Dacian Cioloș: OUG care îngheață prețurile polițelor RCA va fi adoptată astăzi

Data publicare: Miercuri, 14 Septembrie, 2016 Total: 2467 accesari

Măsura luată astăzi prin ordonanţă de urgenţă de către premierul României, Dacian Cioloș vine în încercarea de a opri protestul de amploare pregătit de transportatori.
Potrivit proiectului, șoferii vor avea mai multe drepturi în relaţia cu firmele de asigurări iar preţul ar urma să se menţină la același nivel pentru urmăoarele șase luni cu posibilitatea ca după acest termen, șoferii cu un istoric imaculat, să resimtă chiar și o ieftinire a poliţelor RCA.

Șeful Guvernului a dat câteva exemple:
 

Un contract RCA poate să fie încheiat și pe o lună sau pe un multiplu de luni până la 12 luni, în funcție de solicitarea clientului. Contractul  RCA poate fi suspendat, la cererea asiguratului, pe perioada în care este suspendat dreptul de circulație sau vehiculul este imobilizat”.

Posibilitatea de a asigura compensarea directă: persoana vătămată este despăgubită de propriul asigurator, iar acesta își poate recupera apoi banii de la asiguratorul persoanei vinovate”, a spus Dacian Cioloș.

Premierul a adăugat că in lege este prevăzută și obligativitatea asiguratorilor să precizeze, la solicitarea asiguratului, modul de calcul al poliţei, iar asiguratorii vor plăti penalităţi zilnice dacă întârzie plata la termen a depăgubirii.]
 

Pe baza ordonanței pe care o adoptăm astăzi,  în termen de 30 de zile ASF va trebui sa vina cu un calcul al costului mediu pentru diferitele categorii de asigurări care sa fie prețul de referință pentru urmatoarele 6 luni de la nivelul căruia se cere inghețat nivelul prețului pe care îl vor plăti asiguratorii, în ideea în care aceste 6 luni să avem tot acest sistem de control de urmărire a prețurilor pus la punct. Speram că prin acest proiect de ordonanță să evităm protestele”, a subliniat premierul Dacian Cioloș.