Aradul, în coada clasamentului din ţară! Iresponsabilitatea părinţilor sau incompetenţa autorităţilor?

Data publicare: Vineri, 23 Septembrie, 2016 Total: 2231 accesari

Potrivit statisticilor, mai puţin de jumătate dintre copiii din Arad sunt vaccinaţi împotriva rujeolei. Rata imunizării este una dintre cele mai mici din ţară.
 

Problema revine în atenţia publică după ce România şi îndeosebi vestul ţării se confruntă cu o epidemie de rujeolă, prima victimă fiind o fetiţă de nouă luni care a murit din cauza complicaţiilor bolii.

 

Este cunoscut faptul că în ultimii ani, mai multe asociaţii de părinţi au protestat împotriva vaccinării excesive a copiilor invocând complicaţiile care pot apărea după vaccinare. Mulţi dintre aceştia au ales să nu îşi mai vaccineze copii.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad au declarat, vineri, că judeţul se confruntă cu o rată foarte mică de vaccinare împotriva rujeolei, una dintre cele mai mici din ţară, astfel că şi numărul de cazuri de îmbolnăvire este foarte mare.

În ultima săptămână, 17 copii cu vârste cuprinse între 8 luni şi 17 ani au ajuns la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

Purtătorul de cuvânt al DSP Arad, Mihaela Câtu, spune că „în luna august, când au fost vaccinaţi copiii de 5 şi 7 ani, rata de imunizare a fost puţin peste 50 %, în condiţiile în care ar trebui menţinută la peste 95 %, pentru prevenirea epidemiilor”.
DSP are suficiente rezerve de vaccin, în acest moment existând pe stoc 9.400 de doze. Părinţii trebuie să înţeleagă importanţa vaccinării şi să îşi ducă copiii la medicul de familie”, a adaugat aceasta.

Astfel, în cazul copiilor de 5 ani din mediul urban, doar 54,17 % au fost imunizaţi, iar în mediul rural, 55,78 %.
În cazul copiilor de 7 ani, au fost vaccinaţi 52,37 % în mediul urban şi 57,1 % în mediul rural.
În medie, 3.500 de copii se nasc pe an în judeţul Arad, cea ce înseamnă că aproximativ 7.000 de copii cu vârste de la 5 la 7 ani trebuiau vaccinaţi în luna august, însă câteva mii nu au beneficiat de imunizare.
Potrivit sursei citate, în acest moment sunt încă deschise cinci focare de rujeolă, respectiv în Arad, Lipova, Sânpetru German, Curtici şi Pecica. Alte cinci focare au fost în evoluţie în acest an, dar au fost închise.
Potrivit datelor furnizate de min Sănătătii în 2014, rata de vaccinare împotriva bolilor copilăriei (RRO1 – rujeolă, rubeolă, oreion) a scăzut în perioada 2009-2014 de la 96,5% la 89,4%. Rate mici de vaccinare se înregistrau în urmă cu doi ani și în județele Alba (76,5%) și Ialomița (70,4%).