelaşi medicament nu a intrat încă pe piaţă. Este birocraţie prea mare, schim­bări prea dese în conducerea autorităţilor din sănătate, am primit de trei ori aprobări pentru un produs, dar încă nu am reuşit să îl aducem în România pentru că mai avem un protocol“, a spus Gábor Sztaniszláv.

 

El susţine că din cauza schimbărilor legislative dese şi a subfinanţării sistemului de sănătate, în România se folosesc medicamente oncologice care în alte state europene erau folosite în urmă cu cinci -zece ani, fapt ce duce la creşterea costului pe care îl are statul cu un pacient bolnav, cu zilele de spitalizare şi care îngreunează procesul de vindecare al pacientului.

 

Rezultatele Global Burden of Cancer, un amplu studiu de epidemiologie a cancerului, arată că în 2013 această boală a urcat pe locul al doilea ca număr de decese la nivel mondial, după bolile cardiovasculare.


În România, principalele tipuri de cancer ca număr de decese la ambele sexe au fost cancerul pulmonar (8.790 de decese), cel colorectal (5.190), gastric (3.150), de sân (2.880), pancreatic (2.665), hepatic (2.075), alte neoplasme (1.980), cancerul de prostată (1.875), cel de col uterin (1.700) şi cerebral (1.330).